Mandatul lui Firea depinde de Guvern

Cum afectează fiscalitatea Primăria Capitalei

Derută, confuzie și multă nemulțumire printre primari după publicarea noului Cod Fiscal, care-i lasă fără bani pentru proiecte de dezvoltare. Inclusiv edilii PSD critică Guvernul Tudose, care le-a tăiat bugetele pentru investiții din 2018. Executivul le-a promis alocări ulterioare de bani, dar nu a precizat sursa. Cea mai mare pierdere se va resimți în Capitală, în toate cele șapte primării ale orașului. Acum, edilii sunt captivi și vor fi nevoiți să ceară bani pentru orice lucrare vor dori să  facă.

Fostul viceprimar al Capitalei Cornel Pieptea susține că Bucureștiul va pierde în total 440 de milioane de euro după aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal, aproximativ 20%. Acesta a explicat pentru Cotidianul mecanismul prin care numai Primăria Capitalei va rămâne fără 286 milioane euro, circa 30% din bugetul actual. În opinia liberalului, introducerea unor noi taxe locale nu ar putea acoperi mai mult de 1% din pierdere. În construcția bugetului, de exemplu la Primăria Capitalei, 90% din venituri se constituie din cotele colectate pe impozitul pe venit. Prin aplicarea noului Cod Fiscal, aceste sume vor fi mai mici și, implicit, sumele care vor fi alocate primăriilor de sector și Primăriei Capitalei se vor reduce. „Primăria Municipiului București are un buget de circa 900.000.000 de euro. Prin aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal, reducerea de buget ar fi de peste 286 milioane de euro, adică aproape 30%. Orice primărie are cheltuieli fixe, care nu se modifică, cheltuieli de funcționare, iar creșterea sau reducerea veniturilor are impact direct asupra investițiilor.  Prin această modificare fiscală, veniturile se reduc cu 440 milioane de euro la toate cele 7 primării din București“, afirmă Cornel Pieptea.

Șmecheria Guvernului

Practic, toate calculele arată că oamenii vor câștiga mai puțini bani, iar colectarea va fi mai redusă. „Guvernul a făcut o șmecherie. Din banii pe care îi colectează, a stabilit procentele, astfel încât sumele care rămân la Guvern să fie mai mari, iar sumele care merg la autoritățile publice locale să fie mult reduse. Aici este vorba de o pondere a modului în care se împart banii pe care Guvernul îi colectează. De aceea la nivel guvernamental s-a spus că vor fi bani pentru investiții, pentru autostrăzi etc.“, explică liberalul. El consideră că, în acest moment, nicio altă strategie de management nu poate salva bugetele primăriilor. „La  variații mici ale bugetului, se poate discuta de eficientizarea managementului, despre bani care au fost cheltuiți ineficient, pe spectacole, statui, așa cum știm cu toții să s-a întâmplat la Primăria Capitalei. În momentul în care reducerea bugetului este de 30%, trebuie să se renunțe la cheltuielile de investiții. Cuantumul este chiar mai mare decât întreg bugetul de investiții al PMB pe anul în curs„, declară fostul viceprimar.

Regres urban

Pieptea mai spune că „este greu de crezut că există vreo formă de management prin care bucureștenii să nu sufere“ și îi reproșează primarului general că nu  „sancționat mult mai dur aceste măsuri“ în interiorul PSD. El amintește că Guvernul a promis că va veni cu alocări suplimentare de fonduri. „În momentul în care a tăiat bugetele, trebuia să vină și cu alocările de fonduri. Toate autoritățile publice locale vor fi afectate mai mult sau mai puțin, dar cel mai afectat va fi Bucureștiul. Practic, este o centralizare a resurselor și se creează o dependență și mai mare a primarilor de Guvern și de forțele politice care sunt la guvernare. Promisiuni s-au mai făcut și banii nu au fost alocați“, spune fostul viceprimar. El consideră că bugetele primăriilor nu se pot echilibra prin noi taxe locale, pentru că ponderea acestora nu poate depăși 1%. „Dezvoltarea Bucureștiului va fi blocată. Capitala riscă să nu mai aibă deloc lucrări de investiții. Firea va fi nevoită să se ducă la Guvern cu mâna întinsă să ceară bani pentru fiecare lucrare. Mandatul ei va depinde exclusiv de Guvern. E un regres implicit, iar starea regiilor se va înrăutăți“, comentează Cornel Pieptea.

Firea confirmă dezastrul, dar se răzgândește repede

Primăria Capitalei va pierde 1,3 miliarde de lei în 2018. Suma reprezintă între 34.47% și 38.54% din cota defalcată din impozitul pe venit care revine municipalității, spunea primarul Capitalei săptămâna trecută. Suma este mai mare decât subvenția totală anuală la RADET și RATB, care este de circa 1,1 miliarde de lei. Criticile Gabrielei Firea cu privire la efectele noului Cod fiscal au fost însă destul de blânde. Cu toate acestea, după apariția publică a liberalilor pe tema efectelor asupra primăriilor a Codului fiscal, s-a răzgândit. „Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor. Toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen și vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuințe pentru tineri și cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport și bazine. Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreună cu premierul și ministrul de Finanțe, fapt anunțat public.

Informațiile răspândite azi de consilierii care fac parte din opoziție, în Consiliul General al Municipiului București, sunt mincinoase și ipocrite. Când fostul PDL și PNL conduceau destinele bucureștenilor, nu le-a păsat de hemoragiile din bugetul local făcute de firmele lor de casă, abonate la Primăria Generală. Nu au făcut eforturi pentru realizarea infrastructurii Capitalei – de aceea acum luptăm pentru recuperarea întârzierilor – și nu au făcut nici cel mai mic gest pentru a pune capăt dezmățului pe bani publici, în interesul firmelor căpușă, în instituții subordonate ale Primăriei Generale, cum ar fi : RADET, Administrația Lacuri Parcuri, Administrația Străzilor, Administrația Cimitirelor, Administrația Monumentelor etc. (…) Îi asigur pe bucureșteni că mă voi implica astfel încât bugetul Capitalei să nu sufere, iar banii să fie folosiți eficient. Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% va aduce mai mulți bani familiilor de români, ceea ce nu poate decât să mă bucure“, a fost replica transmisă de Firea.

Revoluția cinică

Primarii de oraşe s-au revoltat și ei faţă de „revoluţia fiscală“ a Guvernului Tudose. „Dacă vom scădea de la 16% la 10%, vom avea o scădere de 40%. Ce vom face, pentru că impozitul pe venit reprezintă cea mai importantă sursă de unde trebuie să faci dezvoltare. Ceea ce ni se oferă acum, o creștere de la 41,75% la 43% (a cotei din impozitul pe venit care rămâne la primării-n.r.), este chiar cinică. Îi iei omului 40 de lei și apoi îi zici că îi dai 1,25 lei“, spune Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.