Clienții vor plăti garanții la lumină

Conducerea grupului energetic CEZ România a confirmat miercuri că va solicita clienţilor garanţii financiare pentru evitarea neplăţii facturilor.

Prevederea apare într-un proiect normativ al ANRE, precizând însă că sumele respective „nu sunt împovărătoare”, potrivit informațiilor publicate de mediafax.ro. 

Mai exact, consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor, potrivit proiectului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, care a fost în dezbatere publică în perioada 12-29 iunie.

„Poziţia noastră în legătură cu această iniţiativă este că vom încerca să evităm situaţiile în care clienţii buni-platnici ar fi afectaţi din cauza celorlalţi, puţini, care sunt rău-platnici”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager şi preşedintele Directoratului CEZ România.

La rândul său, Doina Vornicu, directorul de Operaţiuni al CEZ România, a declarat: „Dacă ANRE a decis că este necesar, vom aplica acest proiect, vom avea şi noi o procedură internă. Deja avem o procedură de management al riscului, dar numai pentru clienţii cu un istoric rău de plată. Sper că acest proiect se va aplica, şi nu cred că respectivele garanţii ar fi în sume împovărătoare pentru clienţi; se discută despre un nivel rezonabil”.

Unde se va aplica procedura propusă de ANRE 

Procedura propusă de ANRE se va aplica în relaţiile comerciale privind prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza contractelor încheiate între operatorul de distribuţie şi titularul de contract, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat.

„Titularul de contract are obligaţia să transmită OD documentul care atestă constituirea garanţiei financiare, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării transmise de OD”, mai arată iniţiatorii normativului.

Ce se va întâmpla cu consumatorul cu întârzieri la plata energiei

Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Sunteti niste escroci care fura de la omul de rand.De ce cei care nu platesc sistatile (aveti modalitati de debransare) furnizarea de energie electrica in termen de 45 de zile de l;a emiterea facturii. Ce mai incasati o povara pe bietul cetatean , asa ceva nu se intampla nicaieri in lume, sa platesti in avans un serviciu care nu de fapt nu beneficiezi de el. Escrocherie la drumul mare, sa va fie rusine magarilor.

  2. Asta inseamna plata anticipata a unui serviciu ! Este corect ? Parca nu ! Da’ pe noi consumatorii nu ne intreaba nimeni daca suntem de acord ? Trebuie sa inghitim o galusca bagata pe gat cu forta ? Ce spune Protectia Consumatorului ? Deci merg in piata , platesc 1 kg. de rosii si vanzatorul imi spune : lasa banii si vino sa ei rosiile maine !

  3. Fiind intr-o zona recunoscuta pentru cinstea si corectitudinea abonatilor ,distibuitorul s-ar putea sa aiba dreptate pe jumatate .Daca adauga prevederi clare pentru despagubirea abonatilor in cauze in care se face vinovat ,parca s-ar apropia de adevar .Cit despre garantii daca abonatul abia are cu ce plati factura (in cazul in care este de buna credinta )de unde sa mai scoata bani in plus ,pentru a credita distribuitorul .

  4. Deci statul roman dupa ce a vandut dreptul de a ridica de la consumatorii finali contravaloarea curentului consumat in favoarea statului ceh si italian mai vrea sa le constituie si fond de garantare. Culmea neghiobiei este ca strangerea banilor o fac tot romanii, cehii pentru o investitie de doi lei stau acasa si ne iau banii.O intrebare ar fi cata spaga au luat hotii de la ANRE pentru asta mai ales ca si astia ca si cei de la ASF iau salarii ultrababane degeaba

    • POATE UN BOICOT GENERAL IN TOATA TARA IMPOTRIVA ACESTEI COMPANII „INTELEIGENTE” NUMITA cez AR FI NECESAR. CATEVA LUNI SI VOR VINDE FORTAT..LUI BASINESCU @ COMPANY(ASTA ARE BANI MULTI, DAR MULTI, MULTI!). SAU DACA NU, VIDANJORUL ADRIEAN, ARE BANI, CA DOAR N-A BAUT, N-A FUMAT SI A VANDUT VARZA CU PARINTII!

  5. ANRE lucreaza de fapt in favoarea distribuitorilor de energie nu in favoarea populatiei.Nu este suficient ca platim unor firme straine[apartin statului ceh] ,energia produsa de tara noastra,ca pretul este umflat cu certificate verzi,cogenerare,accize ,,,liberarizarea pretului ,, si alte tampenii.Tot timpul exista o justificare de cresterea pretului.Acum mai gasesc alta modalitate sa ne jecmaneasca,cu asa zisa garantie.De fapt sa platesti in avans curentul electric .Oricum pana acum cine nu platea factura i se taia curentul si platea din nou racordarea.Cu asta ne-am ales ,sa platim scump, la altii, ce este de fapt al nostru:energia electrica,gazele,apa etc.Pentru asta au angajatii de la ANRE salarii de sute de milioane.

  6. Ce sens au garantiile daca poti taia curentul celui care nu-ti plateste?

    O prosteala pe banii cetatenilor romani.

  7. Revoltător!
    Când ne vom ridica împotriva căpușelor din politica și din instituțiile statului?Doar prin forța vom face ordine.
    Iar nesimțiții ăștia de străini ar trebui trimiși la ei acasă, dacă asa înțeleg sa procedeze.
    Dacă am fi uniți, sa nu le plătim nicio factura, ce ar face?

    • Aceasta e soluția; și nu numai in cazul energiei electrice…,,Unirea face puterea, dragi români!

  8. Inca un jaf model ANRE in favoarea firmelor multinationale.

  9. Aceasta e soluția; și nu numai in cazul energiei electrice…,,Unirea face puterea, dragi români!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.