Cererea pentru credite creşte şi în pandemie

Evoluţia cererii pentru credite a fost una bună în 2020, cu excepţia celor două luni de stare de urgenţă, iar băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sectoare din economie, consideră Steven van Gröningen, preşedinte & CEO al Raiffeisen Bank.

Creditarea a continuat să creas­că în 2020, însă ritmul me­diu a încetinit la 5,1% faţă de 7,6% în 2019, în condiţiile pan­de­miei de COVID-19.

Un moment delicat pentru siste­mul bancar în 2020 a fost cel în care agen­ţiile de rating de ţară ne-ar fi putut retro­gra­da, ceea ce nu s-a întâmplat în cele din ur­mă. Am trecut cu bine de acel moment şi asta ne-a ajutat.“

În contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la deteriorarea mediului macro­economic şi a impus constituirea unor pro­vizioane mai mari pentru even­tuale dificultăţi viitoare ale cli­enţilor băncilor în rambur­sarea creditelor, profitul băn­cilor a scăzut în 2020.

Vorbind despre morato­riile pri­vind amânarea ratelor la credite pentru clienţii care au avut dificultăţi financiare din cauza efectelor crizei COVID-19, CEO-ul Raiffeisen susţine că s-a observat un compor­tament destul de bun al clienţilor băncii care revin la plata ratelor, în jur de două treimi dintre clienţi reluând plăţile, în timp ce mai puţin de o treime dintre clienţi au dificultăţi la revenirea la plată după expirarea moratoriilor, iar acestora banca le oferă soluţii de restructurare.

Pentru 2021, CEO-ul Raiffeisen se declară optimist cu privire la evoluţia economiei, a creditării şi a Raiffeisen Bank.

„Suntem într-o perioadă marcată de multe incertitudini, dar cererea pentru credite creşte. Să vedem câte dintre ele vor fi aprobate pentru că şi partea de risc se adaptează permanent la evoluţiile pieţei. Cert este că nu mă aştept la evoluţii bruşte şi în niciun caz la o scădere a creditării. Băncile vor continua să finanţeze economia, facem parte din soluţie în această perioadă şi este clar că există potenţial de creştere“, a spus şeful Raiffeisen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Banii se fac din nimic! Este doar făgăduința celui ce se-mprumută că-i va da înapoi plus cămata, punînd gaj bunurile sale.
    De aceea se dau împrumuturi azi cînd e limpede că mulți nu vor putea plăti pt că bunurile lor, case și pămînturi, sînt ținta.
    Trăim vremurile unei alte mari exproprieri.

    Richard A Werner, 2013:
    „An empirical test is conducted, whereby money is borrowed from a cooperating bank, while its internal records are being monitored, to establish whether in the process of making the loan available to the borrower, the bank transfers these funds from other accounts within or outside the bank, or whether they are newly created. This study establishes for the first time empirically that banks individually create money out of nothing. The money supply is created as ‘fairy dust’ produced by the banks individually, „out of thin air”.”

  2. Cum dracu sa nu mearga cand au cele mai dolofane dobanzi la credite din UE + BNR lucreaza cot la cot cu ei pentru golirea vertiginoasa a buzunarelor cetatenilor romani.
    Trebuie sa recunoastem ca si romanii prea usor se duc sa faca un credit, fara sa gandeasca ca viitorul lor e amanetat si aici nu vb de credite pt o casa sau un TV (unul e foarte imoportant celalalt insignifiant). Dar sa faci credit sa iei o masina de 14-18 mii de euro, eu zic ca nu esti cu tiglele pe casa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.