Comandant NATO: „Fără asta nu vom reuşi să depăşim ritmul modernizării armatei ruse”

Noul comandat suprem al trupelor NATO in Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, susţine aceeaşi linie ca şi candidatul prezidenţial Donald Trump când vine vorba de obligaţiile statelor aliate din Europa. Generalul nu vorbeşte în termeni de plată pentru securitate, ci se refera strict la obligaţia asumată oficial de statele NATO – 2% din PIB pentru Apărare.

Scaparrotti a subliniat acest lucru la Forumul Aspen pentru Securitate. “Susţin ideea de contribui cu 2% pentru apărare, iar dintre acestea 20% pentru modernizare. Este foarte important; fără asta nu vom reuşi să depăşim ritmul modernizării din Rusia. Trebuie să facem asta pentru a avea o forţă credibilă”, a spus Scaparrotti.

Mesajul este adresat aliaţilor europeni. Dintre cele 28 de state NATO, doar şase respectă pragul minim de 2% din PIB oferit Apărării: SUA, Marea Britabie, Turcia, Franţa, Estonia şi Grecia. Cele 3,5 procente din PIB oferite de SUA apărării reprezinta nu mai puţin de doua treimi din totalul cheltuielilor pentru apărare ale tuturor aliatilor.

Generalul american, la fel ca şi predecesorul sau la comanda europeană a SUA, generalul Philip Breedlove, a subliniat pericolul rus. “Trebuie să fim puternici şi să ne uităm la lumea din jurul nostru şi să fim pregătiţi să investim în forţele de care avem nevoie, să investim în capabilităţile de care avem nevoie, să continuăm să ne străduim să depăşim capabilităţile pe care ei (ruşii) le dezvolta”.

“Trebuie să facem asta în SUA şi trebuie să facem asta în alianţa NATO”, a spus Scaparrotti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.