Chopin în atelierul auto

La finalul lunii octombrie debutează Turneul național Classic Unlimited de promovare a muzicii clasice în locuri atipice. Toamna aceasta ajunge în mai multe orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Alba Iulia, iar lista orașelor care vor găzdui concerte este deschisă.

Pe 26 octombrie, turneul debutează la Iași. Acolo, în sala Fix, Bogdan Vaida, artistul român stabilit în Germania, aduce în țară un concept pe care l-a testat deja în cea de adopție. Planul său este „să le arate oamenilor că arta și cultura pot fi descoperite în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi“, notează organizatorii turneului.

Alături de fosta hală de producție din Iași, Hala Fix, până acum sunt confirmate alte cinci spații care vor găzdui concerte: Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia (2 noiembrie), librăria Cărturești Carusel din București (4 noiembrie), magazinul Pegas din Timișoara (7 noiembrie), service-ul Autoworld din Cluj-Napoca (9 noiembrie) și tipografia Daisler Printhouse din Cluj-Napoca (11 noiembrie).

Pe urmele oamenilor

Bogdan Vaida explică faptul că, „ideea de a cânta în locuri neconvenționale eu o am de mai mult timp. Mai exact, am căutat o formă în care să le pot arăta oamenilor, indiferent că sunt sau nu cunoscători, ceea ce pe mine mă pasionează la muzică, și anume conținutul ei concret și legătura cu viața de zi cu zi. Încerc să scot muzica din tiparele obișnuite în care contextul social sau anumite constrângeri sociale o sugrumă de multe ori. Adică o scoatem din sălile tradiționale de concert, unde rareori vin oameni care nu au fost învățați cu muzica clasică.“

Muzica de epurare

Pianistul afirmă că pentru el muzica se schimbă în funcție de locul unde cântă și speră ca asta să descopere toți cei care vor veni la concertele lui. În cadrul Classic Unlimited, Bogdan Vaida va interpreta „Nocturna“ op. 48 nr.1, de Frédéric Chopin, „Toccata“, de Sigismund Toduță, „Rapsodia ungară“, de Franz Liszt, și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski. „E foarte interesant pentru mine cum se schimbă muzica în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de «aura» locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic, la fiecare concert se amestecă muzica cu «arta» locului respectiv. Pentru că și să meșterești la motociclete sau să vindeci bolnavi sau să cureți apa de… tot felul (am avut un concerte și la o stație de epurare) poate fi o artă“, crede el.

Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited va fi pe bază de bilet neobligatoriu. Fiecare persoană alege care e suma pe care o achită în funcție de experiența pe care o are în cadrul concertului.

Melodia germană

Orice firmă, instituție, organizație sau persoană fizică poate propune un loc de desfășurare pentru viitoarele concerte din cadrul turneului de toamnă 2017 Classic Unlimited. Propunerile se primesc online, pe site-ul proiectului, și tot acolo se fac înscrieri la concerte. „În Germania, unde am pornit acest proiect – denumit acolo Klassic Mittendrin -, sunt tot mai mulți oameni care se interesează și ne fac propuneri de concerte în locuri mai mult sau mai puțin excentrice. E greu de zis cum va fi în România. Dar și asta are farmec. Adică este o surpriză nu numai pentru public și pentru organizatori, ci și pentru mine. Pentru mine, lucrul cel mai de valoare la proiect este că învăț foarte mult, iar concertele în locuri atipice mă schimbă ca muzician și ca om“, spune Bogdan Vaida, în comunicatul remis redacției.

Pianistul Bogdan Vaida a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj, apoi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. S-a stabilit în Germania, la Freiburg, și a a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. În prezent, Bogdan Vaida este solistul turneului Klassik Mittendrin, care a debutat în octombrie 2015 în Germania.

Despre Razvana Ancutescu Articolele 144
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*