Cine este șeful de bancă criticat de Dragnea că a participat la proteste

Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat duminică seara pe cetățeanul olandez Steven van Groningen, că a participat la protestele din Piața Victoriei împotriva Guvernului.

Acesta este șeful din 2001 a Raiffeisen Bank, a patra bancă din România după cota de piață. ”Mi s-a părut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin să protesteze împotriva Guvernului. Normal că poate e supărat pentru legea dării în plată sau pentru alte lucruri pe care noi le-am făcut pentru români”, a declarat Dragnea, duminică, la un post de televiziune. Van Groningen este un fost participan la Olimpiada din 1982 de la Los Angeles, la canotaj, a venit în România în 1993, s-a căsătorit cu o legendă a sportului românesc, Valeria Răcilă, și a rămas aici, devenind unul dintre cei mai cunoscuți bancheri din țară. A fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai legii dării în plată, intrată în vigoare anul trecut, în luna mai.

Senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul legii, a publicat pe contul său de Facebook, o fotografie în care Steven van Groningen apare la protestele din Piaţa Victoriei. „Văd bine??? Van Groningen e la proteste? El, preşedintele Raiffaissen Bank,care a făcut sute de milioane pe cârca Statului român? El, care a jecmănit sute de mii de români şi care vrea să dea în judecată România la instanţele internaţionale din cauza legii dării în plata, e acum protestatar??? Pe când un protest la care să strigăm din toate piepturile: DREPTATE, LIBERTATE şi OPRIŢI ABUZURILE ? Mă înscriu de pe acum la organizatori…”, a scris Zamfir.

Raiffeisen Bank a notificat anul trecut statul român că intenţionează să se adreseze Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale. Motivul invocat de banca austriacă în sprijinul acţiunii sale este Tratatul bilateral încheiat între România şi Austria privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine, înţelegere care, prin Legea dării în plată, ar fi fost încălcată. Practic, după apariţia legii dării în plată, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen a comunicat că „darea în plată” le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit.

Steven van Groningen,care este şi reprezentant legal al Consiliu al Patronatelor Bancare din România, a fost sancţionat de către CSM pentru afectarea imaginii şi independenţei justiţiei. Fapta sancţionată este o scrisoare adresată CSM în care van Groningen a acuzat sistemul judiciar din România de hotărâri greşite, de natură a afecta afacerea şi creaţia bancară, hotărâri pronunţate în domeniul clauzelor abuzive şi al creditelor în franci elveţieni. Steven van Groningen a spus atunci că își oferă expertiza în vederea organizării unor cursuri cu magistraţii, pentru mai bună înţelegere a afacerii bancare.

Steven van Groningen a avut, de-a lungul timpului, nenumărate intervenţii în care a criticat corupţia sistemică din România. „Este prea corupt (n.r. – mediul de afaceri) şi nu contează că şi în alte ţări este corupţie, pentru că România trebuie să lupte pentru eliminarea completă a acestui fenomen. Trebuie să avem toleranţă zero pentru corupţie. România este precepută ca fiind coruptă şi are efect asupra investitorilor şi de aceea este foarte important să arătăm că facem paşi vizibili în lupta împotriva corupţiei. Nu trebuie să conving pe nimeni din această sală că există corupţie în România, e de ajuns să iasă pe stradă şi se poate convinge singur”, spune Van Groningen în 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.