Cum ar putea Hillary Clinton să ajungă la Casa Albă

Cei mai înfocaţi susţinători ai lui Hillary Clinton mai speră că Donald Trump poate fi împiedicat să ajungă la Casa Albă. Totul ţine de instituţia Colegiului Electoral şi interpretarea Constituţiei SUA. Preşedintele Statelor Unite nu este ales pe baza votului popular – dacă ar fi fost aşa, Hillary Clinton şi-ar alege în acest moment echipa prezidenţială. Fiecărui stat american îi este alocat un număr de voturi, proporţional cu populaţia, iar aceste voturi îi revin candidatului care a câştigat votul popular. Astfel a ajuns Donald Trump să câştige 306 electori, iar Hillary Clinton doar 232, deşi a câştigat votul popular naţional la o diferenţă mai mare de două milioane.

Speranţa vine de la „trădători”

Procesul alegerii preşedintelui nu s-a încheiat. Pe 19 decembrie va avea loc votul decisiv al electorilor, iar unii liberali americani speră într-o premieră istorică – întoarcerea votului. Ar trebui ca minimum 38 de electori ai lui Trump să “trădeze”. Recordul “trădărilor” a fost de şase electori, în 1808, dar niciodată nu s-a ajuns la răsturnarea rezultatului.

Hillary Clinton a câştigat votul popular, însă nu toţi susţinătorii săi îşi doresc desfiinţarea Colegiului Electoral – o variantă care i-ar fi asigurat preşedinţia fostei prime doamne. Mai degrabă, tabăra pro-Clinton încearcă să-i convingă pe electori să voteze împotriva lui Donald Trump.

Pledoarie pentru o instituţie vetustă

O parte dintre electorii care vor vota pe 19 decembrie pentru alegerea preşedintelui au lansat o campanie în acest sens. Argumentul lor pleacă de la interpretarea constituţiei americane de către părinţii fondatori. Alexander Hamilton, unul dintre cei care au redactat Constituţia SUA şi primul secretar al Trezoreriei americane, spunea: “Funcţia prezidenţială nu va reveni niciodată unui individ care nu deţine în cel mai ridicat grad calificările necesare”.

Opinia acestui grup de electori este susţinută cu argumente similare de profesori de drept de la mari universităţi, care şi-au găsit tribună în ziare precum Washington Post. Lawrence Lessig, profesor la Harvard, vorbeşte despre rolul de “supapă de siguranţă” al Colegiului Electoral. “Colegiul Electoral a fost creat pentru a confirma, sau nu, precum un judecător, alegerea poporului”. Colegiul Electoral nu trebuie desfiinţat, consideră juristul de la Harvard, pentru că electorii au importantul rol de a împiedica alegerea la Casa Albă a “unui agent al altei puteri, a unui pedofil, a unui candidat care a câştigat votul popular prin fraudă”. Dacă electorii îşi trădează mandatul “nu înseamnă că infirmă judecata poporului, ci că sunt un întrerupător de circuit, în caz că poporul o ia razna”, scrie Lessig. Iar la alegerile din 2016 poporul nu a luat-o razna, câştigătorul votului popular fiind Hillary Clinton, “cel mai pregătit candidat prezidenţial din ultima generaţie”, scrie profesorul american. “Părinţii fondatori le-au lăsat electorilor dreptul de a alege. Ar trebui să aleagă ca rezultatul să fie cel decis de popor: în favoarea lui Clinton”, îşi încheie argumentaţia Lessig.

De ce Clinton nu are nicio şansă

În plus, a fost lansată o campanie pentru renumărarea voturilor din trei state importante (Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania), unde Clinton a pierdut la limită şi sunt suspiciuni de manipulare a votului electronic. Dacă Hillary Clinton ar câştiga la renumărare aceste trei state, atunci ar ajunge la 278 de voturi în Colegiul Electorilor, iar Trump ar scădea la 260 de voturi.

Însă istoria nu este de partea lui Clinton. Electorii au votat doar de două ori împotriva voinţei populare (în 1888 şi în 2000, la alegerile câştigate de George W. Bush în faţa lui Al Gore), iar Donald Trump va fi cel de al treilea caz. Însă niciodată electorii nu şi-au trădat mandatul într-un număr atât de mare încât să schimbe soarta alegerilor. Sunt şanse minime ca Hillary Clinton să creeze un asemenea precedent, este opinia majorităţii publicaţiilor americane. Ea a câştigat votul popular şi ar putea fi preşedinte în cazul în care Colegiul Electoral ar fi desfiinţat. Însă această propunere a fost făcută de multe ori, dar Congresul nu a acţionat deloc începând din 1979.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.