Radu Gyr şi Nichifor Crainic, interzişi

Cine a cenzurat grandiosul spectacol cu „poezia închisorilor comuniste”?

În Săptămîna Luminată, Teatrul Naţional Iaşi a găzduit un spectacol impresionant pe Facebook, iniţiat de Cristian Hadji-Culea, directorul instituţiei, sub titlul „Speranţa din spatele gratiilor”, în care actorii au recitat de acasă poezii scrise de martirii neamului din închisorile comuniste.

Din păcate, cineva (pe care trebuie neapărat să-l aflăm) şi-a permis să-şi vîre coada, cenzurînd recitalul actorilor ieşeni, prin ştergerea clipurilor în care erau recitate poezii de Radu Gyr (22 de ani de închisoare) şi Nichifor Crainic (15 ani de închisoare).

De altfel, chiar în anunţul spectacolului, regizorul Cristian Hadji-Culea scria că se teme de reacţia celor pentru care „mai importantă să fie biografia, dosarul de cadre, decât salvarea prin poezie, speranța nutrită de creație”:

Şi exact asta s-a întîmplat! Dintre cele cîteva zeci de recitări senzaţionale ale actorilor ieşeni lipsesc poeziile lui Radu Gyr şi Nichifor Crainic, evident pentru că, aşa cum s-a întîmplat de atîtea ori în ultimii ani, cineva tot insistă să valideze sentinţele Tribunalului Poporului din vremea comunismului, mai exact din acea neagră perioadă a bolşevismului, în care nevasta lui Silviu Brucan era asesor popular şi manualele şcolare erau invadate de literatura proletcultistă.

Necunoscutul „cenzor” al spectacolului online de la Iaşi nu a luat în considerare faptul că Nichifor Crainic nici măcar nu a fost legionar, el fiind reabilitat prin Sentinţa nr. 17/1995 a Curţii Supreme de Justiţie, referitoare la „Procesul ziariştilor naţionalişti”, care spune foarte clar: „Faptele pentru care intimații au fost condamnați nici n-au existat”. Mai mult decît atît, Academia Română, în baza acestei sentinţe, l-a reconfirmat pe Nichifor Crainic ca membru al Academiei!

Unele surse spun că acest cenzor ar fi chiar Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, devenit celebru prin acţiunea de promovare a lui Constantin Brâncuşi de către cîntăreaţa Irina Rimes. Aşteptăm opinia ministrului, astfel încît să aflăm dacă el sau altcineva este cel care a dispus ştergerea clipurilor în care erau recitate poeziile „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane” (Radu Gyr) şi „Cântecul Potirului” (Nichifor Crainic).

Pînă atunci, ca semn de preţuire pentru izbînda lor, iată o parte dintre actorii ieşeni care au realizat acest spectacol impresionant din Săptămîna Luminată: Emil Coșeru, Oana Sandu, Adi Carauleanu, Petronela Grigorescu, Diana Chirilă, Ion Sapdaru, Dumitru Nastrusnicu, Pușa Darie, Brândușa Aciobăniței, Haruna Condurache, Ionuț Cornilă, Dumitru Georgescu, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Constantin Avădanei, Catinca Tudose, Petronela Grigorescu, Pușa Darie, Radu Homiceanu, Horia Veriveș, Andreea Boboc, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Diana Chirilă, Mălina Lazăr, Dumitru Georgescu, Diana Roman, Irina Răduțu Codreanu, Ionuț Cornilă, Doina Deleanu, Ada Lupu, Andreea Boboc, Daniel Busuioc şi alţii.

Despre prezenţa iniţială pe lista autorilor din care s-au recitat poeziile a lui Radu Gyr şi Nichifor Crainic, am aflat chiar dintr-un anunţ al Teatrului Naţional din Iaşi:

Este grav, foarte grav că încă mai avem între noi cenzori în mintea cărora sentinţele staliniste trebuie să rămînă valabile, în timp ce poeţii care l-au proslăvit pe Lenin continuă să fie promovaţi în mod deşănţat chiar în manualele şcolare, precum Ana Blandiana, cea care, în 1983!, scria versurile „Slavă anului acesta / Ce-a ucis în colb milenii; / Şi de flăcări, ca drapelul, / Slavă veşnica lui Lenin!”.

Cel care a semnalat cenzura condamnabilă a spectacolului realizat de Teatrul Naţional din Iaşi a fost profesorul Florin Palas, pe pagina sa de Facebook. Imediat, pagina sa a fost blocată de administratorii Facebook, aceştia devenind astfel complicii celor care au cenzurat spectacolul de la Iaşi, prin ignorarea art. 30, al. 2 din Constituţia României, care spune clar: „Cenzura de orice fel este interzisă”!

„Speranța din spatele gratiilor” – un proiect unic în România

În ciuda acestei cenzuri infecte care a virusat spectacolul grandios al actorilor ieşeni, iniţiat de regizorul Cristian Hadji-Culea, cititorii noştri trebuie neapărat să vadă acest regal artistic pe site-ul Teatrului Naţional din Iaşi, accesînd pagina de Facebook a instituţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ion Spânu 1818 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Am 3 intrebari pentru Istorie:
  1,De ce au fost internati in lagare naziste legionarii fugiti din Romania in 1941 in Germania?
  2.De ce Tribunalul Internațional de la Nürnberg a scos Garda de Fier de sub acuzația de fascism-nazism?
  3.De ce cominternista Ana Pauker a invitat fostii legionari,”tovarasii din lagare si inchisori antonesciene”sa intre in Partidul Comunist?

 2. Ghici cine? Securitatea prin baietii lor nemuritori, in special ‘petrovii’.

 3. Cum cine a cenzurat, corectitudinea politică.
  Din afară, în colonie. Și slugile imediat s-au pus pe treabă.

 4. Aceste lifte blestemate nu merita sa fie ocrotite de neamul romanesc. Asa cum evreii habotnici cu perciuni te scuipa pe strada in Ierusalim sau Telaviv, daca vad ca esti crestin, asa si noi trebuie sa-i decoram si noi cu flegme, pe ei, liftele blestemate. Sa le raspundem cu aceiasi moneda, caci o merita.

 5. Doar asa, ca o idee … spre „Institutul” Elie Diesel v-ati indreptat atentia ? …

 6. Daca vii dupa zeci de ani si fluturi bau-baul comunismului inseamna ca nu esti in realitate. Propaganda hashtagista lucreaza. Dar cine sunt cei aciuati in partidele hashtagiste? Nepotii!

 7. Ce va mirati, dragi intelectuali, care nu duceti lupta pina la capat si va aliniati puterii, ca si alti, ca sa nu va ia astia piinea de la gura. Asa a fost si cind Patriarhul Rusiei a venit sa-l asculte pe Tudor Ghe., saracul fiind totusi scapat necenzurat. Acum, pentru ca suntem virusati si spiritual, noii bolshevici vor se ne vaccineze, sperind ca totul va merge. Dar atita timp cit avem legi antinationale semnate de alogenul Iliescu, fiind facuti si de ai lui WeiSSel, cite si mai cite (creat tot de acelasi Iliescu, care ne facea Legionari fara sa specifice culoarea, pentru a abate atentia de de la Legionarii Rosii ce vroiau 60 mii victime, in dec.89 ), toti de la putere (ca sa fie acolo pentru salari nesimtite, si pensii speciale, alta creatie bolshevica), nu se va ridica nici macar un deget pentru Cultura Romana, fiind vinduti deja toti, ca in filmul cu Braila care cumparase pe toti cu vin contrafacut, dar ca si astia din furaciunile Ocultei Comuniste.
  Culmea, tartorul cominternist, care stia de razboiul hybrid din dec.89, cu tote ca Ceasca a vrut sa scape cu „sa vina Iliescu al vostru”, nu a acceptat decit varsarea de singe, ca altfel nu putea sa ne pacaleasca si sa faca ce a facut. A esuat doar cu venire Rusilor, dar se apre ca asa cum a facut traba, nici nu mai era nevoie.
  O zi buna
  Con

 8. Ce intelegi prin ‘bolsevici’? Consider ca scrii in cunostinta de cauza si nu faci demagogie pe texte.

 9. Cum drak „sa se mai ridice Gheorghe, cum sa se mai ridice Ion”, daca nu sunt auziti?!

 10. Bolshevicii au fost si sunt inca, adica ciuma rosie, si daca citeai atent intelegeai. Ei sunt infiltrati peste tot ca si virusul, si apara cauza Satanei numit Lenin, si el aparat cu abnegatie de Putin, spre disperarea Orodoxiei Ruse, si care zice ca este si el ( un fel de shovinism Rus, de care ca si altii, nu sunt vindecati).
  O zi buna
  Con

 11. Cand au venit legionarii, romanii i-au aplaudat. Cand au venit comunistii, romanii i-au aplaudat iar legionarii au devenit rai. Acuma, romanii il aplauda pe bolsevicul de la Cotroceni, care face BIJNITA cu romani la vedere, si comunistii au devenit rai. Asa popor, asa partide, asa conducatori.

 12. Acest domn Cristian Hadji-Culea, directorul instituţiei inseamna ca nu stia ca Nichifor Crainic a fost reabilitat ,inseamna ca a permis ca RAdu Gyr sa fie intemnitat pentru a doua oara pentru poezia sa.Si ce daca „au dosarul de cadre” ,pe regizor nu trebuia sa=l intereseze asta. Dar el spune ca „antisemitismul, totalitarismul, argumentarea crim3elor politice au fost intrinseci politicii legionare” un om de teatru nu face politica cu creatia artistica-„ii repugna”cine va intreaba asta,noua tuturor ne repugna mai presus de orice contrafacerea si minciuna,nedovedite, nesustinute istoric ca si criminali de razboi sau fascisti!Avem inca gratii la ferestre puse de cei ce au falsificat istoria,”procesul comunismului”-ei abuzatorii si criminalii au inscenat, procesul FALS.Astazi ministerul gandirii si adevarului, intinsi ca plaga prin ideologia marxista-progresista adusa de Brucan-Soros-GDS,contrafacnad cultura si literatura dupa chipul lor politic de revolutionari subversivi,plus un Instit.de Mucava si fals-Ellie Wiesell cel fara nr.de identiatte de detinut in lagar, opera luI Ponta si al neocomunistului ideolog Florian Alexandru,pui de filozof comunist-marxist, fac cenzura ilegala.Toti platiti de romanii transformati in a ridica osanale calailor ca niste victime reformate,reeducate cf.complexului Stockolm.Asta au incercat si incearca sa faca din Libertatea noastra agentii KGB,Mossad,BND,CIA, saracie completa,profit maxim al strainatatii,economie inexistenta,impotrivire la destin propriu.Patriotii au facut inchisoare degeaba, calaii sunt la putere si urmaresc mortii si vii care stiu cine sunt ei in realitate:scabia antinationala si subminatoare de cultura,creatie artistica,spirit si istorie nationale.

 13. Autocenzura regizorului pare sa fie o cedare «politicamente corecta» dar intelectualemente necinstita. A vrut sa faca pe plac «Umanistilor» pusi pe transformarea omului in Neom…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.