
Jurnalist de televiziune, preot într-o biserică de lemn din sec. 16 în Muzeul Satului din Cluj Napoca, Dinu Criste este, de curând, și creatorul celui mai îndrăzneț brand de ciocolată artizanală din România. Mai în gluma, mai în serios, acesta ne-a declarat că face o ciocolată cu „atitudine”: “Dacă sistemul politic, social sau economic îi cam deprimă pe români, noi ne-am gândit să creăm o mișcare de rezistența împotriva acestui sistem furnizând bunăstare romanilor. Ce fel de bunăstare? Acea stare de bine pe care doar o ciocolata de buna calitate o poate asigura creierului și corpului uman. Ciocolata este cel mai important furnizor de endorfine, hormon al fericirii, din plaja uzuală alimentară”.
Dărâmarea unui mit: îngrașă ciocolata sau nu?
“Dacă românii ar mânca mai multă ciocolata ar fi mai fericiți”, crede ciocolatierul. “Cât despre faptul ca ciocolata îngrașă este o tema falsă. Uitați-vă la Suedia, Franța, Elveția sau Italia, țările din Europa cu populațiile cele mai suple. Și asta în ciuda faptului că sunt cele mai mari consumatoare de ciocolată. Un român mănâncă sub 2 kg de ciocolata pe an, în vreme ce un suedez mănâncă 13 kg pe an. E o diferența mare, la fel de mare ca și diferența dintre coeficientul de fericire între cei doi comparați mai sus. Pe deasupra noi mâncam și o ciocolata îndoielnică din punct de vedere calitativ.
Dacă în ultimii ani de comunism, românii se întâlneau la o ceașcă de nechezol, pentru că numai cafea nu puteai să-i spui, (era mai mult ovăz prăjit și năut, doar 20% cafea), astăzi, românii iau de pe rafturi o ciocolată care este ciocolată în aceeași măsura în care nechezolul era cafea.
România e o țara cu privirea încruntată!
“Am pornit afacerea după ce am văzut un studiu din care rezultă că România are un deficit de zâmbet și că România e o țara cu privirea încruntată”, spune Dinu Criste. “Studiul comandat de noi ne-a arătat că foarte puțini români au cunoștințe și experiența consumului de ciocolată de înaltă calitate. E un segment de piața în creștere totuși și, în consecință, am decis să venim spre acest consumator educat și pretențios. Deocamdată, în mentalul general românesc, locul comun îl reprezintă mărcile industriale de ciocolata și de o calitate îndoielnică“.
Sâncraiu- poate cel mai frumos sat din Transilvania
Deschis în 2018, atelierul se află într-un sat de poveste din Transilvania, la poalele munților Vlădeasa. Sat cu o înfățișare cu adevărat europeană, Sâncraiu atrage anual peste 10 000 de turiști străini care sunt găzduiți în cele peste 40 de agropensiuni.
Respectând blazonul internațional dobândit de comunitatea de aici, artizanii de la Christe chocolatier, antrenați de ciocolatieri belgieni produc din cele mai fine materii prime cele mai spectaculoase praline și trufe din piața artizanală din România. “Ciocolata noastră este un produs cultural înainte de a fi un produs alimentar. Pralinele noastre, pe lângă finețea ciocolatei și savoarea umpluturilor florale sau fructate, sunt pictate manual în aceeași manieră în care o fac și mari artizani ai ciocolatei de la nivel înalt. Credem că suntem la un nivel înalt de exprimare, iar dovada este și felul în care cei mai mulți dintre cumpărătorii noștri reacționează. Reacția este în general de stupoare. “Wow, nu îmi vine să o mănânc, spun mulți, e prea spectaculoasă, nu mă îndur să o mănânc”. “Evident, îi îndemnăm să o mănânce, e o forma de artă, dar e o artă comestibilă” spune, zâmbind, artizanul.
9 din 10 iubesc ciocolata, al zecelea minte întotdeauna
Ciocolata este un cadou potrivit pentru orice ocazie. “Mă bucur că pretențiile românilor au crescut și cresc mereu și că preferă altfel de ciocolată decât cea de pe marile rafturi. Noi vindem foarte bine de pe pagina de FB Christe chocolatier , iar in curând vom fi pe magazinul online al brandului nostru dar și pe eMAG. A oferi cuiva, în semn de prețuire, o ciocolată pictată înseamnă a-i oferi superlativul din acest domeniu. Mă bucur că avem un public dinamic, curios și deschis la nou. Produse ca ale noastre pe piața cunoscătoare au prețuri foarte mari. De exemplu, patru praline pictate costa în jur de 20 de euro sau de dolari. Noi am pus în piață o ediție promoțională în care vindem o cutie de 10 praline la 60 de lei“. Pe piața românească, Christe chocolatier a ales să se poziționeze pe segmentul celor pretențioși.
Nu vindem doar ciocolată, oferim și experiențe unice
“De la începutul anului, în ciocolaterie, au trăit experiențe unice de viață peste 500 de copii din școlile clujene care au venit să vadă cum se face și ce gust are ciocolata veritabilă. De asemenea, am avut cereri din partea unor companii și a unor agenții de turism să facem ateliere demonstrative pentru angajații sau clienții lor. Buna dispoziție a fost întotdeauna garantată.
Pentru noi e foarte important să interacționăm direct cu clienții noștri. Cred că doar în felul acesta se poate crea o legătura de încredere și durabilă între manufacturier și clientela sa“.
Felicitari pentru bijuteriile din ciocolata! O dovada ca avem potential enorm! Dati-i inainte!