Ceasul ticăie și pentru Putin și pentru Scholz

Donald Trump Jr, politicieni republicani și jurnaliști conservatori din SUA îl acuză pe președintele Joe Biden că, în ultimele săptămâni de mandat, încearcă să pornească al treilea război Mondial, cedând presiunilor complexului militaro-industriai și  dând liber Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Joe Biden a anunțat decizia la începutul summitului G20 de la Rio de Janeiro, la care participă și ministrul rus de Externe. ”Îșn opinia mea, toată lumea prezentă aici ar trebui să susțină suveranitatea și integritatea Ucrainei”, a spus Biden, în prezența lui Serghei Lavrov.

Până la anunțul președintelui SUA, toți ochii fuseseră pe cancelarul german Olaf Scholz, criticat pentru discuția telefonică de o ora pe care a avut-o cu președintele Vladimir Putin. Convorbirea de vineri a fost prima dintre cei doi lideri, după invazia rusă în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani. ”O strategie cu adevărat ciudată”, i-a reproșat lui Scholz ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis. ”Este exact ce vrea Putin, să termine cu izolarea Rusiei, este crucial pentru el”, a reproșat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că Scholz a deschis cutia Pandorei.

În ciuda valurilor create, se poate ca ambele evenimente să fie mai degrabă pozitive – să ajute la începerea negocierilor și să-l ajute pe cancelarul Scholz să câștige câteva procente la alegerile ce urmează în Germania.

În primul rând, ambii lideri – Biden și Scholz – sunt la final de mandat. Joe Biden va preda mandatul peste două luni, iar în Germania vor avea loc alegeri anticipate peste circa trei luni.

The New York Times notează că ”permisiunea oferita Ucrainei de a ataca mai adânc în teritoriul Rusiei vine în ultime momente ale mandatului lui Biden și a fost luată cu asumarea faptului că poate fi imediat anulata de  noua administrație Trump. Trump a fost foarte sceptic în privința ajutorului american pentru Ucraina și a susținut că președintele Zelenski ar trebui să încheie un acord cu Rusia și să facă concesii. Există si analize care susțin că decizia lui Joe Biden oferă viitoarei adminitrații Trump o pârghie în plus pentru a forța Rusia să accepte un acord de pace cu Ucraina. Trumo îi poate transmite președintelui Putin că va continua să trimită rachete balistice tactice ATACMS în Ucraina până când Rusia va veni la masa negocierilor cu niște condiții ce pot fi acceptate cel puțin de Washington, daca nu și de regimul de la Kiev.

Un alt aspect important este cel al impactului asupra frontului al lovitiurilor ucrainene cu rachete ATACMS și cu rachete Scalp/Storm Shadow (pentru că și Franța și Marea Britabnie au anunțat, imediat după președintele SUA, că permit folosirea acestor rachete de croazieră de catre Ucraina). Din punct de vedere tactic, Ucraina va putea lovi mai multe ținte din Rusia. Din punct de vedere strategic, impactul va fi limitat, pentru că armata rusă și-a mutat bazele principale la distanță mare de front. ”Aceste rachete nu vor influența deznodământul bătăliei din Kursk”, a spus John Sullivan fost ambasador American la Moscova, în timpul primei administrații Trump.

Foarte important este și câte asemenea rachete deține Ucraina în acest moment. Bazându-se pe informațiile publice, Kiev Post estimează că Ucraiana a primit din partea SUA un număr foarte mic de rachete ATACMS cu raza lungă, majoritatea fiind modificate pentru a nu lovi Rusia. Dintre acestea, o bună parte au fost folosite de armata ucraineană pentru a bombarda pozițiile Rusiei din Crimeea și Mariupol, începând din 2023. Kiev Post arată că Ucraina ar deține sub 20 de asemenea rachete americane. Cât porivește rachetele din Marea Britanei și Franța, ministrul Apărării de la Paris a declarat că a trimis ”rachete Scalp suplimentare”. Iar acest ”supliment” înseamnă zece rachete. Nu în ultimul rând, aceste rachete vor trebui să treacă de apărarea rusă, iar presa internațională scrie că va fi un teste atât pentru ATACMS, cat si pentru sistemele S-400 ale Rusiei. Este vorba despre o luptă pentru piața a producătorilor de armament, cu folosirea unui număr redus de rachete.

 

Din demonstrație lipsesc rachetele germane Taurus, a căror livrare fusese demult respinsă de un vot în Bundestag. ”Uniunea Creștin Democrată a pierdut votul pentru Taurus, dar le-a arătat alegătorilor germani că nu face compromisuri când vine vorba despre ajutorul acordat Ucrainei”, a spus vicepreședintele CDU, criticând decizia lui Olaf Scholz de a discuta telefonic cu președintele Rusiei. Apelul a fost inițiat de cancelarul german. Până la urmă, războiul este unul dintre motivele destrămării coaliției de la Berlin și va fi si una dintre temele majore ale campaniei, câtă vreme criza guvernamentală a pornit de la o dilemă – sacrificarea regulilor fiscale, a fondurilor sociale sau a programului de înarmare a Germaniei.

Liderul CDU, Friedrich Merz, un lider de afaceri cu viziuni pro-americane, mizează pe cartea susținerii politicii SUA. Merz este al doilea cel mai popular politician din Germania. Pe prima poziție se află un social-democrat – ministrul Apărării, Boris Pistorius, posibil succesor la conducerea partidului și potențial contracandidat al lui Merz. Pistorius a apărat decizia cancelarului Scholz de a discuta cu Putin, spunând că șeful său pe linie de guvern și partid nu l-a scos pe Putin din izolare, câtă vreme președintele rus a participat la multe forumuri internaționale. Iar Serghei Lavrov va intra pentru prima oară in UE de la începiutul războiului – va participa la Consiliul Ministerial al OSCE, în Malta, la începutul lunii decembrie.

Cancelarul Scholz, liderul unui Partid Social-Democrat multă vreme cunoscut pentru cultivarea relațiilor apropiate cu Rusia (fostul cancelar Gerhard Schroeder, ale cărui relații cu partidul au început să se reîncălzească, este cel mai bun exemplu), pare să mizeze pe rolul de „cancelar al păcii”. Presa germana insistă mult pe faptul că mesajul principal al lui Scholz în discuția cu Putin a fost necesitatea încheierii rapide a războiului prin diplomație. Este o modalitate de a atrage de partea SPD câteva procente din electoratul pierdut în favoarea Partidului Stângii și Alianței Sahra Wagenknecht, care sunt pentru un acord rapid intre Ucraina și Rusia și reluarea relațiilor comerciale cu Rusia.

Însă a existat și un alt registru al discuției Putin-Scholz – cel economic. Putin a reluat mesajul transmis la recentul summit BRICS din Rusia: Moscova este gata să reia exporturile de gaze către Germania. Putin i-a spus: ”Rusia și-a onorat mereu angajamentele contractuale în sectorul energetic și vrea încă să promoveze cooperarea reciproc avantajoasă, dacă partea germana este interesată”, arată un comunicat al Kremlinului. ”Mai este încă o conductă funcțională în Marea Baltică – parte a Nord Stream 2. Tot ce trebuie să facă autoritățile germane este să apese pe un buton pentru a relua livrările. Însă nu fac asta din motive politice”, a spus Putin, la summitul BRICS de la Kazan. În acest context, apare întrebarea dacă este o simplă coincidență întreruperea bruscă a traficului prin cablul de date submarin care face legătura intre Finlanda și Germania, într-o zonă apropiată de cea în care, în urmă cu doi ani, explodau trei din cele patru conducte ale Nord Stream 1 si 2.

 

Ceasul ticăie și pentru liderul rus, și pentru cel german. Mai sunt două luni până ca Donald Trump să-și lanseze politica ”escaladării pentru a dezescalada”, iar Vladimir Putin încearcă pe mai multe căi să amâne planurile lui Donald Trump, inclusiv creând tensiuni în NATO, între SUA și Germania. Pe de altă parte, Olaf Scholz a condus Germania spre recesiune, din cauza războiului și a sancțiunilor impuse Rusiei, care au lăsat țara cu energie de peste două ori mai scumpă decât în SUA și China și cu prețuri tot mai puțin competitive la export. Asta pe lângă pierderea totala a startului de către Germania și UE în competiția noilor tehnologii.

Situația în care se află Europa în relația cu SUA este descrisă bine de Yanis Varoufakis: ”Am discutat cu președintele Mexicului, un om care iubește Europa, dar care mi-a spus că Europa nu este interesantă. În UE nu se întâmplă nimic la nivel tehnologic, politic, geostrategic, în termeni de inteligență artificiala. Totul se întâmplă în SUA și China. Europa este irelevantă. Singura șansa a Europei de a se elibera de dependența de Washington este un tip ca Trump, care taie în carne vie. Azi nu exista nicio Uniune Europeana. Este în imaginația noastră. Gandhi a fost întrebat ce crede despre civilizație britanică și a spus că ”ar fi o idee foarte bună”. Și UE ar fi o idee bună. Acum nu există o Uniune, ci o lipsă de unitate, o fragmentare și o dependență totală în apărare față de SUA, o dependență de gazele lichefiate din Texas, dependență totală de SUA. În ce privește politica față de Palestina, UE face tot ceea ce spune Washingtonul. Este jalnic că Europa a ajuns în această situație. Dacă un izolaționist precum Trump s-ar ține de promisiuni, de majorarea tarifelor pentru mașinile germane, ar fi bine. Modelul european de a te baza pe exporturi nete în restul lumii se reduce la a exporta șomaj în restul lumii și a impune austeritate pentru muncitorii din Germania, pentru a face exporturile competitive. Este împotriva gândirii convenționale, dar Trump poate fi bun pentru independența Europei și pentru muncitorii de aici”.

Olaf Scholz a sugerat că Donald Trump a numit în guvern oameni care sunt mai dispuși să discute cu Moscova decât oficialii administrației Biden, iar asta are implicații pentru Europa. ”În opinia mea, nu este o idee buna ca liderul unei țări europene importante să nu discute cu președintele rus, atât timp cât există discuții între liderul rus și cel american”, a spus Scholz, potrivit Reuters. Dar,  cel mai probabil, cancelarul Scholz va respinge ofertele lui Vladimir Putin. ”Auf viedersehen, Russland”, titrează Eurointelligence, într-un articol despre încetarea dependenței de gazele din Rusia, despe păgubosul model al contractelor cu Gazprom care obligau la achiziționarea unor volume minime de gaz. Însă rămâne faptul că liderii de la Moscova și Berlin au discutat după aproape trei ani, ceva de neconceput înaintea victoriei lui Donald Trump.

 

Recomanda 13

22 de Comentarii

  1. La rasputinisti le ticaie apa-n cap…Apa-n care pluteste unicul neuron scapat carnagiului de la stefangheorghiu…

  2. 1. Ce cauta Jale-nski, a carui tara-i în faliment, la G20? 2. „Complexul militaro-industrial” (Eisenhower) nu-si da seama ca-i, dpdv tehnic, cu zeci de ani în urma Rusiei? Eisenhower si fiind primul care-atrage atentia asupra pericolului pe care-l prezinta el pentru SUA (si pentru lume). 3 „ceasul ticaie si pentru Putin, si pentru Scholz”: însa-n sens invers, @Marchievici : pozitiv, pentru Putin, dezastruos pentru Scholz 4. Varufakis = sosia lui Scholz: ambii, oportunisti. Scholz, însa, fiindu-i asociat si Babei Cloanta Baerbock.

  3. Prin tam-tamul cu „ajutorarea” STATULUI SUVERAN Ucraina, care de fapt s-a facut cu PIPETA, s-a dat nutretz partidelor extremiste de stanga si de dreapta din Germania!!! Dreapta extremist-natzi/bolsevica si stanga extremist stasi/bolsevica…”Stanga” intrase cu greu in Bundestag in 2021 datorita unui artificiu special cu 3 mandate directe, intrucat nu atinsese 5%, ci 4,7%, in 2024 dupa ce s-a rupt Stanga/ Die Linke datorita TURCOAICEI Wagenknecht, noul pertid al acesteia care-i poarta numele atinge 12%, iar Stanga 3%…

  4. @Charlie
    -Belgia a functzionat mai mult de 9 luni fara Buget
    nu se intzelegeau valonii cu flamanzii
    si cu „belgienii adevaratzi”
    (stie serghei mizil un banc
    i l-a spus lu brancu,vrei sa-l repetam?)

  5. Pana si ruperea „coalitiei semafor” a fost provocata de piticoatelea teu ton pentru ca prin BLOCAREA POLITICA a tzarii sa-i faca jocul Patronului sau de la Moskwa!!! Blocaj politic, financiar si economic in prag de iarna si FARA LEGIFERAREA BUGETULUI pe 2025!!! Cine sa mai sprijine efortul de razboi al STATULUI SUVERAN Ucraina? Caia fele just Tini iene jubileaza intuind tragedia POPORULUI UCRAINEAN…
    Pana prin aprilie-mai cand dupa alegerile anticipate din 23 februarie abia se vor incheia negocierile pentru o noua coalitie Germania o sa functioneze FARA BUGET si FARA LEGILE strict necesare RELANSARII ECONOMICE!!!

  6. Asa dupa cum se orienteaza acum Germania ,se pare ca a inteles faptrul ca legaturuile ei cu Rusia sunt mult mai importante si de viitor ,comparativ cu relatiile lor avute pana acum cu americanii.Americanii au dat dovada ca de fapt ei au contribuit clar pt. slabirea Germaniei impreuna cu celelalte tari europene care au o ura si dusmanie pt. Germania.Comparativ cu America ,Germania a fost mult mai ajutata de Rusia din toate punctele de vedere .

  7. „cu asumarea faptului că poate fi imediat anulata de noua administrație Trump.”
    -sau anulata de catre Congres….

    ceva stiri despre Romania,despre romani?
    -ne pregatim cearceaful alb
    sa-l punem in cap in caz de explozie nucleara
    cat sa ne ducem la cel mai apropiat cimitir?

  8. Se poate spune ca rusii au avut exemplul americanilor cu Israelul. Genocidul din Gaza continuat Liban nu ar fost posibil fara suportul direct si ajutorul subtantial dat de americani, in bombe.

    De la bun inceput au trantit sanctiuni impotriva Rusiei dar cum se face doar Europa a fost afectata. Au distrus Nordstream si au aruncat vina pe altii.
    China, sau India, considerata marginala in afara unei solutii de pace in Ucraina.
    Acum e cam tarziu dupa 3 ani de conflict permanent de pace in conditii favorabile..

    Americanii, vestul lupta prin intermediari, reciproc rusii au adus intermediari sa lupte pentru ei. Pana va ajunge si Ucraina cum e Gaza dar nu cu zeci de mii de victime, sute de mii sau milioane dat fiind scara la care are loc. Si cu totul alte arme. Inclusiv de la arme multi-tona, termobarice pana la nucleare tactice

  9. Dana Lecse . Așa cum este președintele Ucrainei,face față invaziei rusești. In istoria va rămâne un erou . Putin un criminal . Își ucide si proprii cetățeni.

  10. Putin nu va da inapoi cu nici un milimetru din ce a spus cand a inceput operatiunea speciala.
    Asta va insemna dezintegrarea Rusiei, sfarsitul partidului lui Putin si a lui ca om politic si implicit fizic.
    Asa ca cine are sange in instalatie sa declare razboi Rusiei.
    Hai 🌈ajosilor!!

  11. Piticoatelea teu ton a amanat timp de trei ani, luni in sir trimiterea de tancuri grele si cand a aprobat le-a trimis ucrainenilor intai 14(paisprezece) si pe urma inca 14 tancuri vechi, despre Leopard nici nu s-a pus problema…Cu cateva zile inainte de 24 febr. 2022 s-a dus la stapanu de la Moskwa sa ia „lumina”, rezultatul fiind dupa aceasta data trimiterea a 5000 de cashti!? Din BANII CASH juma’ nu a ajuns in STATUL SUVERAN Ucraina…

  12. „…nu intzeleg ce se tot mesteca marota cu izolarea rusiei, a lui putin!…”

    Asa va crede Calinescu, din aia dintr-o rezervatie …

  13. Hai ca ne-au fraierit din nou , avem impresia ca Trump e rezultatul alegerii boborului , ce gluma buna. Succesuri la alegerile ce vin.

  14. …nu intzeleg ce se tot mesteca marota cu izolarea rusiei, a lui putin!…daca a avea relatii comerciale si diplomatice cu cele mai bogate tari, cand se sta la coada la intrarea in organizatia economica brics despre ce izolare vbim?…mai degraba izolate sunt tarile vestice ramase in siajul american, un trist club de homalai care cauta galceava cu restul lumii…

  15. Mai degraba Coreei de Nord ii este vaforabila situatia si iesirea din izolare, Rusia de ochii lumii sanctionata, numai ca dupa ssa zise sanctiuni acteaa nu-si fac simitite efectele nici dupa aproape 3ani. Coreea de Nord exporta conflictul inghetat in anii 50 cu Sudul si americanii, in Europa langa granitele NATO.

  16. Sa speram ca Trump ii va opri pe psihopati din nebunia lor. Aceiasi psihopati care l-au vanat pe Trump dar pe care poporul american i-a concediat.

  17. Nu-l mai scuzati pe infantil, vrea sa declanseze un razboi, sa ramana in functie, sa nu ajunga Trump presedinte. O gandire tipica de femeie, declanseaza si un razboi, sa-si atinga scopul !

  18. Subiectul Ucraina a fost un pretext (pentru public) al convorbirii solicitate de neamt lui Putin. In realitate neamtul falimentar a discutat despre scaunul sau de cancelar. Il intereseaza situatia Germaniei in picaj si prea putin Ucraina. Nu se stie daca Putin i-a promis ceva. Cu perdantii nu are ce discuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.