Cu statul de drept, din România până în Africa

FAP Photo/John Muchucha

Putem găsi unele asemănări între Africa și România în ce privește statul de drept, statul paralel, protestele din stradă? Poate într-un caz din Burundi și cel de-al treilea mandat al președintelui Ion Iliescu, poate în crearea unor guverne paralele în stradă de către cei care au pierdut la urne, poate în apelurile făcute către Statele Unite. Însă cu siguranță nu în ce privește celeritatea justiției în cazul unui scrutin suspectat de fraudă.

Luna septembrie a adus o premieră pentru politica și justiția africane, un fapt rarisim și în lumea occidentală: Curtea Supremă din Kenya a anulat votul pentru alegerea președintelui țării, pe motiv de „iregularități și ilegalități ale Comisiei Electorale în organizarea și desfășurarea scrutinului.“ Decizia a fost luată după o contestare a votului din primul tur, venită din partea opoziției de centru-stânga și a candidatului Raila Odinga, fost premier, care a reclamat că a fost creat un algoritm pentru ținerea sa la 11% în spatele președintelui. El a obținut 44,94% din voturi, iar președintele în funcție, Uhuru Kenyatta, a avut 54,17% din voturi. Curtea a sancționat fraudele săvârșite de către membrii supervizori, comunicarea de date false sau contradictorii cu cele înregistrate electronic cuprinse în procesele-verbale finale.

Absenți la urne, prezenți la proteste

Înaintea repetării votului, pe 26 octombrie, președinta Comisiei Electorale și-a demisia și a fugit în SUA, invocând riscuri la adresa securității sale. Scrutinul a fost câștigat din nou de președintele în exercițiu, cu marea diferență că la primul vot prezența la urne a fost de 85%, iar la al doilea, de doar 38% (electoratul opoziției nu a ieșit la vot). Criza politică se prelungește. Cu șanse minime de a mai obține din partea justiției încă un scrutin, învinsul a mers în SUA și a vorbit la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale din Washington, unde l-a criticat pe ambasadorul american la Nairobi, cerându-i să facă presiuni pentru încă o repetare a alegerilor.

Între timp, liderii politici care au pierdut alegerile au anunțat că vor înființa un fel de guvern paralel, o așa-zisă Adunare Populară din care să facă parte nu numai politicieni, ci și ONG-uri, lideri din diverse sectoare ale economiei, șefi de sindicate, ai organizațiilor de tineri și de femei. Prima acțiune a acestui for va fi o analiză a situației în care rivalii politici au adus țara, urmată de elaborarea unor soluții pentru redresare, un soi de „program de țară“ venit dinspre mediul de afaceri, ONG, femei, tineri, lideri ai cultelor. Scopul final – revizuirea Constituției.

Președinți vs. Constituții

Trecem de partea cealaltă a continentului african, în Liberia, unde la începutul acestei luni Curtea Supremă a urmat modelul brevetat în Kenya și a amânat turul al doilea al prezidențialelor, în urma unor acuzații de fraudă aduse Comisiei Electorale (buletine de vot false, procese verbale falsificate). Primul tur a fost câștigat de George Weah, fostul mare fotbalist de la AC Milan și AS Monaco, care a mai candidat de două ori pentru funcția de vicepreședinte al Liberiei.

Evenimentele din Liberia și în special cele din Kenya au fost interpretate în Vest drept o victorie mare și nesperată a constituționalismului în fața prezidențialismului în Africa. Ce a însemnat până acum victoria prezidențialismului? Un exemplu este Burundi, 2015 – președintele a candidat și a câștigat un treilea mandat (interzis de constituție), considerând că primul mandat nu intră la socoteala, căci fusese ales de Parlament, nu prin vot direct. Judecătorii constituționali, amenințați, i-au dat dreptate. Atunci, ambasadoarea SUA la ONU și-a exprimat îngrijorarea față de protestele din Burundi şi a mai spus că decizia Curţii Constituţionale nu a fost imparţială.

Când democrația e formă fără fond

În 2015, la apogeul crizei migrației, în presa franceză era publicat un strigăt venit din Africa, acolo unde guvernele sunt legitimate nu de corectitudinea alegerilor, ci de cât de profitabile sunt pentru interesele SUA, Marii Britanii, Franței sau Chinei. Analistul camerunez Yann Gwet implora atunci puterile occidentale să nu mai insiste pe edificarea statului de drept în Africa, pe lupta anticorupție și alternanța la putere, care nu sunt decât forme fără fond în lipsa unei „comunități de destin“. „Raymond Aron avea dreptate când spunea că «Istoria este tragică». Ea nu are de-a face cu tendințele unei epoci. Nu se ocupă de justiție și corupție. Nu este «politically correct». Ea își urmează implacabil cursul și îi pedepsește constant pe naivi și pe amatori“, scria camerunezul.

„Crocodilul“ și puciul din Zimbabwe

Să mergem și în sudul Africii, în Zimbabwe, un stat aproape la fel de tânăr ca și regimul democratic din România. În noaptea de marți spre miercuri, dictatorul Robert Mugabe a fost pus sub arest la domiciliu în urma unei lovituri de stat militare. Mugabe, 93 de ani, a condus țara ca premier și apoi președinte, începând de la recunoașterea independenței, în 1980. Motivul aparent al puciului a fost decizia lui Mugabe de a-l destitui pe „Crocodil“ pentru a-i deschide calea spre putere lui „Gucci Grace“. „Crocodilul“ era vicepreședintele loial al lui Mugabe, Emmerson Mnangagwa (75 de ani), considerat drept succesorul indubitabil la putere. „Gucci Grace“ este prima doamnă, Grace Mugabe (52 de ani), cunoscută pentru adevăratele „safariuri“ de milioane de dolari prin capitalele modei. Balanța a fost înclinată de comandantul armatei, generalul Constantino Chiwenga, care a denunțat arestarea „Crocodilului și a preluat puterea. Însă câștigătorul aparent nu este cel din urmă, ci ministrul Apărării, Sydney Sekeramayi, care urmărește să devină vicepreședinte și succesor al lui Mugabe. Armata a și precizat, de altfel, că nu este vorba despre o lovitură de stat tipică – Mugabe „este în siguranță“, miza fiind succesiunea sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. Ce frumos, Romania nu e departe de statele Africii..
    Ba, mai mult, la Infrastructura sunt tari din Africa cu Infrastructura PESTE Romania, uite mai jos, doar ca despre ele nu vorbeste Tudose cand spune ca suntem pe Locul 3 in lume(pe Hartiile INS, evident!) la Cresterea PIB!
    A-propos, Danemarca, una dintre cele mai dezvoltate tari din Europa, Fruntasa in Toate Clasamentele Privind Calitatea Vietii cetatenilor ei, a inregistrat in Trim 3 2017, Singura Scadere a PIB din UE, de MINUS 0,3%!!!
    Comparati „avantul” Saracei Romanii(Ultima din UE la Nivel de Trai, alaturi de vecina Bulgaria!) cu Danemarca!

    „29.09.2017. Drumurile României, locul 120 din 137. Mai proaste decât în Burundi

    România are o calitate a drumurilor mai SLABA decât în Burundi, Zimbabwe, Liberia, Tanzania sau El Salvador, potrivit studiului Indexul Competitivității Globale, al Forumului Economic Mondial, în care am pierdut 15 poziții în doar 2 ani.
    Drumurile din România sunt mai proaste decât ele din Gambia, Tadjikistan, El Salvador, Ghana, Zambia, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Cambodgia, Sierra Leone, Mongolia, Bangladesh, Bosnia-Herţegovina, Liberia, Burundi, Nepal, Zimbabwe sau Venezuela, potrivit raportului.

    Calitatea infrastructurii se numără printre principalii piloni ai competitivităţii economice, potrivit studiului. Astfel, scorul prost al României la infrastructura rutieră trage puternic în jos poziţia ţării la general, de departe cea mai proastă din UE.

    E bine, dle Dragnea, dle Tudose?!
    E foarte BINEE!!

    • Madam LILI, prietenasii tai din actuala opozitie au facut mai mult. Stilul tau de a zugravi in negru PSD si a-i albi pe ceilalti, incepe sa enerveze. Voi, mandrii TFL-isti nu intelegeti ca exista si alte nuante in afara de culorile extreme. Inteleg ca probabil esti platita la numarul de randuri pe care le postezi dar incerca sa ne mai scutesti.

    • @marian: Eu NU ii albesc niciodata pe ceilalti, spune de fiecare data ca TOATA clasa politica este Responsabila pentru Jaful asupra Roamniei si pentru Saracia in acre traiesc Milioanele de Romani din Sudul subdezvoltat si din Moldova saraca, asa cum arata chair statisticile INS si EUROSTAT!
      Vaslui si Teleorman sunt cele mai sarace zone din UE.
      TOATA clasa politica e Responsabila ca peste 4 Miliaone de Romani au plecat fugind de saracie, ca Romania e codasa UE la Nivel de trai, la salarii, la Pensii, la Autostrazi, la Spitale, la Educatie, in timp ce aceeasi Romanie e fruntasa UE la Corutie!
      Si asta NU de azi de Ieri, inca de cand Romania in anul 200 a inceput negocierile de Aderare la UE cele mai grave probleme au fost atat Pana la Aderare cat si DUPA si au ramas si ACUM(vedeti MCVul de ieri!) cele legate de CORUPTIE!
      Coruptia NU a fost altfel sub nici o guvernare, TOTI politicienii au facut in cei 27 de ani Averi uriase din salariile amarate de bugetari, cum se plangeau mereu!
      De ce intra in politica?!
      Pentru Averile Uriase pe care le fac imediat ce intra in politica!
      Uitati-va ce AVERI au TOTI, de la orice Partid, niste neica nimeni(uni chiar semianalfabeti – il mai stiti pe Deputatul „auto” de la PDL?!) inainte de Politica, fara Averi, dar devin Milionari chiar Miliardari(Verestoy Atilla de la UDMR = „taietorul suprem” al Padurilor Romaniei!) DUPA ce intra in Politica!
      Fara exceptie, daca imi dati o exceptie m-as mira!
      Fura TOTI!
      Faptul ca acum vorbim depsre hotiile PSdeilor este alta treaba, astea-s temele articolelor zi de zi!

  2. Calin, ca de obicei, ne informeaza pe bune. Mai ales capitolul „…democratia forma fara fond” despre ce fac „marile puteri”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.