Chițoiu, despre presiuni pentru înlocuirea ministrului Viorel Ilie

Secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că nu au existat presiuni din partea lui Mihai Tudose sau a altcuiva pentru înlocuierea ministrului Viorel Ilie, precizând că premierul a luat act de decizia de susținere a ALDE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă au existat presiuni pentru remanierea lui Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, în condițiile în care se află în vizorul DNA, Daniel Chițoiu, al doilea om din ALDE, a răspuns că nu poate spune că a fost o presiune.

„După cum știți, acum două săptămâni, Biroul Politic Central al ALDE a dat un vot în unanimitate pentru sprijinirea rămânerii în Guvern a colegului nostru, ministru pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie și senator. De asemenea, săptămâna trecută, vineri, am avut o reuniune a Biroului Politic Executiv în care am reafirmat sprijinul acordat în urmă cu două săptămâni. Mai mult decât atât, acum o săptămână, votul în Senatul României a fost în favoarea neînceperii urmării penale în cazul domnului senator, mai ales că în Comisia juridică de la Senat au constatat că nu sunt elemente pentru a declanșa începerea urmăririi penale pentru domnul senator. De asemenea, legat de presiunea premierului Mihai Tudose pentru demiterea sau demisia domnului Viorel Ilie, nu pot să spun că a fost o presiune. Am discutat în coaliția de guvernare care a avut loc sâmbătă dimineața și am reafirmat sprijinul ALDE pentru ministrul Viorel Ilie”, a răspuns Daniel Chițoiu.

Totodată, întrebat de corespondentul MEDIAFAX, dacă Viorel Ilie este un ministru de neînlocuit, Chițoiu a răspuns:

„Nu este un ministru de neînlocuit, dar noi avem niște principii pe care vrem să le respectăm și mai ales prezumția de nevinovăție. Nu se pune în discuție această prezumție, indiferent dacă este om politic sau cetățean al României”.

Daniel Chițoiu a participat, duminică, la Alba Iulia, la Conferința Județeană a ALDE Alba, în urma căreia Ioan Lazăr a fost reales președinte pentru un nou mandat.

DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În 4 octombrie, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, cu 37 de voturi „pentru”, 77 „împotrivă” şi o abţinere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.