Mesajul lui Iohannis după discuțiile de la Cotroceni

Discuția de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Ligia Deca s-a încheiat cum a început. Fără nimic concret. Știri pe surse notează că „nu s-a ajuns la nicio concluzie clară, astfel că negocierile vor continua“.

Klaus Iohannis ar fi dorit să semneze, împreună cu liderii PSD, PNL și UDMR, un Acord politic pentru creșterea etapizată, în următorii 3 ani a salariilor profesorilor.

Consultări pe nepusă masă – Kelemen Hunor nu a putut ajunge

Salariul unui debutant ar fi urmat să ajungă la 4000 de lei, iar asta ar fi fost baza pentru toate celelalte salarii.

Sindicaliștii din Educație le-ar fi transmis decidenților politici că nu sunt dispuși să accepte această ofertă, de aceea negocierile de la Cotroceni nu au ajuns la nicio concluzie clară.

Sindicaliștii nu s-au lăsat vrăjiți

Surse politice arată că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vor merge la Guvern, acolo unde vor avea o nouă întâlnire cu sindicaliștii din Educație, înaintea ședinței de Guvern.

Azi dimineață, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au anunțat că nu vor să semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.

Mesajul Administrației Prezidențiale

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuții cu liderii coaliției de guvernare, Președintele Partidului Național Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, și Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învățământ. La întâlnire a mai participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

În cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.

Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. Bla,bla,bla! De ce nu înțelegeți că România este pe deficit excesiv și u.e. nu aprobă nicio cheltuiala in plus fata de ce scrie in bugetul aprobat? Mai terminati cu măriri de venituri! Huuo bugetarilor cu vacante in Dubai!

 2. bravo Ciutacu> Liderii de sindicat din invatamamt= milionari escroci impietriti acolo de 30 de ani. Sper sa ii ajunga blestemele parintilor si elevilor care nu pot da examenele si sa ajunga la studii la Sorbonica intre 3 si 5 ani cel putin

 3. Etapizat pe 3 ani. Serios? Pai in 3 ani ai inflatie de inca minim 20% daca nu si 50%. Ce tu traiesti in viitor sau acum. Acum nu sunt suficienti banii, acum trebuie sa dati. Nu cetatenii au produs dezastrul din economie si inflatia ci ei, asa ca ei trebuie sa scoata castanele.

 4. noua structura a anului scolar: 1 saptamana scoala, 4 saptamani greva , restul vacanta! Si mai vreti dublare de salarii bai, pt Romanika analfabeta! E unu nistor acum la radio de o aroganta maxima, sfidand milioane de elevi si parinti

 5. noua structura a anului scolar: 1 saptamana scoala, 4 saptamani greva , restul vacanta! Si mai vreti dublare de salarii bai, pt Romanika analfabeta! E unu nistor acum la radio de o aroganta maxima, sfidand milioane de elevi si parinti!

 6. bai nistore, eu vreau sa dau baku la timp, nu ma poti obliga tu sa il dau la anu. tu ca sa.ti tii scaunu poti sa ceri si salarii de 3 ori mai mari pt profii ce dau aku, in greva, meditatii cat cuprinde! VREAU SA INVAT, DECE NU MA LASI??????

 7. Klaus Iohannis ar fi dorit să semneze, împreună cu liderii PSD, PNL și UDMR, un Acord politic pentru creșterea etapizată, în următorii 3 ani a salariilor profesorilor.——–Ar fi cazul sa ii desobisnuim pe acesti politicieni ca sa practice promisiuni pt. viitorii ani si sa ii obligam sa aplice dorintele noastre acum si imediat .Ce inseamna asta peste trei ani ,totul trebuie facut acum ,la fel cum o fac ei de fiecare data cind au avantajul este de partea lor.Grevistii nu ar trebuii sa cedeze si sa mearga incontinuare cu greva pana cind clasa politica face exact tot ce doresc profesorii.Sa nu se lase pacaliti si dusi cu presul cum stiu ei sa o faca de fiecare data cu poporul !

 8. Ceea ce am vazut in strada depaseste orisice inchipuire educativ exprimata .Nivelul intelegerii era extrem de scazut in strada .Cruci peste cruci , vuvuzele si alte tobe . Strigăte mai ceva ca la revolutie , atitudini dusmanoase toate culminind cu inexplicabila neincredere afisata de grevisti . Breasla profesorala are numai de pierdut .Grevistii trebuiau sa se aseze la masa tratativelor si asa cum deja s-a vazut Presedintele gireaza(asa cum a promis) in continuare cele promise si indiferent de atitudinile extra educatie (oare ce educatie pot da elevului ) Presedintele natiunii isi va respecta promisiunile .Pe de alta parte aparitia grevei cu pricina opreste toate discursurile ce isi axau cerinta noneliminarii pensiilor speciale .Magistratii si alte categorii , aflati acum in postura ce ii obliga la solidaritate sociala ,nu mai pot contesta aparitia unei legi ce modifica legile pensiilor. Nevoia de bani a Guvernului obliga la aparitia vinzarii tuturor activelor statale neperformante catre entitati economice din Romania si UE .Acesta este marele cistig oferit deamoaca guvernatilor ce acum nu mai au oprelisti in a pune in practica toate obligatiile luate de Romania la Bruxelles .Tot raul este spre bine acum cind presedintele isi va continua ceea ce a promis chiar daca unii grevisti inca se mai agata de propria lor manipulare .

 9. Baga vrajeala cu etapizare pe 3 ani, dupa ce 10 ani nimic n-a fost in stare(n-a vrut)sa faca pentru invatamant.

  PDL-Basescu in 2009 despre bugetari un om foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, care este economia românească
  om foarte gras cocoţat în spatele unuia slab şi subţirel. Asadar si prin urmare, Boc taie tot

  Ciolannis nu da nimic in plus sa mai cumpere niste tancuri si rachete ca nu-i ajung.

 10. Ciocoilor mai tăiați de la amante ,pensii speciale , salariile voastre nesimțite și bani sunt ?

 11. Stimati profesori, imi permit sa va dau sfatul sa va schimbati va liderii de sindicat. Ii trimiteti pe bogatanii aia la negocieri? Va dati seama ca la averea lor sunt santajabili, poate au fost inclusi in sistemul stiti voi care.

 12. „Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.”
  Este clar, Iohannis are chef de „negocieri”,desi profesorii vor sa vada respectiva OUG data de catre guvern indiferent ca va fi aplicata din sept.a.c.
  In aceasta situatie in doi 3 si 2 miscari Iohannis avea obligatia sa dea curs rotativei,sa numeasca noul premier,noul guvern propus si programul, ceea ce NU vrea sa faca.Intrucit parlamentul intra in vacanta parlamentara
  scopul lui Iohannis este sa amine sine diae ,totul!
  El mentine astfel, voit,instabilitatea tarii, prabusind-o in blocaj si haos!

 13. Serios? Plavanul spune clar printre ganduri, citez „Aleluia invatamant!, ne trebuie sclavi analfabeti buni de munca si carne de tun pentru armate”! Asa ca, parintii trebuie sa se uneasca cu cadrele didactice pentru a schimba viitorul tarii, pentru ca sa aiba unde invata cu profesori fara grija zilei de maine. Sa continuie greva pana primesc banii in cont fiecare cadru didactic si daca politicienii opresc sau ocolesc ordonanta, din nou in greva definitiv.

 14. Dpdmv sindicalistii din Educatie au facut o mare greseala ca s-au dus la Cotroceni… s-au dus, au facut o poza cu maimutza si i-a scuipat in freza. Au plecat mai …… decat s-au dus, si imediat toate agentiile de propaganda au defilat intalnirea ca un succes pentru bivol, marele mediator. Ciolanis e un presedinte de PR, dar si acolo are nevoie de fraieri care sa aplaude, cum le zicea Biden soldatilor: „Clap for that you stupid bastards”

 15. Fraților români! Nu le-am dat nimic, și vedeți bine că totuși au plecat! Păi, ce credeau ei? hehehe!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.