Creștere spectaculoasă a joburilor din industria ospitalității

Angajatorii din HoReCa au scos la bătaie, în ultimele săptămâni, peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Numărul joburilor din industria ospitalității din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut.

Din data de 9 martie, când au fost eliminate restricțiile Covid-19, angajatorii din HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate.

Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail.

Mai mult, numărul joburilor din HoReCa din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut și cu 22% mai mare comparativ cu 2019.

Comparativ cu 2020, perioadă care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: +262%.

Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă însă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Români.

Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival.

Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare.

Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.

În ce privește joburile în străinătate scoase la bătaie în industria ospitalității, 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afară. Cele mai multe locuri de muncă scoase în acest sector sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia.

Nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piață. De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 80% mai multe față de 2020. Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Iar salariile mici și foarte mici;în schimb propaganda la cote maxime cum că românilor nu le place munca…

  2. Sa fim serioși. Salarii minime și vânzări la negru cu adaosuri de 300-1000% cât încape…

  3. Pai n-a zis parizerul cu stele ca invatamantul trebuie sa seorienteze spre cererea pietei? Daca tara vrea chelneri, bucatari, cameriste si spalatori de vase, asta-i viitorul. Proprietarii de hoteluri si restaurante, baieti cu stele, platesc salarii de mizerie si dau tunuri in sezon.

  4. Mă chiș pe joburile lor, din salariul pe care îl oferă ăștia din HoReCa nu poți plăti nici măcar o chirie la o garsonieră mizeră,ăștia caută sclavi tineri fără experiență de viață pe care îi exploatează fără milă, dacă vrei să ajungi boschetar la 35 de ani făte tată ospătar sau recepționer la hotel.

  5. Ministerul Muncii: 2022, penurie de forță de muncă, aprobăm aducerea oficială a una sută de mii de muncitori străini, Asia, plătiți mai bine decît românii, pe lîngă cei neoficial unde ne facem că nu vedem.
    Tot Ministerul Muncii: tot 2022, ne gândim să reducem săptămâna de lucru la patru zile lucrătoare.

    Întrebare: cine-i prostul, noi sau ei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.