Cei mai cool milițieni

Acum fix o săptămână, Amazon a lansat prima serie de șase episoade din serialul „Tovarășe milițian“. Dacă titlul în engleză e „Comrade Detective“, putem să folosim formula pe care o pune pe ecran producătorul. Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici sunt Gregor Anghel și Iosif Baciu, milițienii din serialul de propagandă inventat de producători și dublat cu voci care se aud pe la Hollywood (Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt sau Chloë Sevigny).

Producător executiv al poveștii, Channing Tatum, recunoaște că atunci „când aud oamenii că ne-am apucat să facem un serial polițist românesc, au reacția gen «Ce? Nu înțeleg ce e aia»“. Și adevărul e că serialul nu seamănă cu nimic din serialele cu care sunt obișnuiți pasionații. S-o mai găsi câte un cinefil care să găsească apropieri de pelicula cu care a debutat Woody Allen, când a luat un film japonez și i-a pus replici în engleză, dar ce a ieșit a mers mult mai departe.

Comuniști, dar de care?

Producătorii își presară peste poveste de câteva ori mici legende la fel de fictive ca și istoria serialului comunist redescoperit. Cum ar fi fost Kubrick fan înrăit și urmărise de mai multe ori episodul trei, cum se face propaganda în Republica Socialistă la fel ca în Rocky sau alte legende cu aer de blockbuster. Abia s-a stins ecoul trupei Stereo pe genericul serialului, că presa de specialitate a început să se întreacă în cronici elogioase. „Serialul satirizează atât comunismul, cât și capitalismul și păstrează o manieră cinematografică stilată, reproducând o vreme în care propaganda se făcea pe față“, scrie Vanity Fair. „Ca o cursă printre convențiile filmului și presupunerile cu privire la identitate, e o călătorie pe bune“, exultă și cronicarul de la Variety. Când te uiți dinspre România, te prinzi din ce registru sunt glumele care urmează de când vezi pe generic consultanți: Colonel Lup Miroşi și Căpitan Rechin Pungaș sau regia Bebeluș Pisicuță.

Cum se face aventura

Poate mai corect ar fi să spunem că România comunistă e motiv într-un serial. Partea bună e că dacă nu îți place comedia, s-ar putea să guști drama unei povești spuse în răspăr. Dacă fiecare film american avea un personaj negativ cu accent rusesc, de ce n-ar fi avut un film comunist schițe stereotip pentru capitaliști?! Întrebarea sună haios în termeni absoluți și estetici, dar eu m-aș întoarce la umorul acela care face ca publicul peliculelor gândite în termeni propagandistici să fie încă punctul de excelență în materie de film românesc pe micul ecran în România. Și deja înțelegem cum se leagă jocul românesc cu dublajul în engleză și povestea pentru pasionații de mustăți optzeciste.

Ce ar face Arsenie Boca?

Ca spectator de bună-credință națională, nu poți să nu te întrebi ce ar face sau ce ar zice o persoană pe care o respecți în fața unei povești pe care nu ești sigur de unde ar fi cel mai bine să o apuci. „Ce ar face Lenin?“, zice unul dintre personaje în fața dilemei: a tortura infractorul sau a nu-l tortura… și a pierde o pistă în lupta împotriva capitalismului cu masca lui Ronald Reagan. Partea cea mai dureroasă atunci când urmărești o comedie în care știi că toate sunt inventate, că „nu era chiar așa“, e concluzia… care s-ar putea să semene chiar cu situația reală. „De-asta-i bine să țină Cortina de Fier cât mai mult“, zice alt erou din serial. Și râdem, de ce să nu râdem. Dar cineva dublează și râsul acesta. E tovarășul. Poate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.