Cum arată proiectul care mărește salariul minim

Guvernul demis Dăncilă, prin Ministerul Muncii, propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 8,7 % față de luna decembrie 2019, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre care prevede creșterea salariului minim pe economie.

În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar este de 13,518 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare,, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.620 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 11,5 % față de luna decembrie 2019. În anul 2019 tariful orar este de 14,044 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar este de 15,657 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Ministrul demis al Muncii, Marius Budăi, a anunţat marți că va pune în transparenţă, începând de miercuri, o Hotărâre de guvern prin care salariul minim pe economie să fie majorat cu 100 de lei. „Vor să desfiinţeze salariul minim (guvernul liberal, n.r.), adică să ne aducă cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseară, într-o discuţie cu doamna premier şi cu domnul ministru Teodorovici ca mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) să punem în transparenţă publică o Hotărâre de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, aşa cum scrie în programul de guvernare”, a anunţat Budăi la Botoşani, la o întâlnire electorală cu simpatizanţii şi primarii PSD. Potrivit acestuia, „atunci când vii la guvernare şi beneficiezi de a doua cea mai performantă creştere economică din Uniunea Europeană, când şomajul e de 3%, când salariile cu crescut cu 49%, iar pensia cu 4 %, e bine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Cu creionul pe hartie,
    Am mai scris o parodie,
    Si-am plecat din cochilie!
    Sa respecte cine poate,
    Ne-au lovit tare prin spate,
    Dar ne-ntoarcem la dreptate”!
    Cam asa arata mica mare strofa actualizata a unui cantec super.

  2. Dancila trebuia sa mareasca salariu minim la 1.000 lei. Numai c-o 100 lei e prea putin, numai pentru ca maimuta mandolina sa-si bage ghiara in gatzi. Inclusiv tucalarul lui Hellvig batistute colorate, Rares.

  3. Proiectul nu arata bine,e cam galben!Probleme la ficat,nivel crescut al bilirubinei
    In orice caz nu e bine vacii noastre…Dancila mai are sa isi treaca pe numele ei niste musuroaie de furnici,si poate pleca linistita!

  4. Varza PSDista, dar cu bunataturi pentru Sefi:
    „Angajați din Ministerul Educației primesc sporuri de 1.500 lei pentru că ar lucra într-un mediu toxic.
    Sporuri generoase la Ministerul Educației.
    ȘEFI din această instituție primesc 1.500 lei spor de toxicitate, DUBLU față de 2018.
    Potrivit situației Veniturilor brute din Ministerul Educației la finalul lunii septembrie, mai mulți SEFI și DIRECTORI primesc Sporuri de condiții de lucru vătămătoare.
    Astfel, secretarul general primește un spor de peste 1.300 lei la un salariu de aproape 12.000 lei. Secretarul general adjunct primește un spor de lucru în condiții vătămătoare de mai bine de 1.400 lei. Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”: „Presupun că e vorba de sporul de radiații, de care beneficiază salariații din Ministerul Educației, dar discutăm de o anumită categorie de salariați, cei din clădirea din strada Berthelot.
    „E de asemenea foarte interesant că, în condițiile în care la nivelul Ministerului Educației nu a fost nicio problemă în acordarea sporului de radiații, în permanență au fost restricții foarte clare vizavi de sporul care ar fi trebui acordat în unitățile de învățământ preuniversitar, unde se îndeplineau condițiile pentru acordarea sporului în cauză.
    Iată cum se lucrează cu dublă măsură.
    Pentru unii se poate, pentru alții căutăm justificări pentru care nu acordăm sporul în cauză”, a mai spus Marius Nistor, precizând că sporul pentru condiții vătămătoare poate fi acordat și în învățământul preuniversitar, pentru că sunt școli situate în zona unor unități militare, unde sunt radiații.
    „Pentru acele unități de învățământ nu s-a putut, dar se poate pentru Ministerul Educației”, a spus el.
    NU cred, ar spune analfabeta Dancila, pe model TAROM!

    Olguta PRMista, ce-o zice, Legea ei e buna!

  5. Aduce Prostovanca bani de la Videle.
    Faceti bai 10 ooo lei salariul minim si stim o treaba.
    Ne ducem dracului cu totii si gata.

  6. La varsta dumitale ar trebui sa ai putina educatie si respect, sa-ti controlezi limbajul, daca te consideri inteligent si superior. Daca tie iti prisosec banii poate celor 1,3 milioane de salariati cu minim pe economie le este util inca o 100 de lei. Un diriginte de oficiu postal cu 30 de ani vechime are NET 1800 de lei deci si lui ii va creste tot cu 100 de lei…Daca sunt supermarketuri a unor firme germane, de ce salariu angajatilor nu ar fi ca in tara de origine, in Germania in 2019 salariul minim este de 9,19 euro, iar in Romania de 2,61 euro calc. 4,75 lei/euro…iar in Germania un casier nu este platit cu minim pe economie, iar preturile produselor vandute sunt comparabile cu tara de origine. Este o falsa teorie ca nu-s bani. De ce aperi firmele straine care fac de N ori mai mult profit in Romania decat la ei acasa, numai din salariul pe care-l ofera romanilor? Chiar te consideri inferior unui necalificat din Germania care are un minim pe luna de peste 1500 de euro? Ai grija ca intr-o zi copilul tau va fi tratat asa cum o faci tu cu ai altora sau cu altii…
    Iar daca vrei sa te duci…fa-o fara poporul roman, el a reusit sa fie si fara un bocitor ca tine, incapabil sa retina Romania are 35% din PIB impruturi totale(stat privat) Germania 65% din PIB, iar ca un lucru pozitiv romanii au economii in banci peste 72 de miliarde euro, deci 30% din PIB, deci practic exista acoperirea datoriei mai ales ca si BNR are in visterie aprox. 35 de miliarde.

  7. e un dobitoc periculos care zice ca imprumuturile statului pentru nu se stie ce,sunt acoperite de economiile populatiei din banci.

  8. @pt Gabriel
    Economia are si ea regulile ei pe care daca nu le respecti ajungi in situatia noastra.
    Nu trebuie sa fii economist sa citesti niste cifre.
    Dedcembrie 2016 ROBOR 0.7%,inflatie 0.1%, curs de schimb 4.53
    Astazi ROBOR 3.12%,Inflatie peste4%,curs 4.76 (5% devalorizare)
    Cum am ajuns aici? Prin politici fiscale si economice facute de habarnisti.
    Eu daca ma duc la banca si iau un credit sa cumpar o casa,un teren,sa deschid o afacere e OK
    Dar daca ma duc sa iau un credit pentru o vacanta in Honolulu atunci sunt idiotul suprem.
    Cam asta face acest guvern se imprumuta pentru vacante.
    Comparatiile astea cu Germania sant povesti pentru prostovani.
    Hai sa producem si sa exportam si noi cat Germania si o sa avem si noi salariile lor.
    Nici macar Italia si Spania nu pot tine pasul cu Germania.
    Germania in recesiune tehnica pe primele 6 luni are excedent bugetar 45 mld.
    Noi tigrul europei cu 5% crestere economica avem o gaura de 10 mld (deficit+imprumuturi)
    Ultima stire de ieri puterea de cumparare a scazut cu 8.5% in Romania.
    Si inca nu a venit iarna sa platim si gazul.

  9. proiectu arataca un bojoc tuberculos. Cu cat respira mai putin cu atat te costamai mult.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.