Reuniunea se anunţă tensionată

Congresul USR, convocat să aleagă al doilea preşedinte într-un singur an

Delegaţii la Congresul USR de la Poiana Braşov sunt chemaţi să aleagă preşedintele partidului dintre vicepreşedinţii Dan Barna şi Vlad Alexandrescu.

Reuniunea se anunţă tensionată în condiţiile în care o parte dintre filiale sunt nemulţumite de modul în care au fost desemnaţi delegaţii.

Congresul USR va începe, sâmbătă, de la ora 10, la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov, cu discursul preşedintelui interimar Elek Levente, după care cei doi aspiranţi la postul de preşedinte îşi vor prezenta programul. Organizatorii estimează că procesul de votare se va încheia la ora 14, iar până în jurul orei 16 se va şti cine este noul lider al partidului.

Programul ar putea fi dat însă  peste cap de tensiunile existente în interiorul USR.

Iniţial, în cursă au fost trei candidaţi. Dan Barna candidează de pe o platformă de centru-dreapta care vrea să definească USR drept un partid liberal. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul Cioloş, îi are în jurul său grupaţi pe cei care vor să facă din USR un partid apărător al drepturilor civile, aşa-numita aripă progresistă, în care o figură importantă este cea a unui alt ministru din guvernul Cioloş, Cristian Ghinea.

Însă tensiunile au apărut avându-l ca protagonist pe deputatul Cristian Seidler. Iniţial acesta şi-a anunţat candidatura, sprijinit fiind de membrii partidului apropiaţi de ideile lui Nicuşor Dan, care a susţinut că în interiorul USR trebuie să coexiste mai multe orientări ideologice, cel puţin o vreme, iar în chestiunile care pot diviza partidul, precum referendumul privind familia, să fie evitată o poziţionare categorică care ar putea să creeze nemulţumiri interne.Advertisement

Lucrurile s-au complicat luni, când Seidler şi-a anunţat retragerea din cursă motivând decizia prin faptul că desemnarea delegaţilor la Congres nu s-a făcut în mod unitar la nivelul întregii ţări. „Sunt nişte chestiuni care ţin de pregătirea Congresului şi aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregăteşte Congresul în filiale”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Disputa a fost generată de desemnarea delegaţilor din partea organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice al Uniunii. Alegerile pentru delegaţi au fost anulate de către Comisia Naţională de Arbitraj, invocându-se faptul că nu a fost utilizată aceeaşi procedură ca la alegerile în vederea Congresului de la Cluj în care fusese ales Nicuşor Dan. Nemulţumit de decizie, Seidler s-a retras din cursă.

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, Cristian Seidler, din competiţia pentru preşedinţia partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câştigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”.

„Procesul de desemnare a delegaţilor se desfăşoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestat şi care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte USR”, a precizat Elek Levente.

Disputa s-a extins de la Bucureşti la nivelul filialelor din ţară. Potrivit unor surse din partid, delegaţii filialelor din Moldova ar urma să nu participe la alegerea preşedintelui în semne de protest, iar organizaţia de Gorj este posibil să-i susţină, invocând inclusiv faptul că Congresul nu se desfăşoară potrivit statutului.

Tensiunile datează din perioada în care primul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, s-a trezit că este în minoritate faţă de restul conducerii partidului în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie. În pofida acestor divergenţe de idei, Dan a fost reconfirmat, în luna mai, în Congresul de la Cluj, drept preşedintele USR, dar la scurtă vreme Biroul Naţional a decis că USR va milita împotriva modificării Constituţiei în ce priveşte familia, decizie pe care Nicuşor Dan a vrut să o evite. În consecinţă, şi-a anunţat demisia din partid.

Într-o încercare de a aplana conflictul, conducerea a decis să organizeze un referendum intern pe această temă, însă rezultatul scrutinului din USR i-a fost nefavorabil lui Nicuşor Dan. În luna august, 52,7% dintre membrii Uniunii Salvaţi România au votat pentru o poziţionare a partidului privind iniţiativa de modificare a Constituţiei iniţiată de Coaliţia pentru Familie, astfel că Nicuşor Dan a rămas în afara partidului pe care l-a fondat. Pe de altă parte, o parte dintre membrii USR au rămas apropiaţi ideilor sale, iar exponentul acestui grup era Cristian Seidler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Sau, cum ar spune nenea Will, „Mult zgomot pentru nimic” ! … Ba, parca sindrofia de la Poiana Brasov va servi totusi la ceva : participantii se vor intoarce pe la casele lor, dupa ce „au socializat”, cu vreo doua-trei kilograme in plus. De la haleala, fursecuri si sampanie.

  2. Ba sorosistilor din caricatura asta de partid,pe Nasu’ Coldea si pe Nasa Kovesi i-ati invitat? Ca fara ei sinteti cam zero….

  3. dacă nu mai e vreun joiann eligibil, poate încearcă şi cu vreo joiannă…

  4. Ăsta e ,cumva,un partid ? Poate o gașcă care are nevoie de destindere….și unde mai bine …decăt …la munte.
    Românii ,oare,ce cred dezmățul sorosiștilor ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.