CSM s-a opus verificării mandatelor de siguranţă naţională

Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a sesiza Inspecţia Judiciare (IJ) pentru a se verifica dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

„Am formulat solicitarea pornind de la hotărârea plenului CSM din 2019 în care se arată că practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauzele cu judecători (…) au arătat forme de presiune ale acestora cu consecinţe directe”, a spus judecătoarea Evelina Oprina la şedinţa din CSM.

Potrivit magistratului, controlul ar fi vizat exclusiv modul în care judecătorii de la Inalta Curte au respectat dispoziţiile Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României in perioada 04.02.2019 – la zi.

„Demersul nu trebuie văzut ca reprezentând un atentat la instanţa supremă şi la judecători – ci, dimpotrivă, un demers legitim şi necesar. (…) Este de dorit chiar să suprimăm toate discuţiile şi suspiciunile care planează în spaţiul public. Atât imaginea instanţei supreme şi a judecătorilor, cât şi a sistemului să nu fie afectat”, a mai spus Oprina.

Decizia de respingere a solicitării celor două judecătoare a fost luată de Secţie cu 6 voturi la 5.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Justitia romaneasca nu se mai poate scutura de impostori. Toti acesti analfabeti in meserie sunt impinsi din spate de securitate, multi din ei urcati pe scaune inalte de aceeasi securitate si tinuti colo pentru a-si face numerele cu ei. Aceasta realitate este cauza principala pentru care justitia a ramas nereformata de zeci de ani. Si asa va ramane si in viitor.

  2. Tot in fituica asta se acopera oribilul arafat… ramas legenda pentru ca a creat smurd, a fost contra lui traian bashina… dar, colectiv, apuseni, sutghiol, raceala covid…. a demonstrat ca nu e competent.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.