„Cea mai grea soluţie” a CCR de până acum

Curtea Constituţională amânat din nou marţi sesizarea făcută de Avocatul Poporului în cazul Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Este vorba de legea care i-a interzis liderului PSD Liviu Dragnea să devină premier, dată fiind condamnarea din dosarul „Referendumul”. Noul termen stabilit de CCR pentru a decide dacă legea este constituțională sau nu este 4 aprilie.

Update: Președintele Curții Constituționale a explicat că decizia în acest caz reprezintă cea mai „grea soluţie” pe care a trebuit Curtea să o dea până acum.

„S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, a afirmat Valer Dorneanu.

Acesta a precizat că au fost ridicate „foarte multe” probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind „delicată”. Dorneanu a spus însă că pe 4 aprilie „90%” sigur vor veni cu o soluţie.

„Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”, a mai menționat Valer Dorneanu.

Victor Ciorbea a depus sesizarea la începutul lunii ianuarie, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Curtea Constituţională a dezbătut şi pe 7 martie sesizarea depusă de Avocatul Poporului, iar la acel moment a amânat pentru 21 martie pronunţarea deciziei.

„Am dat termen pe 21 martie. N-am reușit să ajungem la o soluție. Simțim nevoia să aprofundăm mai bine cauza și să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o soluție bună. Decât să dăm o soluție greșită sau pripită, (…) mai bine riscăm critica și vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluție bună”, a declarat atunici președintele CCR.

„S-au evocat mai multe variante de decizie, într-un fel, în altul… Propria practică (a CCR — n.r.) se va găsi în soluția finală. Bineînțeles că am pornit și de la practica noastră, și de la CEDO, și am avut un material documentar de la foarte multe țări din Europa cu privire la modul cum reglementează această problemă, am avut și literatură juridică, de toate”, a mai spus Dorneanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.