Circ de fațadă pentru politicieni găunoși

În dezbaterea de marți, cei doi candidați la președinția SUA au avut de atins un singur mare obiectiv – și acesta nu a fost să prezinte soluțiile lor pentru problemele economice cu care se confruntă americanul de rând, nu a fost nici despre ”două viziuni foarte diferite despre țara noastră”, așa cum a spus vicepreședinta Harris spre finalul dezbaterii. Nu, misiunea lui Trump a fost să-si păstreze calmul, iar misiunea Kamalei Harris a fost să nu pară radicală în viziunile ei progresiste, să atragă electoratul moderat al partidului. Trump nu a reușit să-și îndeplinească sarcina și a reacționat la multe din provocările Kamalei Harris, o capcană întinsă de echipa de campanie adversă. Rezultatul este că, de la CNN și până la Fox News, televiziunile americane au dat-o câștigătoare pe Kamala Harris.

Rezultatele favorabile lui Harris în sondajele de după dezbatere trebuie însă interpretate ținând cont de faptul că Trump pornea lansat în această dezbatere, care nu era decât o continuare a unei campanii permanente, dusă din momentul în care a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021, în timp ce  Kamala Harris, deși este vicepreședintele SUA de trei ani și jumătate, trebuia să se prezinte electoratului. Cu alte cuvinte, Trump nu a confirmat niște așteptări mari, în timp ce Harris a depășit niște așteptări reduse.

În plus, Kamala Harris i-a avut de partea sa pe moderatorii ABC. „Este greu să fii în locul lui Trump, cu trei adversari în dezbatere, nu unul”, scrie The Spectator. Cei doi moderatori au subliniat  informațiile false și exagerările lui Donald Trump după fiecare răspuns al lui, lăsând-o apoi pe Harris să dea lovitura finală contracandidatului. În schimb, aceiași moderatori nu au intervenit atunci când Harris a lansat informații false despre Trump: că nu a condamnat protestele neo-naziste din perioada mandatului său, că Trump vrea să interzică fertilizarea in vitro, că a amenințat că ar fi fost ”baie de sânge” dacă Joe Biden ar fi câștigat alegerile din acest an, că agenda lui Trump este una și aceeași cu programul Project 2025 al conservatorilor americani.

Trump a avut de dat trei lovituri stabilite de echipa sa de campanie: 1. Să arate că vicepreședinta Harris își schimba deseori poziția politică, fără a da explicații; 2. Că vicepreședinta Harris a ascuns problemele cognitive ale președintelui Biden, a mințit când a negat aceste probleme cognitive, atât timp cât asta a fost în interesul ei politic, iar apoi a participat la înlăturarea lui Biden din cursa prezidențială; 3. Că Harris a avut la dispoziție un întreg mandat pentru a face lucrurile pe care le promite acum americanilor, însă nu a făcut nimic – de la imigrație (problema pe care a fost însărcinată să o gestioneze) și până la economie. Harris este vulnerabilă la asemenea atacuri, iar asta arată, din nou, că unitatea cu care a fost măsurată victoria sa în această dezbatere a fost diferită de cea aplicată în cazul lui Trump.

Însă toate acestea sunt lucruri care îi preocupă pe strategii de campanie. Sarcina lor și a celor doi candidați este să ”ciupească” voturile câtorva sute de mii de alegatori indeciși din câteva state americane în care niciunul dintre partide nu reușește să domine. Iar strategia este ca aceste voturi din câteva state americane trebuie să fie mai degrabă negative, umorale, venite din teamă, din repulsie, și mai puțin din convingerea că un candidat propune politici mai bune decât celălalt. Miza dezbaterii, la fel ca și în cazul celor ce vor urma, a fost să creeze mai mulți dușmani pentru contracandidat. Sondajele televiziunilor din SUA arată că Harris a reușit să genereze mai multă repulsie față de Trump decât viceversa.

Unul dintre puținele momente în care dezbaterea a adus o ciocnire de idei a fost cel dedicat războiului din Ucraina. Donald Trump a subliniat necesitatea negocierilor, inutilitatea războiului și drama din Ucraina. Kamala Harris a adoptat imediat discursul neoconservator – ”Dacă nu ar fi fost președintele Biden, Putin era acum la Kiev, cu ochii asupra restului Europei”; ”Agenda lui Putin este să ocupe alte țări din Europa”. Și apoi atragerea voturilor electoratului de origine poloneza din Pennsylvania.

Asta înseamnă că dezbaterea nu a adus mimic concret și rațional pentru electorat. Trump nici măcar nu a amintit despre planul vicepreședintei Harris de a controla prețul alimentelor, o politica de-a dreptul socialista. A pomenit abia la final despre ”Legea pentru combaterea inflației” a administrației Biden-Harris, care a presupus inundarea economiei cu mii de miliarde de dolari, factor ce creează inflație. Harris a repetat conceptul de ”economie a șanselor”, însă a ocolit toate întrebările despre cât de bine merge economia SUA acum în comparație cu situația din urmă cu patru ani.

 

Și nu doar candidații sunt găunoși, așa cum au arătat  in dezbaterea de marți seara. Și partidele pe care le reprezintă sunt niște carcase goale față de ceea ce însemnau în urmă cu decenii. Candidații pentru Casa Albă sunt aleși în cadrul alegerilor primare, însă aici participa doar 15% din electorat (așa a fost cazul în 2026 și 2020). În acest an, la alegerile primare au participat 10% dintre alegători. Iar Kamala Harris nici măcar nu a fost pe liste, ci a fost nominalizată în urma unei lovituri în partid. Apoi întreaga campanie este un spectacol tot mai scump. În 2020, Curtea Suprema a SUA a decis să dereglementeze finanțarea campaniilor, iar așa-zișii „bani întunecați” au inundate conturile de campanie, cu sute de milioane de dolari din partea unor donatori ce își pot păstra anonimatul. Între 2012 și 2022, banii donați pentru campanii au ajuns de la 50 de milioane, la 650 de milioane de dolari, aproape de bugetul Pentagonului. ”Partidul Democrat și Partidul Republican au ajuns niște fațade în spatele cărora se află o mână de megadonatori care trăiesc în câteva mari orașe, alături de ONG-uri și fundații, care fac presiuni asupra candidaților pentru a le promova agendele personale”, arată un articol publicat de UnHerd.

Partidele americane nu mai au liderii pragmatici din trecut și în aceste partide nu mai există dezbatere. Donatorii, fără de care spectacolul cu care au fost obișnuiți americanii nu ar fi posibil, nu sunt interesați de victoria politică, ei vrând doar să-și impună niște agende personale – afacerea energiei verzi sau afacerea energiei fosile, afacerea armelor, a medicamentelor, ideologia de gen, politica identitară, reducerile de taxe. Printre ei se agită ideologi și funcționari abili în păstrarea posturilor, care, la disoluția URSS și pe când China era încă o țară subdezvoltată, au fost convinși că SUA ar trebui să conducă lumea ca putere unică și necontestată și au reușit să-i convingă de asta și pe mulți miliardari. Ei urmau să fie cunoscuți sub denumirea de neoconservatori și să infiltreze ambele mari partide, schimbând și taberele la nevoie (fostul vicepreședinte Dick Cheney și discipolii săi au trecut cu arme și bagaje în tabăra progresistei Harris).

La nivelul electoratului, rezultatul acestor evoluții este asemănător cu cel din Germania Angelei Merkel, din Franța lui Emmanuel Macron, din România lui Iohannis-Ciucă-Ciolacu: cetățenii sunt lăsați fără repere politice, iar tocmai care sunt vinovați pentru această situație se plâng de ascensiunea populismului. În 2023, 43% dintre americani spuneau că sunt independenți, asta însemnând de două ori mai mult decât electoratul stabil al fiecăruia dintre partide. Independenții sunt total diferiți de electoratul american disciplinat care votează la alegerile primare (cei circa 10%), care este format din cetățeni cu studii superioare, cu venituri mari, preocupați de teoria critică a raselor, de drepturile nenumăratelor minorități sexuale. Alegatorii rămași fără casa lor politică sunt preocupați de costul serviciilor medicale, de prețul alimentelor și benzinei, de stabilitatea locului de muncă și de educația copiilor. Dar, pentru că megadonatorii și 10% din electorat domină agenda partidelor, acești oameni se trezesc în fața câte unei dezbateri televizate despre care se spune că este cea mai importantă din ultimele decenii și în care se discută despre avorturi, despre cruciade globale pentru LGBT, energie verde, privilegiul albilor, dărâmarea statuilor, la care se adaugă războiul din Ucraina, războiul din Gaza și un posibil conflict cu China.

Având în vedere alegerea indirectă a președintelui SUA, de un Colegiu Electoral, miza dezbaterilor electorale americane va fi inducerea urii față de contracandidat în această jumătate a electoratului independent din doar șapte state americane (cu circa 20% din populația totală a SUA). Victoria va fi decisă de votul negativ al unui procent mic din electoratul total, iar pentru asta se investesc sute de milioane de dolari în producția unui spectacol. Din acest spectacol, alegătorii rețin nu o politică sau o viziune, ci că Harris are origini indiene și jamaicane (sau că tatăl premierului Marii Britanii a fost strungar) și că identitatea aceasta contează mai mult decât competența și viziunea. Iar cât de mult contează circul în comparație cu soluțiile o arată importanța de-a dreptul strategică atribuită de analiști susținerii pe care o cântăreață de 30 de ani (Taylor Swift) și-a declarat-o pentru Kamala Harris (și pentru votul prin corespondență, criticat de republicanii lui Trump pentru posibilele fraude), după dezbaterea de marți seara.

”Jumătate din electoratul american se simte trădat de sistemul politic – un sistem care ascunde dominația oligarhică în spatele unei fațade de democrație reprezentativă de modă veche”, scrie UnHerd. Iar prima dezbatere Harris-Trump a confirmat această suspiciune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

31 de Comentarii

  1. Ce poti să mai comentezi? Așa zisul progresism va cuprinde toată planeta, iar finalul va fi dramatic, din toate punctele de vedere.
    Despre Kamala, numai de bine, a avut totul la dispozitie, respectiv moderatorii, casca din ureche…și tot așa!!!

  2. Cand l-ai afurisit pe Trump din 2016 pana-n 24 februarie 2022 devii penibil sa-l idolatrizezi azi numai pentru ca lasa sa se inteleaga ca nu o sa-l deranjeze pe Rasputin, iar pe contracandidata sa o afurisesti de cand a fost lansata in campanie numai pentru ca declara solidaritate cu STATELE SUVERANE Ucraina si Israel…

  3. alte surse media arata ca moderatorii ABC l-au favorizat fatis pe Trump,eu cred ca doar cine a urmarit dezbaterea poate aprecia
    Donald Trump insuficient pregătit:
    -În vreme ce Kamala Harris a venit pregătită pentru dezbatere, Donald Trump a fost incapabil să-și susțină punctele de vedere și să-și prezinte realizările din timpul mandatului. Mai mult, arată editorialista Fox News, acesta nu a fost capabil nici măcar să zâmbească pe timpul confruntării.

  4. Că o țară de calibrul SUA nu se conduce ca o firma privata.
    Că președinția unui stat nu este doar profit bănesc,ca in emisiunea lui cu ucenici, ci este și despre profituri sociale, nu îi poți arunca peste bord pe cei care nu produc suficient, sau pe aliații care nu au destui bani pt armamentul american.
    Chiar daca per total este mai bun decât Chemăla, va pierde, sacii cu voturi prin corespondenta sunt deja pregătiți, vor ajunge la destinatie în funcție de numărătoarea voturilor, chiar și peste o lună, doua, trei, de la data scrutinului.

  5. Just pusă problema, politicienii americani sunt găunosi,spre deosebire de cei din Lagăr,plini de idei ca oaia de scaieti; materialismul dia-lectic răpsunde:” prezent!”

  6. jumate de ora au vorbit de avort…numai BS…daca astia se vor liderii planetei…bai, baietzi situatia e de ne comentat…vai de capu si de soarta oamenilor…
    o RUSINE PLANETARA sa-i vezi pe clownii cu pretentzie de a conduce SUA

  7. Estabilishmentul își demonstreaza puterea. Țin în geam doar cadavre politice, sau marionete, sau oameni împăiați. In primul caz le încasează pensia. In al doilea caz, păpușarul se alege cu tot profitul. In al treilea caz se sperie toți, și prieteni și dușmani, căci nu știu cine a construit sperietoarea.

  8. pana la un punct intelegem frustrarea ziarului,ziaristilor si oricui,Trump a iesit creponat din disputa,e clar ca varsta sa deosebita nu ii permite sa fie iute si sagace

  9. A mai venit si celebra Taylor Swift cu zeci de milioane de urmaritori sa loveasca decisiv,dupa incheierea disputei

  10. Doua papusi incompetente si infatuate, pe banii donatorilor/clientilor sub nasul amarastenilor. Kamala da lovitura prin fraudarea rezultatelor in cel putin un comitat/county din cele cateva state cheie de genul Arizona, Pennsylvania, etc. Desemnarea sa cacandindata a „democratilor” fusese deja efectuata prin frauda. Frauda cea „mica” promite frauda cea mare.

  11. O sa cuprinda o p..la fiindca toate societatile NORMALE au deja indigestie la jegul promovat de OCCIDENTUL degenerat acest turn al lui BABEL LGBTQ++ DEI samd.

  12. Kamala e mai buna decat Biden shi are shanse sa cashtige daca Biden nu va incepe razboiul termo-nuclear total in scurtul timp pe care il mai are ca preshedinte caz in care vom pierde totzi. Blinken insa a plecat la Kiev shi sunt indicii clare ca scopul vizitei este tocmai inceperaea razboiului termo-nuclear total deci pacat Kamala caci vei pieri shi tu ca noi totzi in razboiul termo-nuclear total care va incepe innainte de alegeri.

  13. in fața evidențelor, adica o mobilizare totala a adversarilor, ca in 2020. In realitate, oamenii normali îl prefera ”elitiștilor” demoncarați, dar ei nu conteaza.
    Intre viață si pușcarie a ales viața.

    Voi, amăgiții votanți, cand va treziți?

  14. „Ce nu știe Trump”

    Ce nu stie unul care a fost 4 ani presedinte al SUA ? Terminati cu neomaxismul asta de opereta, bosorogii de la Davos n-au reusit sa se impuna pana la 94 de ani si voi mizati ca vor reusi acum, cand fac la punga prinsa de picior ? Acesti neomarxisti au reusit sa-si ridice in cap 2/3 dintre statele Pamantului. Niciodata pana acum, SUA n-a avut atatia dusmani declarati ca pana acum, asa deficit financiar si moneda in pericol sa nu mai fie referinta la pretul petrolului. Atat ii mai trebuie, o femeie fara valoare promovata ca presedinte. Eu o doresc presedinte pe femeia fara cea mai mica valoare, Michelle Obama, aia va prabuseste injurandu-va.

  15. Tot circul ăsta nu face decât să arate fața hâdă a unui capitalism aflat în ultima fază.
    Dar nu de dezvoltare, ci de descompunere ! 😎
    De abia acum ne lămurim și noi, cei intoxicați atunci de propaganda socialistă, care ne spunea că acsest sistem este în putrefacție . Atunci nu era, dar între timp parcă au ținut morțiș să demonstreze că bărbosul mishtocarului a avut dreptate !
    Și e păcat !
    Pentru că se putea trăi mult mai bine, mai liniștit și mai fără grija zilei de mâine, doar că vreo câțiva i,becili, senili de-acum, au ținut morțiș să demonstreze contrariul !

  16. Și Davosul e o goarna, trompeta,etc. Ei sunt in in clarobscur, trâmbițând dorințele celor ce se afla ascunși. Nu neapărat în întuneric, sunt tot niste kacacioshi.
    „Asa ca stihiile isi schimbau intre ele insusirile,
    precum la un instrument cu coarde notele schimba masura,
    dar pastreaza tonul
    – ceea ce se poate vedea limpede din ceea ce s’a petrecut:”

  17. bosorogii de la davos il pupa pe bosorogul trump…

    ha ha ha ha

    intre ei bosorogii… asa e cind visezi cai verzi pe pereti… unu sau mai multi (fara scuze, de altfel) are/au asteptari de la trump si gaseste/gasesc de cuviinta sa-i faca galerie…

    ha ha ha ha

    trump , harris, guverne, presedinti, case regala… prostia la putere… slugi care si-au vindut sufletele pentru putere, bani, favoruri…o minciuna de la un capat la altul care a distrus lumea… ei , puterea, sint vinovatii si voi va dati in vint dupa ei… sinucigasi…

    atit de jos…atit de inuman…

  18. Filmul ‘Civil War’ este o avanpremieră a ceea ce urmează să se întâmple… prea sunt porniți unii împotriva unuia.

  19. @Progresismu p…zdii:
    Indigestie am eu de la ce ganduri te trec pe tine.
    A spus Patrick Henry: Traieste liber sau mori!
    Ce anume nu intelegi?

  20. “ Jumătate din electoratul american se simte trădat de sistemul politic – un sistem care ascunde dominația oligarhică în spatele unei fațade de democrație reprezentativă de modă veche”, scrie UnHerd. Iar prima dezbatere Harris-Trump a confirmat această suspiciune.“

    ce să mai adaug la asta poate titlul unui podcast britanic de-l urăresc din când în când : “the rest is politics”

  21. Ce inapoiat-zi sunt! Se pute a apela urgent la un emanat/emanata fasait(a) ca sa puna boborul la punct. chiar shi 2-3 reguletzi sau un imparat de la ai lui rromica venitzi pe la granitza din sud erau buni. Dar de nu este, nici cel de sus nu da, asha ca vor veni vremuri interesante cu asemenea actori de aceiashi religie ka khazarismul mondial, ex.Putin, Zelea nsky shi altzi raspandaci prin Orientul=oameni de bine, care nu baga sula in coasta.
    O zi buna.
    Con
    P.S. shi uite asha totzi ashtia au vandut pe mamaligarii noshtri ce credeau ca vor veni sa ne elibereze

  22. Alegerile din noiembrie nu sunt de fapt o competiție intre Trump și Harris, ci între Trump și echipa care gestionează din 2008 declinul final și accelerat al SUA ( reprezentat în campanie de echipa Harris/Biden/Obama ). Dezbaterea a fost așadar o confruntare dură între un patriot american autentic, Trump, ( cu toate calitățile și defectele lui ) și reprezentanta actuală a groparilor Americii. Vom afla așadar în noiembrie dacă SUA mai are șansa de a fi salvată ca superputere a lumii întâia sau nu.

  23. Deep state la murikani, la fel că prin alte părți, începe să semene cu crima organizată, ceea ce politica și supra-administrația au fost întotdeauna, de la Grecia arhonților pâna azi.Asta e tot.Nu va place? N-aveți încotro.Impozitele voastre sunt taxele lor de protecție.

  24. Trumpy a fost singurul care n-a înțeles încă asta și de asta și-a făcut speranțe.Blocul Administrativ Murikan NU SE SUPUNE PRESEDINTELUI CI INVERS.

  25. 2 draci care slujesc la acelasi stapan: satana. Reprezentat de acela care va inscauna raul mondial prin crize, razboaie, foamete, lipsa locurilor de munca, haos, indiferenta conducatorilor, plandemii si altele vizibile azi

  26. Țara nu e o firma al cărei obiectiv să fie bunăstarea tuturora ci o stradă cu tarabe unde un grup compact de rakeți fac legea.Cine are ochi, să vadă, cine are minte, s-o foloseasca

  27. ADÂNCI ÎmPOSTĂRI!
    CareDeCareMaiADÂÂÂÂNCĂĂĂăăă.
    CE SE VREA, SE VA REALIZA.
    CE VA IEȘI din Realizare … …
    Joaca NeBună cu Rachetele LUNGI, mai periculoase decât Corăbiile LUNGI vikinge, ESTE chiar I-Responsabilă.
    InTimidare, InTimidare. Joc La Cacialma, Joc la Cacialma.
    DAR, dacă SE SCAPĂ f-Un FART Atomic Mititel, din GreșealăDeEroare?
    AU UNII UNDE se duce?
    CU CE?
    UNDE?

    IO crez-că le-a luat DREACUL Mînțile …
    IO crez-că MultPreaDestuldeMulți, GRĂMEZI ÎnGrămădite au lipsit de la Cursurile ALA.
    ALA?
    Apărarea Locala AntiAeriană, adică METAFORIC, ”CE facEM în Caz de Rzăvoi ATOMIC?”
    IO eram GATA îngrozit în 1962, cu Criza Rachetelor CUBANEZE, când AVEAM numai 17 Ani.
    ȘI cu UN AN înainte în Clasa a Noua mă lămurisem de la Cursul de ALA CE înseamnă un Război ATOMIC.
    ȘI ATUNCI erau I-Responsabili, Generali SUA care îl presau pe Kennedy să ARDĂ Atomic CUBA.
    Norocul a fost că ȘI Kennedy, ȘI Hrușciov aveau Mințile la Dânșii …
    Ăia DOI LE aveau.
    ACUM se pare că NUMAI PUTIN le mai are …
    Să vii TU, Blinken și să îi PUI pe Ucrainienii să INCERCE să DISTRUGĂ Elemente CHEIE a Apărării RUSE și să SPERI Nărod KIND că NU se va întâmpla NIMIC!
    NU vor REUȘI.
    DECÂT să SE curețe singuri DIN UCRAINA ȘI din TOATE Imprejurimile FOSTE ale LUI Boierebista acum 2000 de Ani, să VINĂ AȘLȚII. DA! Dar ATUNCI se va scăpa TOTAL de Sub Control Situațiunea.
    Să sperĂM că este DOAR Joc de Glezne și CACIALMA.

  28. Hoții au”onoarea” lor Contes, nu convine nimănui viața la bunker, decât, poate , mullahilor iranieni.’Ai să zicem că intri la bunker cu tot cu gărzile tale de corp.Plictisul e mare, resursele puține…Nu mai bine te-mpusca pe tine și și familia ta? După care se-mpușcă-ntre eisi ultimul îsi trage un glonte-n cap.Cine dreaq vrea asta?Și-n plus, sistemele de supraviețuire se mai strică.Cine le drege?

  29. Din ce am vazut in rezumatele dezbaterii, mi s-a parut ca kameaa radea cam ca proasta la orice, dovada ca nu prea putea sa raspunda cu vorbe, si se comporta fals, jucand ca o actrita de telenovela.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.