Colos în prag de pensionare

Media de vârstă în Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară, este de aproape 50 de ani, iar condițiile de muncă, în principal foarte solicitante în ceea ce privește stresul, efortul fizic, noxele și condițiile microclimatice.

„Când am venit aici (octombrie 2016 – n.r.) am constatat această situație îngrijorătoare, am găsit o medie de vârstă foarte ridicată, de 49,3 ani“, a declarat managerul CEO, Sorin Boza, la o emisiune televizată. Conform acestuia, la această situație s-a ajuns pentru că din 2007 încoace angajările au fost aproape tot timpul blocate, companiile miniere și energetice care formează acum CE Oltenia trecând prin numeroase programe de restructurare. Liderii sindicali îi dau dreptate șefului CEO.

Se pierd masiv locuri de muncă

„Noi, liderii Sindicatului Energia Rovinari, am atras tot timpul atenția că ne confruntăm cu o situație dificilă. Chiar în acest an, de la Termocentrala Rovinari au plecat peste 100 de salariați prin programul de disponibilizare. Iar în ultimii 5 ani, de când a fost creat CE Oltenia până acum, mai exact, din anul 2012, SE Rovinari a pierdut prin programele de disponibilizare peste 500 de lucruri de muncă, în medie câte 100 pe an. Dacă în anul 2012 SE Rovinari avea peste 1.800 de salariați, acum am mai rămas cam 1.370, iar producția de megawați la o medie de 3 grupuri în funcțiune este chiar mai mare. (…) La noi, la Termocentrala Rovinari, pe lângă faptul că personalul din producție este unul îmbătrânit, ținând cont că media de vârstă este una foarte ridicată, oamenilor li s-a mărit și volumul de muncă, fiind obligați să preia sarcinile celor care au fost disponibilizați“, a declarat Manu Tomescu, lider sindical, citat de Pandurul. Directorul Boza susține că și-a propus întinerirea echipei de specialiști, primul pas fiind încheierea unor parteneriate cu școlile profesionale și cu alte unități de învățământ.

Condiții inumane de muncă

Sindicalistul susține că, pe lângă faptul că angajații au o vârstă medie avansată, aceștia lucrează și în condiții deosebit de grele. „Majoritatea locurilor de muncă din CE Oltenia sunt foarte solicitante în ceea ce privește stresul, efortul fizic, noxele și condițiile microclimatice, factori care au efecte negative asupra corpului uman și a standardelor de viață! Cu alte cuvinte, în CE Oltenia, după ce că forța de muncă este îmbătrânită, mai este și foarte îmbolnăvită! La noi, la SE Rovinari, numai în ultimii ani am pierdut foarte mulți colegi care au decedat fără să mai apuce pensia, unii fiind bolnavi de cancer, alții de inimă sau de alte boli fatale. Deci, pe lângă bătrânețe, o problemă care mie mi se pare cel puțin la fel de gravă, mai este și starea precară de sănătate. (…) Conform legislației de securitate și sănătate în muncă, angajatorul este obligat să schimbe locul de muncă al celor care suferă de anumite afecțiuni într-un loc de muncă mai ușor și numai pe timp de zi, iar aici intervin cel puțin două aspecte pe care recunosc că, personal, nu le pot accepta și înțelege! Primul ar fi că salariații bătrâni și bolnavi ar fi, într-un fel, pedepsiți, pentru că, fiind mutați pe locuri de muncă mai ușoare, ar pierde sporurile. Deci ar lua bani mai puțini, iar din acest motiv unii dintre ei preferă să-și ascundă afecțiunile. Iar al doilea aspect ar fi: ce s-ar întâmpla dacă toți salariații bătrâni și bolnavi ar fi mutați pe locuri de muncă mai ușoare (care, după mine, nici măcar nu există)? Cine i-ar înlocui pe cei bătrâni și bolnavi?“, se întreabă Tomescu.

Continuă concedierile

În această primăvară, CEO a decis concedierea colectivă a 1.000 de persoane, din care 649 muncitori și 351 personal TESA, începând cu 1 mai 2017. Printre motivele externe din notificare se numără subvenționarea puternică a concurenței, respectiv a producerii pe alte forme de energie, reducerea prețurilor pe piața de energie, importul de cărbune pentru alte termocentrale, în timp ce există o supraproducție la CEO, care ar putea acoperi cu costuri mult mai reduse energia produsă de acești producători pe piața internă, evoluția prețurilor certificatelor de dioxid de carbon, legislația nefavorabilă companiei și bariere privind exportul de energie, iar printre motivele determinate de influența mediului intern – neîncasarea datoriilor istorice, prevederile din CCM cu privire la drepturi și facilități presupun un efort financiar ridicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.