Comisia Europeană răspunde acuzațiilor: MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi

Comisia Europeană precizează că MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar instituţia nu are culoare politică şi nici o agendă politică cu privire la acest subiect. Reacţia CE vine în contextul în care lideri ai PSD-ALDE au susţinut că raportul MCV este subiectiv şi influenţat politic.

„În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreşedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul şi motivaţia este, bineînţeles, de a realiza progrese pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată şi obiectivă a situaţiei în cele două state membre (România şi Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea mediafax.ro.

Reprezentanţii CE adaugă că observaţiile din rapoarte MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc şi de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO) şi de căre Comisia de la Veneţia.

„Observaţiile făcute în rapoartele noastre au fost susţinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statele membre din Consiliu. De asemenea, puteţi vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneţia – toate acestea arată înspre aceeaşi direcţie. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredinţaţi la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a conchis sursa citată.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunţat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017.

„Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, după publicarea raportului MCV, că în momentul de faţă Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată, că raportul e unul cu precădere tehnic.

Totodată, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi deputat PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE. Deputatul PSD a adăugat că Parlamentul şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader vor analiza asupra argumentelor juridice şi politice din raportul prezentar de Comisia Europeană.

În schimb, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că nu a discutat cu nimeni în privinţa contestării raportului MCV la CJUE şi că, după ce va vedea motivele acestui demers, va reprezenta Guvernul dacă va mai fi ministru la acel moment.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Doua vorbe trei minciuni !Chiar astia sunt idioti complet? Li se vad nu numai intentiile, dar pana si lenjeria intima nespalata:
    1. rolul de a te ajuta sa treci strada pe rosu – incalcarea Constitutiei, ignorarea deciziilor CCR si ale Parlamantuui
    2. culoare politica -PPE ,Jermanica si Weber , Olanda si Zimmermann , fregate, GEG,
    3. agenda politica: daramarea guvernului PSD-ALDE in perspectiva alegerile euro-parlamentare, retragerea Romaniei de la presedintia UE

    • Dacă ziarul Cotidianul publică sub numele meu ceea ce eu nu am postat, este grav. Această postare la care răspund nu îmi aparține. Cea care se află dedesupt, da, este a mea. Asta se numește suplantare de identitate, domnilor!

  2. Nu știu cum își imaginează Comisia Europeană că se poate pune cu un monstru sacru pe probleme ale justiției și educației infantile, cum este tovarășul Florin Iordache. N-aveți nici o șansă să izbândiți domnilor de la Comisia Europeană. N-ați văzut ce dește și ce lipsă cronică de bun simț are tovarășul tâmplar de Caracal, Florin Jordache? Dacă mai spuneți ceva vă ia la rindea, măi europenilor…

  3. Ca o adevarata cizma totalitara,Com Europeana nu ajuta ci se substituie procesului legislativ curent ,corectarii erorilor facute LA „legile privind mica reforma in justitie”ale PDL-Macovei,Basescu, Boc etc.Acestea din urma au dus la disparitia democratiei, conceptului de justitie si iresponsabilitatea acesteia supusa politiei politice exercitata de SRI,SIE, Militari implicate in politica si justitie.MCV este ilegal ,admis de Macovei si trupa nu se stie pe ce baza legala.Rezolutia incalca Constitutia NAtionala, controlul constitutional inceplinit de CCr, dicteaza inadmisibilul unui Parlament suveran rezultat al votului si vointei exprimate.In cazul neretractarii excrementelor care se numesc „MCV si rezolutie” singura cale a Ro, este RO-EXIT.Comisia Europeana s-a pus in situatia unei situatii capcana, s-a acoperit de rusine si aceasta aventura impotriva unui stat membru egal in drepturi si suveranitate demonstreaza putreziciunea si descompunerea a ceea ce se vrea nu o comunitate de state libere si egale ci o cizma totalitara .Incalca guverne, tari pentru Soros si cozile de topor pripasite din banii nostrii si care nu au limita in a-si trada tarile si a schimba vointa politica a acestora,in mod fortat.

  4. ..mda reactie vdev vinovat da servishiu,, europenii nu au cunoscut sttutul nost bda permanent vinovati..daca ploua – de ce ploua; daca nu ploua – de ce nu nploua; etc..interesant mod de a gandi si a actiona..noi romanii de rand am fost mereu in centrul criticii..tuturor buni au rai..maimmult rai

  5. Intimplarea asta cu betivanul se de la UE imi aminteste de una din Romania ceausista.Intr-o tura de noapte a venit in control un maior de la inspectoratul Constanta si l-a gasit pe un coleg putin cam afumat.De fapt toti bausem ceva.I-a luat declaratie, a mai pus inca doi colegi sa scrie si ei cite una, ca martori si gata, puscarie la locul de munca 1,5 ani.In timp ce aia scriau el se lamenta ca asa este meseria lui, ingrata, si ca n-are incotro, etc.Noi taceam si-l ascultam pentru ca si el era destul de beat.Mi-am amintit de asta pentru ca presedintele CE, Jean-Claude Juncker are nevoie de cîrje citeodata de beat ce e.In cazul acesta chiar iar trebui niste cîrje, inclusiv Monicai M. & CO

  6. Vorba romanului: „frate, prietene,daca e asa, te rog nu ma ajuta!!”

    • Noi am dorit sa intram in UE. Nu UE ne-a dorit pe noi. (De fapt, multi nu ne-au dorit, am intrat ultimii, alaturi de Bulgaria.)

  7. Pai atunci sa bage cate un MCV la tot Kolhozul, sa-i ajute pe toti! Ha, ha, ce-mi plac glumele mele!

  8. @Adrian Papara, daca tot esti atat de curajos,ia da-ne putin codul tau numeric,sa vedem daca chiar esti Adrian Papara,cel surplantat,ce zici? Mi pare ca estimai degraba plantat, sau infiltrat, dar nici Adriansi si nici Papara nu esti, pentru ca nu risti tu sa te dea in gt o actiune penala de la alde Florin Iordache pentru injurii si ofense la adresa lui si sa ai necazuri cu sefii ca esti retard.Poate oua fierte sa fii, totusi… da’ moi, de tot…

  9. Imi aduc aminte cu placere de articolele din ziarul „Romania Libera” semnate de dl. Petre Mihai Bacanu in perioada premergatoare aderarii Romaniei la UE. Se terminau toate cu aproximativ aceste cuvinte: ” Astept cu nerabdare aderarea in UE si intrarea Romaniei in normalitate”. Ar fi interesant de cunoscut parerea de astazi a domnului Bacanu.

  10. Aha…care va sa zica,are rolul de a ajuta sa te indrepti cu joarda,care nicidecum nu-i o pedeapsa ci o mangaiere pe crestet…Joarda sa fie de soc si sa nu doara de loc,vorba cantaretei Maria Tanase…

  11. Noutatea este ca a aparut „o fantoma care bantuie Romania” : ROEXIT ! A vorbit si Corina Cretu despre asta spunand ca nu intelege de unde a aparut. Totusi s-a dumirit: „de niciunde”.
    Atentie mare…simpatia pentru U.E. in randul romanilor este acum undeva la 41 % iar trendul este descrescator. In ritmul acesta Monica Macovei nu va mai avea ce sa caute la Bruxelles pentru ca Roexitul va fi real ! De ce ? Romanilor nu le plac arogantii si atitudinile arogante ori acel/acest Timmermans( si Weber ?) este scarbos de arogant . Siiii sa nu uitam…Romanul este invatat cu traiul greu….siii mai sunt si SUA si China si Turcia si „altii”….U.E. -ul nu este chiar mama cu colacii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.