Continuă greva pentru leafă

Nu mă așteptam ca profesorii să reziste atît de mult în protestul lor, mai ales că au fost ofertați de guvern cu tot felul de chestii, inclusiv cu niște creșteri salariale. Modeste, dar niște creșteri care ar putea stîrni și ambiția altor categorii salariale. Încăpățînarea guvernanților vine în primul rînd de la dezastrul bugetului, dar și de la teama că victoria profesorilor ar putea fi începutul unor explozii sociale în lanț.

Sindicaliștii din Educație resping oferta Guvernului

Cu toate încercările diverselor forțe care controlează statul român de a înmuia protestul, el continuă. Fie instituțiile sunt slabe în materie de negociere și diversiuni, fie profesorii au atins un prag de revoltă și de organizare care nu poate fi contracarat așa cum își imaginau băieții din servicii. Strădaniile a două-trei televiziuni (împănate cu acoperiți și cumpărați) și montarea unor directori care să toarne îndoieli peste protest nu au ținut. Efectul pare să fie altul decît cel scontat. La această oră, chiar este greu de „profețit” cum vor continua lucrurile. Mișcarea de protest arată mult mai zdravănă decît cele din ultimii ani, fapt surprinzător pentru personalul didactic, mult mai molatec în materie de revolte.

Din acest punct de vedere, toată stima!

Guvernul a promis o majorare de 1.000 de lei brut pentru dascăli

Din păcate, acestui protest îi lipsește ceva! De pe margine, el arată doar ca o nemulțumire salarială ceva mai hotărîtă. Ceea ce, sindical vorbind, este un semn corect.

Din păcate, profesorii s-au limitat numai la leafă. Ca și polițiștii, ca și ceferiștii, ca și alte categorii. Toate sindicatele se bat pentru lefuri mai mari, nu și pentru o creștere a performanțelor. Nimic mai mult. Sau pentru foarte puțin în plus. Mișcarea profesorilor arată ca fiind pornită doar de dorința de a o duce mai bine, vorba aceea, toate s-au scumpit și viața este mult mai scumpă. Nu am observat niciun semn că ei folosesc protestul și pentru a determina un progres în domeniu, pentru un salt calitativ, pentru ieșirea școlii românești din impasul în care se află.

Dacă guvernul României ar fi avut bani și ar fi fost de acord cu revendicările sau ar fi devenit mai generos și ar fi hotărît o dublare a salariilor, ce s-ar fi întîmplat? Am fi avut un învățămînt cu un salt calitativ? Nici vorbă! Nu cred nu pentru că profesorii n-ar vrea, ci pentru că tot sistemul este atît de deteriorat (ca să nu folosesc alte cuvinte) încît nu se poate redresa cu o majorare salarială (mică sau mare).

Mesajul lui Iohannis după discuțiile de la Cotroceni

Din acest punct de vedere, mă așteptam ca la revendicările salariale ale profesorilor să se adauge și altele, legate de calitatea procesului educativ, de direcția lui de evoluție.

Protestatarii acestor zile încă nu dau semne că n-ar fi de acord cu orientarea progresistă impusă de ministrul Ligia Deca. Între ce visează și militează Comisia Europeană în ultimii ani (dar mai ales în mandatul van der Leyen) și ce gîndesc cei mai mulți dintre profesorii din România este o distanță uriașă.

La fel, Ligia Deca este mai mult orientată spre egalitatea de gen, LGBT, progresism, woke și ce a mai prins trăgînd cu urechea pe la specializări și dezbateri decît spre valorile consacrate ale școlii românești.

Profesorii sunt de partea cealaltă sau, în unele cazuri, undeva la mijloc. „România educată” în loc să devină un program de relansare a educației și a învățămîntului în țara noastră a rămas doar o sintagmă de marketing politic pe care cineva i-a suflat-o președintelui Klaus Iohannis. Președintele încă n-a izbutit să pună douăzeci de fraze clare la temelia ei.

Protestele acestea pentru majorări salariale ar fi avut ecou mai mare, greutate și efecte sigure dacă ar fi fost completate de revendicări clare pentru redresarea învățămîntului românesc.

Din păcate, profesorii s-au limitat la salarii și riscă să treacă pe lîngă dezastruosul proiect neterminat numit „România educată” și pe lîngă toate carențele școlii de azi.

Față de acestea și de consecințele lor dramatice pentru țară, salariile sunt totuși o miză mult mai mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

59 de Comentarii

 1. vineri trebuie primit charly 3 la cotroceni,
  un fel de shantaj la mutu din dulap.

 2. Nistorescule, inceteaza sa mai dai in profesori. „revendicări clare pentru redresarea învățămîntului românesc” nu e treaba sindicatelor ci a politicienilor, ca de aia avem alegeri parlamentare si prezidentiale, ca sa ajunga in parlament si la presedintie reprezentanti care sa fie in stare sa faca reformele necesare. Reformarea invatamantului nu e treaba sindicatelor. Sindicatele nu fac legi. Daca ar fi asa, de ce alegem in legislativ partide si nu sindicate?
  Reprosul adreseaza-l partidelor si plavanului din fruntea tarii, nu sindicatelor.

 3. Domnul Marean, zis Ceaușescu, va ieși împreună cu tovarășii săi ca să le arunce, de pe margine, hârtii de un leu profesorilor.
  Din empatie. Dacă au fost empatici cu pensionarii, de ce n-ar fi empatici și cu profesorii?

 4. cum face guvernul, acest agent de bursa la negru, sa functioneze preturile? este vorba de cerere si oferta? niciodata!
  este vorba despre un mecanism care, odata pus la punct devine un sintrument de spoliere a majortiatii. sa luam exemplul scumpirii de carburanti: de cite ori a crescut pretul la carburanti de fiecare data ni s-a spus ca exista o conditionare directa intre acesta si restul preturilor pentru ca implica bla bla bla….carburantii s-a ieftinit. ca si consecinta s-au ieftinit cumva si preturile care au crescut datorita cresterii pretului carburantilor? pretul de azi al gazelor si al energiei: imbecilismul guvernantilor/parlamentului este cel care a permis ca preturile sa fie tranzactionate prin monopol pe bursa. statul a permis cumpararea pachetelor de energie pe bursa si a lasat la indemaina escrocilor gestionarea acestora. statul este cel care a facut profit pentru escroci. imbecilismul institutiilor oficiale merge mai departe: plafoanrea preturilor in acest moment este la un pret mult mai mare fata de pretul real. ce a facut statul? a inchis ochii la majoririle succesive si dupa majorarea preturilor a intervenit cu palfonarea mimind grija dar acceptind majorarile false regasite in profitul din anumite buzunare. acum ca preturile au luat-o in jos, ca si in cazul carburatilor, nimic nu se schimba. toata aceasta hotie pusa la cale de catre guvernanti pentru profitori si escrocii care intorc parandarat, determina suferinta iar consecinta este lupta de supravietuire.

 5. continuare

  guvernul/presedintele/parlamentul/tradatorii din servicii sint cele mai nocive institutii care pun in practica distrugerea normalitatii. lor nu le pasa. in orice situatie pentru ei e bine. si se dovedeste in decursul timpului ca lor le este bine cind restului ii este rau pentru ca natura lor mizerabila le determina si viziunea si actiunea. sint grevele indreptatie? desigur! este indreptatita o actiune ampla sociala care sa mature tot acest jeg nenorocit? desigur! sint lasi si ignoranti romanii acceptind minciuna bestiilor? desigur! isi merita soarta romanii? da, cu prisosinta! Votati ca existati! Rid nemernicii astia politici si cu fundu cind vin si va imbrobodesc cu responsabilizarea voastra pentru votarea lor. Cica n-ati exista daca n-ti vota. Hai ca v-au tras-o la scafirlie de v-au mers fulgii. Vai cit de importanti sinteti… sinteti importanti ca numar care baga in urna si apoi produce profitul si bunastarea lor. Atit.

 6. in viziunea sindicalistului impertinent multi-milionar nistor, iata NOUA STRUCTURA A ANULUI SCOLAR: scoala 4 saptamani, greva 4 saptamani, restul vacante! Si pt asta trebuie DUBLATE LEFURILE, fara a tine cont de performanta!

 7. În loc de România Educată am folosi mai bine România Segregată. Noua clasă a privilegiaților statului, i-am denumit pe cei din magistratură, politică, servicii, companii de stat, din zona militară, administrația publică, constituie noua nomenklatură, un indicator coroziv al segregării păturilor sociale românești. Profesorii fac parte încă din clasa neprivilegiată, din pătura normală a societății, deocamdată. Odată cu această grevă ei doresc să efectueze saltul calitativ al salarizării profesiunii lor, acela al accederii în pătura privilegiaților. Că o sporire a performanțelor învățământului românesc nu se întrevede este de înțeles. Un salt calitativ și al Învățământului românesc se produce treptat, în două cincinale și trebuie finanțat. De același stat, care investește însă numai în privilegiații săi.

 8. Bani pt privilegiile ciocoilor sunt dar pt educație nu ,numai Ficusul câți bani cheltuie pe excursiile de lux ,deci bani sunt

 9. Greva din invatamant este „oglinda” liderilor sindicali! Latraul asta de Nistor de la sindicatul Spiru Haret, invoca „acordul” sindicalistilor! Ba, la privat de ce nu faceti greva? PS. Ce-ar fi ca profesorii sa fie platiti la ora didactica? Raspuns: ar ramane scolile fara cadre, intrucit s-ar ingramadi sa ia norma mai mare! Cu norma saptamanala mica, isi fac loc in invatamant si ciurucuri!!

 10. Măi Văcarilor
  Măi Văcăroilor
  Măi Mânzaților
  Măi, măi Surzilor
  Măi Cionților
  Măi Gavrelor
  Măi Funarilor
  Măi Marțienilor
  Măi Solcanilor
  Măi Răzvanilor
  Măi Iorgovanilor…

  Măi Bârlădenilor
  Măi Brucanilor
  Măi Chițacilor
  Măi Zambrelor
  Măi Hamzelor
  Măi Becleenelor
  Măi Verdeților
  Măi Cozmelor
  Măi Măgurenilor
  Măi Ghermanilor
  Măi Cozmâncilor

  Măi Hrebenciucilor
  Măi Drumitrascilor
  Măi plăticilor
  Măi buticilor
  Măi butimanilor
  Măi Bârcilor
  Măi politilor
  Măi Adevărurilor
  Măi Libertăților
  Măi Totuși Iubirilor
  Măi Dimineților

  Măi liberschimbiștilor
  Măi Uniunilor
  Măi Vetrelor
  Măi Ligilor
  Măi Asociațiilor
  Măi Fundațiilor
  Măi partidelor
  Măi Caritașilor
  Măi aleșilor
  Măi emanaților
  Măi dragă….
  Noi vă suportăm

  dar pana cand tovarasi si de ce?

  https://youtu.be/NnrShwOq9eY

  Si, totusi, unde sunt copiii in situatia asta? Este moral ce li se intampla?

  • @a fost???
   te legi de morti?
   de ilenute, alinute, ligiOARE,de fuste , nimic?
   =-de acoperiti, informatori, turnători, ??
   -de diversiuni si manipulare??
   -de prostit, aroganți, tradatori, incinosi, cozi de topor:::???măciuci,
   -de alienati, psihopati,useristi, airoferi de tynichea,
   -de imbogatitii peste noapte, orbani, câți, , nimic:??
   -de becalioni, mitici, tyrIaci, chyriaci, lieleni, ciuvici, nimic::

   MARS LA CRATYTZĂ, PYRANDO!
   -de

 11. ‘ Toată lumea cântă și dansează ‘, guwernul este gata să crească salariile (anexa 8) fară a preciza sursa de finanțare deși tot timpul a fredonat : ‘nu sunt bani’, în concluzie, orice pentru ‘o vară liniștită’ ! In topic: ‘divide et impera ‘ funcționează mereu, aflâm din media că președintele FSLI a făcut o declarație din care fraza de interes este :’Din punctul meu de vedere cred că trebuie intr-un fel terminată greva cât timp avem susținerea populație. ‘.

 12. Câtă nesimțire la ac această șleahtă de incompetenți, urlând tare că vor mai mult, deși fac din ce în ce mai puțin. Curțile scolilor sunt acum goale, când ”muncesc” o fac doar 3-4 ore pe zi, au concedii de 3 luni de zile pe an, iar rezultatele sunt de cea mai joasă calitate: generații întregi de analfabeți funcționali, de fapt copii identice ale așazișilor dascăli. Rezultatele testelor comparative administrate în cadrul PISA ne situează pe ultimul sau penultimul loc în Europa. Măririle de salarii nu vor duce la nicio schimbare, nu vă conferă, măi loazelor ”demnitate”. Sunteți majoritatea demni de disprețul nostru profund, sunteți niște șantajiști de cea mai joasă speță, nimic altceva. Nimic nu vă va scoate din acestă mediocritate jegoasă. Dacă s-ar face o selecție, chiar la nivelul unor teste adevărate de liceu doar un sfert dintre voi ar promova. Doar atâția dintre voi își merită calitatea de dascăl, restul v-ați cuibărit în școli fiindcă în altă parte unde se muncește pe bune nu ați fi fost în stare. N-aveți decât să stați în grevă cât vreți. Băi guvernanți slabi de minte! E imperios necesară o lege prin care să se dea soluții de prevenire a acestui șantaj ordinar, victimele fiind doar copiii din anii terminali!

 13. Acum de ce te stresezi? Gata au plecat profesorii, tot nu aveai nevoie de ei. Romania te are pe tine si-i deajuns…

 14. Ca n-ar fi de acord cu orientarea progresistă impusă de ministrul Ligia Deca ,mai mult orientată spre egalitatea de gen, LGBT, progresism, woke și ce a mai prins trăgînd cu urechea pe la specializări și dezbateri decît spre valorile consacrate ale școlii românești,profesorii nu dau semne.
  Si din ac.cauza ei nici nu se manifesta ca se opun acestora!
  leafa,leafa si leafa!
  Aceasta este greva debutantilor,o patura profesorala de aceiasi conceptie si formatie cu Ligia Deca,nu e de mirare ca ea sa le fi transmis ca Guvernul nu le-a trecut dr.salariale in legea educatie,ca ac.legi apartin „legii salariale a guv”si de aici lipsa oricarei contradictii ca s-ar ridica impotriva aberatiilor enumerate mai sus din legea progresisata a lui Iohannis via Leca!
  Pe cind revendicari privind inv.de calitate,redresat la nivelul valorilor nationale,imbinate cu acele valori idealiste lansate de dl.Cornel Nistorescu?
  Acum nu, valul progresit umple scolile cu profesori de acest gen.
  Poate atunci cind va fi invins progresismul si aici fie luptam,fie visam,noi,intreaga Romanie nemolipsita de aceasta plaga promovata de bruxelezia!

 15. Alte criterii de segregare:

  Scandal în forţele aeriene britanice. O scurgere de informaţii arată că s-au făcut presiuni pentru a limita recruţii de sex masculin alb şi pentru a da prioritate femeilor şi minorităţilor etnice.

  Schimb de emailuri:

  „V-aş fi recunoscător dacă mi-aţi putea furniza o defalcare a candidaţilor pe Br [ramură – tipul de profesie, cum ar fi pilot, inginer sau bucătar] şi BAME [negru, asiatic şi minorităţi etnice]/femeie”.

  „Am observat că, în ultima vreme, consiliile de administraţie au fost preponderent formate din bărbaţi albi, dacă nu avem destui BAME şi femei, atunci trebuie să luăm decizia de a întrerupe recrutarea şi de a căuta mai mulţi BAME şi femei”.

  (Gabriel Negreanu, mediafax)

 16. Greva cu pricina si abordarea atasata sefilor de sindicat , ce in strada sunt zmei iar la Cotroceni mielusei, ne-a aratat care este nivelul momentului atunci cind facem referire la profesori .Salariile sunt mici dar toate veniturile profesorilor sunt evident cu mult mai mari .Nu am vazut nici un lider de sindicat sa vorbeasca despre asta sau macar sa ne arate un program ,o idee, ce ar putea maximiza cunosterea din sistemul de invatamint si ar oferi elevului un beneficiu imediat .O actiune grevista ratata .Nu am vazut absolut nici o organizatie extra invatamint care sa doreasca sa sustina, ca participant in strada, greva profesorilor .Citeva asociatii de parinti care daca profesorii nu revin la clasa curind se vor dezice si ele de grevisti .Guvernul nu are nici o problema . Citeva mii de persoane care isi exprima nemultumirile nu au cum sa bulverseze societatea iar categoriile mici de bugetari de felul celor din politie sau din penitenciare vor primi maririle .Crucile ,tobele si vuvuzelele ,prezente in strada au eliminat maratia profesorilor ce s-au comportat cu totul si cu totul nepotrivit .

 17. Useristiirezist manipuleaza asa zisii lideri sindicali.De ce dupa doi ani de pandemie,timp in care n-au muncit aproape deloc,brusc s-au trezit ca vor majorari salariale de mii de lei ??!! Milioane de romani traiesc dintr-un salariu minim sau pensii de o mie si ceva de lei.Ministerul trebuie urgent sa procedeze la o evaluare serioasa a tuturor „cadrelor” didactice,pentru ca invatamantul din Romania este sub orice critica,si doar dupa aceasta evaluare sa se majoreze salariile celor care reusesc sa promoveze.In sute de licee din Romania rata de promovabilitate a bacalaureatului este ZERO,asta „datorita” interesului,dar mai ales a pregatirii profesorilor(asa zisi profesori) !

 18. E greva reala cu motive foarte puternic vizibile, si anume:
  1. Contra umilintei privind costul vietii!
  2. Contra demoralizarii!
  3. Contra denigrarii cetatenilor romani!
  4. Contra analfabetismului functional!
  5. Contra respectului si a drepturilor cetatenilor!
  6. Contra implementarii unor legi in educatie care in timp se va constata ca doar sclavia si prosteala furnizeaza! Cei care au avut legatura cu educatia si invatamantul real in strainatate, stiu despre ce vorbesc!

  • totul facut cu tobe , vuvuzele si texte scrise analfabetic impreuna cu niste sefi de sindicat nepriceputi .

 19. “ Ligia Deca este mai mult orientată spre egalitatea de gen, LGBT, progresism, woke“
  O fraza total scoasă din burta doar asa , ca sa facă articolul incitant pentru cititorul de cotidianul 65+ care nu poate dormi de grija sexului in rândul lgbt istilor.
  Similar colegilor săi miniștri , 22 sau câți ori fi , Ligia Deca nu e orientata spre nimic altceva decât habarnism și impostura .

 20. PARERE , comentariu f. bun , concret ! Felicitari ! Eu cred ca Greva profesorilor este si o revolta impotriva NOII BOIERIMI , care a fost creata de psd-pnl dupa 89 , prin legi strimbe , antinationale . Din aceasta NOUA BOIERIME fac parte , familiile lor , neamurile si slugile ! Revolta profesorilor este doar un inceput . Cine are minte intelege .

 21. Niste politruci, care au primit ordin de la bolsevicul cotrocean sa faca greva ca sa nu-l puna premier pe ala de la PSD, intrucat el, bolsevicul, a declarat PUBLIC ca este in RAZBOI CU PSD. Co ocazia asta, in locul lectiilor de la catedra, asa-zisii profesori ii vor chema pe copii acasa, sa le ofere meditatii, desigur contra-cost. Ca sa-si poata lua si ei sase case, ca intaiul profesor al tarii. Pe deasupra, ii invata si pe copii cum sa urle lozinci pe strazi, in timp ce danseaza din buric. Astfel, ei asigura VIITORUL DE … FIER RUGINIT AL ROMANIEI.

 22. Materia scolara e khazaro globalista. Acolo e buba cea mare.

 23. Cica avem 3.000.000 de elevi și 500.000 de dascăli, adicătelea un prof la 6 drogați. Nu mai zic că la urne ar trebui sa se prezinte 19-3=16 milioane de alegători și nu mortii ma-sii din cimitire cu erata lui Petrov cu tot! Huooo jigodiilor! La sapa ba, că Daea va da schema de subvenție pentru seceta 300 de milioane de lei!

 24. SAU SĂ SE DESFIINȚEZE ȘCOALA: România e prea săracă să își mai permită așa ceva! Evul Mediu caracterizează cel mai bine acest stat al corupților! Parlamentarii cu limuzine de sute de mii de euro dorm prin Parlament, nu sunt în stare să renoveze clădirile de pe vremea lui Ceașcă, să dea Bucureștiului o față de viitor! Veniturile profesorilor sunt între $500 și $800 pe lună! Mai puțin decât are un șofer la SENAT! Unii spun că profesorii lucrează 3-4 ore pe zi! Dar ei lucrează 24/7 pentru a supraviețui: simulări, olimpiade, pregătiri de lecții, cursuri impuse, mii și mii de pagini de caracterizări, instituite chiar de noua lege, UN EȘEC MAJOR! Țările dezvoltate își permit educație, România nu! Cetățenii sunt ținuți într-o sărăcie perpetuă. Unele posturi TV ”latră” împotriva profesorilor care au îndrăznit să deranjeze REGIMUL DE CRUNTĂ OPRIMARE DIN ULTIMII 33 DE ANI, după ce au primit bani de la stat (guvern)! La fel, TV hosts precum Ciuvi, cu sechele de acum 23 de ani, Ciuti, Budincoasa etc. Trei segmente sunt IMPORTANTE: EDUCAȚIA, SĂNĂTATEA, APĂRAREA! Unde sunt spitalele care vindecă bolile terminale? Lipsesc! Unde sunt mijloacele high-tech unde să fie antrenați oamenii viitorului? Lipsesc! OAMENII EXPERIMENTAȚI DIN ȘCOLI EXISTĂ PENTRU A ÎNDEPLINI ACESTE CERINȚE, DAR EI SUNT MENȚINUȚI ÎN STADIU DE SCLAVIE! În același timp, forțele reacționare declanșează jihadul împotriva elementului educațional, unul dintre cele mai orientate spre viitor din țară! Pentru că au nevoie de obedienți, de sclavi incapabili de revolte. DAR REVOLTELE PORNESC! DIN CAUZA SĂRĂCIEI EXTREME INDUSE POPULAȚIEI!

 25. profesori a muncit mult din 2020 online si acu munceste si mai mult (vacanta numa 5 luni pe an, e nevoiti sa se deplaseze la casa elevilor pt meditati) deci trebe sa i sa i mareasca tot mai ult salaru/ asa mia zis si sefii dela usr, deci stam in grevuri pan la toamna – nu nentereseaza elevi!

 26. vox populli, 12:17, versurile si cantecul sunt ale regretatului poet si muzician Valeriu Octavian Sterian (1952 – 2000), lansate in 1994, pe vremea cand seniorii de astazi aveau cam 30 si de ani si-si doreau o alta viata. Da, majoritatea celor de atunci, acum nu mai sunt, asta este filozofia de reflectat pentru cei de la „putere”, de astazi. Conteaza ce lasi in urma ta. Cei din versurile lui Valeriu Sterian i-au dezamagit tare pe tinerii de atunci. Scrie tu astazi, poezia acestor timpuri!

 27. Toata lumea se gandeste la tesa si femeile de servici actuale – nimeni la fostii profesori, acum pensionari, care au pensii de mizerie. In plus, daca tin „plata cu ora” sunt platiti cu 15-20 leiora – plata de mizerie. DE CE NIMENI NU SE GANDESTE LA PROFESORII PENSIONARI?

 28. Ati dat sindicalistilor veseli ce fluiera si canta la vuvuzele cate 1000 lei pe luna – astia continua greva , chiulu si veselia – in timp ce profii dau meditatii. DECI NU MERITA BANII!!!! Hai sa le taiati banii astia si sa ii dati la amaratii de pensionari cu PENSII DE MIZERIE!!

 29. „Din păcate, profesorii s-au limitat la salarii” Păi ce credeați? Că „ei fac totul numai în interesul elevului” sau al invățământului? In majoritate sunt niste ipocriți. In fiecare zi Ciucă vine cu o noua cifra, boșii din Sindicat „se consultă cu profesorii” si a doua zi greva continuă. Evaluare Națională clasa 8-a? Bacalaureat? Ducă-se. Nu ne interesează. Vrem si voucherele pe care le-am respins! Si banii pe zilele nemuncite. Ce dacă-i lege? Să fie pentru proști. Elevii sa se descurce singuri. Cei care au bani, fac meditatii la greu. Ceilalti, nu ne interesează! Acum nici de-alde Nistor nu mai poate sa-i țină in frâu pe grevisti, după ce el a stârnit focul. Dar cu toții n-au nicio rușine.

 30. Hai sa fim seriosi, ce consultari cu membri de sindicat , cand sefii miliardari impietriti ca lideri sindicali resping pe loc orice propunere de crestere a salariilor???? DOVADA CA ISI VAD DOAR DE PROPRIILE INTERESE SI NU II INTERESEAZA SCOALA SI SOARTA ELEVILOR!!!!

 31. „SIMPLU !!ACEST GUVERN „INCOMPETENT”NU POATE DA MAI MULT! -SĂ DEMISIONEZE!- IAR GREVIȘTII SĂ-ȘI PUNĂ GUVERNUL LOR! SĂ SE CONSULTE CU „GARDIENII” CU„ MEDICALIȘTII NEMULȚUMIȚI”,CU CEFERIȘTII CĂRORA LE-AU CRESCUT BURUIENILE ȘI ARBUȘTII PE CALE, CU BUGETARII ȘI SĂ ALCĂTUIASCĂ EI UN GUVERN DE SUPER HARNICI,SUPER DEȘTEPȚI,SUPER ECONOMIȘTI ! ȘI SĂ SCOATĂ ȚARA DIN NECAZ! ASTA-I !

 32. Fiecare dintre noi a INVATAT o profesie(sau mai multe).Ghici unde a invatat?La o scoala.Elevii au dreptul sa fie „neam prost”fara a fi sanctionati decat in situatii f.grave.Sa nu uitam ca o parte a educatiei se formeaza acasa si in mediul extrascolar.

 33. Și JUSTITIA e importantă pentru a-i chema in tribunale pe hotii macroeconomici! Și a recupera prejudiciul adus bugetului!

 34. 1.salarii, 2.negarea magariilor ce vor sa fie impuse de comisia lu tanti aia care a cumparat vaccinuri, 3.buget pentru invatamant conform legii de 6% din PIB, 4.din toate – calitate pentru invatamant, 5.reforma incepand cu crese, gradinite, scoli primare si continuand la toate nivelurile

 35. cati neicanimeni indraznesc sa critice profesorii si educatia, desi sunt analfabeti …

 36. EXCEPTIONAL COMENTARIU . NU MAI ESTE NIMIC DE ADAUGAT . Poate doar ca se apropie funia de par .

 37. Salariile profesorilor sunt mici peste tot in lume, fiindca si reponsabilitatile sunt mici. Magistratii,medicii, economistii, inginerii etc au responsabilitati sau riscuri mult mai mari, depun mai mult efort si au program de lucru mai incarcat. 1000 de lei(valoarea a vreo 40 kg de carne) e o suma corecta daca ne gandim, de pilda, la consumul de calorii:un profesor consuma mai putine decat un agricultor sau un zidar care lucreaza opt ore sau chiar zi lumina.

 38. @ Ce faceți bă, ?
  Iar vă e foame, !
  Băgați în voi
  Ca în ghiozdane, ?

 39. real spune:
  1 iunie 2023 la 17:31 ——–Stimabile ,mai ai frati acasa la fel de inteligent ca dumneata ? Din pacate geme toata Romania de asemenea exemplare care gindesc invers si datorita lor totul merge invers in Romania , comparativ cu alte tari.

 40. @Paulian Ionescu
  Sunt multe cauze pt care totul merge invers, comparativ cu alte tari: coruptia, rasturnarea ierarhiei valorilor, populismul, manipularile, cliseele, si teoriile conspiratiei lansate de propaganda, dirijarea democratiei si economiei(ignorarea principiilor ec. de piata, investitii nerentabile), lipsa transparentei, sociocentrism(exagerarea importantei activitatii , pt a obtine salarii mai mari ), demagogie, legislatie incoerenta,stufoasa, sistem bugetar supradimensionat, nepotism, favoritisme(vanzarea sau cumpararea de avantaje) etc etc , iar multe din acestea se potrivesc si la invatamant.

 41. O creștere a salariului cu 1000 de lei este mare sau mică? Aparent suma e bunicică.

  Ar fi bună o creștere a salariului cu 1500 de lei pentru un debutant? Probabil că da.

  Ce facem totuși cu ROBORUL?

 42. Draga Sorin,
  Daca nu ati fi absolvit o scoala privata, pentru mine, ati fi fost de neinteles! Daca ati fi absolvit scoala in Romania, sau oriunde in lume , ati fi aflat ca procesul didactic are un alt specific , (prin comparatie cu cel al adultilor , care sunt capabili sa lucreze 11 luni pe an, toti copiii de pe planeta Pamant, invata DOAR 10=zece luni pe an, maximum. Ati trait in Australia, in provinciile on-line? (mai putin in Finlanda, unde nu indrazneste nimeni sa contrazica un cadru didactic, care spune ce traseu poate/sau nu, urma elevul, in finctie de performanta lui, nu a parintilor/bunicilor/partenerilor de cuplu/tutorilor, sau a guvernului). Revolta Domniei voastre poate fi in oricare situatie, explicabila. Ne puteti oferi detalii, astfel incat sa va putem fi de ajutor?

 43. vox populli
  @a fost???
  te legi de morti?

  – a scapat pe multi din insiruire……
  (l-a bagat pe Iorgovan,
  nimeni nu e perfect)

 44. maxtor, era un cantec al lui Valeriu Sterian din 1994… Si pe vremea aceea tinerii se revoltau, numai ca erau alte nume.
  Ma intrebam ce am spune daca i-am compara cu cei de acum? Am spune ca erau mai buni ca cei de acum?

 45. Am spune ca din cauza lor, datorita lor sau ca in 30 de ani nu am gasit unii mai buni?…

 46. Daca ar invia Valeriu Sterian, i-am spune mai Vali, (nu stiu cum ii spuneau prietenii), am ramas la fel de neajutorati, nu am invatat nimic…

 47. Pe facebook exista o controversa intre Asoc.Parintilor-prin pres.I.Cristache pina acolo s-a mers incit se afirma
  „că toți părinți vor amânarea examenelor sau repetarea anului”.!!!!
  Nu stim cine santajeaza in numele copiilor si elevilor din inv.preuniversitar,facind aproape imposibile examenele din ac.an/
  Acum aflam ca pina si parintii ar fi gata sa-si speculeze copiii,sa-i vinda impreuna cu un an din viata lor !
  Izvoarele si autorii acestor manipulari trebuie cercetate urgent!
  Greva s-a soldat cu OUG care poate satisface deocamdata aceste doleante metinerea ei apare ce ilegala.
  Marius Nistor si Hancescu tb.cercetati penal pt:
  -nu au atributii sindicatel sa ordone -Nistor-„grila de salarizare imediat”!
  -mandatul mult invocat -daca exista sau nu, ca document legal -mandat legal-dat de toti cei din piata si daca acestia au imputernicit pe reprezentantii lor din sindicate repsective-cu semnatura-
  -aviz legal pt.durata si locul grevei,protestelor,manifestatiilor etc.
  Chemarea lui Nistor si Hancescu sa dea seama de cele legal nu constituie decit obligatia legala de a respecta legile,nu se pot ascunde in spatele „oamenilor supremi”invocat de acestia doi,grup abstract,trebuie sa faca si dovezi concrete,reale.

 48. Intr-o Romanie colonizată militar, economic, civilizațional și axiologic de către un Occident aflat la cheremul plutocraței globale, in care majoritatea populatiei traieste la limita subzistentei, ACEASTA GREVA ESTE O RAZA DE LUMINA, O OAZA DE SPERANTA !
  DECI, CADRE DIDACTICE DIN INVATAMANT NU VA LASATI ! CONTINUATI GREVA !!!
  POATE CA ACEST BULGARE DE NEMULTUMIRE SE VA TRANSFORMA INTR-UN MUNTE DE NEMULTUMIRE CARE VA MATURA ACEST REGIM ODIOS…….

 49. ileana, corect, si eu am spus „Si, totusi, unde sunt copiii in situatia asta? Este moral ce li se intampla?”
  Se spunea despre unele ca se bateau cu copiii, insfacau un copil si loveau cu el precum o bata.

 50. Atitia naivi pe acest forum, incredibil. Capitalismul este pe bani, cine are puterea face legea. Acum nici un sindicat din UE nu mai are nici o putere. Cînd existau țările comuniste le era frica și acceptau sindicatele ca și parteneri. Acum îi doare la bască?Guvernele au grija marilor companii, de acolo le vine banul. Democrația a devenit un nume golit de sens pentru naivi. Capitalismul e numai pentru individ nu pentru ceilalți.

 51. Marinarule, nu au trecut 40 de ani, desi…
  Cine s-a nascut naiv, naiv moare, este un defect genetic.

 52. @Marinarul
  Bre…..vorbesti de capitalism, ca si cum in Romania ar fi capitalism…..NU ESTE…
  In Romania s-a instaurat NEOCOLONIALISMUL = PUTEREA MULTINATIONALELOR SI CORPORATIILOR…..
  NEOCOLONIALISMUL FACE LEGEA IN ROMANIA…..
  Asa am crezut, probabil aproape toti, ca dupa evenimentele din ’89 (LOVITURA DE STAT) vom scapa de saracia individuala din regimul autocratului Ceausescu si vom avea prosperitate si bunastare….dincolo de gogosile cu democratia si libertatea…
  Si cand colo, ce sa vezi, in loc de privatizare, care trebuia sa fie calea catre ceea ce ne doream, AVEM DOAR VANZARE, JAF, DISTRUGERE……TOATE PE BAZA DE FALSURI, ABUZURI, FARADELEGI,…..Sint putine exceptii care sa ne contrazica…..

 53. Dacă trăiţi cu impresia că educaţia e scumpă, încercaţi ignoranţa. (Derek Bok, preşedinte, Harvard University

 54. Cornelius, ai sintetizat exceptional!

  Ce se mai poate face? Nimic, versurile lui Valeriu Sterian raman valabile, actualizand doar, numele.

 55. un stat esuat
  o românie educată
  un presedinte resapat navetist
  un parlament remorca guvernului,
  ministri de paie, acoperiti, plagiatori, navalesti
  lideri sindicali santajabili,inconsecventi, lasi, tradatori

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.