Cresc ratele românilor care au credite în euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, majorarea cu 0,5% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro. Este a cincea majorare consecutivă (după cele din iulie, septembrie, octombrie şi decembrie), în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna inflaţia din zona euro.

Această măsură îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Cei care au credite în euro cu dobânzi fixe nu vor avea probleme.

„În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE şi citat de Reuters.

BCE a anunţat că luna următoare va adopta o nouă majorare a costului creditului, tot cu 50 de puncte de bază.

„Având în vedere presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază, Consiliul guvernatorilor intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie şi va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare”, a informat BCE.

În ultimele luni, instituţia de la Frankfurt a majorat dobânda de politică monetară într-un ritm record pentru a combate o inflaţie ridicată în zona euro, consecinţa unor factori precum relansarea activităţii economice după pandemie, dar şi a crizei energetice care a urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cât mai mult sper. Sunt mulți reziști d-ăștia sorosisto-corporatiști de erau supărați pe Dragnia în p-ta Victoriei și care au credite în euro. Sper să îi văd zvârcolindu-se în chinuri și căutând prin gunoaie ceva de mâncare în anii următori…

  2. De ce se aplica discriminare,pe fata ,in cardasie cu guvernul si BNR.? De ce in alte tari europene sunt dobanzi constante pe toata perioada creditului si mult mai mici? Ia sa nu mai cumpere tinerii o perioada locuinte noi,sa vedem ce vor face cei cu afaceri imobiliare,ce vor face bancile!Altfel nu este nici o sansa,intrucat fondurile de investitii occidentale au actiuni in toate bancile si este de fapt un monopol,o intelegere intre ele[robor,iccr]decat sa se procedeze ca in Islanda.

  3. Nu este nicio problema deoarece in caz de criza, BCE va tipari petrol, va tipari paine, va tipari de toate…

  4. intamplator dar doar intamplator dobanzile la imprumuturile euro cresc numai atunci cand in euro se devalorizaeza !!!

  5. Cresc ratele romanilor la bănci ,nu ?Definitie Camată -camete s.f. „Dobandă EXCESIVA încasata de camatari pentru sumele date cu împrumut”…posibil ca dobănda sa nu fie excesiva dar,cu siguranta nesimtita .Stati linistiți BNR vegheaza …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.