Culisele bătăliei Trump-CNN

Senatorul republican John McCain, președintele Comisiei de Apărare din Senatul SUA, le-a spus elitelor europene, de la tribuna Conferinței de Securitate din München, că administrația țării sale este haotică, iar președintele Donald Trump face niște afirmații și apoi se contrazice pe el însuși. „Am început să vedem cum faptele președintelui sunt opusul faptelor sale“, a spus McCain.

Vorbind pentru presa americană, același John McCain a atras atenția asupra ieșirilor dure ale președintelui Donald Trump împotriva jurnaliștilor și marilor instituții de presă din SUA. „Urăsc presa, în special pe voi“, a spus McCain pentru NBC. „Dar, de fapt, avem nevoie de voi. Avem nevoie de o presă liberă. Este vitală. Fără ea, cred că vom pierde multe din libertățile civile. Așa au început toți dictatorii“, a spus senatorul republican.

Într-adevăr, replicile dure date de Donald Trump ziariștilor americani, în special celor de la CNN, au fost privite ca nepotrivite pentru un președinte al SUA. Ce nu a spus John McCain este însă că CNN a fost televiziunea care a lansat majoritatea atacurilor la adresa SUA, deseori pornind de la informații neconcludente și din surse nesigure. Dar poate cel mai important lucru care nu este spus ține de interesele de miliarde aflate la mijloc. AT&T, cea mai mare companie americană de telecomunicații, a așteptat cu speranță schimbarea administrației Obama pentru a putea achiziționa compania Time Warner, cea care deține CNN. Ar lua naștere un conglomerat care ar deveni o superputere a presei americane. Tranzacția este estimată la peste 100 de miliarde de dolari. O asemenea afacere trebuie să aibă girul Departamentului Justiției, iar intenția a fost anunțată pe finalul mandatului lui Barack Obama, sperându-se la o poziție favorabilă a noului președinte. S-a întâmplat ca acesta sa nu fie Hillary Clinton, așa cum a susținut constant CNN, care s-a implicat fățiș în campania candidatei democrate.

Acum, AT&T și Time Warner au de-a face cu un președinte care a spus în campanie că asemenea tranzacții „sunt un exemplu al structurilor de putere cu care mă lupt“. Bloomberg a scris că Trump are în continuare aceeași poziție. Cele două companii care doar în 2016 au investit în lobby 16,4 milioane de dolari, respectiv 2,9 milioane de dolari, și-au mobilizat structurile de influență și avocații din Washington. Deci ce nu spune John McCain este că libertatea presei, politica editorială, munca jurnaliștilor, articolele negative despre Trump și replicile sale tăioase nu sunt decât partea de spectacol a unei confruntări de miliarde de dolari și că dictatura banului a început de mult timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.