Arestare transformată, la pont, în spectacol

Circul mediatic presă-servicii paralizează statul

Agenții FBI descind, în direct la CNN, la reședința lui Roger Stone

Toată presa americană a fost absorbită de arestarea în dosarul Russiagate a unui consilier informal al președintelui Trump, un personaj cu care președintele a avut legături timp de aproape 30 de ani, inclusiv la începutul campaniei prezidențiale. Roger Stine nu a avut legături cu campania oficială a lui Trump decât două luni – campania a început în iunie 2015, iar Stone s-a retras în luna august.

Roger Stone, 66 de ani, a fost arestat în Florida de agenții FBI, apoi eliberat pe cauțiune. Procurorii FBI conduși de Robert Mueller au stabilit șapte capete de acuzare, dintre care cele mai importante sunt obstrucționarea justiției, fals în declarații în fața unei comisii a Congresului și influențarea martorului. Totul are legătură cu rolul pe care l-a avut în publicarea de către WikiLeaks a unor e-mailuri piratate din contul lui Hillary Clinton și al sefului campaniei ei, în timpul campaniei din 2016. Anchetatorii sugerează că aceste e-mailuri ar fi fost piratate de serviciile secrete ruse. Procurorii au dovezi că Roger Stone a mințit în fața Congresului spunând că nu a avut legătură cu WikiLeaks.

Stone este acuzat și că încercat să influențeze un martor (ramas anonim în informațiile făcute publice de FBI) ce urma să depună mărturie in Congres. Presa speculează că este vorba despre un comediant din New York. Procurorii FBI nu ratează ocazia să facă publică o informație care să transforme totul in spectacol: Roger Stone i-ar fi amintit acestei persoane de fimul Nașul și de omerta mafiotă, așa cum se specula în România despre gestul cu degetul la nas al Elenei Udrea.

Dacă asemenea acuzații din partea FBI au mai curs până acum și asupra altor colaboratori ai lui Trump, cazul Stone atrage atenția prin altceva – spectacolul arestării sale și pontul primit de CNN, cel mai probabil din partea FBI, după cum speculează jurnaliștii americani.

Până acum, FBI îi înștiința pe avocații celor pusi sub acuzare să-și aducă clienții pentru a fi arestați. În cazul Stone, agenții FBI înarmați au descins la ora 6 dimineața și l-au luat pe sus pe omul de 66 de ani, ca și cum ar fi fost un criminal periculos. Și mai neobișnuit a fost că în fața casei din Florida a lui Stone se afla de minute bune o echipă CNN care a filmat imaginile ce au făcut înconjurul Americii în câteva minute. Reporerul CNN a încercat să justifice în direct de ce se afla la ora 5 dimineața în fața casei lui Stone – a sugerat că a urmărit evoluția anchetei și s-a bazat pe flerul jurnalistic.

Pont de la FBI pentru CNN

CNN a acționat la un pont venit din sistem, din partea FBI, susțin mai mulți ziariști care au postat mesaje in mediul online. ”FBI i-a informat pe cei de la CNN. Biroul lui Mueller i-a informat”, a scris fosta jurnalistă de la Fox News Greta Van Susteran. ”Dacă aș fi lucrat pentru o instituție de presă și aș fi primit acest pont, cu siguranță că aș fi trimis camerele de luat vederi”, mai scris Van Susteran. Au reacționat imediat jurnaliștii presei dreptei alternative, susținătoare a lui Trump. ”FBI a efectuat un raid matinal în stilul operațiunilor speciale și a informat înainte CNN. Este o zi tristă pentru America. CNN este de partea statului polițienesc de stânga”, scrie comentatorul Jack Posobiec. Glenn Greenwald, laureatul Premiului Pulitzer pentru o serie de articole de supravegherea globală pusă la cale de SUA și despre Edward Snowden, a scris pe Twitter: ”E posibil ca pontul să fi venit din interiorul FBI, nu direct de la Mueller. Oricum, nimeni nu ar trebui să se bucure la gândul că instituțiile de forță cooperează cu presa pentru a filma arestarea cuiva de parcă ar fi un circ televizat. Însă e vorba de Roger Stone, deci multora nu le pasă”.

Cum se paralizează o administrație

Timpul va arăta în ce măsură această arestare va face să progreseze dosarul Russiagate. Până acum, investigațiile nu au adus probe clare ale complicității dintre echipa de campanie a lui Trump și Rusia, dar au adus mult spectacol mediatic. La fel este și cu Stone, un aventurier, un personaj care în timpul campaniei pentru Congres din 1972, când avea doar 19 ani, a angajat un detectiv și i-a cerut să doneze 130 de dolari pentru un candidat democrat în numele unei organizații socialiste, pentru ca ulterior să-l discrediteze pe acel politician. A fost un mare admirator al lui Richard Nixon, a folsoit inclusiv la audieri vorbe rostite de Nixon și are pe spate un tatuaj cu fostul președinte.

Circul televizat, la pont, al arestării lui Roger Stone nu poate să nu amintească de spectacolul mediatic din România al arestarilor, încătușărilor, prezentărilor la audieri sau pentru declarații doar în calitate de martor, însă totul televizat. În America, prima astfel de coproducție servicii-presă a stârnit protestele unor jurnaliști. În România, încătușarea sau simpla prezentare la citație în fața procurorilor, filmată la pont, a devenit un circ mediatic aplaudat, bază a audiențelor TV, gest necesar, justițiar, expiator în fața mentorilor anticorupției de aici si de aiurea. Americanul Roger Stone este un consultant politic aventuros, pasionat de Corleone și Nixon și poate nimănui nu-i va păsa că arestarea sa a fost transformată în spectacol. Însă nu trebuie să uităm că întreaga investigație FBI paralizează administrația Trump încă de la învestirea ei. La fel, în România, poate că nimănui nu i-a păsat la arestarea în direct a unor astfel de personaje politice. Însă ce se poate spune despre funcționarii și politicienii care îngheață doar la gândul filmării lor, la pont, prezentându-se în fața procurorilor pentru a da declarații despre colegi și sefi pe care abia de îi cuncosc? Este una dintre modalitățile prin care tandemul presă-instituții de forță paralizează o întreaga administrație.

EXCLUSIVE: Footage shows FBI arresting Roger Stone

“FBI. Open the door!”Watch exclusive CNN footage of the FBI arresting longtime Trump associate Roger Stone. Stone has been indicted by a grand jury on charges brought by special counsel Robert Mueller. https://cnn.it/2DyhiiH

Publicată de CNN Replay pe Vineri, 25 ianuarie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

8 Comentarii

  1. Au învăţat metoda DNA-ului românesc. Deci trasmitem o practică rea.

    • Eroare, domnule. Metoda este de sorginte americana si a fost testata in Romania prin intermediul cobaiului DNA. Dupa ce au vazut rezultatele s-au decis s-o aplice si acasa. Poate le iese pe nas.

    • Aiurea. DNA a învățat astea de la marxiștii de presă americani. CNN a ajuns o mizerie mediatică de cînd canalul ăsta a fost confiscat ca să fie fata bună la toate a lu Soros și a familieii Obama

  2. Aceasta regie tot de la amicii democrati americani au avut-o si cei de la DNA Romania! Exclusiv la ordinele din ambasada amerigana s-au facut arestari in Romania in direct la tv! Tot aia dau ordine si azi lu’ taica lazar,pahontu,ciolannis,livia stanciu si cristina trepcea+ CSM sectia procurori in totalitate!

  3. Nu cred ca au invatat metoda de la noi. Mai degraba cred ca e invers: metoda a fost creata in laboratoarele serviciilor secrete americane si verificata intai pe cobai.

  4. Specatcolul mediatic judiciar a fost cultivat spumos de presa americana din zorii ei.
    Numai ca de data asta cel care se preteaza sa dea pontul CNNului este insusi marele FBI, semn ca se vroia impact si rasunet mediatic, deci consilierul lui Trump este un trofeu al progresistilor ,in nesfarsitul dosar Russiagate.
    In schimb, Hilara cea prinsa cu sute de e-mailuri continand secrete de serviciu etc.toarce usor la caldura tatucului George ,nederanjata. Stil de tratament egal al persoanelor in fata legii.Stil de exemplu american. Ce pat si astia cu Soros pe cap,vai d e mama lor.Ce sa mai spunem de slabanogii nostrii, daca Hilara scapa si Trump e tocat zi si noapte de golanul miliardar sponsorizand golanii americani, care vorba aia pt.1 dolar iau gatul, cu atat mai mult pt.”lupta cu rusii”care ,dincolo de fratia „diplomatica”in fata prostilor capata valente tulburatoare de „cutremur”.JF kennedy a avertizat ce-i cu societatile secrete suprastatale si Agenda lor si a platit cu viata.Trump a zgandarit musuroiul si au iesit la suprafata.Mogulii presei, impreuna cu tati George sunt o parghie importanta.

  5. Concluzia evidenta este ca degeaba striga in sus si-n jos USA ca lupta pentru democratie, drepturile omului. Sunt doar pe interese, interesele celor bogati, care conduc USA din umbra prin papusi gen presedinte, secretar de stat, ambasadori,CIA, NSA si restul slugilor obediente

  6. Scopul scuză mijloacele! Arestarea face ca să nu se vorbească despre grozăviile din mailurile sionistei Hillary Rodhman-Clinton, cea care se fâțâia în campanie cu Staua lui David la gât și declara că va fi un președinte mult mai bun pentru…Israel!!! Iar metodele sunt de pe vremea lui Hoover cel care l-a inspirat pe Beria, capul CEKA din vremea lui Stalin și nu viceversa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.