Guvernul a promis o majorare de 1.000 de lei brut pentru dascăli

Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat al Executivului.

Anunţul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se mai arată în comunicat.

Premierul a anunţat că discuţiile cu sindicaliştii din învăţământ vor continua miercuri seară.

„Ca atare, am convenit ca liderii de sindicat să meargă şi să discute cu cadrele didactice, cu membrii de sindicat, şi îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere şi vor conveni că măsurile pe care le-am discutat astăzi sunt cele care pot să readucă personalul didactic la catedră şi elevii în bănci, să finalizeze anul de învăţământ. Iar, în seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire. Cert este că mâine vom avea o şedinţă de Guvern excepţională în care vom aproba această ordonanţă de urgenţă”, a declarat Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

23 de Comentarii

  1. Se dau pana la 1.000 de lei brut peste 3 ani ! Din 2024 se da doar 400 de lei brut, adica 40%. Linia de plecare in invatamant, salariul mediu brut SE VA atinge cand se va hotara prin legea generala de salarizare unica, adica la pastele cailor. Toata media minte, ca sa sparga greva !!! Superb. A3-CNN e prima la mintit.

  2. Nu merita acesti bani,pentru ca milioane de pensionari romani traiesc doar din 1000 de lei intr-o luna de zile…

  3. au dreptate. banii putini (sub limita saraciei EU =1200 euro ,in conditii de inflatie generala) nu tin oamenii in tara.
    partea cealalta a taisului e ca Romania de 34 ani tara bananiera nu are nevoie de kkturi de greve si debandada dupa covid si in preajma razboiului mondial

  4. Câți debutanți în alte domenii au salariul mediu pe economie?? Și ăia nu ”muncesc” doar cca. 15 ore pe săptămână. Aaa… Știu gargara cu pregătirea cursurilor etc. etc. Minciuni! În vacanțe scolile sunt goale iar în timpul anului profesorii vin strict la orele de predare. Este vorba de un șantaj ordinar, nimic altceva, șantaj recunoscut ca atare chiar și de unii profesori responsabili. Restul… sunt lozinci. Calitatea nu poate crește cu loazele care ocupă posturile din învățământ în prezent. Niciun părinte care își vrea copilul să ajungă pe trepte superioare de pregătire nu se bazează pe cursurile școlare. Scoala asta care urlă acum că vrea salarii mari este la cel mai de jos nivel din Europa! Să vă fie rușine, șantajiști ordinari!

  5. @Basti Ion: si tu meriti?! Pensionarii care au muncit mai putin de 10-15 ani cu matura si farasul nu merita mai mult.

  6. @Basti Ion spune:
    31 mai 2023 la 15:48

    „Nu merita acesti bani,pentru ca milioane de pensionari romani traiesc doar din 1000 de lei intr-o luna de zile…
    Pensionarii ptr Conducerea de Partid si Stat sunt niste produse expirate, casate, demne de dispret. Exceptie cei cu pensii speciale care majoritatea lor (nu toti) au servit Conducerea de Partid si Stat, motiv ptr care primesc mai mult decat ptr cat au contribuit. O mana spala pe cealalta, si amandoua fata jegoasa a decidentilor.
    Ptr 2023 pensiile s-au indexat cu doar 12,5% cu 4% sub rata inflatiei de 16,4%. Adica de la pensionari S-A LUAT comparativ cu restul lumii, salariul inim majorandu-se cu 17,5%.

  7. Pai numai specialii trebuie sa traiasca bine in romanistan.Adica cei care au muncit cativa ani, ies la pensie la 40 de ani, salaarii babane, putere, aroganta. Si nu vad aportul specialilor la dezvoltarea si evolutia societatii romanesti. Dimpotriva, tara e mai saraca, resursele date moka, tara fara industrie, fara economie serioasa. Deci ce au facut specialii pt Romania? Da, in schimb un medic, un profesor aduce plus valoare societatii. Adica ce merite are Zegrean ca e platit ca o suina din Ferma Animalelor de George Orwell. Ce merite profesionale are Zegrean? Sau Norica Nicolai. Ce au facut acesti europarlamentari pt Romania. NIMIC NIMIC NIMIC

  8. ca-i o suma fixa, asa creste si salariile mici si nu se ”imfla” cele mari…nu-i poate ceea ce se asteptau, dar e ceva semnificativ mai ales pt tineri…

  9. cei cu pensii mici au primit un ajutor de 700 de lei sau mai mult si 250X6 pe 2023, care face mai mult decat 4%, iar vaitele nu prea tin si stii de ce? Pt ca un tanar cu minim pe economie adica 1850 lei nu are gratuitati in transport, s-ar putea nici locuinta si este posibil sa aiba si un copil de crescut, asa ca tot tinerii sunt dezavantajati, iar indemnizatia/pensia minima este 1250, iar unii chiar nu au lucrat, altii au lucrat ca majoritatea tinerilor cu minim pe economie si chiar daca au 35 de ani vechime cu 0,3-0,5 puncte/an cum se va intampla si in viitor tot la minim raman, iar azi un profesor cu zece ani vechime si gradul I/maxim ia 2900 de lei deci la pensie nu va avea nici macar un punct, adica 1785 de lei.

  10. Presedintele Klaus Iohannis după ce s-a întâlnit pe 30 mai, 2023 cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ și a marșului de protest a promis să garanteze un acord politic, în vederea revendicărilor salariale și a obținerii a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a activitătilor didactice in școli. Astfel, chiar pe 31 mai Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coalitiei de guvernare la Cotroceni si le-a cerut să continue negocierile cu sindicatele din învățământ „până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice”.
    După discuțiile de la Cotroceni, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru reprezentanții profesorilor care au fost convocatiți la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri.
    În urma întrevederii, Guvernul României a promis că va adopta, mâine, 1 iunie, 2023 prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă din 2024 reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
    Rămâne de văzut dacă oferta aceasta va duce la aplanarea protestelor din educatie având in vedere că guvernul stă foarte prost la capitolul „credibilitate”.

  11. Lăsați că de mâine intrați în *libere legale , dup-aia dați o *raită pe la școală , apoi ceva vacanță…. Cea mai tare fază e că *părinții n-au cu cine lăsa copii , ca să meargă la muncă astfel încât să *producă ceva bănișori cu care să vă mai ^trageti o mărire .( dacă nu s-ajunge , împrumut la cămătarii străini, nu vă-nteresează!) Noi zicem că pt. activitatea de *bonă , pe care o prestați erau de ajuns niște bonuri de masă . Voi ziceți că *suferă și copii voștri . CÂND L-AȚI ALES ȘI REALES PE HERR DOM PROFESOR DULAP , nu v-ați gândit , bonelor?

  12. Hmmm. ”dascăli”,..Or fi ăștia profesori, sau invățători, sau personal administrativ, sau ce puii mei sunt dascălii azi.. La fel, să crezi unui român, mai ales politician, trebuie să fii ras in cap de tot,.Pe de altă parte, intrebarea corectă este,. DIN CARE SURSE bre ?De unda ai bani azi , cu găuri in buget, spre a le da unora care nu sunt de treabă, nu produc rezultate..Adică ce va ieși le urmă, in scurt timp, din povestea asta

  13. dar de zeci de ani de cand este scoala si implicit vacanta restul generatiilor care au munci uneori si 7 din 7 zile cu cine si-au lasat copiii in timpul vacantelor cand concediile era de la 15 zile+ adica doua saptamani nu trei ca azi. Anul trecut in vacanta de vara cu cine au stat copiii? N-ai auzit de cheia la gat? Ti-o spune cineva care a facut naveta si i-a ramas copilul in gradinita pe intuneric pt ca i-a intarziat trenul si ingrijitoarele stateau in alta parte pe lumina…ce a fost in sufletelul lui numai el stie…

  14. Profesorii trebuie Iubiți și respectați pentru rolul pe care îl au în societate. Dar cum să fie iubiti și respectați de conducerea unei țări în fruntea căreia se află un bâlbâit și o puzderie de analfabeți funcționali .Dar nu asta e problema , gravitatea constă în faptul că oameni simpli ,români adevărați hulesc profesorii și se bucură că trăiesc în sărăcie. Vai de mama voastră, hiene decăzute .

  15. Dati-le de toate bugetarilor asistati social ca la anu o iau de la cap cu acelasi santaj din nou ca abia au invatzat ca le tine smecheria cu greva la tzanc cand,oricum,nu pleaca ei acasa cu mana goala atunci cand bugetarii nu mai respecta nici vreun contract colectiv de munca in care au obligatia de a incheia anul de studiu in curs,ca de aia au fost platiti corect luna de luna inca de asta toamna.Si tot asa tzara asta va cadea mereu intre scaune si nivelul nostru de trai va concura Africa,pentru ca ce se castiga pe munca lucratorilor ce mai produc cate ceva in tzara noastra motivati pe salarii de doi lei,se duce la bugetari si la politrucii lor ocrotitori in conturi si in excursii afara ca tot ei nu au altceva de facut in concediile lor in care le trebuie banet mult si tichete de vacantza ca sa se asigure huzurul lor non-stop ca altfel sufera ei care sunt fiinte sensibile si mereu stresate,dar si cele mai superioare din parcare si care ne cresc si ne mentin preturile mari ce ne termina pe toti,dar pe care ei,care nu produc nici de o varza,dar au salarii nerusinate fatza de restul lumii,mereu si le permit ca altfel ies in strada si se vaita de le plang de mila toti dobitocii.

  16. La cum a evoluat inflatia, cand/DACA o sa primeasca banii astia, o sa reprezinte fix nimic. Oricum ii duc de nas ca sunt fraieri, repede acuma sa faca bacu, sa dea examenele si dupa aia ii scuipa ca pe niste masele stricate. Militienii au amenintat cu o japoneza si imediat si-au primit cererile… ca de pentru protectia „statului” e mai important sa ai bulanu’ sa-l pui pe condei. Apropo, daca in 2024 se dovedeste ca avem un deficit ingrozitor, si o datorie externa prea mare, aveti idee ce o sa se intample cu toate cresterile salariale promise? Vreti sa ghiciti? Tineti minte ca alde Catu a refuzat aproape 1 an si ceva sa mareasca alocatiile la 3-4 milioane de copii, de unde o sa aiba astia bani de salarii crescute, bonusuri, indexari cu inflatia plus cateva mii in plus de pensii speciale?

  17. Si ce sa faca dascalii, sa se duca si sa cante la biserica ptr a mai scoate cate un ban?

  18. Banii pompati pt toti – si cei meritosi si chiulai -vor duce la devalorizarea leului si crestrea inflatiei. BANII TREBUIE DATI NU DE.A VALMA, CI SELECTIV, IN FUNCTIE DE REZULTATELE OBTINUTE

  19. NU CRED..ca paparudele alea cu pantaloni crapati, care fluierau ieri in vuvuzele si faceau ca toti dracii erau profesoare. Poate auxiliare tesa, aduse pt numar si atmosfera. Ieri, pe vremea marsului profii seriosi faceau meditatii din greu…

  20. „creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017”

    -nu prea se pricep sa citeasca legea!
    ( R.C. se exprima aiurea:
    cresterea salariilor PREVAZUTA,
    salariile in sine sint prevazute in alta parte;
    poate au schimbat titlul,
    din salar a devenit pomana,ajutor social:
    chiar trebuie citita legea aia!)

  21. Apropos,cine lucra la privat nu mai poate face greva?Multi primesc retributia minima pe economie.Sau inca mai tine santajul cu 100 asteapta la poarta sa.ti ocupe locul?Sindicate care sa reprezinte angajatii la privat mai exista?Totusi care-i diferenta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.