Concurs de întărâtat populația

Greu de imaginat că în orice țară democratică din Europa sau în SUA poate fi contestată cu atâta lejeritate și cu atâta vehemență o decizie a Curții Constituționale. Și totuși în România se poate. Mințile înfierbântate deja au dat în clocot odată cu hotărârea CCR prin care președintele României este obligat s-o revoce pe șefa DNA.

„PNL nu poate să stea nepăsător în faţa unei decizii atât de evident neconstituţională şi împotriva democraţiei, considerăm că nu poate fi luată în considerare această decizie a CCR şi mai ales nu poate să genereze niciun fel de efect în ceea ce priveşte acţiunea şi activitatea preşedintelui României”, a îndemnat Ludovic Orban.

De la Traian Băsescu ce să aștepți? „Foarte multe decizii ale CCR nu sunt respectate. Nici de instanțe. Nici de Parlament. Intrăm într-un cerc vicios în ceea ce privește autoritatea. Iar dacă sunt create precedente până la urmă, în locul președintelui Iohannis mi-aș asuma să continuu aceste precedente de nerespectare a hotărârilor Curții Constituționale”.

În tabăra cealaltă, Liviu Pleșoianu, prezidențiabilul de serviciu al PSD pe Facebook, a plusat și el. „Propunere: Curtea Constituțională să se pronunțe asupra neconstituționalității partidelor care contestă Deciziile Curții Constituționale! N-ar fi o idee bună, Ludovic Orban?”

Cele două părți sunt secondate pe internet și la TV de armate uriașe de combatanți, în egală măsură întărâtați.

Decizia CCR de miercuri este prea puțin despre Laura Codruța Kovesi, deși multora așa le pare. Neîndoios, șefa DNA va pleca. Cu ajutorul nemijlocit al PSD, Laura Codruța Kovesi iese din scenă cu imaginea de victimă a politicienilor, fără un decont la termen pentru „abuzuri”.
Decizia de miercuri a Curții Constituționale este un bun prilej de a relansa discuția chiar despre Curtea Constituțională.

La șase ani de la referendumul din 2012, Curtea Constituțională, ca oglindă a majorității parlamentare, continuă să rămână o vulnerabilitate pentru România. Cât de tare ne-a costat  s-a văzut cel mai bine când Traian Băsescu nu precupețea niciun efort să arate că-i unealta lui.

Greu de șters din memorie decizia CCR care a transformat în maculatură 7,4 milioane de voturi și oportun de reamintit strigătul PSD: Abuz! Cât despre frustarea imensă a cetățenilor care se considerau sfidați de „erata” judecătorilor constituționali o poate depune mărturie fiecare.

Cât le-a trebuit azi lui Valer Dorneanu și compania să întărâte taberele și pe susținătorii lor? „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”. Fără îndoială, CCR putea tranșa conflictul dintre președinte și ministrul Justiției pe tema revocării șefei DNA și fără tușe groase sau accente de diktat.

Ieri în slujba lui Traian Băsescu, azi în favoarea PSD, mâine, cine știe, în beneficiul PNL și al lui Klaus Iohannis.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Marieta Visan 267 Articole
Autor

6 Comentarii

  1. nu că alianţa de la putere ar iubi românii în mod deosebit, dar opoziţia se poartă, în prostia ei, mai rău decât cel mai crâncen duşman al României…poate că sunt şantajaţi sau cumpăraţi, dar pe bani mărunţi, pentru că atât valorează …

  2. Daca decizia e cu x voturi pentru si y voturi contra este vorba de pareri impartite chiar in CCR
    deci o decizie controversata si atacabila

    • Asa e! Vrem onanimitate! Scuzati: unanimitate! Ca la Brucsel!

    • corect, delene! in 2012 cand CCR l-a scos presedinte pe Kior pe sub usa , noaptea pe la trei ca hotii , a fost onanimitatede 5 voturi , drept pentru care pe ceilalti 4 y nici nu mai trebuia sa-i intrebe cineva si nici macar nu i-au intrebat! caci decizia a fost unanima, necontroversabila si inatacabila. c’asa-i in Democratie, majoritatea decide, minoritatea se supune. acu insa x a fost 7 si nu ne convine ,iar voi toti trebuei sa faceti la fel ca noi.

  3. Daca Presedintele emite decret de incetare a mandatului L C Kovesi , inainte de termenul prevazut in mandat , aceasta are deschisa calea de atac in justitie ( Contencios administrativ ) ! Un mare atuu juridic este avizul negativ al C S M , CARE S-A PRONUNTAT IMPOTRIVA DEMITERII ! Instanta poate , in urma judecarii cauzei , sa dea o alta sanctiune , in locul demiterii ! Pe de alta parte , Romania vrea o C . C. formata din judecatori constitutionali adevarati ( profesori universitari de drept constitutional , din cadrul Universitatilor de traditie si de prestigiu ) , nu din politruci ai PSD , PNL, UDMR ! Asa cred eu !

  4. Așa e dl Dan! Când o minoritate mică dar #gălăgioasă atacă și contestată o majoritate mare înseamnă că aceasta e atacabilă și controversabilă. Logic! De aceea, decizia CCR trebuia luată atât in onanimitate cum plastic zice dna Livia Stanciu, cît și in unaMINItate. Că așa e in democrația bruxelleză.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.