Comisarul Berbeceanu, achitat, „călăii” săi – condamnați

Fostul comisar-șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost achitat joi de instanța supremă în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni. Astfel, Berbeceanu a fost găsit nevinovat pentru faptele de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013, respectiv luare de mită, sprijinirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare.

Totodată, judecătorii l-au condamnat pe Ioan Mureșan, fost procuror șef al DIICOT Alba, la şapte ani cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA. De asemenea, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă şi condamnat la doi ani cu executare. Cei doi foști magistrați sunt acuzați că au săvârșit mai multe nereguli în anchetarea comisarului Berbeceanu.

Totodată, Alin Mirel Muntean, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, a primit 4 ani închisoare cu executare.

Judecătorii au mai dispus ca Ioan Mureșan, Alin Mirel Muntean și Nicolaie Ioan Cean să plătească 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferențe salariale și 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către Traian Berbeceanu, la care se adaugă 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare în timpul procesului și 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, a comis infracțiuni.

Astfel, polițistul era acuzat, printre altele, că a primit un autoturism în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către două persoane a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a unei societăți ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

Ulterior, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost procuror șef al DIICOT — Alba, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeași structură, Alin Mirel Muntean, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru că ar fi săvârșit mai multe nereguli în anchetarea polițistului Traian Berbeceanu.

Dosarele DNA şi DIICOT au fost conexate de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la începutul anului 2015.

Citește și Prima reacție a lui Traian Berbeceanu la decizia instanței

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.