Răsturnare de situație în cazul noului Guvern

Update Comitetul Executiv al PSD se va reuni din nou vineri, 26 ianuarie, pentru a stabili componența noului Guvernul. Situația nu a mai fost tranșată luni în CEx al PSD, așa cum au anunțat inițial liderii partidului.

„Azi a fost susţinut în unanimitate ca vineri să ne vedem la ora 11,00, să adoptăm prin vot componenţa cabinetului, dar, ca şi procedură, fiecare organizaţie sau fiecare membru al CEX să facă propuneri pentru un membru al cabinetului. (…) Ele vor fi centralizate şi vom veni în Comitetul Executiv vineri, unde va fi votat fiecare în parte. Dacă vor fi mai multe propuneri pe un minister, CExN va analiza cu multă seriozitate şi cu multă atenţie care este cea mai bună propunere, pentru că, dincolo de reprezentarea politică, care este importantă, e important ca orice membru al cabinetului să fie bine pregătit şi să-şi aducă contribuţia la un program de guvernare bun”, a declarat Dragnea după ședință.

Întrebat dacă membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet, Dragnea a răspuns: „Da”.

Chestionat de ce nu se vor respecta criteriile de integritate dorite de fostul premier Tudose în privinţa miniştrilor, şi care au dus la demisiile Rovanei Plumb şi Sevil Shhaideh, Dragnea a răspuns: „Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”.

Întrebat dacă prezenţa lui Paul Stănescu în Guvern depinde de decizia ÎCCJ de joi, Dragnea a reiterat: „V-am spus că am hotărât să ţinem cont de voturile românilor din decembrie anul trecut şi să ne facem noi Guvernul”.

În partid se dau lupte grele pe funcții, după debarcarea Guvernului Tudose.

Preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a anunțat luni în jurul prânzului că social-democraţii nu au ajuns la o înţelegere.

„Discuţiile privind componenţa Guvernului se amână, nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii”, a spus Horia Teodorescu, la Parlament.

Liderul PSD Tulcea este cel care anunța vinerea trecută că l-a propus pe Eugen Teodorovici pentru un mandat la Finanțe sau la Fonduri Europene, în Guvernul Viorica Dăncilă.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a spus la rândul său luni că filiala Argeş, de exemplu, trebuia să facă nominalizarea pentru Ministerul Comunicaţiilor, dar nu va nominaliza o persoană pentru acest portofoliu pentru că nu are pe nimeni cu expertiză. „Am stabilit că, neavând un om cu expertiză aşa bună, să nu propunem o persoană pentru acest minister. Asta trebuie să fie valabil pentru fiecare organizaţie – dacă nu are pe cineva cu expertiză, să nu propună de dragul de a propune”, a adăugat Rădulescu.

Înaintea Comitetului Executiv de luni, Liviu Dragnea a declarat că principala temă a reuniunii va fi programul de guvernare.

„Am avut nişte discuţii ieri (duminică -n.r.), unele telefonice, alţi colegi au venit la Bucureşti şi părera cvasiunanimă a fost – şi eu am fost de acord cu ea – că ne-am grăbi dacă azi am discuta şi am stabili în CexN miniştrii şi am stabilit de ieri că nu discutăm despre ministere şi miniştri azi. Am început de ieri discuţii despre programul de guvernare, am discutat şi cu colegii de la ALDE despre programul de guvernare şi cu premierul desemnat Viorica Dăncilă”, a spus Dragnea înaintea CExN.

Întrebat cum va fi modificat programul de guvernare şi dacă va fi introdus impozitul pe gospodărie, Dragnea a răspuns: „Vom stabili azi. Am avut o primă discuţie, discutăm acum în CExN, asta va fi programul principal, ne vedem mâine, miercuri, joi, am stabilit de principiu că nu vor fi modificări mari sau multe, e vorba în principal de a fi actualizat, ţinând cont că 2017 a trecut”.

Chestionat dacă nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie, Dragnea a răspuns: „Nu, de principiu, nu-l exclud, dar să avem forma finală (a programului de guvernare, n.r.)”.

La rândul său, liderul  ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că impozitul pe venitul global rămâne în programul de guvernare, dar că nu poate da un termen pentru introducerea lui.

Liviu Dragnea a avut luni o serie de întâlniri cu lideri ai PSD, care fac propuneri privind componenţa Executivului, dar și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu premierul desemnat Viorica Dăncilă.

Potrivit informațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8515 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Doamna, doresc sa aveti sanatate si puterea de a invinge marlaniile , mizeria gandirii unora precum ponta, ivan si/sau cristian t. popescu.

    Postul de premier i se cuvenea (pentru ca a muncit f. mult in acest partid, pentru ca a platit cu libertatea de a fi ales pt. acest partid – vezi si cartea lui Rusanu) este Dragnea.

    Dar cata forta financiara si aranjata in mitinguri plus dna-ul asupritor se lupta impotriva acestui om ?

    De ce ata ura si enegie negativa impotriva unui SINGUR om?

    Exista dorinta ca psd-ul sa-si piarda puterea politica si asta se poate intampla numai prin indepartarea lui Dragnea.

    Iata de ce, doamna, multi dintre noi , consideram ca ESTE NORMAL ca dvs, orice hotarare veti lua este bine sa va sfatuiti cu cel caruia i se cuvenea de dept acest post.

    Dar doamna – fiti mai vocali.
    Faceti conferinta de presa , intrebati inca o data la ce anume articol din legile justitiei se refera cei ce la comanda sorosista se prefac ca nu inteleg si nu vad realitatea.
    Spuneti o data si inca o data, pana cand , sper, vom avea ocazia sa o vedem pe „noi suntem dna si nu ne lasam” la procuratura militara dand explicatii – cu catuse sau nu numai conteaza. Ina sper ca magisstratura sa se cuarete de asemenea specimene de teroare pentru cei ce vor sa faca ceva p[entru binele tarii.

    Si inca ceva, mereu uitati sa aratati ce s-a realizat din prgramul de guvernare pe anul trecut, pentru ca multi se refera la scoli, infrastructura dar acestea sunt prevazute in pr. de guv. pana in 192o.

    Sper la un regulament al camerelor Parlamentrului in care alde una – pusa pe scandal – precum chichirau sa nu faca circ ci sa lucreze, sa vina cu idei si nu cu ineptii.
    Un asemenea paralamentar nu are de ce sa fie lasat in sala plenului, cata vreme perturba lucrarile.

    Succes, doamna!

    • A muncit mult dama. La videle mai ales. Se vede în genunchii ei hârșâiți.

    • Gindirea ta , ca si modul absolut agramat de exprimare ne arata ca inca nu ai depasit nivelul din perioada moesiana .

    • copile, in ce clasa esti, a 5-a? treci la joaca, lasa calculatorul!

  2. Noua porecla a lui Dragnea este acum CExN? Dupa ce a fost numit Daddy, apoi singur si-a dat porecla Colegii (colegii au decis), acum Dragnea are un nou nume, CExN. Este evident ca noul guvern e decis 100% de Dragnea. Ca prim ministru puteau sa puna si un ursulet de plus, nu era nevoie de PM (prescurtare de la Pavianul cu Mantie).

    • @ha,ha
      Ai dreptate si cu Basescu, dar eu spun ca e bine sa pastram proportiile cand masuram responsabilitatile. In primul mandat al lui Basescu, tariceanu a fost cel distructiv, nu Basescu. Basescu a prins doar 3.5 ani cu Boc si cam atat. Ar mai fi 4 ani de cConstantinescu, in Rest PSD a demolat 20 de ani la nivel central si 28 de ani la nivel local. Asta e proportia dezastrului. E vinovat si Basescu, e tinut minte pentru ca era guraliv si bagaret, dar dupa calendar nu s-a putut desfasura decat in cei 3.5 ani ai lui Boc.

  3. NU DATI MINISTERUL INVATAMANTULUI LA HUNGURI. O tara ca sa existe trebuie sa aibe limba comuna de stat si istorie ….

  4. UE Schengen asteapta de la guvernul Dancila 6% din pib la EduCultura. Autostrazile merge si asa, bibliotecile nu! Coruptia noastra pleaca de la tragedia ca nu poti face bani mulţi ca occidentalii decât cu o Infrastructură Intelectuală care merge, sa te documentezi pentru a adauga creativ valoare. Search Eminescu la o biblioteca UE si la una din RO, la gallica.bnf.fr si la digibuc.ro

  5. încă lucrăm pentru a forma guvernul ideal, nimeni nu va şti că existăm, pentru că nu vom face nici cea mai mică greşeală; de altfel, toată lumea ştie că numai cine nu munceşte nu greşeşte…

  6. Dacă nu are anvergura și determinarea să readucă românilor peste 50% din sistemul bancar și resursele energetice adică pe lângă energia electrică să controlăm și petrolul și gazele, să umble prin lume să caute contracte și piețe de desfacere astfel ca din Sătmar până în Videle, din Arad la Vatra Dornii oamenii să aibe unde muncii, la fel ca inițiativa chinezilor de la începutul anilor nouăzeci, să conecteze și Vechiul regat la atostăzile și căile ferate ale vestului si orientului, inclusiv drumul mătăsii, dacă nu termină Cernavodă și inițiază o centrală nucleară în Ardeal, nu reface mineritul și metalurgia neferoasă la nivelul rentabilități, nu blochază vânzare pământului la străini, ci ne aburește ca și aseară cu “produse tradiționale” suntem ce am fost și chiar mai puțin!

  7. Pt.actiunile intreprinse pana in prezent de catre UDM si celelalte formatiuni etnice, este necesar ca reprezentantii lor sa-si dea urgent demisia din toate functiile detinute in executiv si in parlament ,intruct nu pot face actiuni ostile Statului Roman si totodata guverna. Toti primarii lor trebuie sa-si dea demisiile de onoare din teritoriu si sa lase scaunele si functiile folosite in scopuri politice ostile antistatale.
    Amanarea survine si pt.o mai buna analiza a numirilor .
    Amanarea survine probabil SI pt. a se sarbatori Ziua Unirii Principatelor Romane,pe 24 ian.ac.

  8. Mai lipsesc flamurile rosii fluturand in vantul patriotic de la 1918 si avem imaginea unui guvern care se va rupe in talente 25 de ore din 24.Inflatia financiara s-a transmutat in mintile infierbantate de steagurile rosii.Regele Mihai cand a facut pact cu Stalin in 1944, pentru tradarea lui Hitler, isi inchipuia probabil ca va fi monarhul unui regim cu partid comunist.Asa ceva isi inchipuie si strategul PSD din Campia Romana care cultiva samanta monarhiei in lutul saraciei,imposturii si minciunii electorale proferand cu siretenie ca daca ii dai unui om un leu astazi si maine ii iei inapoi doi lei inseamna ca „i-ai dat” totusi.Iar ratustele macaie admirativ in CEX.

  9. Conform Ecaterina Andronescu protestatarii de duminica si ,Agentiili si Soros baga bete in roatele fara spite ale PSD

    • Cine pune baza pe inculta aia de Abramburica, cea care a zdrobit invatamantul romanesc care era destul de performant; asta pana l-a bramburit cotofana asta PSD-ista imbatranita in rele ?

  10. Daca aceasta tara a ajuns sa fie condusa de penali si condamnati atunci trageti dracului apa si taceti din gura-popor de nimic. Dupa ce v-au ucis in revolutie copiii si parintii ii mai si votati cu peste 40%.Ce popor poate fi asta? Cred ca dupa nord coreeni noi urmam ca popor de 2 bani. Unii ne spun chiar ca i-am intrece pe nord coreeni in docilitate si lipsa de coloana-deoarece suntem in Europa,totusi-si nu putem face chiar de capul nostru. Ganditi-va ca am fi pozitionati geografic in Asia…cred ca Kim jong un ar fi mic copil in comparatie cu Dragnea si altii ca el.

  11. Dragi romani, de ce sunteți critici? Am acceptat 28 de ani sa se jefuiască țara și nu mai puteți accepta de aici încolo? La ce ne trebuie țara și nivel de trai? Fiți toleranți, răbdători și întoarceți și celălat obraz așa cum ne învață credință ortodoxa!

  12. Mai mult de atât, dați-va fiecare tot ce aveți sa aibă ei ce sa fure!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.