Citiți ce zice Ion Iliescu!

De ziua lui, la 94 de ani, Ion Iliescu arată mai liber în gîndire decît era în urmă cu două sau trei decenii. E drept, și noi gîndeam altfel. Atunci, eu n-aș fi scris aceste cuvinte nici dacă m-ar fi tăiat cineva cu o lamă și m-ar fi presărat cu sare. Ani la rînd, am fost împotriva lui pentru că reprezenta trecutul comunist și misterul bine păzit din tragedia morților din decembrie 1989. Și azi cred că știe mai mult decît spune. Jurnalismul nostru de baricadă din anii 90 era o formă de luptă, de opoziție față de un trecut de care ne voiam cît mai departe. Și pe care el îl reprezenta cu prisosință. Era lipit de el, în ciuda conflictului său cu Nicolae Ceaușescu.

Știu sigur că au fost ani în care îl enervam peste măsură, pînă la un pas de reacții necontrolate. Cînd a venit la mine la masă și mi-a spus, mă, de ce ești așa ticălos și de nemernic împotriva mea? îi tremura glasul, iar eu i-am zîmbit. Eram puternic pentru că mă simțeam liber și hotărît să-l înfrunt în ceea ce reprezenta. Atunci, nu mi-aș fi putut imagina că poate gîndi așa. Era el un ascuns sau eu eram orb? Era frica noastră de trecut atît de puternică încît îl priveam de pe malurile unei prăpastii?

Iliescu de la vîrsta înțelepciunii, de o impresionantă coerență și cu o memorie de invidiat, nu prea seamănă cu cel privit cu ură de moarte de anticomuniștii perioadei.

Citind și recitind scriptul de la podcastul făcut cu Ionuț Vulpescu, difuzat cu prilejul împlinirii vîrstei de 94 de ani, n-am putut să-mi ocolesc îndoielile. Este acesta un Ion Iliescu mai înțelept, la sfîrșit de drum, eliberat de resentimente, de prejudecăți? Ne aflăm în fața unui adevărat testament intelectual și politic? Sau avem doar o încercare de a-și contura o față culturală, înțeleaptă, de democrat și de patriot?

La 94 de ani, Ion Iliescu merită citit. Pentru unii, chiar recitit, în ciuda necunoscutelor rămase după decembrie 89 și după cîteva mineriade. Transcrierea integrală a discuției poate fi găsită în qmagazine.ro. Eu unul nu m-am putut abține să nu selectez cîteva pasaje și să mă întreb unde am greșit eu.

Căci despre ale lui, n-aș vrea să o luăm de la început!

Ca să conteze, România trebuie să continue, în această lume a conformității, să producă Avangardă, dialog, dezbatere, și să aducă vocea oamenilor de cultură aproape de mase. Îmi doresc ca România să nu devină aculturală, pentru că în ultimul timp e riguros insensibilă la cultură. Revistele culturale sunt tot mai puține, consumul de cultură e tot mai modest, cultura în sine pare un domeniu tot mai elitist, când el ar trebui să fie cel mai accesibil. Așa că sper ca societatea românească să nu își părăsească obiceiurile de avangardă, adică să nu se întoarcă împotriva ei înseși.”

E ceva în felul de a fi al României de astăzi care arată că e prinsă într-o oarecare stagnare. Mai simplu spus, inițiativele ei de modernizare politică au încremenit pentru că ceea ce ar fi extraordinar de dificil azi, dar nu imposibil, la masa partidelor, e un Consens de la Snagov, adică, o cooperare între rivalii politici, dincolo de vanitățile lor provizorii, pentru binele de lungă durată al României. Cultura confruntării bate cultura construcției. E foarte greu, când singura ta recuzită politică e inducerea stării de tensiune, să mai creezi ceva”.

Prefer ca istoria să expună acest bilanț. Istoria, nu manualele de istorie, scrise după simpatiile și antipatiile autorilor lor. Cea mai mare realizare din mandatele mele ține de modernizarea României în acești trei pași: o Constituție pe măsură, pentru o țară integrabilă și integrată în UE și NATO. Provocarea, în primele etape ale României postdecembriste, a fost să depășim refularea opresiunii în forme de violență socială și necooperare economică. Când oamenii trec de la un regim în care ei nu contează și nu există la o formă de democrație perfectibilă, prima tentație e ca fiecare să fie pentru sine. Eu mi-am dorit ca România să fie împăcată cu ea însăși. De aceea, m-am străduit ca relația cu Regele Mihai să fie una firească, invitând la reconciliere națională, am omagiat rolul enorm pe care Europa Liberă l-a avut în comunism și am înființat Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final. Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaște. Iar România trebuia să și le recunoască, să le descrie, și să se educe în a le depăși. A fost importantă pentru mine și această tranziție morală, nu doar aceea economică. Pentru că o democrație sănătoasă presupune iertare, nu uitare, și adevăr, nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situații, întâmplări din primii ani de după Revoluție, dar, cum spunea cineva, ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil.”

Mulți cred că politica e un exercițiu de imaginație. Dar imaginația e compusă din fantezii și din amintiri: cu niciuna dintre ele, în mod exclusiv, nu poți face politică. Alții cred că politica e reductibilă la putere. Cu o asemenea mentalitate, poți deveni cel mult politruc. Așa se explică de ce, în politica ultimelor decenii, unii au preferat să schimbe partidele din care fac parte, doar pentru a fi oameni potriviți, la locul potrivit. Atunci când eu am ales calea politicii, ea era privită mai „ingineresc”, să spunem: ca un domeniu al calculului decizional, al construcției unei lumi mai coerente, mai consecvente – mă feresc să spun mai bune, pentru că binele a fost printre valorile cele mai relativizate ale peisajului politic postdecembrist”.

Îmi displace faptul că oferta electorală pretinde acest tip de exclusivitate astăzi, pentru că ceea ce lipsește de multe ori e dialogul dintre idei și ideologii. Am anticipat România de acum, atunci. Toate excesele opresiunii fostului regim au fost refulate în excese de libertate ale noii lumi. E necesară o perioadă de echilibru, de așezare. Adică, România să părăsească discursul tranziției și să înceapă să crească așa cum este: ca o țară independentă, depășind carențele în formarea unui capitalism românesc coerent, fără a accelera conflictele dintre stat și mediul privat și reușind să stimuleze cooperarea dintre ele. România are o Constituție modernă, care, desigur, periodic poate fi revizuită în anumite aspecte ale sale, un vis american împlinit și o familie europeană: legi democratice, integrare în NATO, un partener esențial în geopolitica acestor vremuri și integrarea în UE”.

Acum, orice abecedar politic te învață o lecție de novice: nu poți genera egalitate de oportunitate până nu ai reglementat inegalitățile sociale care dau un start echitabil indivizilor în viață. Școala românească, de pildă, e una care după pandemie a crescut în statisticile analfabetismului și reticenței față de consumul de carte. Sunt fenomene corelate. Dar nu poți spera ca tinerii să aleagă ce li se potrivește câtă vreme nu sunt echipați cu o facultate de cunoaștere solidă, o limbă română coerentă și funcțională, o mentalitate culturală de un fel anume. Cei obidiți au rămas prea în urmă, cei cărora soarta le-a zâmbit au ajuns mai departe decât credeau. Prăpastia dintre ei este prea mare ca mijlocul – care e o majoritate covârșitoare – să mai conteze”.

Unii au încurcat lucrurile și au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradițional face parte din discursul și acțiunile stângii, și populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul și se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis. În timp, asta e îngrețoșat electoratul și, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democrațiile participative și reprezentative: absența la vot. Ignoranța societății civile față de scena politică a alimentat tensiunile dintre clase, pentru că pare că nu e nimeni care să rezolve aceste decalaje și atunci oamenii aleg să trăiască de azi pe mâine și să își facă dreptate cu mâna lor. Corelate, aceste derapaje au creat un teren fertil pentru radicalisme și polarizări, pentru xenofobii, naționalisme excentrice, discursuri anti-sistem. Le regăsim uneori comasate în ceea ce am putea numi, am spus-o și cu alte ocazii, populismul soluțiilor simple”.

Primul pas pentru ca un proiect de țară să reziste este să nu vânăm mișcări de vizibilitate, ci idei pentru sustenabilitate”

Categoric, inegalitățile sunt cele care trebuie să dea tonul agendei publice în România. La prima vedere, contează doar cele economice, dar din acestea derivă cele sociale, culturale sau morale: de aici apare complexul „României mai puțin europene” decât ar trebui sau „mai puțin democratice”. Chiar proiectul UE a fost gândit excesiv, de la un punct încolo, ca un proiect de piață, când, de fapt, el trebuie să fie și un proiect social”. 

Populismul a devenit viral în România contemporană. El a generat marea pandemie morală a societății noastre, față de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiția pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult”.

Unii au încurcat lucrurile și au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradițional face parte din discursul și acțiunile stângii, și populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul și se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis. În timp, asta e îngrețoșat electoratul și, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democrațiile participative și reprezentative: absența la vot. Ignoranța societății civile față de scena politică a alimentat tensiunile dintre clase, pentru că pare că nu e nimeni care să rezolve aceste decalaje și atunci oamenii aleg să trăiască de azi pe mâine și să își facă dreptate cu mâna lor. Corelate, aceste derapaje au creat un teren fertil pentru radicalisme și polarizări, pentru xenofobii, naționalisme excentrice, discursuri anti-sistem. Le regăsim uneori comasate în ceea ce am putea numi, am spus-o și cu alte ocazii, populismul soluțiilor simple”.

Când liderii politici au vrut să fie populari, au alunecat în populism. Costul? Mai multe taxe, inflație mai mare, polarizări mai profunde. Însă toate aceste lucruri se întâmplă pe fundalul unei crize mai largi, nenumită încă în spațiul public ca atare: României îi lipsește un profil identitar care să o facă să depășească populismul feroce. Iar prin profil identitar nu trebuie să înțelegem un construct tributar trecutului ei: fostă țară comunistă, țară de la Est. România e încă o țară a postdecembrismului, a postcomunismului. Unora nu le place postdecembrismul, au devenit alergici la el. În regulă: atunci să facă un brand de țară care să dea un profil identitar, altul decât România scoasă din comunism în urmă cu mai bine de 30 de ani”.

 „Pentru ca un proiect de țară să reziste este să nu vânăm mișcări de vizibilitate, ci idei pentru sustenabilitate”.

Îmi pare rău dacă spulber mitul unei generații care crede că politica e un refugiu ca să câștigi mult, într-un timp puțin, printr-un minim de efort. Dacă pleci cu gândul acesta la drum, poți fi un politruc excelent, nimic mai mult. Am spus-o de foarte multe ori: nu puterea corupe, ci ființa umană care se îmbată de propria putere e coruptibilă. Când ești tânăr, ești tentat să îți uiți mentorii sau să îi folosești pe cei din jurul tău nu ca pe un apanaj uman în fața sorții, ci ca pe niște pioni detașabili de pe o tablă mare de șah.E important să ai rădăcini, adică să ai oameni la care să te întorci, valori pe care să le împărtășești, forme de onoare pe care să le păstrezi față de spiritele prețuite din viața ta. I-aș mai spune unui tânăr care vrea să intre în politică, să se gândească la principiile care îi definesc rigurozitățile și aspirațiile, și astfel să identifice ideologia care i se potrivește. Ideologie pe care să nu o abandoneze, și pe care să o regăsească într-un partid în care poate face din politică une affaire d’equipe, nu une affaire de famille.

Politica e un exercițiu de partajare a capacităților, acțiunii și responsabilităților. Deci, e un domeniu de intervenție profund uman. Apoi, ce îi trebuie unui junior în politică? Răbdare: un ingredient de aur în acest drum sinuos și spectacular, pe alocuri. Cei care vor să ardă etape în politică sunt cei pentru care importantă e destinația, nu călătoria. Or politica e despre intervale, nu (doar) despre finalități. Și ultimul meu sfat, rostit cu experiența observării îndeaproape a atâtor tineri care s-au maturizat lucrând alături de mine: să nu se bizuie niciodată doar pe faptul că puterea emană de la funcție. Ci din onoarea ta, din caracterul tău, din felul în care personalizezi rolurile politice. Or asta înseamnă un capital de simpatie și de demnitate care se acumulează în timp și se reține, de cele mai multe ori, din situațiile de tensiune”. 

Generația de acum are o șansă extraordinară: să călătorească, să vadă cu ochii ei ce înseamnă relativismul cultural, mentalitățile continentale, formele de progres civilizațional; să discearnă lumi reale și să aleagă, dintre ele, modele pe care să le implementeze în România. Imaginarul politic se construiește prin imaginar cultural: cu cât te pui în situația de a locui sub diferite forme de contract social, în comunități cu valori și obiceiuri diferite, cu atât ești mai versatil, mai diplomat și mai atent la sensibilitățile lumii tale. În fond, istoria ne arată, foarte limpede, că marile dictaturi s-au născut în mintea unor indivizi reticenți la alternative și ignoranți față de comunitățile mai dezvoltate din jurul lor. Deci calea către democrație și pluralism trece, vreți, nu vreți, prin multiculturalitate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 55

107 Comentarii

 1. @ Cornel Nistorescu
  Deci, cam cum vedeti acum maestre, cei 20 de ani de epoca „basejohannista” ?

 2. Care anticomuniști, mă? Toți proveneați din instituții comuniste, secesionismul vostru a fost doar aducător de beneficii proprii. În schimb, în umbra umorilor voastre și din ura voastră cultivată asiduu au rezultat mutațiile de azi, derbedeii politici fără identitate, România cocoșată în fața oricărui element alogen, dimensiunea reziduală a politicii internaționale românești, societatea complexată până și de gândurile sale. Ați introdus un anticomunism de seral (de la Boanchiș citire) care a creat divizare, malformații structurale, antagonisme inutile. Toți ați clădit comunismul. Apoi v-ați erijat în deconstructiviști. Făcând din moralitate sabie și comerț. Apelând la orice mijloace de exprimare și coaliție. Ați inoculat unor generații că a fi agent CIA nu e totuna cu a fi agent KGB. Adică ați legalizat trădarea conjuncturală. Mi-e silă de construcția numită fraudulos, în acest moment, România.

 3. Ulise a fabricat oamenilor sai dopuri de pus in urechi pentru a nu fi prinsi in melodiile sirenelor care inseamnau moarte sigura.

 4. Ion I. ilustreaza proverbul „Da, Doamne, romanului, mintea cea de pe urma”.
  Putea sa inceapa in stilul asta, doar ca nu a vrut.
  Putin ma intereseaza ca s-a maturizat la 94 ani, ne-a lasat o mostenire dezastruoasa.
  Ce spune = ca Romania are o Constitutie (ha, ha) si etc. e un mare bulshit, am vazut cum functioneaza si cui foloseste. Ideea despre „cultura” e super, mai bine ramanea la cultura si nu intra in politica.
  Una peste alta, a ocupat (agresiv) un loc important si a avut grija as inchida caile alternative neconvenabile petru camarila sa de o viata.

 5. Un criminal ticalos si pervers,lipsit de coloana si caracter care la alt popor cu oameni cu caracter si demnitate era Editat demult.

 6. si in curind va incheia un acord de recunoastre a vinovatiei:
  genocid,crima impotriva umanitatii,
  totalitarism comunist,tradare,etc,etc,etc.

 7. Deci, pentru rateurile politice sunt de vina oamenii iar pentru rateurile oamenilor, tot oamenii sunt de vină.E tot ce am înțeles eu.Nu, Iliescu nu s-a schimbat.Crede tot în perestroika, că atunci, fără să recunoască în faptul că politica generează corupție și-si impune tot ce are mai rău, că model societal. Gipsănia a înflorit, mică șmecherie, deasemenea, șo tot ce a avut România mai bun, și-a făcut bagajele.Acum, politica occidentului, scăpata de sub presiune, și-a arătat adevărata”valoare” cu nimic deosebită de Est, doar cu mai puțina grijă(uneori deloc) față de proprii cetățeni, lucru tot mai vizibil și aici.Povestea e”barosul ce cade pe ilău”.Societatea e la răscruce și e limpede că politica și+a trăit traiul.Urmeaza ori un genocid de proporții cu o finalitate într-un nou Ev Mediu, ori o nimiceală mondială și un restart din Antichitate.Politica e tot poate maimuța.

 8. Daca toti am avea Palate de la Stat si Rente boieresti, toti am gandi ca Iliescu cel de azi, un burghez imbuibat care vrea cultura pentru un popor de spalatori de cururi Vestice….Iliescu cel de azi mi – a provocat sila…Imi confirma ideea ca a bagat Tara in prizonierat la NATO si UE pentruca stia ca Regimul postdecembrist NU s- ar fi putut mentine mai mult de 15 ani, fiind antinational, stramb, ineficient…si prin scursurile aduse la suprafata prin Lovitura de Stat din decembrie 1989….Daca Iliescu e mandru ca Romania de azi e o Baza Militara de unde aproape cert va porni Razboiul inseamna ca a involuat de la un comunist vizionar la un burghez puturos intretinut de Stat…S – a impacat cu toata lumea buna, inclusiv monarhia, pentruca a facut un Sistem care a imbogatit lumea buna….Cum sa te impaci cu un Carol I si sa umpli Tara cu statuile sale cand este autor de Genocid la 1907?…Ca lumea are drept sa calatoreasca? Acest drept il au toate milioanele de amarati care vin in Vest daca nu se sparge barca in Mediterana…Si care drept de calatorii cand directia e doar spre Vest pentruca asa decide Sistemul nord atlantic? La modul real Romania e o Colonie…Iti faci model dintr – o tara Suverana, gen SUA, China, nu dintr- o Colonie…Jalnic a involuat ex-comunistul Ion Iliescu…il injura mai multi azi decat pe vremuri…

 9. Modelul societal al omului și cimpanzeului, inclusiv năravurile, nu diferă la modul esențial iar politica, deși a promis că-l va schimba, n-a făcut altceva decât să și-l adapteze sieși, și ăsta-i rezultatul: morți, averi imense, sclavagism, boli transformate-n bani, viitor incert sau nul, catastrofă demografică, promisiunea unui viitor care nu va exista vreodată, azi atât de demonetizată că până în și politica a renunțat la ea,înlocuind-o cu o distopie care dă fiori de groază oamenilor normali care trăiesc cu speranța că nu se va împlini, o înșelătorie globală în care orice imput bagi, tot rahat iese.

 10. Acum e intelept Ilici dar la Revolutie a declansat macelul ca sa ramana la putere si a mintit spunand ca FSNul nu va participa la alegeri. Pentru ce a facut lucrurile astea daca nu era beat de putere. A vanturat pe urma pericolul secesiunii Romaniei ca sa protejeze hotii, proveniti in cea mai mare parte din Securitate. Toate jafurile din Romania acelor ani au avut acceptul tacit al lui in schimbul ramanerii la putere

 11. Care comunism? A, am inlocuit nomenklatura comunista cu noua nomenklatura corporatist-comunista. Nu ma refer la pisoii din Romania. Ci la rechinii aia internationali. Priviti mandri in zare la ce comunism 2.0 vine dinspre vest! Marx a fost un tip inteligent.

 12. alibiuri in cautare de istorii… atunci a contat ce a facut atunci si nicidecum de zice azi despre un trecut intimplat.

  „…Dar imaginația e compusă din fantezii și din amintiri…” ha ha ha ha ha ha

  „De aceea, m-am străduit ca relația cu Regele Mihai să fie una firească, invitând la reconciliere națională, am omagiat rolul enorm pe care Europa Liberă l-a avut în comunism și am înființat Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final. Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaște. Iar România trebuia să și le recunoască….”

  o comisie pentru un escroc international dovedit…

  a determinat derarierea unei tari de la normalitate prin ceea ce a fost el insusi la momentul respectiv. felul in care a actionat pare mai degraba o razbunare pe noi toti.

  poti fi suparat pe un astfel de individ? n-ai cum pentru ca nivelul sau de intelegere a fost cel care a fost. omul nepotrivit, la timpul nepotrivit, la locul nepotrivit cel mai probabil. nu e prima data cind se intimpla si nici ultima atita vreme cit sistemul ii selecteaza pe cei de teapa lui ca fiind cei mai potriviti sa conduca.

  multumim, draga ionele, pentru lectiile date. am suferit dar incercam sa tragem concluziile juste, daca ele exista. ne-ai pus sa invatam pe cea mai grea cale, te inteleg atit ai stiut. te iert pentru lucrurile ascunse, dosite vederii, pentru intelegerile peste capul nostru, pentru cedarile tale. chair nu aveam nevoie de fricile si ezitariel tale. sa te judece cel in masura! el stie mai bine intentia ta din spatele actiunilor tale. totul se inregistreaza si nu vei putea ascunde nimic. la fel ca noi toti…

 13. Rolul mandatelor lui Ion Iliescu nu a fost de a împăca România oprimată cu România celor care o oprimau, cum pretinde el, ci de a acoperi cât mai bine crimele abominabile ale comunismului și de a asigura menținerea la putere a comuniștilor și securiștilor, cu familiile lor cu tot, în vecii vecilor. amin!
  Nu l-aș condamna numai pe el și pe tovarășii lui. Și cei care s-au lăsat călăriți au partea lor de vină…

  N.B. Mi-a plăcut partea cu cultura! Un pic de balet vindecă sigur rănile adânci. Bravo!

 14. Facand un exercitiu de imaginatie „just for the hell of it”,cam ce s-ar fi comentat pe acest forum, daca un discurs similar ar fi fost tinut de Basescu ?
  ps : Pe Johannis nu-l mai pun la socoteala, ca omul in acest moment este mut de furie, pentru ca i-au pus AUR-istii „talpi”, la
  lurarile de amenajare a nuoului palat/resedinta.

 15. Ev. Zilei l-am citit o data, un numar din septembrie 1993. Atat !. La Pro TV m-am uitat o data, in mai 1996. Atat ! Cata ticalosie, nemernicie si bestialitate. De ion cristoiu ce sa mai zic, a fost si este Editat. Cum pute-ati scrie asemenea enormitati si absurditati, calomnii si insulte, invective si cruzimi despre un Om de care habar nu aveati ce gandeste. L-am cunosut direct si personal, dupa Revolutie, dar si din relatarile unor mari demnitari romani si straini. Voi ati distrus Romania si poporul roman, d-le Nistorescu, nu politicienii ?! Pe tine te-am iertat de mult, de cand esti la Cotidianul, care este cel mai onest si patriotic ziar romanesc.
  La Multi Ani, Domnule Presedinte Ion Iliescu, alaturi de distinsa dumneavoastra sotie Nina Iliescu ?!
  Daca nu ati fi existat acum eram oale si ulcele. S-Audi, domnule Nistorescu ?! Daca ar mai fi trait generalul Stefan Guse, M.Gorbaciov, dar indeosebi, Eduard Sevarnandze, care a fost un mare prieten Romaniei si al Presedintelui Ion Iliescu, te-as fi trimis la ei sa iti spuna cum/cand au fost retrasi spionii unguri si sarbi infiltrati in Timisoara si Bucuresti, care ucideau ostasii Armatei Romane si le incendiau masinile de lupta aduse pentru ai salva de focul ucigas al acestora in zilele cumplite ale Revolutiei Romane. Voi ce faceati atunci domnule Nistorescu ! . Dar tu, ion cristoiu, si toti ceilati banditi ticalosi si nemernici ?! Ai !Improscati venin si ura impotriva Presedintelui Ion Iliescu…?! Da !?.

 16. Rromica Ylici Y. a fost bun la praduirea finantzelor shi economiile Romanilor, asha cum sta bine la un khazar tribul 13 Fortul Jilava. Atunci cand s-a emanat fasait conform serialului RTV (regia Sergiu Nicolaescu, scenariul ideologul Brukan, cu actori, artishti, cascadori, securici, etc, la hora cu strigaturi a cominternistului Brates=Ka Ka lin, Ka Ka lin, ca mai ia, asta dupa ce Ceashka era deja trofeu vanat) a spus ca statul este o institutzie care nu exista?!?. S-a ajuns ca moneda natzionala sa fie sub cea Afgana, care era in razboi de ani de zile. S-a furat in draci cu Caritas, etc. economia a fost facuta fiare vechi preluata de rudele lui ca sa faca bani. Lustratzia interzisa ca i se baga sula in coaste, mai mult l-a alergat pe Rege, pana cand a trebuit sa cada la pace datorita westului, dar el a intronat 2 regi si un imparat facut din ai lui incoronatzi cu aur BNR. Crime facute in stil kgb, cu terorishtii lui vazutzi de el tragand din toate pozitziile, iar de mineriade a avut vedenii de rebeliune legionara, crimele ca shi executzia in stil ritualic a lui Ceashka, nici acum nu vrea sa vorbeasca. Totzi khazarii, indiferent ca au fost inainte cu PCR si dupa 89, kahzarii noshtrii, ex.Preshedintzii, etc., cum spune Pata/WC, s-au pishat pe romanashii noshtrii, distrugand istoria noastra ex. invatzamantului, avand convingerea ca shi Ceashka ka vor fi aparatzi la infinit de securici, chiar daca au fost shi ei coruptzi. Statul parale bune numai pentru unii, a devenit Colonie khazara, care este la un pas de a fi folosita pe post de carne de tun, ca sa fie un ghisheft>. Despre toate astea, ex.romanii din teritoriile furate de Stalin, nici un respect la acest activist al limbajului de lemn, ce ishi asuma lucruri pe care nu le-a facut el.
  O zi buna.
  Con
  Editat

 17. Mineriadele au fost ideea lui Corneliu Coposu, auzita de mine la TV la Mitingul lui Coposu din 18 ianuarie 1990. Coposu a adus atunci in premiera si Provincia la revolutie…Daca Coposu nu proclama inchiderea minelor, Minerii intrau la Coposu…Minerii erau foarte numerosi si erau manati la lupta de pericolul inchiderii minelor…Ca dovada, cea mai redutabila Mineriada a fost pe vremea lui Emil Constantinescu…Atunci batalioanele de Mineri au spart Blocada din Valea Jiului, au marsaluit organizat, au castigat Batalia de la Costesti. A urmat Pacea de la Cozia cu Radu Vasile. Mineriada a fost infranta in final de Tancurile Armatei in lupta de la Podul peste Olt.

 18. După Ilici „România (…) împăcată cu ea însăși” înseamnă a minții. Era președinte cînd cu măgăria și recunoașterea a ceea ce n-a fost, holocashul. El și Tedorescu, ministrul culturii, ziceau că nu-i adevărat, că România niciodată…și altele ce-au înmuiat furia românilor la aflarea gogorniței. A doua zi au semnat și-au plusat; profesori din România trimiși pe cheltuiala noastră în Israel să-nveșe cum să predea.
  Unul ce și-a pus cu bună știință atîtea păcate pe suflet credeți că nu-i în stare să mintă la 94 de ani. Nu uitați, Ilici nu e creștin! Măcar nu s-a ascuns, n-a fost marrano.
  PS Prinăverii, se pare, e singurul cartier fără biserică. Acolo nu stau români!

 19. Totusi, Iliescu a lucrat „cu materialul clientului” ! Si daca-l compari cu cele doua patologii ale evolutionismului, Basescu si Iohanis, ajungi sa-l privesti cu intelegere si te ia cafardul !

 20. In 89 Securitatea a preluat in forta prin taradare Romania iar astazi Securitatea care a devenit un monstru malefic fara limite de niciun fel controleaza si conduce Romania! Era mai democratie cand Partidul unic imbecil macar se opunea Securitatii, azi e Dictatura Unica a Securitatii! Controleaza tot si toate, nuli se opune nimeni! Ei sunt de fapt Romania, iar noi romanii aici in lagarul plantatiei securistoide imbalsamate parfumat in cica democratie…!
  (editat) mai Iliescule si toti securistii tradatori si prosti!

 21. @ nea Alcibiade ,

  hai sa spunem drept , eu am fost forumist la EvZ peste 20 ani iar cu dumneata m-am intanlit de sute de ori …asa ca …

 22. Sa nu uitam de anticomunismul?! de fațada al celebrilor ziaristi mass media care a propovaduit capitalimul actual. Sa lasam anticomunismul aceasta propagandă jegoasa ce ascunde mereu, zilnic, cotidian sa zicem capitalismul mult mai jegos din romania de astăzi, cu r mic. Hai sa vedem cu ochi mintii luminati de minima ratiune ce se intamola astazi ca sa nu continue sa srintamole si maine si in viitorul de poimaine. In pilitica si mai ales in istorie ce s a facut nu ce s a vorbit. Ce s a facut se vede. Daca sunteti multumiti uitati – va mereu la ce a fost inainte de 89 si viitirul va fi la fel de ranced ca prezentul .

 23. Acest iliescu într-o Românie normală trebuia să facă pușcărie pe viață pentru crimele din decembrie 1989. România este însă condusă de neocomuniști adunați în niste grupuri numite pompos partide care nu sunt nimic altceva decât niște grupuri de interese. România nu este pe agenda lor. Sunt prostocrati și cleptocrați cu bale la gură după banul public restul nu contează. Sunt toți în gură la oha cu Interesul Național. Se apropie cavalcada alegerilor iar calicii din fruntea țării ne vor cerși voturile. Vor urma săptămâni interesante. Deja la ora actuală pnl-ul nu ar exista daca nu s-ar ține scai de psd. Batistuță era cu Ciuma Roșie în gură tot timpul . Acum nu ? Nu mai este Ciuma Roșie ? Ce cameleoni calici avem în așa zisa politică românească. Și totul pleacă de la bolșevicul de iliescu. De redresat nu ne vom mai redresa nu există interes intern iar extern cu atât mai puțin. Este clar ca psd pnl este aceeași mizerie. Sa votam și altceva și dacă nici de data aceasta nu este bine pentru România atunci ……..PA și ultimul stinge lumina.

 24. Nici acum dupa 35 ani nu am recuperat in totalitate pamanturile din CAP ale bunicului (niste amarate de 10ha la care am avut acte notariale!!!), ne mai judecam. Retrocedare in fals, desfiintata, apoi alta in fals… Un primar a spus: „pai ce ati vazut primar la puscarie?” Din padure ne-a dat doar 1ha, 2ha altora dupa nevoia comunista. Mai bine il cumparam de nou, de la hoti. Acum nu mai au valoare de intrebuintare, pe tarani i-au bagat la hala multinationalele cu mancare de la supermarket. In Franta nu e asa!
  Bref: Un incurca lume, fara nici un dumnezeu, folosit de o gasca de hoti : Capitalismul cu fata umana!
  Ziaristii? Aceleasi povesti, moka acum!

 25. @ Calin 8:51
  Daca tot ai dat-o pe spaniola, poate iti gasesti timp sa treci si sa lasi o floare la mormantul lui Darie Novaceanu, ca sa nu fi „marrano”. Omul, care a incercat sa explice poporului, cam ce ar trebui facut in tranzitie pentru a nu se ajunge la o noua dictatura, a fost „sutat” de colegii de redactie, care tineu mortis sa se imbogateasca peste noapte.In noul grup al ziaristilor „capitalisti” s-a evidentiat CTP-ul, pe care Novaceanu l-a luat de pe strada (acolo unde il aruncase nevasta). Ei si cu presa asta „capitalista” Caline, a ajuns Romania in zilele noastre, la o datorie de 160 de miliarde „and counting”.

 26. Are o genetica buna si si-a pastrat stilul, darul vorbirii, inclinarea spre filosofare.

  „istoria ne arată, foarte limpede, că marile dictaturi s-au născut în mintea unor indivizi reticenți la alternative și ignoranți față de comunitățile mai dezvoltate din jurul lor. Deci calea către democrație și pluralism trece, vreți, nu vreți, prin multiculturalitate.”

  Ce a fost atunci? Toti tinerii morti nu i-au tulburat mintea?
  Cineva spunea, scria… ca au fost educati in scolile lor din Uniunea Sovietica sa nu-i „doara”, sa nu fie empatici, sa fie pragmatici, roboti.

  In ’89, economia era blocata, el stia foarte bine. De ce a pus un novice imatur si incapabil in functia de PM?
  Cred ca astea sunt intrebarile la care ar trebui sa raspunda.
  De ce nu s-a inconjurat de specialisti in toate domeniile pentru a salva, a conserva tot ce se construise?
  Vorba cantecului: Ce ai facut cu viata mea? Ce ai facut cu viata noastra?
  Oamenii au uitat cum i-a tratat pe tinerii din Piata?
  Oamenii au uitat manevrele cu ceata, cu intreruperea programelor la tv si chemarea minerilor? IMGB sa faca ordine? Noi muncim, nu gandim?
  A chemat opozitia la discutii? Cat fariseism!
  Daca ar fi vorbit despre acele zile si si-ar fi exprimat punctul lui de vedere, ar fi explicat actiunile, da, ar fi fost de apreciat.
  Se vorbea aseara, la Realitatea despre jafuri facute de unii si nu intelegeam ce vrea sa zica Gusa cu toate jafurile care sunt facute pentru altii… Chiar asa? Cand auzi astfel de grozavii, chiar renunti sa mai intelegi, tu un om simplu care ti-ai construit prin efort, privatiuni si stres, o viata corecta.

 27. Acum, când nu mai este legat de sforile păpușarilor, domnul Iliescu este un bătrânel chiar agreabil. Dar bătăturile de la legături se mai văd.
  Și de aceea nu cred că trebuie să vă întrebați unde ați greșit, maestre. Ați făcut atunci și faceți și acum, așa numitul box cu umbra. Poate părea amuzant din afară, dar el vă este util și dumneavoastră și nouă, celor care vă citim.

 28. Iliescu are, pe asa zisa lui constiinta, asasinarea bestiala a Ceausestilor nationalisti,si in plus, pupincurismul aratat lui Gorbaciov, groparul URSS si mamica razboaielor actuale din spatiul slav
  Istoria il va judeca de acest bolsevic 100%, rusofil si tradator de tara, si tot Istoria ii va arata locul

 29. Dl Nistorescu va scrie acelasi lucru si despre Ciolacu peste zece ani. Ura nu-i buna nici la spalat rufe. PS. Ma intreb ce ar fi scris dl Nistorescu despre guvernarea interbelica si despre Carrol al doilea, daca traia in acea peroada. Il asigur ca nu ajungea sa scrie, pentru ca nu pleca din satul dumnealui.., saracie mare, necomunista..

 30. Sasul impiedicat chiar daca citeste de zece ori spusele lui nea Nelu tot nu ar pricepe nimic. La fel Petrov dar ala are tarseala cand vine vorba de citit. Securitatea este aceea care i-a dus la Cotroceni pe cei doi papagali manipuland populatia tembelizata asa cum a facut-o cu folos inca dinainte de decembrie ’89. Cea mai mare victorie securista propagandistica a fost cand a orientat toata ura romanilor impotriva comunistilor ( care ?) pentru a abate definitiv ura acestora impotriva securistilor, a securitatii in general. Si i-a reusit perfect. Luni de
  zile fraierii au ragusit strigand „fara comunisti” in timp in ce noii securisti ai lui Imre acaparau pas cu pas intreaga putere. Cand urlatorii oboseau, baietii il aratau din nou pe nea Nelu si fraierii prindeau din nou puteri.Iliescu a gresit, el se razboia cu opozitia istorica desi stia prea bine ce facea noua securitate in umbra.Dar ii datora pozitia sa de conducator si mai ales era si el cu noii baieti de partea baricadei celor care l-au tradat si asasinat pe Ceausescu. A fost simbioza care a avut efecte catastrofale pentru tara.

 31. @ Signora/e Core
  In 2014, atunci cand ati vazut corturile instalate in Piata Maidan, nu ati avut un sentiment de „deja vu”, ca le-ati mai vazut undeva inainte ?

 32. Era iulie 1971. Ceausestii vizitasera China si Coreea de Nord. Fusesera impresionati de fastul primirilor. Si-au dorit si ei. Asa a inceput cultul personalitatii lor. Si-au insusit diplome si titluri. S-au inconjura de yesmani, inlocuind specialistii cu activistii de partid. Iliescu precum toti care-l inconjurau, i-au ridicat oasanale…
  Cum a fost pentru Iliescu sa treaca de la „tovarasul Ceausescu este farul, este …” la Ceusescu a intinat nobilele idealuri ale comunismului?

 33. Numai de a vorbi la general că trebuie să educăm tineretul, nu se poate! Tovarăşul Iliescu are şi el o răspundere pentru „…lipsurile care s-au manifestat în organizarea activităţii în rîndul tineretului. În această activitate s-a introdus un spirit «intelectualist», funcţionăresc, de neglijare a tineretului muncitoresc, de nesocotire a rolului său – şi aceasta în timpul cînd tovarăşul Iliescu a condus munca. Şi atunci cînd dezbatem o problemă de asemenea importanţă nu se poate ca un tovarăş care este în conducerea partidului, care a răspuns de un sector de activitate, să vorbească despre ea ca şi cum nici n-ar fi trecut pe acolo. Ce valabilitate mai are atunci teza noastră că pînă la urmă seriozitatea unui comunist constă în felul cum ştie să-şi analizeze propria activitate?“. Ceausescu, iulie 1971

  Nu s-a schimbat „a vorbit ca si cum nici n-ar fi trecut pe acolo” cu singura deosebire ca atunci isi punea cenusa in cap.
  „spirit «intelectualist», funcţionăresc, de neglijare a tineretului muncitoresc…” Desi s-au impopotonat cu titluri academice, dispretuiau spiritul intelectualist”…

 34. nu am votat niciodata cu nenea, dar faptul ca a atentionat ca Poporul Roman a castigat drepturi in 1989, ma detemina sa-i port respect.
  **Moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă și ea trebuie apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație.
  nu credeam ca o sa ajung sa-i port respect lui Ion Ilescu vreodata…

 35. Iliescu este un criminal vinovat de genocit si tradator care sa vindut la Diavolul occidental

 36. ” Categoric , inegalitatile trebuie sa dea tonul agendei politice ! In primul rind cele economice caci de la ele pornesc celelalte inegalitati , sociale , morale , culturale ” , spune ILIESCU . Adica dreptate sociala . PT. PSD-PNL insa , asta este ultima problema care ii framinta ! ex- Le vedeti renuntind ( de buna voie )la sistemul odios al pensiilor speciale , principalul pilon al nedreptatii sociale si al urii in sinul poporului roman ? ps- Este tulburatoare diferenta neta ,
  intelectuala , culturala , politica , dintre ION ILIESCU si si cei citiva politicieni care conduc Romania astazi ! Si asta nu este nicio bucurie !pps- Nu ma refer la aspectele morala si raspundere pt. faptele proprii !

 37. @ Signora Core
  M-am lamurit ca dialogul nu este posibil. In aceste conditii, ” decat noi sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam”. Propun:
  LA RAGAZZA DEL MIO CORE SEI, lansat de Remo Germani in 1962
  BACI !

 38. Un exemplar notoriu de expert intr-ale manipularii opiniei publice. Nascut in deșertul Rosu pe albia dintre cele doua balade, kremlinezul Iliescu, cel cu nume de cod „Ignat”, a intrat in 1950 in Colimatorul secției IX – Direcția de Contrainformatii KGB, urmand cu strășnicie cursurile de Dezinformare. Or, arta dezinformarii presupune achizitionarea unor cunoștințe temeinice. Iliescu – emanație curată a KGB-ului! Poate peste vreo 10 ani, cand se va da cep arhivelor secrete, vom afla cat negru in suflet a avut lucidul nonagenar. De ce 10 ani? Pentru simplul motiv ca 10 ani sunt arhisuficienti ca „Ignat” sa se faca in acest rastimp oale si ulcele.

 39. in Romania poti sa fii judecat pentru genocid dar sa stai in vila de protocol cu paza de jandarmi, STS si cu merite de revolutionar!!!
  Ma intreb, ce gandesc ofiterii aia de ii dau raportul zilnic, pentru asta au terminat o scoala, pentru asta vor primi pensii speciale??

 40. MOTIVUL pentru care „fostii securisti-comunisti,colaboratorii,informatorii si nomenclaturist- activistii de partid pcr”, au adversitate si URA fata de Ion Iliescu,se datoreaza pierderii avantajelor materiale,banesti si de putere discretionala in societatea ceausista-comunista.
  22.Decembrie.1989….discursul lui Ion Iliescu la TVR-1 dupa fuga dictatorului-comunist, care DESFINTEAZA Partidul Comunist Roman a lui Ceausescu si DESFINTEAZA privilegiile celor enumerati mai sus.
  „Abandonarea rolului conducator a unui SINGUR partid si STATORNICIREA unui sistem democratic PLURALIST de guvernare.
  Din acest moment se DIZOLVA TOATE structurile de putere ale clanului Ceausescu.GUVERNUL e DEMIS!!.
  Consiliului de Stat si institutiile sale isi încetează activitatea.Intreaga putere in stat este preluata de Consiliul FSN,care propune ca tara sa se numeasca in viitor Romania „!!.
  De mentionat ca dupa acest discurs la TVR-1,imediat in acea dupa-amiaza au inceput PRIMELE RAFALE de IMPUSCATURI in tot Bucuresti !.

 41. Acum ,depinde ce inseamna pentru Iliescu multi-culturalitate.
  Traiesc in Londra de 20 de ani si am vazut cum in 20 de ani, Londra a devenit un lagar a terorii si cenzurii din cauza multiculturalitatii.
  Sa-mi spuna mie un roman care treieste in Londra ca se simte in siguranta cand trece seara pe strada (de multe ori chiar si ziua).
  Multiculturalitatea etse un experiment dezastruos.

 42. Core te-a spalat propaganda pe cap pentru totdeauna. Repeti papagaliceste niste texte de doi lei cu comunisti de acum 35 de ani. Intre timp cei nespalati pe creieri inteleg altfel lucrurile.

 43. @MOTIVUL.10,53. sunt de acord cu tine,dar dupa aparitia la TVR a lui Iliescu,puterea a trecut in mana evreului Silviu Brucan si generalul Nicolae Militaru.

 44. Este foarte firesc ca Ion Iliescu sa sustina cu tarie teza securitatii tradatoare cu ‘revolutia’ si sa nu scoata o vorbulita despre lovitura de stat data de securisti, el fiind unul din profitori. Minciuna asta nationala cu asa zisa revolutie va mai fi mentinuta pana cand tradatorii deveniti profitori vor da cu totii coltul. Nu-i vorba de pierderea unor drepturi si recompense fortate dar recunoasterea oficiala a loviturii reale de stat i-ar duce pe toti la tribunal. Din eroi ar deveni acuzati.

 45. „Bravos, Natiune!”, multumesc mult! Il voi asculta cu multa placere. Ii inteleg logoreea lui Iliescu. Sunt nascuta pe 1 martie. Aceeasi zodie.

 46. Se pare ca si in ziua de azi toti fostii securisti si nomenclaturist ceausisti comunisti NU se împăca cu adevarul REVOLUTIEI poporului român din 1989,impotriva lor si a privilegilor pe care le aveau la puterea tarii si de aceea o tot dau cu lovitura de stat. Pentru ei,dupa 1989 a venit….ADIO..bbaaa !.

 47. Il pefer pe marin Ceausescu… Rusine Nistorescu ca-l aduci in spatiul public pe acest tradator si kazarii din jurul lui

 48. bravos natiune , dar citi ani ai tataie , peste 100 ? Si mamaia core tot peste 100 ? Si ce zglobii sunteti 24 din 24 , pe site . Doamne , ce de pensie ati mincat si mincati !

 49. Pretinii lui Ylici=Rabynul Moses, mare pupicurist a lui Ceashka, dar mai ales Weisel, cetatzean HU, impostor dovedit de adevaratzii eBrei, dar mai ales de cei realmente au fost in celula, nerecunoscandu-l, shi cand l-au rugat sa arate numarul de lagar, acesta a refuzat ca la fufe, ca este rushine sa dezgoleasca sau sa traga de maneca ca sa se vada chielea. Totul este publicat chiar pe internet. Tov.Ylici a fost un poolitruc al chibutzului PCR, ce a ars gazul ca sa faca ceva pentru Romania, inainte de 89 un aplaudaci, shi dupa=un real tradator precum Militaru ca sa se razbune, pentru ca la Cadre era declarat shi el spion Rus (Ceashka dixit). Se va publica intr-o buna zi, dar sa nu fie prea tarziu spre rushinea tzarii.I-a lasat pe securici sa fure la gros ca sa se salveze el shi mai ales gahka lui Khazara. Ceashka, cu studii shi el la MSKVA, rotea cadrile sau le marginaliza, asha cum acum gashtile de acum se vor shi ele partid unic, se rotesc, sau mai cu Justitzia, etc. se marginalizeaza cine trebuie. Pe Petrica l-a pus P.M. ca era din gashka khazara a lui Neurlander, cunoscundul cand era copil, cadorisit shi de o bicicleta, etc.Practic shi acum tzara este condusa de oamenii rushilor, lashitatea tigvelor in istoria noastra fiind pusa ca de obicei in carca mamaligarilor.
  O zi buna.
  Con

 50. Era fatal ca Nea Cornel, dupa ce pas cu pas si-a pus in palma viziunea reala despre Lume si Viatza, sa compileze fara vreo jena un astfel de EPITAF unui monstru cominternist-sovietic care nici dupa 35 de ani de la GENOCIDUL din 1989 nu manifesta nici cea mai mica CAINTA pentru cei SAIZECI DE MII DE ASASINATI la ORDINUL SAU!? Acesta e „anticomunistu” Nea Cornel din anii 1990? Cert e ca Ilici GENOCID a ramas ca ASASIN consecvent, in timp ce Nea Cornel se clatina, cu toate caCRIMINALUL CONTRA UMANITATII ROMANESTI care A FIXAT JALOANELE juridice ale DISTRUGERII ROMANIEI l-a facut CA LA USA CORTULUI…

 51. @Con, cum se defineste un antisemit? Nu caut definitia in DEX. Dupa mine, este cineva obsedat si, tot dupa mine, o persoana inteligenta nu poate avea idei fixe. Petre Tutea: „Nu am fost antisemit pentru ca sunt baiat de popa si in al doilea rand, ca sunt crestin.”
  Marius Oprea prezinta un raport sustras din ambasada SUA in 1964.
  „In raportul din 1963 se spune ca evreii fiind un grup persecutat in perioada dinainte, la venirea comunismului au primit pozitii importante. Acest fapt a starnit ura popuatiei. Acestia au plecat masiv din tara, avand ca urmare, o politica antisemita oficiala. In februarie 1956 erau 146 264 evrei fata de 451 892 in 1930…”

  Istoria fara perdea, Marius Oprea, „Un document american extras de Securitate din Ambasada SUA in 1966, acuza regimul comunist din Romania de un „pogrom rece”…)”

 52. @ braila, era parfum sa fi loat boszgorii Ardealu, Moldova si teleormanu. Aveai acum civilizatia, autostrazi etc si nu striga acum vestu „tara tiganilor” la TV zilnic.

  cine a distrus tara e important, iar iliescul e printre primii. Diune capu meu a aparut iliescul asta, ca nu sea uzea de al, nainte de 1989. Tatari spurcati de teleorman, ce nau ce cota in fictiunea „roma”_niea.

 53. Dacă l-ar auzi o babă de la țară, cam de vârsta lui, și-ar face cruce , și-ar scuipa în ce i-a mai rămas prin sâni și-ar zice rușinată : Om bâtrân și minte fără rușine ! 😎
  Cum să spui că l-ai ajutat pe rege, când l-ai întors de două ori , cum să te lauzi că ai contribuit să intre Țara în NATO și în alte belele, cum ar fi UE, ba chiar că ai înființat pe bani grei un institut care vrea să pună batista pe țambal, când e vorba de crimele făcute de cei sosiți pe tancurile sovietice și e vrei, nu vrei, vorba chiar de ei , neam ales din care jumătate te tragi și tu , iar din cealaltă te-ai scos botezându-i, ca un alt Ioan , Botezătorul – rromi , de ne-ai umplut de respect peste tot, dar mai ales în Europa, de faptele lor atribuite nouă românilor !
  Singura ta scuză Ioane este că ai fost tot timpul o slugă și ai făcut doar ce ți s-a dictat de către nemurile tale, nicidecum de conștiință, cu care astăzi încerci să te împaci ! Poate pe lumea cealaltă !
  Și dacă n-aș greși creștinește ți-aș dori s-o faci cât mai târziu, ca să te poți căii cât încă mai ai timp, deși după protocoalele voastre puteai face încă multe altele !
  Așa că, Sănătate !

 54. Core (05 MART. 2024 LA 11:19):

  Aceeasi logoree si la autorul articolului.

 55. Omul asta a vorbit liber atata?!
  Si despre ce a vorbit… a vorbit ca un mare lider.
  Ma ia groaza cand ma gandesc cum alde dl Ciuca si dl Haos Werner Iohannis nu sunt in stare sa vorbeasca liber, fara sa citeasca, nici macar 5(CINCI!!) cuvinte inteligente si inteligibile!! Cat despre viziune, viitor sau alte discutii simandicoase nu am nici o asteptare de la ei!
  Pacat ca dl Iliescu nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor noastre din anii ’90 si pacat ca abia acum i-a „venit mintea”, adica recunosc in vorbele lui de azi liderul de care Romania NU a avut parte dupa 1989… pacat..
  Nu stiu cum sa-l inteleg…
  E o contradictie intre Iliescu ala din anii ’90 care a pus pe sinele dezastrului Romania si acest Iliescu care, atentie, VORBESTE asa cum ar fi trebuit sa FACA in anii ’90…
  Totusi, nu pot sa nu admir raspunsurile libere la varsta lui…fara sa citeasca cuvant cu cuvant, asa cum vedem la toti analfabetii care ne conduc din ’90 incoace!

 56. @ postac cu CNP 11:59
  Dupa postare esti tanar, doar in cardul de identitate. Nu ai nici cea mai mica idee, de ce inseamna sa fi tanar „pe bune”.

 57. 😂Anonim, dl C. N. este nascut in 15 decembrie. Este Sagetator.

  A fost o exprimare lejera.

  „Unii dintre nativii Pești înnoată în sensul curentului, găsindu-și mai repede drumul, ceilalți înnoată împotriva curentului, având adesea de înfruntat multe obstacole în calea lor.”

  „… nativii zodiei au înclinaţii spre filosofie, artă, religie, misticism, având o imaginaţie şi o viaţă interioară foarte bogate…”

  Se pare ca Iliescu a stiut sa innoate in sensul curentului iar inclinatia spre filosofie este un dat al zodiei. 😀

 58. Sandrama kgbizda, numai tradari si crime ai facut si acum te mindresti cu ele (asasinare Ceausescu, mineriade, recunoastere „holocaust”, NATO, UE, etc.). Iti urez inca multi ani de viata in chinuri groaznice in care sa te obisnuiesti cu „meandrele concretului si sinergia faptelor” din viitoarea ta resedinta: cazanul cu smoala clocotinda din tarimul singurului tau stapin, Lucifer !

 59. Nu din cauza lui Iliescu suntem unde suntem acum, ci din cauza celor care scriu comentarii aici, se pricep la toate,dar n-au produs nimic in viata lor,n-au condus pe nimeni ,de multe ori nici propria familie si nu si-au educat proprii copii, dar au pretentia la altii. Iliescu a disparut din politica din 2004,ce-ati facut in ultimii20 de ani ? Sa improscam cu noroi ne pricepem toti dar sa facem cate ceva pentru altii nu suntem in stare. Va ascundeti in spatele unor pseudonime si de acolo ca niste catei latrati. Presa are o raspundere mare si o vina la fel de mare, multi neica nimeni in presa si daca le face cineva vreo observatie sar de fund in sus ca se atenteaza la libertatea presei. Avem ce meritam, multi dintre noi suntem mai rai si am face mai rau decat cei pe care ii criticam, uitati-va in jurul dvs si vedeti cine ne inconjoara, vecini,oameni pe strada, curatenia strazii,banci rupte,cosuri de gunoi devalizate, muzica la maxim, etc.

 60. După ce datorita lui Ilici și clicii jidanosilor comuniști care azi stau cocoțați la vârf , am ajuns azi unde santem ,uite că ia venit sensibilele mustrări de conștiință,semn că Dumnezeu nu vrea moartea păcătoșilor!Știti ceva Domnu Presidinte Iliescu ,chiar dacă părinții ,bunicii și multe rude ale mele au suferit crunt datorita politicilor d.voastra de comunist cu idealuri neîntinate,unul din nepoții lui Gheorghe Apostol va iartă!

 61. Hai să-l lăsăm în apele lui Ion Iliescu și să fim mai atenți la cei de acum , care se străduie să-i desăvârșească opera de distrugere a României :

  Klaus Johannus-
  dormitor român
  ( a dormit între 2014- 2024 )

 62. Bre, Nea Iliescule, ai putea sa ne mai lasi cu limbajul asta de lemn….pe cine intereseaza….
  Stim ca tu ne-ai bagat in NATO, in ’92, dupa sutul in fund luat de la Eltin, l-ai chemat pe Manfred Worner, care ti-a facut un plan….DAR, SPUNE-NE „REALIZARILE”, CA DE VRAJELI SINTEM SATUI……NATO – TREBUIA SA FIE DOAR UN MIJLOC, NU UN SCOP…..

 63. Noua metoda sovietica de blocaj e plasarea la aceeasi ora, mai sus ora 14:29 a unui IENICER BOLSEVIC precum Radu Horror CHIABURU, acum doua zile a fost folosit camaradul lu Horror, tot CHIABUR, dar cu mai multe hectare la Iasi si Craiova, doru popescu ATEU!

 64. „FILOSOFIA” lu Ilici GENOCID este cum il tradeaza si numele, GENOCIDUL, in total consens cu IDEOLOGIA GENOCIDULUI in care a fost CLONAT caCOMINTERNIST din TATIC COMINTERNIST…E clar ca DUSMANII SOVIETICI ai ROMANIEI vor sa fie lasat in „apele lui”, e vorba de apele teritoriale MARCATE, precum isi marcau stramosii nostri din baobabi, baobabii…Inca de atunci functiona SUVERANISMUL…

 65. 1. axon dl Iliescu traieste intr-un apartament cumparat dintr-o casa. El n-a avut nevoie ceilalti de vila lac. 2. pt Ion Nu el a ”dat tara” guvernul si Parlamentul pt copiii lor, sa adune milioane. Este un intelectual, multi se dau anticomunisti, cu rude proletare, CAP-isti. Fac pe nobili cand nu sunt decat niste profitori ai epocii trecute/prezente. ’89 a fost planul inceput la Gdansk si prin Glasnos ambele minunea prin care unii au acaparat avutiile fostelor fara varsare de sange. Petre Roman a spus: sa vindem pe un euro. Pt Popescu Esti sigur? Pe cine a ucis? Ceausescu a fost ucis de cei de la Targoviste, care au tupeul sa iasa in presa vorbind cu mandrie de executie. A fost cel mai echilibrat presedinte, restul niste…, comunisti in haina de par…ti burghezi. Ultimul are doar lacomie ca un adevarat urmas al anilor ’40, rigid insensibil…greu vom avem un om de stat precum dl Iliescu pt ca la SNSPA „valorile” sunt Pieleanu si Pricopie deci vor iesi cum spunea Basescu: „Scoala scoate…”. Intelectualii nu-i gasiti pe sticla ei muncesc sau au plecat dintre noi. TV are doar VIP-uri nude la figurat. L-ati fi preferat pe Voican Voiculescu? A fost o alegere inteleapta e echilibrat, rational. Acel 12-13 iunie ar fi putut fi mai grav. O persoana din Industra Grea spunea ca daca nu se oprea erau hotarati sa vina la Bucuresti. Numai lor nu le-au placut incendierile? Cate orase la distanta de doua ore puteau ”ridica”? Pt noi a fost doar TV, altii puteau reactiona. Romania era un nume in lume si bogatiile tarii erau la locul lor. nimeni sa ne spunea cum face UE cu cine avem voie, sa ne puna cota la productia agricola, la lapte, vaci, etc. Romania era independenta, Ceausescu s-a opus invazei Cehoslovaciei. Azi nu avem decat ghiocei care aduna firimituri de la masa UE adica alimente de calitate inferioara la aceleasi preturi pe principiul Europa cu mai multe viteze.

 66. TAS a redus suspendarea Simonei Halep, de la patru ani, la 9 luni. Ceea ce înseamnă că piats participa imediat la turnee. Hai, Simona, Hai România!

 67. Iliescu a tras de timp că să instaleze nomenklatura de linie 2 a PCR la butoane și să facă „liniște” în spatele crimelor și”consens”.Asta-i tot.

 68. in raport cu amarastenii politici contemporani Ion ILIESCU = ZEU POLITIC.

  Cultura , fler , prezenta demna , aspect veritabil de OM , o relatie u m a n a , cu lumea inconjuratoare , o minte sanatoasa tun .

  Are vreun epigon politic roman macar , macar , 10 % din calitatile lui ION ILIESCU ?

 69. Vreti adevarul? Separati faptele de vorbitul in virful limbii! Natiunea e distrusa! Sunteti obositi cu totii , cu ochii impaienjeniti ca un alcoolic in delirum tremens, minati de o inertie bolnava si fara perspective, va invirtiti in jurul cozii ca un ciine paduchios si vedeti orizontul numai pina la inaltimea firului ierbii!
  Asa ca ma lasati cu astfel de imorali, care au devenit moralisti, pentru ca nu le-a reusit in trecut imoralitatea!
  Depuneti flori si bateti cruci de iertare la mormintul lui Ceausescu!Sau tirish pe coate si genunchi!

 70. Charlie, ce părere ai despre procesul castigat de Simona Halep la TAS?

 71. Desi aprob continutul, comentariul de pe 05 MART. 2024 LA 18:06 nu imi apartine. Oare respectivul nu putea alege un alt pseudonim?

 72. TRAIASCA ROMANIA LIBERA Nene, oamenii needucati sunt distrusii la care faci referire. Avem in IT tineri care dau clasa si vestului.Avem romani primari prin Spania,Italia sau chiar SUA.Sunt cetateni cu afaceri in Romania si aduc plus valoare.Platesc taxe si impozite,dau de lucru romanilor. Clasa politica si votanti ca tine au distrus increderea. Dar asta nu inseamna ca toti sunt ca tine lache -fraierache.Romania este o tara cu oameni destoinici.Dar din pacate sunt si auristi ca tine .Papagali de serviciu.

 73. Până la urmă Ionuț Vulpescu i-a luat un interviu lui Ion Vulpoiu …. 😉 😎
  Ce-a ieșit nu-i de mirare :
  A fi om e lucru mare !
  Și nu-l are fiștecare ….

 74. Ce inseamna „in diagonala”? Intotdeauna inseamna INTR-O DUNGA, adica un fel de BaTRACian Horror adulator din rarunchi a tot ceea ce inseamna TORTZIONAR PROLETCULTIST, precum Mihail(nu Mihai, ca altfel „republica bolsevica ii turna si MONEDA/RUBLA”!!!)cu nume de rau, Sado Veanu, care a fost decorat post-mortem cu Ordinul Lenin, ordin acordat celor mai credinciosi COMINTERNISTI…

 75. cel mai mare om politic postdecembrist. Nu are egal nici acum la 94 ani. Il contesta doar ofticatii si cei de nivelul lui „ceausescu” bagabontul nu ala omorit de tradatorii patriei care a fost cel mai mare conducator care l-a avut romania vreodata.Nu l-am votat niciodata pe Iliescu si acum imi pare rau. La fel cu m nu l-am plins pe ceausescu la revolutie si acum il regret din tot sufletul.

 76. Culmea temb bell ismului a fost atinsa, mai precis depasita, caconcurenta e sufocanta, de CLONA Nicu Constantin…

 77. @Charlie- reprezinti exact ce spuneam despre contestatari. Iti multumesc esti argumentul suprem. Adevarurile supara. Noapte buna

 78. „Bravos, Natiune!”, acum am vazut comentariul tau de la 10.09
  Pe de o parte, ma bucur ca am primit o melodie.
  Iti raspund acum la intrebare. Eu am trait din plin sentimentul de libertate si am privit Piata Universitatii prin aceasta prizma.
  Intrebarea ta este logica si, recunosc, nu m-am intrebat dar eu vreau sa cred in „tinerii curati si liberi”…

 79. Daca si Iliescu ar fi Cromwell, ar trebui de disperare sa ne dam demisia din rolul de romani. Acelasi discurs de rulat vorbe, acelasi stil de escroc al unuia care a uzurpat postul de presedinte el si cu acolitii lui(Brucan…), ei au distrus cel putin 2 plus inca o generatie. E bun de trecut sub tacere evenimentul.

 80. … Abia aștept !!! Doar o vorbă să-ți mai spun !!! … NU MAI AM NIMIC DE PIERDUT !!! … Zidurile plângerii !!! Fuck NATO!… Fuck UE!!! …Fuck STAT DE DREPT !!! Doamne , iartă -i , că noi RUȘII …ținem minte !!!

 81. Pentru ce-l ce intreba cu grija lui pentru Adevar: Pe mine nu ma intereseaza decat Romania, shi mai ales de ce unii, mai ales ce mai stau pe aici sunt antiromani, cu faptele lor pe masura, ex.rromica Ylici Y., shi altzi khazari, care incepand cu Austerlitzul lor, i-au luat locul la adevaratzii eBrei, ce aveau conceptzia lor sa iubeshti tzara in care traieshti, nu sa o urashti, ca bine le va fi shi lor. Elias poate este cel mai bun ex. Balaurul=chibutzul PCR a fost desfiintzat de Rege, pentru ca a vrut dezmembrarea Romaniei, reushita de Stalin tatal lor, dar mai ales dupa atentatul cu bombe a bolshevicilor cu victime ale adevaratilor patriotzi, refuzatzi astazi sa fie omagiatzi de acelashi Parlament, pupincurist a khazarilro venitzi acolo sa-shi spuna bazaconiile lor. Bolshevismul PCR a fost la putere cca 100 ani, iar legionarii, creatzie mistica la biserica, cca cateva lunii=razboi hibrid, ca sa ascute lupta de clasa, ei ucigand Elita Romaniei, mai fiind preluatzi shi de Ana Pauker. Khazarimea actuala acuza poporul roman de crime care nu sunt ale lui, chipurile suntem antisemi, denaturand istoria noastra chipurile cu manualul HO gen Roller. De crimele chibutzului PCR nici macar nu vor sa auda clantzaii de aur, ce strigau ca apa este otravita sau venitzi la RTV ca sa va facem eroii necesari mascarii loviturii de stat. Crimele astea, chiar shi Ceashka, chiar nu conteaza in istoria noastra, ci doar bazaconiile khazare narcisiste? Suntem kolonie din cauza khazarilor!!!
  O zi buna.
  Con
  P.S.Cand securicii vor penetra totul in lume, atunci implozia apolcaliptica va distruge Planeta!!!

 82. Este evident ca Iliescu a coabitat cu securitatea de dupa ’89, adica cu cei cu epoleti care l-au tradat pe Ceausescu. Iliescu nu poate fi numit tradator el fiind adus in pijana de acasa la sediul Comitetului Central. Dar aveau nevoie unii de altii. Securistii pentru ca nu aveau pe nimeni cunoscut si credibil pentru a-l aduce in locul lui Ceausescu iar Iliescu pentru ca a vrut intotdeauna sa fie succesorul acestuia visand de o viata la acel comunism cu fata umana. De aici insa drumurile lor s-au despartit dar coabitarea a continuat fructuos Iliescu crezand sincer ca este necesar si de folos tarii iar securistii ‘muncind’ nestingheriti pentru folosul lor. Este marea vina a lui Iliescu care avand un suport formidabil din partea a 90% dintre romani putea sa-i bage in banca pe securistii scapati din lant dar neiubiti de popor. Dar el l-a adus in fruntea lor pe Astalos. La ordinul cui, in nici un caz al lui Gorbaciov.

 83. Gresit … bunicul din neamul tatalui meu, care se tragea din neam de agricultori, a avut sub 5 ha in zona orasului Craiova. Si deci NU A FOST un CHIABUR ! Iar apoi a lucrat la CAP, FARA SA-I FIE deloc RUSINE. Celalalt bunic, care se tragea din neam de ceferisi din zona Iasi, a fost impegat de miscare la Sinaia (vreo 5 ani), sef de gara la Azuga (vreo 10 ani), Cernauti (vreo 5 ani), Pitesti (vreo 15 ani). ASA CA, AM DE CE SA MA MANDRESC CU TOT NEAMUL MEU cel neaos ROMÂNESC (de peste 6 generatii din zona oraselor Craiova si Iasi) !

  Neamul tau, oare STRAIN sau ROMÂNESC (?), cu ce s-a ocupat, in tot acest timp, pe taramul nostru ROMÂNESC? De ce tii asa de secreta obarsia ta si a rudelor tale ? ITI este cumva RUSINE cu rudele TALE ?
  Ineptiile vehiculate de catre UNII STRAINI RAUVOITORI [NEromâni si ANTIromâni/DUSMANI ATAVICI atat al ROMÂNIEI cat si al POPORULUI nostru/ROMÂNESC] sunt de o stupiditate crancena, o propaganda istorica/NEromâneasca si idealista/ANTIromâneasca.

 84. NEAMUL nostru cel STRAVECHI de pe acest TARAM … A CREZUT, de peste 5.000 de ani, in ZEUL cel AUTOHTON (de pe acest TARAM) , STRAVECHI (pre-crestin, PIE/3000 BC), cel MITOLOGIC (CERUL ca Tatal Nostru/”*Dyḗws Ph₂tḗr”), NUMIT drept ZEUS/DZEUS/ DomnulZEU/Dumnezeu. ADICA, DINTOTDEAUNA, NEAMUL nostru a SLAVIT si VENERAT CERUL cel OBSERVAT, pe care NEAMUL nostru L-A si STUDIAT (dpv. astronomic) incepand cu OMUL-DZEU al GETO-DACILOR, Zalmoxis/550 BC. Deci, DINTOTDEAUNA, neamul nostru A FOST un neam CREDINCIOS (cu propriile noastre credinte mitologice, autohtone si stravechi), si NU ateu !

  „Au din belșug lucrurile cele mai însemnate pentru existenta. Ei se închină numai la următorii zei: înainte de orice la Hestia [NATURA Mama, probabil o zeitate Neolitica a FOCULUI si a VETREI] apoi la Zeus/[CERUL Tatal/DZEUS], la Geea [PAMANTUL cel Fertil], apoi la Apollo [Soarele], Afrodita cerească [Luna] ” (Herodot, Istorii, IV. 59.)

  „VII,3,5. Se spune că un get cu numele Zamolxis ar fi deprins de la acesta unele cunoştinţe astronomice, iar o altă parte ar fi deprins-o de la egipteni, căci cutreierările sale l-ar fi dus până acolo. Mai întâi, [Zamolxis] s-ar fi făcut preot al ZEULUI cel mai slăvit la ei [ZEUS/DZeus cel CERESC], iar după aceea a primit şi numele de zeu.”(Strabon/(64 BC–24 AD), Geografia).

  „I,94,2. Într-adevăr, se povesteşte că la ariani Zathrausthes a făcut să se creadă că o zeitate bună i-a dat legile întocmite de el. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia [zeita NATURII], iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (DIODOR DIN SICILIA – BIBLIOTECA ISTORICĂ/80-21 BC).

  Deci DumneZEU inseamna doar ZEUL nostru cel STRAVECHI si MITOLOGIC/CERUL (DZEUS cel precrestin/al geto dacilor) total DIFERIT de divinitatea Iahwe (a iudeilor lui Moise).

 85. Deci DumneZEU inseamna doar ZEUL nostru cel STRAVECHI si MITOLOGIC/CERUL (DZEUS cel precrestin/al geto dacilor) total DIFERIT de divinitatea Iahwe (a iudeilor lui Moise).
  Grecii folosesc doua nume diferite pentru divinitatile lor supreme – ZEUS pentru zeitatatea PIE cea mitologica (nascut in Creta cea PIE/Minoica, devenit zeul CERULUI in Grecia cea IE/Miceniana), precum si THEOS pentru zeitatea (cea din Septuaginta, traducerea VT in limba greaca/250 BC), nume folosit si astazi. NEAMUL nostru a FOLOSIT insa, UN ACELASI si SINGUR NUME pentru DIVINITATEA noastra (ZEUS/DZEUS, atat in epocile PIE/3000 BC, IE/1500 BC, GETO-DACICA/550 BC, DACO-ROMANEASCA, cat si cea ROMÂNEASCA de astazi) !

 86. Deci DumneZEU inseamna doar ZEUL nostru cel STRAVECHI si MITOLOGIC/CERUL (DZEUS cel precrestin/al geto dacilor) total DIFERIT de divinitatea Iahwe (a iudeilor lui Moise).
  Grecii folosesc doua nume diferite pentru divinitatile lor supreme – ZEUS (Ζεύς) pentru zeitatatea PIE cea mitologica (nascut in Creta cea PIE/Minoica, devenit zeul CERULUI in Grecia cea IE/Miceniana), precum si THEOS (θεός) pentru zeitatea cea din Septuaginta (traducerea VT in limba greaca/250 BC), nume folosit si astazi.
  NEAMUL nostru a FOLOSIT insa, UN ACELASI si SINGUR NUME pentru DIVINITATEA noastra (ZEUS/DZEUS, atat in epocile PIE/3000 BC, IE/1500 BC, GETO-DACICA/550 BC (dupa Herodot/450 BC), DACO-ROMANEASCA, cat si cea ROMÂNEASCA de astazi) !

 87. Grecii folosesc doua nume diferite pentru divinitatile lor supreme – ZEUS (Ζεύς) pentru zeitatatea PIE cea mitologica (nascut in Creta cea PIE/Minoica, devenit zeul CERULUI in Grecia cea IE/Miceniana), precum si THEOS (θεός) pentru zeitatea cea din Septuaginta (traducerea VT in limba greaca/250 BC), nume folosit si astazi.
  NEAMUL nostru a FOLOSIT insa, UN ACELASI si SINGUR NUME pentru DIVINITATEA noastra (ZEUS/DZEUS, atat in epocile PIE/3000 BC, IE/1500 BC, GETO-DACICA/550 BC (dupa Herodot/450 BC), DACO-ROMANEASCA, cat si cea ROMÂNEASCA de astazi) !

 88. Atentie cum se foloseste termenul de ‘atei’ pe TARAMUL nostru cel STRAVECHI !
  ATEI sunt doar cei ce SE FAC ca NU OBSERVA, NU SLAVESC, NU VENEREAZA, NU CUNOSC/NU STUDIAZA si nici NU CERCETEAZA divinitatea NOASTRA cea STRAVECHE (PIE/3000 BC) si mitologica NUMITA ZEUS/DZEUS/CERUL/Tatal cel CERESC.
  Adica, ATEI pe acest TARAM al DZEULUI CERESC, se NUMESC doar ACEIA care nu scruteaza, nu cunosc CERUL si ignora STIINTA despre CER/Astronomia, stiinta OMULUI-DZEU cel stravechi al GETO-DACILOR, Zamolxis/550 BC (elevul astronomilor Thales, Anaximandru, Pitagora, si al vechilor egipteni).

 89. @ doru popescu
  Cu tot respectul Dom Profesor, puteti va rog (pana cand numarul de comentarii nu depaseste 100, ca la „snooker”) sa comentati ceva despre subiectul articolului ?

 90. Bravos, Natiune! De unde-ai scos-o cu „Dom Profesor? Poate cititor in stele/internet…I se potriveste mai bine PROFI, dar dupa cum dejecteaza ii depaseste si pe PROFI din Padurile patriei securistice…Profesor in ATEISM-ANTISEMITISM-RASISM si astfel DUSMAN AL ROMANIEI GENERICE MILENARE , pe care crede ca o proslaveste, de fapt facandu-i un deserviciu imens…Ma acuza gigelu asta analfabet disfunctional ani in sir ca-l fac si pe REGELE STATULUI DACIA, Burebista, „bolsevic” si ce face gigelu-BOLSEVICUL? „Legitimeaza” „republica bolsevica” instaurata de AGENTII COMINTERN, ai COMINTERNULUI REBOTEZAT, trimisi de Stalin, CRIMINALUL POPOARELOR LUMII, prin UZURPAREA FORMEI DE STAT REGALE MILENARE!!!

 91. „Mysebi” vad ca esti om de caracter. Este o uriasa nevoie de astfel de oameni ca tine. Acum imi explic cum a fost posibil ca Ev.Zilei, de prin vara anului 1998/1999, parca, sa-mi ceara scuze, pentru niste acuzatii/minciuni formulate la adresa mea, scuze semnate de un jurnalist cu nume unguresc. Cred ca era pentru prima data in istoria ziarului…?! Sa nu crezi ca eu ma consider vreo „usa de biserica”…?! Nu ! Si te asigur ca nu mi-a fost rusine niciodata sa-mi cer scuze, sa cer iertare celor fata de care am gresit, sau sa repar o paguma morala sau materiala comisa de mine din culpa sau cu intentie.

 92. Cand un neica-nimeni (strain de neam) incearca sa te incrimineze (pe tine si pe neamul tau cel ROMÂNESC) de ceva, desi nu ai postat inca nimic la acest articol, inseamna ca trebuie sa ripostezi (promt) la acuzele sale (NEromânesti si ANTIromânesti) !
  „Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial” (spicuire din text).
  „E foarte greu, când singura ta recuzită politică e inducerea stării de tensiune, să mai creezi ceva”.( spicuire din text)

  Citate din text care m-au incantat …
  „Ca să conteze, România trebuie să continue” (spicuire din text).
  „Dar nu poți spera ca tinerii să aleagă ce li se potrivește câtă vreme nu sunt echipați cu o facultate de cunoaștere solidă, o limbă română coerentă și funcțională, o mentalitate culturală de un fel anume” (spicuire din text).
  „Pentru că o democrație sănătoasă presupune iertare, nu uitare, și adevăr, nu mistificare.” (spicuire din text).
  „Prefer ca istoria să expună acest bilanț. Istoria, nu manualele de istorie, scrise după simpatiile și antipatiile autorilor lor.” (spicuire din text).

 93. Decretul dionysopolitan în cinstea lui Acornion/(“βασιλέως Βυραβε[ισ]τα”) vorbeste despre BASILEUL Burebista (ca titulatura inscrisa in piatra, in acele timpuri, de catre neamul nostru cel geto-dacic de pe acest taram). Asadar, vrand nevrand, NOI cei STRAVECHI (geto-dacii) de pe acest taram, la anii 80-44 BC, AM FOLOSIT DOAR titulatura de BASILEI si nu de ‘regi’ ! Titulatura de ‘regi’ a fost folosita pe acest taram doar intre 1881-1947.

  Numele ZEULUI nostru (ZEUS/DZEUS/CERUL/Tatal CERESC) cel STRAVECHI (pre-crestin, PIE/3000 BC) a fost mentionat ASA chiar de catre Herodot/450 BC. Asadar, vrand nevrand, NOI cei de pe acest taram, AM FOLOSIT UNA si ACEEASI titulatura pentru DIVINITATEA NOASTRA (DZEUS CERUL), si cu acelasi inteles, pre-crestin, de la Zamolxis/550 BC, Herodot/450 BC si pana ASTAZI ! Cine venereaza ale divinitati – sa le denumesca DOAR cu numele lor.

  ACEASTA a fost ISTORIA, SPIRITUALITATEA si CREDINTELE cele MULTI-MILENARE ale NEAMULUI nostru de pe acest TARAM stravechi GETO-DACIC. Cine vorbeste despre geto-daci si despre titulatura conducatorilor acestora … TREBUIE sa RESPECTE si credintele cele stravechi si titulatura cea pre-crestina a divinitatii geto-dacilor (ZEUS/DZEU/DumneZEU). FARA a se face o legatura INTIMA a acestor doua titulaturi stravechi FOLOSITE pe acest taram (ESENTA ROMÂNITATII de astazi, avand un SUBSTRAT geto-dacic stravechi) … RESTUL este doar FARISEISM !
  FARISEISMUL [fariseism/Duplicitate, fățărnicie, ipocrizie. DEX ’09] fiind SPECIFIC taramurilor semitice (afro-asiatice) la acele vremuri [fariseu/Membru al unei grupări minoritare active în cadrul iudaismului palestinian până la căderea Ierusalimului, a cărui trăsătură distinctivă era respectarea strictă a Legii scrise și a vechilor tradiții orale iudaice. DEX ’09.]

 94. PS. Noi, cei STRAVECHI de pe acest TARAM, am folosit DOAR titulaturi politice de tip IMPERIALE pentru CONDUCATORII nostri … BASILEI (titulatura imperiala tribala balcanica si tracica de tip IE Miceniana/1500 BC), PRINCIPI (titulatura imperiala ROMANICA de tip PRINCIPAT/106-300 AD) si DOMNI/DOMNITORI (titulatura imperiala ROMANICA si BIZANTINA de tip DOMINAT/post 300 AD si pana la anii 1881). Avand si peste 40 de Imparati Romani nascuti pe acest TARAM (al GETO-DACILOR nord si sud dunareni) intre anii 250-610 AD.

 95. „Dom Profesor? Poate cititor in stele/internet…” … gura pacatosului ADEVAR graieste … CHIAR Profesor Universitar/Cercetatator Stiintific Principal in domeniul Astronomiei si in IT !

 96. „Dom Profesor? Poate cititor in stele/internet…” … gura pacatosului ADEVAR graieste … CHIAR Profesor Universitar.Cercetatator Stiintific Principal in domeniul Astronomiei si in IT !

 97. „Numai spune:
  05 MART. 2024 LA 10:53
  in Romania poti sa fii judecat pentru genocid dar sa stai in vila de protocol cu paza de jandarmi, STS si cu merite de revolutionar!!!
  Ma intreb, ce gandesc ofiterii aia de ii dau raportul zilnic, pentru asta au terminat o scoala, pentru asta vor primi pensii speciale??”

  Noi muncim, nu gândim !!! 🙂

 98. @ Core 05MAR 10:21
  Ca o paranteza, Iliescu care in anii ’50-’60 a fost presedintele Uniunii Tineretului Comunist, este intemeitorul statiunii tineretului Costinesti. Din aceasta cauza, a fost admonestat (si ulterior marginalizat) de Ceausescu in 1971.
  In opinia mea, la cei 94 de ani ai sai, Iliescu este mult mai tanar decat unii „nascuti obositi”, care il tot injura pe aici.

 99. O marionetă! Cât era conducător avea „importante treburi de stat” și nu putea să stea de vorbă. Azi ca să mai intre un pic în atenția generală sau să arate că-i pasă, face pe filozofu’. Adică face o comunicare la care se folosesc multe vorbe care nu spun nimic; că doar are școala politică a funcționarului comunist în spate.
  Scârbos specimen de om. E o curvă proastă care nu realizează că e evident pentru ceilalți ce face ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.