
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la RRA, că Ministerul Transporturilor nu a atras nicio finanţare europeană din cauza incompetenţei angajaţilor „arhiselecţionaţi” şi că el, dacă ar fi fost în locul ministrului Radu Berceanu, i-ar fi dat afară pe toţi care gestionează proiectele. Cotidianul.ro prezintă un caz în care conducerea Portului Constanța preferă să piardă 140 de milioane de euro decât să facă o licitație corectă.
Conducerea Portului Constanța face tot posibilul să piardă 140 de milioane de euro, bani dați de Uniunea Europeană pentru lărgirea portului. Motivul indiferenței față de acești bani se datorează Curții de Apel Constanţa, care a cerut zilele trecute conducerii Portului Constanţa să anuleze procesul-verbal în urma căruia firma Josef Mobius Bau AG (Germania) a fost desemnată de aceasta drept câştigătoarea unei licitaţii de 140 de milioane de euro. Iar firma Mobius era firma pe care o „adorau” directorul Portului Constanța, Ion Bălan, directorul tehnic, Emil Banias, și senatorul PDL Mircea Marius Banias. Toți trei sunt asociați în firma Euro Shiping Services SRL, care are drept obiect de activitate transporturi maritime şi costiere de marfă. În schimbul susţinerii firmei Mobius la licitaţia de la Portul Constanţa, firma senatorului Banias şi a directorului Bălan urma să primească din partea firmei germane dreptul de a transporta materialele necesare pentru lărgirea portului. Şi este vorba despre 3,5 milioane de tone de materiale (rocă pentru digul de larg care are drept scop domolirea valurilor mării pe timp de furtună), care la un profit de câţiva euro pe tonă înseamnă o sumă frumuşică de ordinul a milioane de euro.
Cum decizia Curții de Apel Constanța a stricat „ploile” conducerii portului, aceasta a făcut recurs în anulare la Înalta Curte de Casație și Justiție pe motiv că instanța constănțeană nu avea dreptul de a se pronunța în licitația de la Portul Constanța. Curios, dar în caietul de sarcini al licitației se arată că firmele nemulțumite de verdicul comisiei de licitație se pot adresa doar Curții de Apel Constanța. Iar aceasta a hotărât irevocabil că firma Josef Mobius Bau AG (Germania) nu a îndeplinit condițiile cerute în caietul de sarcini, deci trebuie exclusă din competiție. În loc să continue licitația cu celelalte firme rămase în competiție, conducerea Portului Constanța a preferat să atace hotărârea justiției cu toate că teoretic ea nu ar trebui să fie interesată în această licitație decât de faptul că lucrarea trebuie făcută. Cea care ar avea dreptul de a ataca hotărârea justiției era firma Mobius. A făcut și ea acest lucru, dar după ce conducerea Portului Constanţa a atacat prima. Gurile rele spun că tot conducerea Portului Constanța a făcut și plângerea firmei Mobius deoarece acesta este indentică cu cea făcută de compania românească. Cotidianul.ro are cele două plângeri înaintate la Curtea de Casație în facsimil și le poate pune la dispoziția ministrului Radu Berceanu, deoarece compania de Administrare a Portului Constanța aparține de Ministerul Transporturilor. Poate ministrul îi întreabă pe subordonații săi ce interes au în această licitație.
Cert este că dată fiind vacanța judecătorească e posibil ca verdictul Înaltei Curți de Casației și Justiție să vină târziu în toamnă. Cum lărgirea Portului Constanța trebuie făcută până la începutul anului 2013, iar execuția lucrării durează cel puțin 24 de luni, e posibil ca Uniunea Europeană să retragă finanțarea de 140 de milioane de euro. În noile condiții, Radu Berceanu ar trebui să pună în practică lecțiile lui Traian Băsescu.
„Nu am nicio reţinere, dacă vorbim de cei responsabili de atragerea banilor, să spun «Măi oamenilor, acolo unde ai ca la Ministerul Transporturilor o unitate de implementare a proiectelor, care nu a fost capabilă să transmită măcar un proiect finanţabil la UE, de ce nu-i daţi pe toţi afară?». Eu spun ce aş face eu, nu sunt Guvern”, a adăugat preşedintele Băsescu.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.