Comasarea ar fi ”bună”, dar proba e la vot. Cui îi e frică de răspundere

S-a stabilit ca problema comasării alegerilor să fie hotărâtă în coaliţie. Decizia va fi luată astfel încât „să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie”, arăta preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Dar de comasare sunt interesați mai mult  politicieni decât alegătorii.

Calculele au avut în prim-plan liderii partidelor de coaliție, mai apoi partidele lor.

În varianța comasării localelor cu europarlamentarele scenariile arătau că ar salva PNL și pe Nicolae Ciucă, dar ar limita totodată și posibilitatea contestării lui Marcel Ciolacu în intern de către greii partidului.

S-a mai spus, de asemenea, că o prezență mare la vot prin mobilizarea electoratului PSD și PNL ar  limita ascensiunea partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă.

Nu a fost exclusă nici posibilitatea ca, odată încheiate alegerile locale, aleșii locali având  securizate mandatele să își pierdă interesul pentru mobilizarea electoratului la următoarele tururi de scrutin parlamentarele și prezidențialele.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, pe 9 iunie, şi varianta alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie, e pe masa coaliției.

Numai că Nici PSD şi nici PNL nu se înghesuie să îşi asume paternitatea acestei iniţiative, deşi ambele partide au spus că ar fi benefică.

Decizia nu poate aștepta, ea este condiționată de termene constituţionale.

Dubla comasare pregătită deja în Coaliție!

O eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri,  trebuie votată în Parlament până la finalul lunii martie.

Opoziţia a anunţat însă că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.

Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, au fost sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL.

Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

 1. Ciucă și veverița…! A văzut capul la pește…
  Apropo cine pierde?…psd va pierde…

 2. Și care ar fi câștigul dacă și-ar asuma paternitatea? Asta-i problema ziariciului cotidian? Se votează în parlament, trece de CC și „pa, puiu” nu mai contează!

 3. … să nu li se întoarcă această comasare drept în frunte, ca un bumerang. Adică cei care poate voiau AUR la europarlamentare vor vota si la cele comasate tot cu AUR … Ha Ha Ha

 4. Nu trebuie modificata nicio lege, va imbatati cu apa rece. Iar Shosho nu mai exista, au respins-o alegatorii, asa ca, dati-i sa manance ! In schimb, sa vedem daca partidul extremist URA este acceptat pe vreo lista, sa vedem ce zice ambasada Izdrael si Departamentul de Stat al SUA, legionarii nu-s iubiti niciunde in lume. Nicaieri se face politica cu pistolul mitraliera sub sutana intr-o tara civilizata ! „ceausescu sa ne ierti, in Decembrie eram beti”!

 5. …pt teddy…castigul?…gresit, nu de castig se feresc ci de consecintele electorale si legale!…ce vor ei sa faca este o mare magarie, ilegala, care are drept scop fraudarea masiva a votului…nu pot folosi acelasi soft de cinci ori, se prinde lumea, iese scandal…asa, mai cu incurcaturi, mai cu votantii aia inexistenti, merge, la diferenta de sase luni…

 6. Comasarea la ora asta e im-po-si-bi-lă,.. Iar toți covrigarii și peștii cu dulapul dințat nu pricep ce inseamnă resapectarea unor legi..

 7. Comasarea cere referendum daca este o democratie reala. Aceasta este dorita de partidele Pnl si Psd ca sa isi mai asigure inca 4 ani de privilegii.

 8. Cel mai bine este o Singura Comasare pe 9 iunie 2024 ! Sa-i Votam pe Toti ! Intr-o singura Zi toate Alegerile ! Si eu sunt inapt militar . Si europarlamentare si locale si deputati si presedinte !

 9. Alegerile sunt absolut inutile. Cel mai corect ar fi sa se stea la coada și sa funcționeze principiul primul venit, primul servit !

 10. Toti cei care sunt dezavantajati de o prezenta mare la vot, adica aia care nu fac pragul, plang cu sughituri. Unde este domnul Piperea, nu mai candideaza, nu mai scrie pe Coti ?

 11. …desi voi vota udmr, trebuie sa corectez un postac fara sinapse: partudul aur este inregistrat, legal, astfel incat este perfect constitutional…si mergi la medic dislexia este o boala, nu se trateaza, se tine sub control…

 12. Aștia mimează grija pentru alegători, ‘ieri’ au aflat că în 2024 vor fi 4 tipuri de alegeri !!!

 13. „o prezență mare la vot prin mobilizarea electoratului PSD și PNL ar limita ascensiunea partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă”

  De asta plang fatalaii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.