Reacție după investigația Paradise Papers

Comisia Europeană vrea o listă neagră a paradisurilor fiscale

Comisia Europeană vrea ca statele membre să ajungă la un acord privind o listă neagră a paradisurilor fiscale, ca urmare a investigației jurnalistice care a dezvăluit metode de evaziune fiscală prin investiții offshore, a anunțat comisarul european Pierre Moscovici, relatează site-ul EU Observer.

Ancheta denumită Paradise Papers se bazează pe analizarea a 13,4 milioane de documente confidențiale obținute de jurnaliști de la cotidianul Sueddeutsche Zeitung și împărtășite cu organizația Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Comisarul european pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a cerut o procedură rapidă și credibilă în privința legislației pentru operațiuni care vizează companii și conturi offshore.

„Lista neagră trebuie să fie gata până la sfârșitul anului. În cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe ai UE de la Bruxelles, Paradise Papers, Panama Papers și scandalul LuxLeaks au fost principalele subiecte. Miniștrii de Finanțe ai statelor membre UE discută sancțiunile pentru așa-numitele <zone secrete>.

Nu are niciun rost să fie doar o țară pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Cele mai recente dezvăluiri că unele companii și anumiți oameni bogați sunt gata să facă orice pentru a nu plăti impozite”, a spus Moscovici.

Comisarul european a mai precizat că propunerile Comisiei Europene de a împiedica strategiile agresive de planificare a impozitelor din partea bancherilor și avocaților trebuie să avanseze.

Sunt vizate paradisuri fiscale corporatiste din Olanda, Luxemburg, Irlanda, Malta și Marea Britanie.

Peste 120 de politicieni din aproape 50 de țări apar în documentele confidențiale obținute de jurnaliști.

Cele mai proeminente personalități implicate în acest scandal sunt Wilbur Ross, secretarul american al Comerțului, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, campionul mondial de Formula 1 Lewis Hamilton sau artistul Bono de la U2. Totodată, numele unor companii precum Apple și Nike sunt menționate în această anchetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

4 Comentarii

    • Lilișor, imparțial-o! N-am zărit niciun comentariu la articolul cu „acțiunile la purtător” de la Tel Drum și Titan Mar! Evident că nu mai poți să urlii că doar pesedeii de la Tel Drum este răi și gălbejiții de la Titan Mar este buni! Ar fi prea gogonată chiar și pentru tine.

  1. Câtă ipocrizie pe guvernul Parlamentului European! Dar când JK Juncker a fost prim ministrul Luxemburgului și a propus primelor 200 mari companii de pe glob să-și mute sediul social în Luxemburg garantându-le un impozit pe profit modic de doar 2% pe profit, nu s-a scandalizat nicio Comisie Europeană?

  2. Serios ? Ce-ar fi sa inceapa cu frumosul Luxembourg ? Sau cu si mai frumoasa Elvetie ? Nu vor incepe fiindca aceste sanctuare ale hotiei cu staif sunt consacrate prin consensul tuturor mai marilor planetei ca locuri sigure de refugiu… A le tulbura ar echivala cu un cutremur planetar…
    Circul actual este praf in ochii prostilor si este limitat la restul paradisurilor fiscale, acelea in care se inghesuie nou venitii fara pedigree… Cata mizerie, cat tupeu, cata sfidare ! Hai siktir !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.