Câte culori fac muchiile griului

Cimentul provocator

Când tot ce este mai banal vorbeşte despre socieatea în care te-ai format

Culorile au propriul cifru digital. Iar acest cod își dobândește propria sa materialitate. Azi este programat finisajul expoziției #808080, a artistului Liviu Bulea, unde nuanțele cimentului devin mijloc de expresie.

Numele expoziției de la Galeria Iaga Contemporary Art (str. Cloșca nr.9-11, Cluj-Napoca) preia titlul încifrat în limbajul digital al griului, care conține în proporții egale culorile roșu, verde și albastru.  Artistul prezintă în cadrul expoziției curatoriate de Olimpia Georgeta Bera un proiect „sub forma unor conglomerate concepute în forme bidimensionale variabile ca dimensiune, unele seriale, altele singulare în ansamblul proiectului. Fiecare piesă este parte a unei viziuni despre asamblarea și compunerea elementelor identificabile în procesele industriale. Unele dintre ele sunt inspirate de picturalitățile pe care de obicei le trecem cu vederea și care sunt transpuse în mod accidental în realitatea de zi cu zi, prin alăturarea și suprapunerea diferitelor structuri materiale. Altele sunt exerciții de plasare a unor alcătuiri minimaliste de obiecte și texturi, sau a unor incizii și demarcări grafice transpuse pe suprafețele obiectelor de factură monolitică“, nota textul de prezentare conceput pentru vernisajul de anul trecut.

Liviu Bulea

Născut la Turda, artistul al cărui parcurs creativ este acum legat de orașul Cluj-Napoca a identificat sursa puterii pe care o manifestă nuanța și materialul în jurul cărora au fost constituite lucrările din această expoziție: „gri erau locurile unde mă jucam: beciurile blocurilor comuniste, spatele blocului sau fabricile părăsite (…). Amintirea mea cea mai pregnantă e legată de fabrica de ciment, care acoperea întreg oraşul cu un strat subţire de praf, gradul de poluare a oraşului fiind extrem de ridicat. Betonul a devenit ulterior pentru mine o metaforă a societăţii în care trăim“, spune autorul citat de Ștefana Morhan.

În termenii curatorului Olimpia Georgeta Bera, demersul artistului „aflat într-un echilibru structural care o plasează în zona așa-zis-ului «anonimat» din punctul de vedere al cromaticii, acest gri este variabil doar în funcție de tonalitățile sale de închis-deschis și de atributele specifice ale formei pe care le descrie. Inspirat de uniformitatea griului, #808080 este un proiect dedicat variabilelor non-cromatice din mediile ambientale, dar și inserției artificialului, văzut atât ca resursă, cât și ca element rezidual în raport cu susținerea mecanismelor vitale.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.