Ce va face Europa dacă rușii vor închide robinetul de gaze

În urmă cu câțiva ani, Europa promitea că își va diversifica sursele de gaze, făcând eforturi pentru noi piețe pentru a importa gaze din zona Americii, din Orientul Mijlociu și din Caspica. Nu s-a întâmplat asta. Mai mult, dependența a crescut spre 40% după ce a apărut o nouă conductă dinspre Rusia, prin Marea Neagră, iar în viitorul aproapiat era așteptată și Nord Stream 2, din Marea Baltică.

”Acum, pe măsură ce a apărut următoarea criză, 38% din gazele europene provin din Rusia – diversificarea a eșuat. Nu trebuia să fie așa. Dacă, în loc să încercăm să găsim noi surse de gaze fosile, Europa ar fi urmărit să elimine treptat gazul, nu am fi atât de dependenți de Rusia și de creșterile de preț care vin odată cu baza pe un partener atât de volatil pentru energia noastră.
Acest lucru indică, de asemenea, soluția finală la această criză – eliminarea gazelor fosile din sistemul nostru energetic. Energia regenerabilă este mai ieftină, este mai puțin susceptibilă la schimbări uriașe de preț decât piața gazelor – și totuși Europa pur și simplu nu construiește suficient din ea. În același timp, mult prea multe case se bazează pe gaze fosile pentru încălzire – conducând criza climatică și poluând aerul din orașele noastre. Guvernele noastre pot și trebuie să acționeze mai rapid pentru a elimina treptat gazul și a furniza energie ieftină, curată și case calde și sigure pentru toți”, scrie Strati.

De unde mai poate lua Europa gaz?

Europa e conectată foarte puternic la gazul rusesc, care vine prin conducta Yamal, prin Belarus, Polonia și până în Germania, și prin Nord Stream 1, care ajunge în Germania. De anul trecut, Ucraina a devenit zonă de tranzit pentru gazul care ajunge în Slovacia, Austria și Italia. Prin Ucraina, vine gazul și în România, mai ales prin conducta care intră în țară pe la Isaccea. Dar Europa nu este conectată doar la gazul rusesc.

Conform unui studiu făcut de analiștii de la Oxfort Institute for Energy Studies, Germania, de exemplu, cel mai mare consumator de gaz rusesc, poate importa din Norvegia, Țările de Jos, Marea Britanie și Danemarca. Numai că Norvegia, cel mai mare furnizor de gaz european, livrează deja gaz la capacitate maximă și nu poate înlocui necesarul furnizat de Rusia.

În sudul Europei, ajunge gaz din Azerbaidjan, prin conducta Trans-Adriadică, ce ajunge până în Italia și prin conducta Trans-Anatoliană de Gaz Natural, din Turcia. Țările învecinate pot primi sursa de energie interconectându-se la vecinele lor din sud, însă prețul acestui gaz va fi ridicat. Analiștii de la Barclays cred că este imposibil ca europenii să găsească rapid o soluție pentru a înlocui cei 150-190 de miliarde de metri cubi de gaz furnizați de Rusia. În timpul iernii, de exemplu, Rusia livrează în UE 48 de milioane de metri cubi.

Alternativele la gazul rusesc

Toată lumea se uită spre Qatar, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale și al doilea cel mai mare exportator de GNL din lume, depășit doar de Australia. Acest stat din Orientul Mijlociu deja a furnizat Marii Britanii și altor state europene GNL prin vase cisternă. În Africa există Libia, care ar putea de asemenea să ajute, având în vedere apropierea geografică de Europa. Și SUA ar putea reprezenta o soluție. De altfel, în porturile europene au ajuns cantități record de gaz lichefiat provenind de dincolo de Ocean.

Sunt îndeajuns aceste soluții? Nu! Rezervele de gaz sunt deja scăzute din cauza efectelor negative asupra economiei mondiale pe care le-a generat pandemia de COVID-19, susține analistul Xi Nan. Qatarul produce în acest moment 77 de milioane de tone pe an de GNL, dar a contractat deja în jur de 97 de milioane de tone clienților din Asia, Europa și Kuweit și altor companii energetice mari care pot alege singure unde își trimit marfa. Anumite cantități destinate Asiei ar putea fi redirecționate Europei, însă până la 150-170 miliarde de metri cubi trimiși anual de Rusia mai e de acoperit

În jur de 16 miliarde de metri cubi vor fi transportate în Turcia și Europa prin intermediul Conductei Trans-Anatoliane de Gaze Naturale (TANAP) în acest an, a declarat directorul general al TANAP, Saltuk Duzyol, la o conferință de presă online, transmite News.Az. De la data punerii în funcțiune și până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, TANAP a transportat 14,5 miliarde de metri cubi de gaz în Turcia și 9 miliarde de metri cubi de gaze în Europa.

Ce face România dacă Rusia închide robinetul?

România importă până la o treime din necesarul de consum, cea mai mare parte de la Gazprom. În cazul în care Rusia ar închide robinetul, se pare că pentru o vreme nu vom fi afectați. Premierul Nicolae Ciucă a spus, vineri seara, după vizita la Vama Siret, la granița cu Ucraina, că România ăși va putea asigura rezervele de gaze dacă Rusia nu ni le va mai furniza. „Nu putem să nu facem analizele la fiecare minister de linie, acolo unde se produc consecințe. Am identificat soluțiile pentru data de după 1 aprilie, am discutat cu instituțiile care sunt responsabile de tot ceea ce înseamnă gaze și distribuția de gaze. Am fost asigurat și că dacă se oprește importul de gaze din Federația Rusă, nu vom avea probleme”, a spus premierul.

Ce face Polonia?

Ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, a asigurat că țara sa este pregătită pentru situația în care Rusia nu va mai livra gaze. El a adăugat chiar că în decurs de un an, Polonia va fi capabilă să devină complet independentă de aprovizionarea cu gaz a Rusiei. Sasin a subliniat infrastructura în curs de dezvoltare, cum ar fi terminalul Świnoujście LNG și Baltic Pipe, care sunt menite să asigure alimentarea cu gaze pentru următorii 30 de ani alături de alte conexiuni, cum ar fi cea prin Klaipėda în Lituania, scrie Remix. Mai mult, ministrul a indicat că rezervele de gaze naturale ale Poloniei au fost umplute cu până la 80 până la 90% din capacitatea lor. „Situația arată diferit în alte țări, care depind într-o măsură mult mai mare de gazul rusesc, cum ar fi Germania”, a explicat Sasin. „Acest lucru înseamnă o mare amenințare potențială pentru Europa”, a adăugat el. Cu actualul stoc de gaze polonez, Polonia ar putea supraviețui până la două luni chiar dacă niciun alt gaz nu ar ajunge în țară, a dezvăluit ministrul. Michał Paszkowski de la Institutul Central European a subliniat două situații care trebuiau luate în considerare atunci când vine vorba de furnizarea de gaze. Primul a fost cazul în care a existat o suspendare totală a transferului de gaz în Europa, ceea ce ar provoca o situație de criză masivă.

El a avertizat însă că multe alte țări europene se află într-o situație mult mai periculoasă. „Acest lucru se referă în principal la Austria, Olanda și Germania, în care funcționează depozitele deținute de Gazprom. În Germania, Gazprom este proprietarul a aproximativ 30% din totalul capacităților de depozitare, iar în 2021, compania a limitat semnificativ această aprovizionare.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

30 de Comentarii

  1. Dacă Russia a cucerit insula Șerpilor, adio punga de gaz din Marea Neagră! Băieții deștepți l-au băgat pe Dragnea la răcoare fiindcă voia ca o parte din gazul exploatat de lângă Insula Șerpilor sa revină României. Nu-i așa că totul s-a năruit?

  2. Ce se fac putinistii de la noi, oaie, lasă Europa. Tine grija ta nu a altora.

  3. Vor iesii in strada si vor omora elita! Si asta va fi foarte de curand!

  4. Toate guvernele postdecembriste sunt vinovate de faptul ca au distrus independenta energetica a Romaniei. Fara exceptie, aceste guverne de tradatori au fost populate cu lichele si cu iresponsabili. Doar tantalaii care au baut apa dupa analistul Marga cu a sa inventie diversionista ‘prostologie’ ii scuza pe acesti subminatori ai neamului romanesc precum ca au fost prosti. Nici pomeneala de asa ceva. Au muls si au vandut la ordinul altora dinauntru si de dinafara. Si chiar presupunandu-i pe acesti borfasi ca ar fi fost prosti se stie ca au existat si exista specualisti de top care au lucrat in acele guverne care s-au perindat dar ei au ramas. Deci nici un guvernant nu poate fi scuzat ca nu a stiut. Locul acestor guvernanti este la puscarie

  5. Nu stiu ce va face Europa, dar stiu ca România se va descurca. Pana la urma, americanii s-au gandit la cibernetica dupa ce l-au citit pe Stefan Odobleja, sa nu uitam totusi.

    Chiuarii! Dati pe goagle Stefan Odobleja!

  6. Ce misto era…Noul om occidental progresist sorosist statea la caldurica si injura cu aer superior pe barbarii rusi si dictatorul lor care le trimitea gaz sa se incalzeasca sau sa aiba productie cu energie ieftina. Barbarii rusi forau pentru gaze si „inteligenti de elita” urlau la adapostul NATO si faceau pe eroii. Datorita unor idioti ca astia inclusiv comediantul de la Kiev si ala de la Washington o sa-i avem pe rusi la granita pe Dunare si in zece ani si in Moldova. Idiotul de la Kiev fiind de nivelul lui Clotilde n-a inteles nimic si a ramas agresiv si prost. Nici ca il trag pe sfoara si estul si vestul si nici nu a invatat din patania Georgiei.

  7. Multumesc ,Domnule Cosmin Pam Matei. In sfarsit, incepe sa se faca „lumina” in zona gazelor/conductelor. E doar o intrebare, ce ar putea fi/ parea, stupida, BRUMA? Recunosc, profesia mea este in „hiperspatiu”. Insomniac, pe generatii, fiind, am incercat sa inteleg. Daca timpul vietii ne va permite , astept un articol. Sau o eventuala colaborare cu, Calin M.” Mild to Mild ” 93-96?

  8. Europa ,daca Puțin închide robinetul,face ce au făcut cei din maidan Kiev și maidan București .Aprind licuriciul de la telefonul mobil .Asta pentru iluminat .De încălzit se încălzit spunând CINE NU SARE IA CONDAMNARE!

  9. După cum vedeți Polonia chiar e tara lucrului „bine făcut”.Polonezii au depozitele pline noi aproape goale.Asta în ceea ce privește gazul.La electricitate e bine de știut că trebuie să hranim și ambasadorii care ne poartă de grijă,ba chiar și pe fiul lui Biden.

  10. Razboiul este TOTAL, deci daunele vor fi totale!

  11. Si la electricitate Polonia sta mai bine ca noi pentru ca nu si-au inchis termocentralele pe carbune. Altfel, nu stiu cat vrea Rusia sa inchida robinetul de gaz, mai degraba pare ca Europa vrea acest lucru taindu-si astfel creanga de sub picioare la dorinta americanilor. Nu americanii o sa inghete de frig prin case, si nu americanii o sa aiba industria pusa pe butuci sau cel putin productie la costuri foarte mari si deci necompetitiva in comparatie cu cea a tarilor unde energia e ieftina. BRUA e o solitie doar pentru cateva tari, dar sa vedem ce gaz o sa treaca prin acea conducta daca Rusia pune piciorul in prag Azerbaidjanului, sa nu fie cumva gazul romanesc.

  12. Păi romania mai are ceva gaz poate suficient pentru o perioadă.. Dar e cazul de naționalizat urgent toate sursele de energie,. altfel mafiile care scriu facturi o vor vinde categoric spre extern. Rămâi in frig și beznă române..

  13. Ce face Romania? Mai adauga inca 100 ani ca inapoiati din toate punctele de vedere privind evolutia negativa! Traieste cum a trait cu cel putin 100 ani in urma! Bani indeajuns nu va exista, hrana la fel, liniste si pace de loc, va exista stres, teroare di saracie, sigure.

  14. O chestie de observat,..Sancțiunile contra rusiei de până acum au costat mai mult europa, națiunile europene, decât pe rus. Ia să facă bine UE și NATO și america să compenseze aceste pierderi.. Europa cu sancțiunile imbecile contra rusului cică, pierde mult,. Se distruge economic,.. america să finanțeze aceste pierderi așa cum finanțează azi pe ukran. Simplu.

  15. Vom gati mai putin, ne vom incalzi mai putin, ne vom spala mai rar iar industria va produce cu costuri foarte mari fiind eliminata de concurenta din Licuricia („cui prodest” razboiul) dar vom plati mult mai mult. Si va rog nu va amagiti ca romania are gaz. Nu are nimic, acel gaz este gaz comunitar pe care n’il va lua UE cat ai clipi. Va rog sa va amintiti ce s-a intamplat cand am incercat sa oprim exportul de grane la inceputul pandemiei. IMEDIAT a sarit UE si ne-a impus sa exportam ce avem, grija UE fiind in primul rand bunastarea consumatorului occidental chiar si in dauna consumatorului din colonie care produce.
    Pe de alta parte vom importa mult gaz lichefiat din Licuricia, mult mai scump ca cel rusesc. Din nou intrebarea „cui prodest” razboiul.”
    Si nu in ultimul rand Licuricia va face oferte de cumparare de arme de „nerefuzat” partenerilor ca sa-si hraneasca (PIB-ul) complexul militar-industrial ramas cu comenzi (profituri) diminuate dupa victoria din Mehemetistan si previzibila terminare a pandemiei si a vanzarii de vaccinuri. Din nou intrebarea „cui prodest” razboiul. Dar si cine va deconta facturile care aparent vor merge spre un singur beneficiar.

  16. N-ai fost atent bree. Păi n-ai auzit că ursula are gaze proprii de satisface toată europa,.mai ales cu dampful,..

  17. Ce va face Europa daca Putin incide robinetul la gaze? Pai fac ce au facut de 30 de ani ,se prostitueaza cu Putin sii vor suge P..la in loc de gaze ,si le vor tine si de foame.Sefii statelor UE sunt atat de corupti ca nu vor face dacat ceea cei va face placere lui Putin.Adica vor ceda Ukraina lui Putin si vor primi gaze ieftine, la fel vor proceda si in cazul Romaniei si Bulgariei.

  18. Nici o problema, pentru ca asa doreste conducerea UE, nu Rusia. Si daca asa vrea Ursulea, tot asa cum a vrut si cu falsele vaccinuri, inseamna ca Ursulea a facut deja un contract intre familia ei si SUA pentru a aduce gaze din SUA la punga, gaze „en detail” nu „en gros”. Cu o punga de gaze americane poti face o cafea sau poti umple 3 brichete. Mancarea se va gati la soare, cu energie regenerabila. Cu gazul la punga se va putea cel mult incalzi mancarea. Asta va face sa scada amprenta de carbon in UE si va creste fabulos averea famigliei Ursulei cea din Lada. Nu va mai exista incalzire in locuinte, oamenii se vor incalzi prin frecare de pereti, pentru ca sa stie ca frecarea genereaza caldura. Deci exista solutii sub conducerea inteleapta a Ursulei din Lada.

  19. Toti polifrici care au condus Romania dupa 89 incoace sunt hoti,parsivi,imorali,au furar si distrus tara ma rau ca dupa un razboi mondial.
    Trebuie sa li-se inghete toate conturile si sa li-se confiste totul si pusi la munca silnica pe viata ei si toata gasca lor pan la al 10-lea neam.

  20. cu 80 de lei iar noi 311-370 de lei ce va ramane, de aceea guvernul PNL Orban CU CATU au dat ordonanta prin care se vinde la export gazul sa speram ca macar 80 de lei ne dau ca-i posobil sa fie pe gratis, doar sunt saraci si flamanzi.

  21. Si ca tot am pomenit de schimbare contract la gaze si curent, as dori sa va spun o opinie pe care se poate sa nu o mai fi avut o altii. Virgil Popescu e oltean , de- al meu, dar e un bou . Eu nu ma sfiesc sa critic si sa injur oamenii politci, si-au asumat cand au intrat in politica sa fie ori respectati ori injurati. Tampitul a vorbit de piata concurentiala la energie. Tampitul. Pai bai dobitocule, ai piata concurentiala cand ai mai multi producatori.Pai bai boule, la curent electtric ai un singur producator, statul roman cu 86%, in rest ai furnizori. Pai asa faci tu si asa pomenesti tu piatza concurentiala, cu un producator si mai multi furnizori? Asta i specula ma boule!!! La gaz, cum faci ma piatza concurentiala cand ai doar statul prin romgaz si parte gaz de sonda prin Petrom? Ma zevzecule!!! Ast scris il duc pe toate editorialele cu copy paste, sa stie tot romanul esenta lucrurilor.Va pup pe frontispiciu. Băran, cu diacritica

  22. Problema este daca lui Putin i-ar conveni ca Rusia sa piarda miliardele de Euroi pe care ii primeste ptr gaze de la europeni? Eu sunt convins ca nu i se par prea imbietoare Rupiile indiene sau Yeni chinezesti.
    Nu le va taia.

  23. Dacă ACUM România ar deveni oficial NEUTRA

    Investițiile străine ar creste de zeci de ori și cei 5 000 000 romani ar reveni acasă astfel incit PIB – ul ar creste de peste 3 ori .
    România ar deveni Lider economic european și ar intra in TOP 10 Mondial .

    … dar nu ne lasă Puterea politica straina de la București…..

  24. Eu tot vad cretineii din astia ca inchide Rusia robinetul, ca vai ce face Europa.
    Europa o sa consume mai putin, gaseste alte surse de aprovizionare.
    Ce face Rusia fara exporturile de gaze? Ei din asta traiesc.China nu poate prelua nici 10% din surplusul de gaze.
    Dementul asta cracanat nu face decat sa distruga Rusia.

  25. Culcati-va voi pe o ureche,ca Rusia,nu va inghide gazul si ca este la cheremul nostru.Ei se vor descurca intr-un fel sau altul,dar noi ,prosti dar fuduli o sa ne rugam de austrieci sa ne dea si noua putin gaz,acceptand si preturi exorbitante.Toate tarile vor ajunge in privinta pretului la gaze,la o intelegere,cu rusii ,pe cand desteptii nostrii de guvernanti [,politicieni,jurnalisti],care latra impotriva RUSIEI,vor accepta orice pret.Prostia si fudulia se plateste.

  26. Rușii vor onora doar contractele pe termen lung,ceilalți vor fi considerați clienți derutanți.pretul gazului va fi desigur negociat cu fiecare în parte,in funcție de implicarea americana.

  27. Fraților dar voi chiar nu gândiți? Ce face Rusia cu gazul, daca nu-l vinde?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.