Comitetul organizator: „Nici gând să interzicem vuvuzelele!”

Meciurile din fiecare grupă nu erau nici la jumătatea lor, că deja toată lumea – cronicari, spectatori de pe stadioane ori telespectatori de pretutindeni – nu discuta decât despre vuvuzele.

De fapt, nici nu începuse bine Mondialul că zgomotul surd şi continuu, care ne sâcâise mult şi bine în timpul Cupei Confederaţiilor de anul trecut până i-am aflat originea, a plonjat în întreaga competiţie într-un zumzăit gigantic şi monoton. Răul fusese făcut de mai mult timp, mai precis încă din 2009, când FIFA autorizase prezenţa acestor sui-generis goarne sub pretextul că sunt folosite în mod tradiţional în Africa de Sud. Acum, după câteva zile de meciuri, se şi văd rezultatele: spectatorii – incomodaţi, gâfâie ori sunt chiar asurziţi de şuierăturile instrumentului, jucătorii nu se înţeleg pe teren, antrenorii fac gesturi mari şi repetate pentru a fi înţeleşi de jucători. Nici telespectatorii nu scapă, deşi li se sugerează să renunţe la sonor, ca şi cum ar trebui să revină de bună voie în perioada filmului mut.

În tot acest context foarte încărcat nu putea să nu se pună problema vuvuzelelor şi a soluţionării sale într-o manieră acceptabilă tuturor. Una dintre reacţii a venit chiar de la directorul Comitetului de organizare a Mondialului, Danny Jordan, care, pe 13 iunie, declara la BBC că nu exclude ideea interzicerii acestor trompete din plastic, al căror zgomot continuu exasperează atâta lume. „Dacă o ţară aflată în competiţie se plânge, vom acţiona. Am auzit că şi televiziunile şi spectatorii se plâng, aşa încât este un lucru la care vom reflcta”, a spus el la BBC.

Imediat, toate marile agenţii de ştiri şi televiziunile din întreaga lume au reluat această afirmaţie. Stupoare după câteva ore! „Nu s-a pus niciodată problema să interzicem vuvuzelele şi cerem lumii întregi să ne respecte cultura noastră”, a precizat Comitetul de organizare, a doua zi după ce directorul său făcuse declaraţia echivocă pe această temă.

„Nu trebuie să ne preocupe ce gândesc străinii despre vuvuzele. (…) Nici gând să le interzicem!”, spunea a doua zi Rich Mkhondo, responsabilul cu probleme de comunicare al Comitetului de organizare. Potrivit lui, Jordan „n-a spus nimic nou, el a zis doar că, dacă vuvuzelele ar fi folosite spre a provoca violenţă, ar putea fi interzise. Dar nu este deloc cazul acum. (…) Sunt zece ani de când vuvuzelele sunt folosite pe stadioanele din Africa de Sud, acum ele fac parte din cultura noastră”.

Rich Mkhondo a continuat să nuanţeze vorbele directorului său, cerând „spectatorilor şi telespectatorilor din lumea întreagă să accepte această modalitate de a sărbători fotbalul”, adăugând că doar puţini spectatori se plâng. „Ei cumpără multe vuvuzele: în majoritatea lor, le iau pentru a le duce acasă ca suvenire şi pentru a sărbători pe stadioane”. Totodată, el a recunoscut că dezbaterea e foarte aprinsă după „Cupa Confederaţiilor de acum un an”, chiar dacă nu s-a pus niciodată problema să se ceară avizul publicului ori al presei străine. „Este Cupa Mondială, un eveniment internaţional, dar ea este organizată în Africa de Sud şi trebuie respectat acest lucru.” Punct, iar mai departe ascultăm vuvuzelele!

Recomanda
Dumitru Constantin 678 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.