Cum comentează BNR căderea leului din ultimele zile

Tensiunile politice din ultimele zile sunt vizibile şi pe piaţa valutară, dar variaţiile cu un ban, astăzi faţă de ieri, nu sunt semnificative pentru banca centrală, a declarat pentru Mediafax Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Este normal să fie vizibile pe piaţa valutară tensiunile politice. Piaţa reacţionează, însă, calm. O depreciere cu un ban astăzi faţă de ieri arată că piaţa este atentă”, a afirmat Vasilescu. Întrebat despre pragul de 4,6 lei/euro către care se îndreaptă acum cursul, oficialul BNR a precizat că banca centrală nu apreciază ca pe „un prag” acest nivel şi că „nu avem ţinte privind cursul de schimb, urmărim doar stabilitatea preţurilor şi a pieţei financiare”. Ar putea interveni BNR în piaţa valutară? „Banca Naţională poate reacţiona, dar numai atunci când o apreciere sau depreciere devine excesivă. Până la variaţii de 5% nu putem vorbi, însă, nici măcar despre ceva semnificativ; abia dincolo de acest nivel putem vorbi de anumite grade de semificativitate”, a menţionat Adrian Vasilescu.

Tot despre tensiunile politice au vorbit și reprezentanții UniCredit Bank. Conform unui raport al economistului șef, Anca Aron, trendul crescător ar putea continua. „Nu excludem propagarea aceluiaşi fenomen şi pe piaţa obligaţiunilor de stat, dacă tensiunile se amplifică”, susține Aron. Aceasta a admis totuși că până acum obligaţiunile româneşti nu au fost afectate de criză politică actuală. UniCredit anticipează o creştere economică pentru 2017 de 3.9%, un consum privat în decelerare puternică de la 7.4 la 4.3%, o reducere a rezervelor valutare ale României de la 34.2 mld euro la 32.7 mld euro şi un curs al euro de 4.58 la finele acestui an şi de 4.63 în 2018.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5957 lei/euro, 4,1189 lei/dolar, 4,2327 lei/franc elveţian. Astfel moneda europeană a atins maximul ultimilor patru ani şi zece luni, pe fondul crizei politice din interiorul PSD. Leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 3 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro. Pe 11 aprilie, euro a atins cea mai scăzută valoare din ultima lună şi jumătate: 4,5133 lei faţă de 4,5115 lei/euro pe 27 februarie 2017. Dolarul creşte la 4,11 lei, faţă de 4,09 lei, cursul de ieri anunţat de BNR. Moneda americană a atins minimul ultimelor şapte luni şi jumătate pe 23 mai 2017. Mai precis, dolarul nu a mai atins o valoare atât de scăzută în faţa leului din 11 octombrie 2016 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,0407 lei/dolar. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016. Francul creşte la 4,23 lei, faţă de 4,21 lei, cursul BNR de ieri. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5859 lei/euro, 4,0984 lei/dolar, 4,2167 lei/franc elveţian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.