Coldea și Ghiță – un bilanț ratat al SRI

Dislocarea lui Florian Coldea este parte dintr-un bilanț ratat. Adică falsificat. Un fel de trecut murdar al SRI, la care toată instituția a muncit din răsputeri să-l ascundă. Poate că două-trei decenii îi vor ajunge ca să-l și spele. În cel mai pur stil Iosefini-Copperfield, Coldea și Ghiță au fost scoși din scenă. Parcă nu s-a întîmplat, parcă SRI-ul nu s-a dedulcit la afaceri necurate, parcă banii statului ar fi fost păziți cu strășnicie. Nu m-ar mira ca la bilanț să se vorbească despre marile succese obținute în anul 2016. Fac pariu că și bilanțul desfășurat în prezența președintelui nu aduce nimic nou pentru cetățeni. Președintele știe tot, inclusiv capitolele de mizerie și abuz. Dar nu vrea să vorbească. Nu se consideră dator să explice.
Și totuși, unde-i marele „succes“ Florian Coldea? Nu se putea pensiona! Numără banii de la ANRP? Nu l-au trimis nici în America! Și nu este nici ascuns. Unde este celălalt mare „succes“ contractual și politic al SRI, numit Sebastian Ghiță? Din cînd în cînd, prietena lui, Laura Codruța Kovesi, mai anunță cîte un nou dosar și un nou mandat de arestare. Elena Udrea, precursoarea dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, s-a cumințit și ea. Nu mai face turul televiziunilor cu declarațiile sale chițăite, nu mai dezvăluie nimic despre banii cărați de Dorin Cocoș pe la conducerea SRI. Stă cu cuburi de gheață în sutien și așteaptă sentința de azi. Prima.
Viața merge mai departe și ca și cum dezvăluirile lui Sebastian Ghiță n-ar fi avut loc. Adică în același stil subteran și semilegal. L-o fi ascuns SRI-ul pe undeva? Sau americanii? Vorba unui gradat: pe unul ca ăsta ori îl ții ascuns, ori prinzi și îl omori! Altfel îți aruncă în aer toată ploaia de secrete și afaceri necurate învîrtite o bună bucată de vreme în cea mai păcătoasă și abuzivă instituție din România. Dacă șarpele de Sebi Ghiță ar vorbi liber, SRI-ul, în loc de bilanț, ar trebui să organizeze o revistă de front la care să anunțe desființarea.
Ghiță s-a afirmat în epoca de înflorire a clanului Cosma în județul Prahova. Adică pe vremea guvernului Adrian Năstase. ASESOFT a prins contracte cu primăriile din județ, cu CJ Prahova și, mai apoi, s-a lipit de SRI, cu toată dragostea generalilor Gioni Popescu și Dumitru (Titi) Zamfir. Saltul cel mare a fost făcut în timpul guvernului Ponta, cînd premierul României nu mai mișca în front și nu se mai deplasa fără însoțitorul său Sebastian Ghiță.
Vremea a trecut și abia acum începe să iasă la iveală rolul jucat de Sebastian Ghiță pe lîngă Victor Ponta. Știau ei, ambasadorii și diplomații, ce știau! Sau, mai exact spus, au mirosit ei ceva. Șefii de direcții și de sectoare povestesc din ce în ce mai des despre rolul de ofițer acoperit jucat de Sebastian Ghiță. Ba, unii se încumetă să pomenească și despre o funcție a acestuia, adică despre un Sebastian Ghiță adjunct al SRI pe zona de acoperiți ai Serviciului. Și decizia s-ar fi luat cu acordul lui Traian Băsescu, despre care aceiași zic că ar fi avizat și ordinul de numire.
Cum au fost îngropate toate notele de constatare întocmite de ANAF despre afacerile cu petrol în care era implicat și Ghiță? Și cele despre toate contractele din domeniul IT dirijate tot de Sebastian Ghiță? Cum n-au crăpat toate marile atribuiri care se făceau cu implicarea sau știința lui Sebi Ghiță și nimeni nu zicea nimic? El era dirijorul, el era distribuitorul și tot el vămuia marile afaceri din zona guvernului și din județul Prahova. A scăpat Sebastian Ghiță, cu toate acestea, printre degetele lui Traian Băsescu, cel care pipăia și uneori vămuia aproape toate marile învîrteli? Sau ele erau în egală măsură și afacerile SRI? De ce nu au descifrat americanii acest focar de corupție atît de activ la vîrful SRI?
O explicație ar veni de la faptul că FBI-ul s-ar fi retras din colaborări cu SRI-ul de prin 2003, cînd Ghiță nu era destul de puternic. SRI-ul a continuat într-o relație mortală cu CIA, care nu este în nici un caz omologul de informații al SRI. Într-o cooperare super-entuziastă prezentată de George Maior și Florian Coldea, încrederea americană în România s-ar fi desfășurat pe baza relației cu CIA, instituție de spionaj și mai puțin de informații (echivalentul SRI fiind FBI).

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marți versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.