
România se numără printre țările cu cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră (GES) pe cap de locuitor din UE, însă, prin raportare la indicatorul de tone de emisii/ 10.000 EUR PIB, România ocupă printre primele locuri din UE. Ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul total de energie era de 24,5%, iar sectorul energiei contribuie cu 30% din totalul emisiilor de GES, la care se adaugă emisiile de ape uzate și producția de deșeuri. Sectorul agricol reprezintă 17% din totalul emisiilor GES, iar sectorul transporturilor 16,6%, sub media europeană, se arată în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).
Valoarea mare a emisiilor GES din sectorul energiei este determinată de faptul că producția de energie se bazează în mare măsură pe utilizarea de cărbune (mai ales cel extras din județele Hunedoara și Gorj, unde operează Complexul Energetic Hunedoara și, respectiv, Complexul Energetic Oltenia) și de faptul că această energie este folosită de industria grea și de industriile producătoare, energointensive, din județele Dolj (în special de la Alro Slatina), Galați (combinatul siderurgic), Prahova (rafinăriile Petrobrazi și Petrotel) și Mureș (combinatul Azomureș).
România și-a propus prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la minim 30,7% în anul 2030, având ca ținte intermediare 25,2% (în 2022), 26,9% (în 2025) și respectiv 28,4 (în 2028). În vederea atingerii obiectivelor respective, planul prevede dezvoltarea capacităților adiționale de energie din surse regenerabile până în 2030 de aproximativ 6,9 GW, comparativ cu anul 2015, corelat cu scoaterea din operare a capacităților pe cărbune. Pentru realizarea acestei ținte sunt necesare resurse de finanțare pentru adaptarea corespunzătoare a rețelelor electrice, pentru instalarea de capacități de back up pe gaze naturale, pentru capacități de stocare și utilizarea de tehnici inteligente de management a rețelelor electrice. Astfel, aceste investiții vor conduce la creșterea flexibilității și rezilienței Sistemului Electroenergetic Național (SEN), prin creșterea procentului de energii regenerabile și scăderea ponderii de energie electrică pe bază de cărbune, ținând cont de gradul mare de poluare și de costurile ridicate privind conformarea la obligațiile de mediu.
O poza face cat 1000 de tampenii.
Fotografia din titlu infatiseaza niste turnuri de racire a apei de la termocentrale sau de la (fostele) combinate, unde apa se folosea ptr racire in diverse procese tehnologice cu reactii exotermice, iar ceea ce se vede deasupra turnurilor sunt simpli aburi. NU ESTE POLUARE!
@Calin
wiki e o sonata,nu vede poluarea auto
(acum 10 ani o dadea cu armele chimice comuniste de la brasov,pitesti,fosfor penta si zarin,iperita si scrantita la cap pe mai departe).
wiki,
Se vede de lo o poștă că-i vorba de gheșeft; plătim odată colectarea gunoaielor, altă dată pt recilcarea lor, mai apoi pt energie electrică sau termincă din recilcare, sau ciment, și, colac peste pupăză, pt fum și duhoare (emisii gaze…poezia neocomunistă). La asemenea cîștig, de ce să-ți bați capul cu proiectare și fabricare de lucruri folositoare omului? Ba mai mult, acestora le pui tot felul de taxe.
Lumea este prostită mult mai ușor decît am crezut. Un fost coleg american, să aibă acum către 70 de ani, îmi spunea că dacă cineva i-ar fi zis în anii 70 că o să ajungă să plătească apa de la robinet, ar fi rîs de el. Nu numai că plătesc că plouă, cum deja plătim și noi canalul, dar nu au voie, în unele state, să colecteze apa de ploaie. Azi e firesc pt noi spălați pe creier de școli, media și centurile de socializare (Boanchiș).
Dacă lucrurile merg to așa cu prosteala oamenilor, peste nu multă vreme o să aungem să spunem că zilele acestea, cu plandemie cu tot, au fost floare la ureche.
de unde… ape uzate ???
Sursa: pai daca … politicienii nostri … isi spala rufele MURDARE … in apele publice …
… emisii de ape uzate …!!!!!
Nu prea inteleg fraza … ” România se numără printre țările cu cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră (GES) pe cap de locuitor din UE”…
Deci … avem o POLUARE redusa … in ROMANIA ?!?
Si atunci … care mai este problema ???
Problema este … ca ne raportam „la un indicator fals” de tip UE !!!
Adica, la un „fals grosolan” marca UE !!!!!!!!!!!!!!
cat castiga unii din deseurile importate si incinerate in Romania de ce nu scrieti sau este interzis pentru ca sunt interese prea mari din partea celor potenti care ne iubesc si ne exporta gunoaiele inclusiv toxice sau radioactive?
Si apoi ce sa facem cu cifre oarbe fara nici o referinta, aduceti informatii comparative sa vedem si la vecini si la bogatii europei ce se intampla. nu avem industrie de niciun fel de unde atita poluare? Ati defrisat la disperare si defrisati in continuare si tot noi suntem vinovati ?
Transelectrica tocmai se lauda ca odata cu reluarea lucrarilor la statia 220/110 kV Resita si trecerea la 400 kV impreuna cu statia 400/220/110 kv Timisoara prin LEA 400 kV Resita Pancevo, va contribui la inchiderea inelului „strategic” de 400 kV prin care ne vom interconecta cu vecinii. Atunci sa vezi importuri masive de energie „verde” de la sarbi, hunguri, bulgari si ucaninieni.
Valea Jiului nu va deveni vreodata zona industriala pentru panouri fotovoltaice sau turbine eoliene. Aceste accesorii sunt de mult produse in China, India sau tarile nordice. Noi vom importa pe bani, nu gratis, toate gunoaiele tarilor europene pe care le vom cogenera aici.
Asa este marele plan al elefentului roshu!
1.Termocentrale nu mai folosesc carbuni de calitate,folosesc pacurina,combustibili
reziduali din uleiuri,chiar cauciucuri,fara sa foloseasca filtrele[vezi in Bulgaria arestati directori de termocentrale care foloseau deseuri toxice din import si le ardeau ,poluind toata apa din regiune
2.Gropile de gunoi care ard deseuri[inclusiv import]
3.Firmele de colectare deseuri periculoase pe care nu le verifica nimeni cum le ard
4.Firmele de dezmembrari auto si colectarea deseurilor
5.ROMii,care colecteaza fier
^6. Vidanjele pariculare care deverseaza in canalizarile oraselor,levigat tratat cu HCL si H2So4,si alte substante chimice colectate de la diverse firme
7.Foarte multe firme care au autorizatie de arzatoare si folosesc cauciucuri,plastice,etc in loc de gaze etc
pentru procede tehnologice[fabrici de ciment]
Firmele si populatia care folosesc pentru incalzirea centralelor termice uleiuri reziduale de la masini,care sunt foarte toxice.PM10 ajunge chiar la 500 in loc de 30
Mda…cat adevar(?) o fi oare in spusele lui Bill Gates cand cere Mapamondului ca sa treaca la consum de carne 100% artificiala pentru a mai reduce din gazele de sera !
Domnule Pam Matei apreciez faptul ca va documentati .
Imi permit sa va atrag atentia ca ALRO Slatina e in Slatina care e situata in judetul OLT si nu DOLJ.
Pe de alta parte , ca sa stii si dumneata si prostovanii( si stiu ce spun) din ministerele de acum, starea de fapt e in felul urmator:
– in Romania din 1990 incoace emisiile de dioxid de carbon au scazut cu peste 60% deoarece a sucombat industria si asta o vede si o simte toata tara si nu trebuie demonstrata;
– chestia asta cu reducerea emisiilor de carbon in Romania e o aiureala,tinand cont de ce v-am spus mai sus, si daca in Romania nu s-ar fi defrisat haotic ,raportat la suprafata impadurita in 1990 si raportat la cat s-a defrisat industria , Romania ar fi fost de mult timp neutra climatic -asa cum isi propune Ieuropa in 2050
– Romania nu prea are acum probleme cu poluarea aerului pentru ca nu prea mai are cine polua ,exceptand toate rablele aduse din vest;
– ca sa stii si dumneata, ca o persoana care are acces in RUEGES-adica registrul Unic european al emisiilor de Gaze cu efect de sera , toata industria Romaneasca nu emite intr-un an cat cea mai mare termocentrala din Polonia-Belchatow- cam vreo 40 milioane de tone CO2 -in 2019.
-daca americanii,chinezii,indienii nu fac nimic degeaba Ieuropa se da cu curu de pamant sa schimbe clima ca fronturile atmosferice nu se opresc la granita chinei sau ameriggii!
– Romania are o singura problema -cea cu deseurile- ca sunt toate santurile pline cu pet-uri si gunoaie, dar asta vine si din nesimtirea groasa a natiei si care se poate rezolva numai prin educatie ajutata de coercitie!
– Romania are doar 1% din pib-ul UE si ca sa faci in cazul Romaniei o raportare de cate tone CO2 se genereaza la 10.000 de euro PIB-in cazul Romaniei-ori este prostie ori rea intentie!
-sa ajunga Romania un stat cu probleme din cauza poluarii industriale si mai vedem ca noi sunt deja in fata Grean Deal- ca n-avem nici autostrazi si nici industrie!
Citez din articol:”…ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la minim 30,7% în anul 2030, având ca ținte intermediare 25,2% (în 2022), 26,9% (în 2025) și respectiv 28,4 (în 2028).”
In Romania exista resirse regenerabile peste tot, dar se pun cateva intrebari reale:
1. Sunt construite in Romania centrale pentru descompunerea acestor resurse regenerabile si transformate in combustibil lichefiat?
2. In cat timp vor aparea aceste centrale pentru regenerare?
3. Peste cate zeci de ani se va folosi energie din regenerabile in Romania?
4. In complicitate ? cu cine se vor construi sau vor functiona aceste centrale?
Nu vad un timp fix ca an pentru inceperea acestei actiuni la modul real! Pare a fi un alt bechtel din fonduri europene care vor fi furate!
cei care ne otravesc noaptea din aer….