Comisia Europeană nu glumește. Nici guvernul Italiei

Premierul Italiei a avut parte de o primire glacială la summitul de la Bruxelles de la acest sfârșit de săptămână. In plus, Italia va piarde aproape totul la nivelul reprezentarii de top la Bruxelles: și pe șefia dipomatiei UE (acum este în funcție italianca Federica Mogherini), si președinția BCE (Mario Draghi), și președinția PE (Antonio Tajani). Ținta săgeților UE este liderul de facto din acest moment al guvernului, Matteo Salvini, vicepremier, ministru de Interne și lider al Ligii, partidul care a câștigat detașat alegerile europarlamentare.

Presa critică la adresa lui Salvini atrage atenția că UE nu glumește, chiar dacă actuala Comisie Europeană este în ultimele luni de mandat și mulți politicieni se pot aștepta să nu ia decizii ”nucleare”. Comisia a inițiat însă procedura de infringemet împotriva Italiei, pentru deficit bugetar excesiv. Guvernul Conte a răspuns la scrisoarea Comisiei astfel: ”Nu intenționăm să depășim limitele și nici nu intenționăm să cerem exceptări de la regulile care, până să fie modificate prin tratate, sunt în vigoare și trebuie să fie respectate de toate statele membre”. Mesajul premierului Italiei a fost acesta: Italia nu depășește în acest moment limita de 3% din PIB deficit bugetar, iar estimările bugetare arată că asta nu se va întâmpla; Italia nu cere derogări de la această regulă, așa cum au făcut-o Franța și, cel mai recent Franța, acolo unde astfel a rămas la putere fostul guvernar Mariano Rajoy, apropiat Berlinului; Italia va respecta regula aceasta, unul dintre criteriile de la Maastricht (1992), și nu o va încălca cum au facut-o deseori Germania, Franța sau Olanda.

Acest răspuns acid al guvernului italian i-a făcut pe critici să atragă atenția că UE nu glumește, nu face vreun exercițiu de autoritate cu Italia, ci vorbește cât se poate de serios, iar guvernul de la Roma are mari șanse să fie primul penalizat pentru depășirea deficitului bugetar, ceea ce înseamnă o amenda de peste 2 miliarde de euro.

Ei bine, nici Italia nu glumește. Potrivit publicației Linkiesta, vicepremierului Matteo Salvini nu numai că nu-i este frică de procedura de infringement, ba chiar o așteaptă cu nerăbdare pentru a putea dărâma actualul guvern de coaliție, pentru a organiza anticipate în luna septembrie și a prelua total puterea. Salvini și partidul sau, Liga, au o orientare pro-afaceri și sunt promotorii introducerii unui impozit unic de 15% pentru IMM-uri și pentru cetatenii cu venituri mici și medii. Consideră că reducerea taxelor va însemna mai puțină evaziune și dinamizarea afacerilor. De la Bruxelles, lucrurile nu se văd astfel, ci se consideră ca acest impozit unic ar arunca în aer deficitul Italiei, de unde si amenințarea cu infringement. Boardul editorial al The Wall Steet Journal pare să îi dea dreptate lui Matteo Salvini când acesta susține că ”UE trebuie să renunțe la regulile vechi și depășite” (regulile corsetului bugetar impus de Berlin) care se adresează echilibrului bugetar pe termen scurt, în loc sa se concentreze pe creșterea economică pe termen lung.

Pe lângă acest argument economic, Salvini încearcă să profite de sciziunile din rândul Mișcării de 5 Stele, partenerii de guvernare, cu o orientare mai puțin eurosceptică. Deși este cel mai puternic partid din Parlament, M5S este în cădere liberă și mizează, potrivit Il Giornale, pe faptul că rivalitatea Salvini-Bruxelles va duce la erodarea partenerului lor de coaliție. Nu mai că în rândul M5S a aparut o disedență puternică, a lui Alessandro di Battista, care îi acuză pe lideri că au îmbrăcat haina birocraților supuși Bruxellesului. Pe acest fond, Liga lui Salvini poate câștiga ușor potențialele alegeri anticipate, făcând din Italia o țară condusa de un guvern puternic, monocolor, eurosceptic și suveranist. Este modul în care Salvini arată Bruxellesului că nici el nu glumește.

Rămâne de văzut dacă Matteo Salvini va dovedi că este un politician pragmatic, care știe să folosească stilul de negociere dur brevetat de Donald Trump. Rămâne, de asemenea, de văzut dacă Bruxellesul va încerca să renunțe la austeritatea impusă statelor sudice și est-europene. ”Dacă CE nu învață nimic din alegerile europarlamentare, europenii ar putea începe să se întrebe dacă va mai fi vreodată capabilă să tragă învățămintele de pe urma frustrării politice și a nemulțumirilor economice ale cetățenilor europeni”, scrie The Wall Street Journal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

6 Comentarii

  1. Asa, Matteo, da de pamint cu jigodiile de la Bruxelles, sa vedem cit de mult le va placea cind se vor trezi in hemiciclu doar francezii, nemtii si, eventual, Letonia si Malta ! Si, bineinteles, Romania, elev cuminte si ascultator !

  2. Facewti un articol , daca va tin bretelele, de ce tinta de deficit din Franyta, a oligofrenului Macron nu e luata in discutie de putregaiurile de la Bruxelles?

  3. Aveți rețineri în a publica toate mesajele. E cenzură tip Cotidianul? Ca să se înțeleagă mai bine ceeea ce acest așa-zis articol nu menționează e faptul că oameni precum Mogherini, Draghi sau tajani nu aparțin Italiei cum fals se acreditează, ci sînt doar trei neo-marxiști, aleși de elitele globaliste soros la UE și care execută ce li se cere. Altfel spous, lui Salvini îi va fi mai simplu fără ăia trei în structurile mUE.

  4. Bravo Salvini,rusine iohanis +opozitia + rezist + ong uri!!!
    Cum ati zis si voi ,Romania va fi mereu elevul cuminte si ascultator,imi vine sa vomit.

  5. Decat un guvern orb care bajbaie si nu stie incotro s-o apuce, mai bine unul cu vointa ferma chiar daca deranjaza unele sensibilitati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.