Studiu de caz

Copii și adulți, evacuați din case pentru o parcare

O situație inacceptabilă de evacuare forțată și segregare rezidențială prin care grupuri vulnerabile, beneficiari de locuințe sociale, adulți și copii, sunt puse într-o situație de risc extrem este subiectul studiului de caz Comunitatea Turturica – Alba Iulia lansat de Centrul de Resurse Juridice.

O trimis pe viceprimar și pe încă nu știu cine de la primărie, că se ne pregătim așa înainte de vreo 2-3 săptămâni, să ne pregătim c-o să fim evacuați. Da, nicio problemă, ne evacuați de aici, dar unde mergem? Dacă dvs. nu ne dați să locuim în altă parte, avem copii la școală dați, la generală, nu-s la școală din aia aiurea. Deci avem copii dați la școală, avem și noi, suntem oameni, nu suntem animale, unde mergem? Domnu’ primar ne-o spus în felul următor: stați liniștiți, că nu stați afară. Mergeți, căutați-vă chirie din timp, că noi vă plătim 6 luni de zile chiria. Deci, în termen de 6 luni de zile cât vă plătim chiria, o să vă oferim ceva, să aveți unde sta. Deja au trecut 2 ani aproape și nu ni s-a oferit nimic. Nici bani de chirie, nici nimic.”(persoană intervievată în 2019)

La Alba Iulia, în urmă cu doi ani, autoritățile locale au evacuat zeci de persoane (cărora nu le-au mai prelungit contractele de închiriere) dintr-un bloc de locuințe sociale (bloc G2), din centrul orașului, cu intenția declarată de a construi o parcare publică. Familiilor rămase în bloc, care au titlu de proprietate, li s-au propus sume derizorii pentru a-și vinde locuințele și a pleca din imobil. La acest moment, autoritatea locală din Alba Iulia continuă demersurile pentru desființarea construcției existente (bloc G2) în care încă se află proprietari și pentru construirea unui parcaj colectiv la acea locație, și nu a identificat nicio soluție pentru persoanele evacuate.

Ne-o dat afară ca pe niște animale, spunându-ne că „dacă nu vă scoateți lucrurile acuma din casă, nu mai aveți voie să intrați după ele”. Or venit atâta poliție, atâta jandarmerie, cu câini”. [Cum v-ați dus lucrurile?]“Cu ce-am putut, cu mâinile, ne-am ajutat reciproc cu toți vecinii. Pe jos, cu mașină, cu cărucioare. Păi le-am scos în stradă, le-am scos aici afară că n-aveam ce face și copilul a rămas lângă ele și io cu vecinii le căram. Și seara, m-am dus la schimbul 3. Deci, am venit de la schimbul 3 și seara înapoi. Credeți-mă că simțeam că mă prăbușesc. Alții plângeau.” (persoană intervievată în 2019)

Studiul include o serie de recomandări urgente, dintre care menționăm:

-Primăria Alba Iulia trebuie să procedeze în mod activ și urgent la sistarea și eliminarea segregării rasiale pe care a generat-o;

– Primăria Alba Iulia trebuie să reconsidere amplasamentul parcajului colectiv într-o altă zonă, astfel încât impactul asupra persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile să fie minim;

– Primăria Alba Iulia trebuie să procedeze la reabilitarea blocului G2 cu menținerea destinației imobilelor de locuințe sociale și la repartizarea acestor locuințe sociale renovate către persoanele care au dreptul să beneficieze de acestea conform legii;

-Primăria Alba Iulia trebuie să renunțe la exproprierea locuințelor din blocul G2 aflate în proprietatea unor persoane private;

-Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii trebuie să includă în mod detaliat în formarea de bază și continuă a magistraților noțiuni privind grupurile vulnerabile și implicațiile juridice conform standardelor naționale și internaționale;

-Instituția Prefectului județului Alba Iulia trebuie să își exercite responsabilitatea de verificare a măsurilor dispuse de autoritățile locale în conformitate cu prevederile legale, în raport cu toți cetățenii, inclusiv și cu o atenție sporită în cazurile în care sunt vizate persoane aparținând grupurilor vulnerabile.

Studiul de caz s-a realizat în cadrul proiectului „Închiderea cercului – vulnerabilitatea locuirii romilor și interesele din domeniul locuirii”, sprijinit printr-un grant din partea Fundației Open Society Institute în cooperare cu OSIFE, din cadrul Open Society Foundations.

Acesta este unul dintr-o serie de cinci studii de caz privind situații diverse de vulnerabilitate a locuirii romilor din Cluj Napoca, Alba Iulia, Aiud, Constanța și București, studii care includ mărturii ale oamenilor din comunități, cadrul legal și o serie de recomandări.

Situațiile au fost documentate și de jurnaliști, care au publicat independent articole despre fiecare comunitate în parte, respectiv Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica , Pata Rât – Turnesolul Clujului, Cine m-a pus să vin aici? Dar altundeva unde să mă duc? și Cartierul de coșmar al Aiudului. Oameni forțați să trăiască în sărăcie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Se poate vorbi de oameni saraci in Alba Iulia, in Ardeal?

    Tot timpul ati ridiculiza jud. Teleorman, umilinad sute de mii de locuitori prin comentarii veninoase.

    In Teleorman s-a nascut si domnul acad. dr. VASILE CANDEA un mare chirurg de renume international care a ales sa-l intalneasca Mihai Eminescu in 14 ianuarie. https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_C%C3%A2ndea
    Poate Cotidianul gaseste timp si pt un savant nu numai pt. vedetele Tv, din teatru, muzica…

  2. Primăria are tot dreptul să-i evacueze pe aceşti indivizi. Ce nu înţeleg este că deşi sînt evacuaţi pentru a realiza un proiect de utilitate publică, aceşti indivizi primesc bani de la contribuabili. NU trebuie să li se dea NIMIC. Să înveţe şi romînaţii noştri să stea în stradă, şi să muncească pe doi lei pe an. Prea s-au puturoşit. Vor bani nemunciţi. Vor tot felul de pomeni, adică pensii, alocaţii, ajutoare. Dacă vor bani, să meargă la muncă, dacă nu, să meargă în coreea de nord sau la Putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.