Chiar dacă nu este în interesul lor, europenii vor face tot ce le cere SUA

Inamicii Rusiei ”nu-și ascund scopul de a administra Rusiei o înfrângere strategică, dar eu le spun direct că acestea sunt niște calcule iluzorii care nu pot fi făcute decât de cei care nu cunosc istoria Rusiei”, a spus Vladimir Putin, la Summitul BRICS de la Kazan, adăugând că războiul din Ucraina este un război prin procură.

Cu câteva zile înainte de discursul lui Putin de la Kazan, șeful serviciului federal de informații din Germania atrăgea atenția că Rusia ar putea ataca NATO până la finalul acestui deceniu, adică în termen de șase ani. Este ultima asemenea estimare, după multe analize și declarații ale oficialilor din statele NATO care fac referire la un orizont de 2 până la 7 ani până la un ataca decisiv al Rusiei asupra unui stat NATO, un atac cu atât mai probabil cu cât războiul din Ucraina se va încheia mai repede și fără o victorie a Kievului.

Și de o parte, și de cealaltă avem de-a face cu declarații care anunță un război.

 

O recentă dezbatere între profesorul John J. Mearsheimer si profesorul norvegian Glenn Diesen a adus în discuție o cauză a acestei situații periculoase: de mai bine de 30 de ani, în Europa s-a închegat o ideologie a unei păci liberale bazată pe reîmpărțirea Europei și militarizarea liniilor de demarcație, care trebuie să fie cât mai aproape de Rusia. Acesta a fost marele plan de pace, însă, privind retrospectiv, el nu a funcționat. Pe de altă parte, tot în ultimii 30 de ani a fost creată o clasă politică care consideră că Europa îi include pe toți (națiuni, minorități naționale, etnice, sexuale, religioase), cu excepția celei mai mari țări din Europa. Tot în acest interval de timp, SUA au reproșat că Europa nu plătește suficient pentru securitate, europenii s-au plâns că nu au suficientă autonomie. Acum, când Statele Unite semnalează că se îndreaptă spre Asia, bazele acestei relații încep să scârțâie. În loc ca dezbaterea în Europa să se axeze pe aceste aspect, tot ce auzim sunt sloganuri ale Războiului Rece, cu Moscova care vrea să invadeze Europa și că națiunile europene trebuie să fie solidare, dacă nu vor să vorbească limba rusa începând de anul viitor. Se pare că nu este momentul pragmatismului și raționalității în Europa.

Este limpede că Vestul a cultivat o elită care are una și aceeași viziune asupra lumii, iar această viziune a creat marile probleme de astăzi. Decizia deschiderii NATO către Ucraina din 2008 a fost marea greșeală, iar Nicolas Sarkozy și Angela Markel au știut acest lucru. La acel moment, nu exista un procent foarte mare de ucraineni care să-și dorească aderarea la NATO. Decizia a fost forțată de SUA, de George W. Bush și Condoleezza Rice. Ei sunt principalii responsabili pentru această decizie catastrofală. Cred că mult din această situație dramatică se datorează faptului că am dezvoltat o anumită clasă politică și o anumită ideologie.

Iar administrația Biden poartă poate o parte și mai mare a responsabilității pentru acest război. Nu este o întâmplare că războiul a început la doar un an și o lună după venirea la putere a lui Joe Biden, care a refuzat să negocieze cu Rusia în decembrie 2021 și a crezut că poate obliga Moscova să accepte extinderea NATO în Ucraina. Consider că Vladimir Putin a dorit să evite un război cu Occidentul, știind cât de mare va fi prețul plătit de Rusia, dacă este să ne gândim doar viețile omenești pierdute și la la orașele pe care armata rusă le distruge acum și care vor trebui reconstruite ca parte a Rusiei. Vladimir Putin a intrat în negocieri pentru încetarea focului după nici o lună de război. Administrația Biden este responsabilă pentru izbucnirea, dar și pentru perpetuarea războiului, având în vedere că SUA i-au transmis președintelui Zelenski că Rusia poate fi înfrântă și că trebuie să se retragă din negocierile cu Moscova”, spune Mearsheimer.

În analiza războiului din Ucraina sunt esențiale două aspecte. Primul este că europenii știau de la bun început că planul extinderii NATO în Ucraina va duce la un conflict cu Rusia. Este motivul pentru care liderii Franței și Germaniei s-a opus deschiderii porților Alianței, la Summitul de la București, în 2008. Angela Merkel și Nicolas Sarkozy nu au dorit ca NATO să se extindă în Ucraina, iar cancelarul german a spus că acest lucru va fi interpretat de Vladimir Putin ca o declarație de război. Este remarcabilă această poziție a Germaniei la momentul respectiv”.

Faptul că s-a ajuns la faza de conflict cu Rusia nu poate decât să arate că europenii nu acționează independent, câtă vreme Berlinul și Parisul au avut o cu totul altă poziție în privința Ucrainei. În opinia profesorului Mearsheimer acest lucru se datorează spaimei constante a europenilor de a nu-i aliena pe americani, de a nu-I vedea plecând din Europa – acesta este al doilea aspect esențial al războiului din Ucraina.

Cred că europenii își doresc mai mult decât orice să țină Statele Unite în Europa, deoarece ei cred că SUA sunt factorul pacificator, că NATO este un instrument minunat de a menține pacea în Europa. Iar, într-o perioadă în care China este în ascensiune și Statele Unite vorbesc despre pivotarea spre Asia, europenii au spaima că America s-ar putea retrage de pe continentul lor. Prin urmare, dacă americanii doresc ceva, europenii au tendința de a se supune imediat și cred că asta s-a întâmplat în aprilie 2008 și asta se întâmplă și în momentul de față. Europenii urmăresc o politică care, în mod clar, nu este in interesul lor doar pentru a fi pe placul Statelor Unite”.

După secole în care au fost regii pe tabla de șah a lumii, europenii se trezesc cu statutul de pioni ai unei alte puteri și își dau seama că alianțele nu sunt neapărat organizații în care toate țările au aceleași interese și viziuni. În anii 1990, George Kennan a atras atenția asupra lipsei a ceea ce el numea ”imaginație politică”, lucru care împiedică crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa. Europenii nu pot gândi în afara paradigmei că Statele Unite trebuie să-i conducă. Acesta duce la decizii aparent iraționale și la situații bizare într-o perioadă precum cea de față, în care se afirmă tot mai mult o ordine mondiala multipolară, în care prosperitatea economică și securitatea sunt obiective ce pot fi atinse prin relații cu mai multe centre de putere, nu doar cu unul singur. Asta ar presupune mai multă autonomie în politica externă. Or, europenii fac exact opusul, retrăgându-se sub umbrela SUA, deși America este mai puțin prosperă, deși America aplica legi precum cea împotriva inflației, care atrage companiile europene în SUA și contribuie la dezindustrializarea Europei. Liderii europeni se identifică tot mai mult prin alianța cu America, deși aceiași lideri europeni susțin că Donald Trump, potențialul viitor președinte al SUA, este o replică a lui Adolf Hitler, deși liderii europeni susțin că Elon Musk, un susținător al lui Trump, dorește să distrugă democrația liberală. În ciuda acestor contradicții, Europa nu caută să-și diversifice relațiile cu lumea. Si nici sa trateze in mod pragmatic si rațional alegerile prezidențiale din SUA.

În contextul dependenței majore de Statele Unite, indusă de clasa politică și ideologia post-Război Rece, alegerile americane sunt cele mai importante alegeri pentru Europa. Va fi un scrutin foarte strâns, cu un rezultat aproape imposibil de estimat, dat fiind sistemul de vot majoritar într-un singur tur care se aplică nu numai la nivel de stat, ci și de district electoral – orice mica variație din partea electoratului poate schimba rezultatul. În aceste condiții de incertitudine, fie că vorbim despre state sau companii, importante nu mai sunt predicțiile, ci pregătirile pentru cel mai rău scenariu. Având în vedere ideologia elitelor europene, acest worst case scenario este victoria lui Donald Trump. Or, europenii par absolut nepregătiți pentru un asemenea rezultat, fără vreo strategie pentru războiul din Ucraina.

Importanța prezenței SUA și NATO in Europa este dată de rivalitățile dintre marile puteri europene – Marea Britanie, Germania si Franța, spune Mearsheimer. ”Câtă vreme există un pacificator (sub forma prezentei americane), putem vorbi despre Europa ca despre un singur stat. Însă sub această pojghiță sunt clivaje care ar ieși a suprafață dacă dispare pacificatorul. Asta ar face foarte dificilă gestionarea situației din Ucraina, ar fi mult mai greu de menținut pacea în Europa. Cred că acesta este motivul pentru care americanii vor să reducă Europa la o singură persoană, iar europenii sunt gata să facă orice vor americanii, chiar dacă nu este neapărat în interesul lor”.

Cred că o mare problemă în viitor va fi comerțul dintre UE și China. Economiile europene, în special Germania, sunt într-o situație dificilă și relațiile economice cu Rusia vor fi reduse pe termen mediu cel puțin. Prin urmare, europenii ar trebui să fie foarte interesați de comerțul cu China. Americanii nu-și doresc așa ceva, în special când vine vorba despre tehnologiile de ultimă oră. Prin urmare, vor fi multe presiuni din partea SUA pentru ca Europa să nu facă comerț cu China. Pe de altă parte, este firesc ca europenii să fie interesați de relația cu China, care nu este o amenințare de securitate la adresa Europei. Va fi interesant de văzut cum va evolua în timp aceasta situație”, mai spune John J. Mearsheimer.

 

Recomanda 26

35 de Comentarii

  1. Nu ne mai insulta inteligenta cu toti profesorache mincinosi, totul are o limita, doar carnatul are doua !

  2. Ne-am plictisit de Mearsheimer asta. Domnule Marchievici mai citati va rugam si din altcineva. Poate are omul un opozant in USA. Am vrea sa stim si opinia acestuia.

  3. Una din putinele solutii ale SUA de a-si disimula falimentul si salva $, devenit de lada de gunoi, e un razboi în Europa (teritoriu ocupat militar). De unde, „specialisti” belicosi, bine platiti din fonduri strategice americane. Si nu mai cenzura!

  4. Interesu’ poarta fesu’,sase-sase poarta-n casa ,cine nu stie se lasa

  5. Nu doresc nici urma de sua in europa fac mizerie cu midificatele lor genetice saracie lucie si minciuni. Si vor sa ne tina tot asa saraci la comanda lor. Nu au legi doar reguli si standarde multiple. Huo sua sus ro

  6. Dacă vezi bine evenimentele din lume în ansamblu,te pricepi și de rolul lui Zelenschyi, ca cea mai utilă sculă anglo-saxonă.. Țelul a fost slăbirea și fragmentarea Rusiei.. Cum a încăput într-un cap prost aceasta idee sizofrenica se va afla cu timpul..

  7. „li se vede-n … carti !” 🙁 [chiar si „lor”] 😐
    „n-ai cu cine !”
    🦉

  8. Toata Asia (cu exceptia South Korea & Taiwan) si tot Sudul planetei dau dreptate Rusilor, chiar daca unii nu striga raspicat, din interesul comertului.

  9. TRUMP castiga (precum din timp ante-tradat!) ABSOLUT SIGUR !
    [nu va faceti sperante desarte !si! nu mizati pe altii !]
    😐

  10. Marsh ba trol putinist.Europa fara SUA si invers nu pot exista.

  11. D aia nu sunt ioropean neam Tu esti genul de prostovan care este si fudul.

  12. Horia Cornescu Sa mori tu ? Baiete,BRICS-ul rusesc este o gluma proasta.Crezi ca tari ca Brazilia sau China vor sta mult in aceasta cacealma de alianta? Cand vor crapa de foame,cand nu vor avea piata libera sa vezi atunci.Dar tu hraneste-te cu prostii,e gratis si democratic.Traiesti si in Occident si te dai cu turul de pamant ca este rau.Al naibii perfizi.

  13. „Nici o cetate nu poate fi cucerita fara sprijin din interior” (Sun Tzu) … Probabil ca, in cazul de fata, „calul troian” il reprezinta gruparea de crima organizata de la Bruxelles.

  14. Poate europa de acum, cu slugile și lichelele autoalese,.Dar in scurt timp se va produce o schimbare majoră.. Unele țări deja au in parlament suveraniști și patrioți care nu-și trădează națiunea. Pe de altă parte lumea nu mai e unipolară ci posibil multipolară.. iar europa va recunoaște să singura opțiune de a fi in top este colaborarea cu rusia..

  15. ce e interesant e ca Mearsheimer spune de vreo 30 de ani acelasi lucru, in linii mari cu ce spunea si Kissinger si alti diplomati europeni care au murit intre timp… toata presa statea sa culeaga fiecare cuvintel spus, si niciun „intelectual” sau „comentator” nu ii critica. Acuma cand s-a rupt pisica si s-a dovedit ca aveau dreptate ce spuneau de atata timp, brusc au aparut „academicienii” si „liderii politici” cu pregatire de „particulara la fara frecventa” sa-i acuze de „putinism”, ca sunt suporteri ai „regimurilor autoritare”, etc

  16. Titlul spune un adevar PREZENT.”Patriotii si suverannistii”(asa zisi) sunt de fapt niste pureci care vor sa accede la statutul de „baga-ma in seama”.Realitatea e alta , chiar daca e neplacuta.A fi purice si elefant in acelas timp nu e posibil.Sa fie clar,a-ti iubi tara, traditiile tale ,libertatea si sa lupti pantru ele nu inseamna a fi clovn sa pretinzi a fi leu sau urs.

  17. Tarile Europei traiesc in pace datorita SUA. Germania si Italia sunt sub ocupatie militara, la fel ca Japonia. Retragerea SUA din aceste tari ar insemna deschiderea cutiei Pandorei deoarece memoria colectiva nu se sterge asa usor. Ca romani ganditi-va la cat de mult iubiti Rusia si extrapolati la nivelul Germaniei etc.

  18. Cu sorosism, liberalism, liberalizare sau cum ii mai zice, Europa este in (de)cadere libera. Si daca se face pace in Ucraina, Europa va avea aceiasi soarta, sa devina irelevanti.
    Nu imediat dar in timp state din BRICS vor umple locul ramas neocupat.
    Cel mai mare adversar al Europei se gaseste prin Europa.

  19. Sunt vreo doua trei voci care critica ordinea mondiala dar romanasii nostrii inclusiv unii postaci pe aici s-au plictisit de ei vor sa auda ce spune mass media sistemului 99.99% din timp. Sa se termine tovarasi cu opiniile astea divergente care ne fac rau!

  20. Europa are la butoane marionete puse de gashca neocons de peste garla, nu e de mirare ca executa orbeste ordinele si directivele lor…

  21. Economia de război și specularea crizelor de tot felul – inclusiv a celor de sanatate publica – sunt modalitățile de făcut bani în contextul interdependentei crescute și a multipolaritatii asimetrice. Pentru restul, austeritate. ,,La faianță, ba!”

  22. mai simplu spus – miliardarii satanisti anglo-saxoni vor distrugerea lumii si transformarea ramasitelor ei in jucaria lor insclavizata! de aceea trebuie distrusi, ei si sustinatorii lor, cat mai rapid

  23. America saboteaza Europa iar Europa sufera de sindromul Stockholm.

  24. Liberal suna a banc cu un celebru personaj.
    Unul cu batistutza deschizator de drumuri europene, altul se vrea presedinte. Un altul purtator de cuvant pe la NATO.

  25. Nea Marchevici, du-te si paste in Siberia, la orci. In viziunea ta, Ucraina si alte state din est ar trebui sa stea capra, ca asa vrea Piticul Cracanat…

  26. BRICS nu s-a format de plăcere ci de nevoie. Licuriciul are nevoie să invadeze permanent teritorii, să devoreze resurse și să saboteze fluxurile economice ale lumii pentru a alimenta perfuziile sistemului lor risipitor, speculativ și nesustenabil. Pentru licurici nu există aliați, prieteni, armonie sau colaborare între țări, doar „noi”, „ei” și pușculița Pământ, care trebuie spartă de urgență.
    Acum se decontează „alianța” cu acest „prieten” toxic, când i s-a dat peste bot și se întoarce să-i înghită pe cei ce-l țin în spate.

  27. Socrate bea cupa…

    Un comentator indica victoria lui Trump…

    Mi-e indiferent cine castiga, e tara lor sunt liberi sa aleaga ce vor…

  28. `NO ,VEDEȚI R.P.D.COREEANĂ -NU ARE DREPT SĂ-ȘI INSTRUIASCĂ SOLDAȚII(morți de foame-nu-i așa?)în RUSIA-DA SUA -USA -AU DREPT SĂ-ȘI ÎMPRĂȘTIE VITEZELE,PUTERNICELE,ECHIPATELE ARMII-PESTE TOT ÎN LUME -CA-N GRENADA,AFGANISTAN,IRAC,IRAN 2980,ETC-ETC!

  29. NO ,VEDEȚI R.P.D.COREEANĂ -NU ARE DREPT SĂ-ȘI INSTRUIASCĂ SOLDAȚII(morți de foame-nu-i așa?)în RUSIA-DA SUA -USA -AU DREPT SĂ-ȘI ÎMPRĂȘTIE VITEZELE,PUTERNICELE,ECHIPATELE ARMII-PESTE TOT ÎN LUME -CA-N GRENADA,AFGANISTAN,IRAC,IRAN 1980,(VĂ MAI AMINTIȚI CE „VICTORIE” AU OBȚINUT- CÂTE ELICOPTERE -ULTIMUL STRIGĂT-S-AU PUPAT BOT ÎN ELICURI!!! ETC-ETC!

  30. @tibi1
    Tibi draghe tu câți ani de serviciu militar ai ?
    Că uite Mershi îninte de chestia asta cu International Relations a făcut 10 ani de serviciu militar în Vietnam.
    La început ca trupete voluntar și mai apoi ca ofițer absolvent de West Point .
    Deci hahaha “patriotismul” său e superior celui al Ciucanezilor noștri bese-n cizme prin studiourile de televiziune care au făcut maxim 1 an de serviciu militar pe linia frontului.
    Front care era compus din niște păstori de capre în sandale similar cumva da în mult mai mic trupeților VC în pijamale negre.

    Deci da, slugoii europeni ai hahaha “partenerului strategic” ne vor pune nouă “europenilor” pielea la belit până când ne va ajunge și îi vom lua NOI pe EI la belit.
    Că deh Nord Stream bum bum și dezindustrializare deorece vouă nu vaă pasă de industrie de noi ăștia din industrie vouă tyot ce vă pasă de pupat curul americii.
    Perfect, celor ce le pasă de viața lor știu acum ce e de făcut și cu ce și mai precis cu cine e de început.
    Afară, afară cu javrele din țară.
    Toți cei care cred că România e Cocioc să se ducă să facă bani și altundeva și să ne lase pe noi restul să încercăm să facem bani în România.

  31. @laur: Nu se compara Mesershmit asta cu senatorul Mc Cain care a luptat si a facut si prizonierat in Vietnam. Pacat ca s-a dus…asta era un om care le dadea mereu salbaticilor bolshevici peste bot. Eu asta spun,sa mai dea Marchevici si opinii diferite ca asa e normal, sau macar sa le exprime pe ale lui.

  32. @tibi1:

    Nu o va face niciodata. El este Marele preot in Templul propagandei ruse care este Cotidianul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.