Controlul defrişărilor, greu de pus în practică

Executivul a aprobat o hotărâre care prorogă cu șase luni termenul pentru operaționalizarea SUMAL, sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor din România.

Astfel, Guvernul a adoptat, hotărârea privind prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

La începutul ședinței, ministrul Mediului Costel Alexe l-a asigurat pe Ludovic Orban că SUMAL va fi operațional în șase luni, așa cum și-a asumat la preluarea guvernării.

Executivul a mai aprobat o OUG privind prorogarea cu un an a termenului pentru aprobarea și finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor.

Întrebat de premier de ce este necesară o amânare a termenului, ministrul Mediului a răspuns: „Pentru că suntem în situația în care suntem în diferite grade de realizare a investițiilor și au nevoie de timp”.

Alexe a adăugat că finanțarea programelor multianuale de mediu și gospodărirea apelor trebuia finalizată din anul 2017. El a precizat că are alocate sumele în bugetul pentru 2020 pentru aceste programe.

Șeful Executivului a adăugat că nu au fost finalizate programele deoarece nu au primit alocările necesare finanțării investițiilor.

Pe 14 decembrie, ministrul Mediului a afirmat, la Iași, că primește mesaje din partea procesatorilor de lemn, prin care i se transmite că operaționalizarea bazei de date ce va conține informații despre domeniul silvic nu este văzută cu ochi buni.

Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Sumal asta este o cretinitate. Ce mare branza sa operationalizezi o baza de datesi niste proceuri de cintrol ? De-a lungul anilor au existat tot felul de aplicatii prezentate cu mare pompa inclusiv in vremea mareului Ciolos, ca mari realizari. Poate ne explica minunata Shaideh, fost vice prom ministru, ce mari realizari a avut creatia ei numita asociatia informaticienilor din administratia publica. Zero. Si nu e vorba doar de paduri.

  2. La marile jafuri care au saracit Romania participa toti politrucii , indiferent de partid , atat cei din PSD care sunt ,, fruncea ” cat si cei din PNL si alte găşti . La furat sant ca fratii . Jaful padurilor aduce bani grei in buzunarul tuturor . Nu va stopa nimeni din nicio guvernare distrugerea ultimelor hectare de paduri ! Fiecare guvernare va promite , va mima niste masuri cu tam tam-uri televizate pt naivi Toti politicienii , fie de la putere fie din opozitie sant din acelasi aluat , au acelasi ,,ideal” ,imbogatirea cu orice pret . Salvarea padurilor depinde doar de reactia cetatenilor !

  3. Pe Schweighoter il doare-n fund de programele voastre! Pai el a fost decorat pentru taierile ilegale de catre prietenul lui de la Cotroceni!

  4. Apropo: cati sunt cu sapele si cati cu mapele? Mai bine ati da cartile pe fata in ceea ce priveste programul de viitor asumat de toti perindatii prin politica complici la distrugerea padurilor seculare! Cumva mai exista in Romania un copac secular dar viu ca reper pentru armata si istorie dar bine intretinut? Nu cred! Reperul democratiei mimate este satelitul din creierii imbacsiti de lacomie prin distrugere a totul in jur!
    P.s. Este doar opinia mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.