China trebuie să-şi reducă producţia agricolă în zona de nord, în caz contrar urmând ca rezervele de apă să ajungă la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, scrie „The Guardian”, citându-l pe cercetătorul chinez Zheng Chunmiao de la centrul de cercetare al apei din Beijing.
„Guvernul trebuie să adopte o nouă politică pentru a reduce consumul de apă. Cel mai important este să se reducă cererea. Ne-am bazat mult pe inginerie, însă guvernul îşi dă seama că asta nu este o soluţie”, spune Zheng, arătând ca 60% din consumul de apă în nordul Chinei aparţine sectorului agricol.
„Situaţia apei în câmpiile din nord nu mai permite continuarea irigaţiilor pentru mult timp. Trebuie să reducem producţia de alimente. Va deveni mai economic să importăm.”
Zengh arată că, pentru ultimii zece ani, deficitul de apă anual în nordul Chinei a fost de 4 miliarde de metri cubi. Acesta este compensat de apa subterană, care se consuma alarmant de repede. Deşi în unele zone stratul acvifer are o grosime de 500 de metri, în altele acesta a dispărut total.
Nici sudul Chinei nu stă mai bine. Sudul suferă de pe urma celei mai secetoase ierni şi primăveri din ultimele decenii, iar autorităţile au decis să elibereze câteva miliarde de metri cubi de apă prin barajul Trei Defileuri, de pe fluviul Yangtze, pentru ca populaţia să aibă apă potabilă şi pentru irigaţii.