Comisia pentru Legile justiţiei continuă dezbaterile

Comisia pentru legile justiţiei va continua, luni, de la ora 10.00, dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, intenţia fiind ca acestea să fie finalizate în cursul zilei, pentru a se trece la dezbaterea Legii 317/2004 privind CSM.

Astfel, pe ordinea de zi de luni a Comisiei speciale pentru legile justiţiei figurează „finalizarea dezbaterilor privind propunerile de modificare formulate de participanții la lucrările Comisiei privind inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii 304/2004 și dezbateri generale asupra propunerilor de modificare a Legii 317/2004”.

Pe ordinea de zi a fost introduse şi dezbaterile privind propunerile de modificare și completare a dispozițiilor Codului de procedură Penală și Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Pe de altă parte, majoritatea PSD-ALDE din Comisie a decis, săptămâna trecută, să lucreze în regim intens, fiind acceptată doar propunerea de a nu lucra doar în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, decretate de Guvern ca zile de doliu naţional, după decesul Regelui Mihai.

Legea 303/2004, privind Statutul magistraţilor, finalizată de Comisie şi votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, va intra marţi la votul final în Camera Deputaţilor. Ulterior, această lege va fi trimisă la Senat, iar senatorii vor depune amendamente care vor fi discutate tot în Comisia specială.

O altă lege care a va intra marţi la votul final în Camera Deputaţilor va fi cea care modifică Legea ANI şi care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraţilor şi cel de modificare a Legii ANI au apărut pe site-ul Senatului, săptămâna trecută, ca fiind înregistrate pentru dezbatere la Biroul Permanent, deşi aceste proiecte se aflau efectiv în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Ulterior, cele două proiecte de lege au fost retrase de pe site-ul Senatului, după acuzaţii vehemente venite din partea Opoziţiei.

Opoziţia a acuzat, la acel moment, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul că ar fi acţionat cu premeditare înregistrând la Senat propunerile de lege, deşi aceastea se aflau încă în dezbatere la Cameră, scopul fiind de a trece „pe repede înainte” aceste modificări la legile justiţiei, fără dezbatere efectivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.