CONTRE pe „șpăgile din sănătate”: „Este evident”

Sindicaliștii de la Federația „Solidaritatea Sanitară” acuză că au făcut o serie de propuneri pentru reducerea fenomenului şpăgii în domeniul medical, pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a acceptat sau nu le-a aplicat. Aceștia spun că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen. În plus, potrivit Federației, „este evident că promovarea discuţiilor despre „şpaga din sănătate” în contextul negocierilor pentru corectarea aberaţiilor  din salarizarea angajaţilor are ca singur scop încercarea de a înlocui discuţiile publice despre efectele negative ale OUG 114/2018 (şi ale legii salarizării) cu tema şpăgilor”.

„Având în vedere dezbaterile publice pe tema «şpăgilor din sănătate» şi solicitarea publică adresată de Ministerul Sănătăţii de implicare a sindicatelor în rezolvarea acestei probleme, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» publică lista sintetică a propunerilor înaintate anterior Ministerului Sănătăţii, care ar fi avut/ar avea un impact pozitiv în direcţia reducerii amplorii problemelor ce vizează corupţia şi plăţile informale ce afectează sistemul sanitar, dacă Ministerul Sănătăţii le-ar fi acceptat/le-ar accepta. Considerăm că înainte de a vorbi despre implicarea sindicatelor în combaterea «şpăgilor din sănătate» trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu propunerile deja înaintate de Federaţia «Solidaritatea Sanitară», acestea fiind făcute în domeniul limitat de competenţă pe care organizaţiile sindicale îl au în privinţa combaterii corupţiei din sănătate”, se precizează într-un comunicat al federaţiei.

Propunerile sunt:

– Introducerea concursului naţional de ocupare a posturilor pentru medici şi asistente medicale

– Introducerea avertizorului de integritate

– Introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii

– Adoptarea unei Strategii Naţionale de Management a Resurselor Umane din Sănătate

– Crearea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi Fondul Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate

– Introducerea auditului tipului de muncă

– Interzicerea contractarii unor servicii prestate de persoane juridice care să înlocuiască activitatea desfăşurată în mod uzual de angajaţi ai unităţilor sanitare

– Reforma finanţării sistemului public de sănătate pentru a se asigura servicii medicale la nivelul posibilităţilor reale şi  plata acestor serviciu către spitale la nivelul costurilor de piaţă ale acestora (incluzând costurile salariale reale)

Potrivit sindicaliștilor, unele dintre aceste propuneri au fost respinse de Ministerul Sănătăţii, iar cele acceptate nu au fost aplicate.

În opinia federaţiei, această analiză sintetică conduce la următoarele concluzii:

  1. Nu poţi lega picioarele unei persoane şi apoi s-o acuzi că nu aleargă! Cu alte cuvinte, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu poate fi acuzată de lipsă de implicare (în limitele competenţei) în problema corupţiei în condiţiile în care se refuză aplicarea propunerile noastre ce ar contribui la reducerea corupţiei.
  2. În condiţiile în care atât existenţa acestor propuneri cât şi refuzul implementării lor sunt dovedite, este evident că invitarea noastră oficială la rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate” este una pur formală, guvernanţii nefiind interesaţi de propunerile noastre.
  3. Având în vedere cele amintite la punctele anterioare, este evident că promovarea discuţiilor despre „şpaga din sănătate” în contextul negocierilor pentru corectarea aberaţiilor  din salarizarea angajaţilor are ca singur scop încercarea de a înlocui discuţiile publice despre efectele negative ale OUG 114/2018 (şi ale legii salarizării) cu tema şpăgilor.
  4. Încercarea de abatere a atenţiei opiniei publice de la problemele legii salarizării, cu care se confruntă marea majoritate a angajaţilor din sănătate, la problemele legate de plăţile informale, ce caracterizează o minoritate a salariaţilor, constituie doar o manipulare politică, între cele două probleme lipsind legătura de cauzalitate pe care încearcă s-o sugereze guvernanţii. Presupunând că Guvernul ar reuşi rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate” problemele generate de legea salarizării şi de OUG 114/2018 ar rămâne neschimbate.

„Considerăm că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen. De asemenea, credem că nu măsurile anti-şpagă vor determina dispariţia plăţilor informale, ci reforma sistemului sanitar care să anuleze contextele care determină astfel de situaţii, propunerile noastre fiind centrate pe o astfel de abordare”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, sâmbătă, că a fost criticată pentru multiplele controale realizate şi că soluţia este să mărească valoarea amenzilor.

“Am fost criticată pentru multiplele controale pe care le fac, am fost criticată pentru că doresc să măresc cuantumul amenzilor, cred că asta este soluţia în acest moment. Dar ministrul Sănătăţii singur nu poate să rezolve problema. Am început să discutăm cu sindicatele, discutăm cu asociaţiile de pacienţi, cu organizaţiile profesionale pentru că mie mi se pare ceva într-adevăr halucinant. Da, statul poate fi acuzat, Guvernul poate fi acuzat şi fel şi chip, dar nu poate fi acuzat că nu are grijă de sistemul de sănătaăte. Poate fi acuzat că se implică foarte mult poate, dar singure guvernul şi ministrul Sănătăţii nu pot să rezolve această problemă”, a afirmat Pintea.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Daca platesti sute sau chiar mii de lei pe luna, de ce nu ti se poate asigura o banala analiza cum ar fi un exudat faringian si esti obligat sa platesti? Trebuie ca acel card de sanatate sa fie si un cont bancar astfel incat ai nevoie de o investigatie sa o poti primi si sa fie decontata imediat in limita soldului, restul sa fie cheltuieli ale casei de sanatate sau de la buget. Unii din noi ani de zile nu apelam la serviciile medicale, unde sunt zecile sau sutele de mii de lei cotizate? Cand ai o problema esti in aceiasi situatie cu acela care nu plateste un leu, ba chiar mai rau, s-ar putea sa i se dea intaietate pentru din compasiune ca tu te-ai putea descurca din salariu. O parte din cei 10% sa fie accesibili asiguratului in orice moment pt. a primi ingrijire nu sa i se spuna: ”s-a terminat fondul pentru analize, investigatii, vino luna viitoare daca pot sa te programez” sau descurca-te singur. Unde sunt banii cotizati ani de zile sau chiar in luna precedenta, daca medicul te trimite sa-ti faci analiza la privat? Este timpul ca statul sa gasesca o modalitate in care asiguratul sa poata beneficia, daca nu sa DISPARA obligatia de a plati CASS…nu este moral sa se spuna: ”banii tai din asigurarea au disparut te vom trata cand vom avea”. Inteleg solidaritate umana, dar pare cam mult…Avand in vedere existenta cardurilor ati putea avea si bilantul incasarilor si deconturilor, deci unde sunt banii incasati in zeci de ani si nefolositi?

    • Mai marii sistemului sanitar mafiot se plang in gura mare ca nu avem medici prin spitale si policlinici, nici macar medici de familie. Dar uita sa ne spuna ca tin posturile din spitale blocate pentru copiii si pilele lor care vin din urma „bine pregatiti”. Medicii rezideni dupa ce dau examenul de medic specialist isi iau talpasita si bat la usa managerilor din sistemul sanitar si intreaba daca au vreun post liber de medic specialist numai daca au spaga pregatita de mii de euro prin buzunare. De asemenea ca sa ajungi medic de familie trebuie sa cumperi lista de pacienti de la medicii de 67 de ani care abia se tarasc pe paman ce sa mai si profeseze. Sistemul sanitar este bolnav de coruptie. De ce nu se organizeaza examen national cu medicii specialisti pe specialitatile abtinute dupa 5/6 de rezidentiat si sa-i repartizeze pe specialitati pe plan national in ordinea mediilor pe tot cuprinsul patriei? De ce ii tine pe toti bosorogii in activitate pana la 67 de ani desi acestia mai au si cabinete particulare si nu se mai satura de bani?

  2. Ce asteapta sindicatele si organizatiile profesionale de la ministerul politizat al sanatatii? Nu au ce. Nici nu a trecut o luna de cand parlamentul a votat aproape in unanimitate exceptarea de la acreditarea efectuata in mod brutal de catre ANMCS, a cabinetelor medicilor de familie, stomatologice, laboratoare si medicina legala, ca ministra si presedintele ANMCS, profitand de vacanta parlamentara si „noaptea ca hotii” au pus chipurile in dezbatere publica, obligatii mai impovoratoare pentru medici de familie, dentisti, laboranti pentru a anula ceea ce s-a obtinut pe cale legala, acum prin ordonanta de urgenta. https://anmcs.gov.ro/web/anunt-consultare-publica-ordonanta-a-guvernului-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-in-domeniul-sanatatii/ Care o fi urgenta? Frica tovarasului Cepoi ca se intorc parlamentarii din vacanta? Mai mult, pe pagina de FB a AESM , se incearca inducerea in eroare trimitandu-se pentru propuneri la pagina Ministerului Justitiei unde este imposibil de gasit proiectul ordonantei de urgenta. Tovarasului Cepoi si tovarasei ministru nu le mai ajunge. Nu este suficient ca si-au batut joc de spitale in primul ciclu de acreditare. Vor sa distruga tot acuma.

    • Intr-adevar, ce mincinosi! https://www.facebook.com/groups/1208666962520823/permalink/2045260765528101/
      Fac trimitere la Ministerul Justitiei. Rezulta din proiectul de ordonanta de urgenta ca oricarei unitati sanitare, fie ea si cabinet medical, i se poate suspenda autorizatia sanitara care ”da dreptul la functionare” daca nu implementeaza gramada de documente (zeci de bibliorafturi cu hartii absolut inutile) a tovarasului Cepoi si tovarasei ministre, care au semnat nota de fundamentare. Adica, practic spitalul sau cabinetul medical care are deficit de birocratie, se inchide. De parca n-am avea lipsa de spitale si de medici… Pacat, aveam o parere relativ buna despre aceasta doamna ministru de la sanatate. M-am inselat.

  3. in primul rand ar trebui sa ai putin respect, o persoana de 67 de ani nu-i chiar atat de batrana cunosc persoane cu o mintea clara si la 92 de ani, acad. Stefan Milcu spre exemplu in ultimul sau interviu…un medic de familie este mult mai valoros la o varsta inaintata prin experienta dobandita, iar pt. boli genetice sau complicate, oricum va scrie o trimitere catre un specialist…daca ai fi vrut sa te informezi cu adevarat ai fi stiut ca examenul de rezidentiat este pe posturi, deci specialistul merge in judetul/localitate pt. care s-a inscris…ca unii ar vrea ca sa ajunga in alta localitate asta este alta problema, dramatic este ca sunt zone unde nu vor sa mearga, doar in epoca de aur era obligatorie prezenta la post, acum statul cheltuieste bani pe studii si unii ”se orienteaza”…

    • Ce vorbesti domnule? Medicii nostrii la 67 de ani sunt terminati. Abea se taraie. In tarile dezvoltate nu se face garda 24 din 24 ca la noi. Stiu in numele cui vorbesti. In numele celor care nici nu se mai pot chema doctori, dar au functii administrative pe la diferite entitati si care s-ar vrea vesnici la putere. Astia n-au dat o consultatie in viata lor, doar au citit hartii, au controlat daca apa e calda, au mprimit spaga ca sa nu inchida spitale si s-au dus. Asa s-a intamplat in primul ciclu de acreditare a spitalelor. Din cauza lor merge sanatatea asa de bine. Ei vor sa se pensioneze din minister si directiile sanitare la 100 de ani.

    • Mai nene, cate posturi s-au scos la concurs la rezidentiatul din noiembrie 2018 si cate locuri? Numarul posturilor la M.G. au fost sub 10% din numarul de locuri. Bine ca s-au suplimentat numarul de locuri cu peste 1000 fata de 2017 ca sa ia rezidentiatul si cei mai slabi tineri absolventi( generatia pilosilor). Bine ca sunt tinuti toti mosnegii in sistem si tinerii medici specialisti trebuie sa plece in Africa Neagra fiindca nu gasesc posturi in Romania. Huuo mafiotilor nesatui! La 67 de ai nici vanturile nu le mai stapanesti dar sa mai pui un diagnostic competent in timp cu vremurile de astazi!

  4. Cu EXCEPTIA Cresterii din PIXul lui Dragnea a Salariilor medicilor si asistentilor medicali, NIMIC, absolut NIMIC din promisiunile in domeniul Sanatatii din maretul Program de guvernare NU au facut!
    Doar minciuni si promisiuni!
    Mult asteptatele si promisele Spitale regionale, de la 8(OPT!) cate sunt Promise in maretul Program au ramas 3 si alea AMANATE de Sorina Pintea pentru exercitiul financiar 2020-2026, adica la Sfantu Asteapta!
    De ce?!
    Din LIPSA de FINANATARE, adica Alocarile din PIXul lui Dragnea puse in Bugetul de stat pe anul respectiv au fost doar Motiv de lauda, cum „va dudui economia si cate si mai cate vom face”!
    NU au facut mai nimic, uite:
    https://adevarul.ro/news/politica/psd-amana-construirea-spitalelor-regionale-2021-promitea-partidul-dragnea-2016-1_5c13dea6df52022f75798968/index.html

    Sau in Programul de guvernare, de la pagina 74/188 la 79/188 aveti „POLITICI in domeniul SANATATII”:
    http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf

    NIMIC, vorbe goale!

    • Care vorbe goale? M-am uitat si eu in programul de guvernare. Noua lege a sanatatii trebuia adoptata pana la finele anului 2017. Dar nu e vina PSD. Doamna ministru a contractat specialisti de mare valoare cu 600.000 de euro sa elaboreze legea. Nu e vina PSD ca specialistii se misca incet. Tovarasul VCepoi, presedintele ANMCS nu a reusit sa convinga parlamentul sa bage pe toata lumea in acreditare ca sa creasca birocratia in sanatate, asa cum trebuie si sa se si plateasca ANMCS-ul pentru asta. Sa astepte pacientul pana se scriu consultatia, tratamentul si testamentul integral. Senatorii si deputatii au votat aproape in unanimitate exceptarea cabinetelor, ambulatoriilor, laboratoarelor (care oricum erau acreditate RENAR) si farmaciilor cu circuit deschis de la acreditarea facuta aproape in chip terorist de ANMCS. Credeti ca s-a potolit tovarasul VCepoi? Nuuu! A prostit-o pe doamna ministru de la sanatate si, profitand de vacanta parlamentara, da proiect OUG pe o acreditare mascata, amenintand cu inchiderea unitatilor sanitare. Sa se invete minte parlamentul si sa faca ce spune tovarasul VCepoi. Asa se mai carpeste si sanatatea din luna in luna ca sa nu avem predicibilitate nici in acest domeniu. Cu mai multe hartii, mor si bacteriile cu virusi cu tot.

  5. Ce ma intriga e că sindicatele vorbesc de ” măsuri” pentru a
    elimina spaga.Nu trebie nici o masura,şpaga nu trebuie data și nici primită,simplu ca buna ziua.Cum sa stabilesti masuri etice sau morale ?Se presupune ca cei din sistemul medical vin cu ele(masurile) de acasă si nu nevoie de alte reglementari.Daca ajungi să conditionezi actul medical contra şpagă,dat afara din sistem si problema e rezolvata.Numai ca la noi,chiar daca.au fost prezentati ” doctori” ce au pretins bani contra serviciului medical,lucrurile au ramas la fel,adica nimeni nu a fost dat afara.In concluzie,nimic nu se schimba in sistemul medical romanesc,sau vorba bancului ,rămâne cum am stabilit !

    • Nu sindicatele vorbesc de spaga. Sindicatele au dorit discutie publica despre efectele negative ale legii salarizarii (OUG 114/2018) care, in multe zone din sanatate, au dus la diminuarea salariilor si inechitati in ce priveste marirea si sporurile acordate, iar guvernul incearca sa devieze discutia catre spagi. Trebuie un raspuns si la asta nu? Dar nu de la sindicat ci de la organele abilitate sa pedepseasca spaguirea, DNA spre exemplu. OUG 114, elaborata de ministrul de profesie – Lia Olguta Vasilescu – cea calificata pentru conducerea oricarui minister de pe fata pamantului, a produs inechitati prin aplicare si supraimpozitarea salariilor. Iata acum efectele! Nu-ti vine s-o iei razna cand vezi pe fluturas 2300 brut si-ti intra in cont doar 1200, ca la chiori in timp ce tu intretii 500 de calculatoare, 400 de imprimante, 600 de sisteme de analize si 7 servere, singur? Si asta zice c-a marit salariile.

  6. Sindicalismul din Romania a distrus toate domeniile! Ba, in sanatate, sa le dai salarii ca in magistratura si tot iau ciubuc. Sa fie luati cu farasul si bagati la puscarie cei care nu se mai satura! Ajunge!

  7. Bla, bla, bla . Singura soluție pentru a stopa șpaga în spitale e pedepsirea aspră a celui care DĂ ȘPAGĂ. Exemplele să fie transmise zilnic la tv.

    • Soluția cea mai buna este, nici mai mai mult nici mai puțin, decât practica occidentala. Adică, și în spitalele din tarile dezvoltate ale Europei se mulțumește material pentru calitatea serviciilor medicale prestate, pacienții lăsând echipelor de medici diverse, începând cu banalele cutii cu bomboane de ciocolata pana la sume de bani, fie cash, fie sub forma de cec la purtător. Marea diferență fata de noi, consta în faptul ca bomboanele de ciocolata rămân în secție la dispoziția întregului personal iar banii, într-un cont de donații, sunt utilizați tot pentru creșterea calității serviciilor medicale prin contribuirea la plata unor cursuri pentru personalul medical, inclusiv pentru cumpărarea de consumabile utilizate în procesele care se desfășoară loco. Nimeni nu duce nimic acasă pentru ași cumpăra Porsche Carrera sau Mercedes Benz. Într-o asemenea situație, eu chiar as încuraja pacienții sa spaguiasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.