Cea mai modernă bibliotecă din lume a fost deschisă în China. Vă veţi îndrăgosti de ea

În timp ce noi ne chinuim de 28 de ani să deschidem o sală de concerte care lipseşte cu totul şi cu totul din capitală, alţii au reuşit în trei ani să construiască o senzaţională bibliotecă ce poate să găzduiască 1,2 milioane de cărţi. Arhitectura acestei clădiri este incredibilă. Ea nu se încadrează în tiparele clasice.

Pe măsură ce aparatele de lectură on line fac furori în ultimii ani în China, bibliotecile, locuri tradiţionale dedicate lecturii, au dispărut aproape din viaţa cotidiană a oamenilor. Totuşi, o nouă bibliotecă, situată la Tianjin, un mare port din nordul ţării, a atras atenţia întregii lumi.

În luna octombrie a anului trecut s-a deschis la Tianjin Binhai, la 120 de kilometri în sud-estul capitalei chineze Benjing, una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume: un centru cultural de 33.700 de metri pătraţi, cu un auditorium luminos în formă de sferă în mijlocul unei încăperi imense, compuse dintr-o cascadă de cărţi, care văzut din exterior prin pereţii de sticlă, seamănă cu irisul unui ochi. O construcţie ce pare ieşită dintr-un film de science-fiction.

Societatea olandeză de arhitectură şi design MVRDV, alături de arhitecţi chinezi de la TUPDI (Institutul de Planificare Urbană şi Desig din Tianjin) a construit-o în numai trei ani.

Clădirea este plasată într-un cartier care va primi în viitorul apropiat şi alte instituţii culturale. Pe lângă faptul că funcţionează ca o bibliotecă clasică, noua construcţie este şi un centru de educaţie şi este menită să facă legătura între cartierul de afaceri al oraşului şi periferie, unde se află zonele rezidenţiale şi cele comerciale.

Nivelul subteran cuprinde spaţii de serviciu, depozite şi mari arhive, în timp ce la parter se găsesc spaţiile de lectură rezervate persoanelor adulte şi copiilor, intrarea principală servind drept cale de acces complexului cultural şi auditoriumului.

Primele două etaje sunt compuse în principal din săli de lectură, cărţi şi saloane, în timp ce la ultimele două etaje sunt amplasate săli de conferinţe, birouri, săli cu calculatoare şi săli audio. Există, de asemenea, două terase pe acoperiş.

Exteriorul dreptunghiular al bibliotecii este definit de atriumul interior centrat pe forma sferică a aşa numitului “Ochi din Binhai”.

Dotată cu o arhitectură futuristă, biblioteca poate adăposti 1,2 milioane de cărţi pe rafturile dispuse pe fiecare parte a spaţiului, în formă de cascadă, începând de la plafon pe toată înlţimea de 5 etaje.

Primele imagini ale Bibliotecii din Binhai care au apărut pe reţelele sociale au tăiat răsuflarea şi au devenit virale.

În fiecare weekend de după deschiderea bibliotecii ea a fost vizitată în medie de 10.000 de persoane. Unele publicaţii au prezentat-o drept “cea mai bună din lume”, “visul oricărui îndrăgostit de cărţi”, “un ocean de cărţi”, “o mare de cunoştinţe”, cea mai frumoasă bibliotecă din China”, „drumul către Muntele cărţilor…

Winy Maas, cofondatorul MVRDV o descrie astfel: “Interiorul bibliotecii seamănă oarecum cu o grotă, o bibliotecă continuă. Nu am putut interveni asupra volumlui clădirii, dar am “rostogolit” auditoriumul în formă de bulă (…) şi clădirea a oferit pur şi simplu mai mult spaţiu, ca o «îmbrăţişare» (…) Am deschis astfel edificiul, creând un frumos spaţiu public interior, cu un nou salon urban în centru. Etajerele sunt spaţii mari în care poţi să te aşezi şi, în acelaşi timp, să ai acces la etajele superioare. Unghiurile şi curbele sunt menite să stimuleze diversele folosiri ale spaţiului, cum ar fi lectura, plimbarea, întâlnirile, discuţiile. Împreună, ele formează «ochiul» construcţiei: să vezi şi să fii văzut”.

Pentru arhitecţii agenţiei MVRDV biblioteca din Tianjin “oferă o panoramă de 360 de grade şi propune un mediu înconjurător prielnic reflecţiei şi contemplării”.

Fondul actual al bibliotecii este de 200.000 de volume, majoritatea depozitate şi consultate nu pe etajere, ci în săli mai puţin futuriste şi mai tradiţionale.

Cabinetul olandez de arhitectură explică această situaţie dând vina pe autorităţile locale: “Iniţial, etajerele plasate pe înălţime, trebuiau să fie accesibile din sălile situate în spatele lor, dar un calendar prea strâns al lucrărilor ne-a forţat să abandonăm ideea”.

Expunerea mediatică a bibliotecii a avut ca rezultat creşterea numărului de cititori. Numărul împrumuturilor zilnice s-a mărit de patru ori, iar sălile dedicate copiilor sunt pline de familii care răsfoiesc albume ilustrate. Dacă sunteţi un amator de cărţi, veţi adora această bibliotecă din China pentru că, la urma urmei, unii oameni vor încă să simtă hârtia sub degete când devorează o nouă carte.

Clădirea este ca un nou-născut care ni s-a încredinţat. Acum nouă ne revine obligaţia de a-i da un suflet”, afirma directorul adjunct Liu Xiufeng, citat de Le Monde.

Spaţiile luminoase ale noii biblioteci din Tianjin invită “la reflecţie şi meditaţie”.

Nu este cea mai mare bibliotecă din lume – să amintim că New York Public Library posedă 2,5 milioane de cărţi – dar este, în mod sigur, una dintre cele mai frumoase.

Între îndrăzneală arhitecturală şi operă de artă, această bibliotecă în afara canoanelor ar trebui să atragă un public foarte larg, depăşind cercul amatorilor de carte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Vedeti cat de interesati suntem de cultura!? 0 comentarii….ia sa fi fost o stire despre cum sta mortul in cosciug( asta daca o fi fost si el „cineva”) , sa vedeti ce imbulzeala….sau o zicere a lui liicheanu despre flegme….mama, mama, ce mai vuiet….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.