Cum finanțează Romgaz achiziția de la Exxon

Romgaz va apela la fonduri atrase, în mare parte, pentru a cumpăra de la Exxon Mobil participația de 50% în proiectul Neptun Deep, din Marea Neagră, unde sunt rezerve estimate de 120 de miliarde de metri cubi.
Acest lucru include credite și emiterea de obligațiuni, a spus directorul companiei, Aristotel Jude, care a adăugat că parte din finanțare ar putea fi și din fonduri proprii. Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii din România, anul trecut, beneficiul net fiind de 1,25 miliarde lei. Cu toate acestea, Marea Neagră ar reprezenta o povară financiară semnificativă pentru companie. Deși prețul ofertei către americani nu a fost dezvăluit, publicația noastră a oferit dimensiunile foarte probabile ale tranzacției
În situația acceptării ofertei Romgaz de către Exxon Mobil, o prioritate va fi semnarea contractului. Suntem pregătiți pentru toate deciziile viitoare pentru ca acest proiect să fie unul de succes”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, la o conferință de presă. “Partea de finanțare va fi condiționată de acceptarea ofertei și de în ce monedă sau jurisdicție vom plăti banii, mai sunt detalii. Luăm în calcul un mix de finanțare, credit sindicalizat și emisiune de bonduri pentru a finanța apoi CAPEX”, a declarat și directorul economic al companiei, Răzvan Popescu. Acesta a continuat spunând că banii sunt peste tot, trebuie ca Romgaz doar să întindă mâna, ca să-i primească. “Apetitul pentru finanțarea Neptun Deep a fost neașteptat de mare, chiar și pentru noi, atât din partea  consorțiilor bancare românești, cât și străine. A atribui un rating companiei și a putea emite obligațiuni pe piață este un obiectiv personal al meu”, a spus Popescu. El a confirmat și că au început discuțiile cu agențiile de evaluare financiară pe tema ratingului și a explicat că pentru a emite obșligațiuni e nevoie de rating din parte a două agenții.
În ceea ce privește chestiunea  a cine va fi operator al blocului Neptun, în situația în care se va semna contractul cu Exxon pentru cumpărarea participației, directorul general Jude a spus că au fost discuții cu Petrom, celălalt concesionar al blocului, și că “nu este nicio problemă de operare”, dar a spus că mai multe date pot fi oferite după ce proiectul va avansa.

Banii pe masă

Romgaz a anunțat, la 1 aprilie, că a depus o ofertă pentru preluarea subsidiarei Exxon care deține jumătate din blocul Neptun Deep din Marea Neagră
“Avand in vedere scrisoarea adresata de catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finala pana la care cumparatorii interesati sunt invitati sa depuna ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat in data de 30 martie 2021 oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Restul participatiei de 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca este detinut de OMV Petrom S.A”, a anunțat Romgaz într-un comunicat trimis Bursei.
În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
 În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.
 În Marea Neagră, care are rezerve considerabile de gaze, mai există perimetre concesionate de BSOG, care va și începe exploatarea, în această toamnă(estimare de 1 mld mc pe an), și LukOil, în parteneriat cu Romgaz. Rușii nu au anunțat încă nimic în ceea ce privește planurile pe care le au cu gazele – rezerve estimate 30 de miliarde mc.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Alt jaf marca amerlocia, ca și bechtelul. Tot să faci afaceri cu amerlocii strategici!
    Lăsați naibi licență sa expire și sa și-o bege în koor!

  2. Dam bani ca sa ne cumparam inapoi gazul nostru. Pedeapsa capitala pentru tradare cand se reinstituie? Cu aplicare retroactiva!

  3. Americanii nu se retrag, decat daca profitul nu este pe masura. Cand e ceva de muls, inatai corup, daca nu merge sufoca politicul, in cele din urma, trimit armata.

  4. Foarte bine face Romgaz că a înviat din morți măcar acum, în ceasul al 12-lea. Rolul politicului în această țară și nu numai … este de a potrivi lucrurile astfel încât firmele românești, de stat sau private, să nu rămână pe vecie la genuchiul broaștei. Pentru că mega-corporațiile și unele state străine aici vor să ne țină, din motive economice. După această achiziție pe care sper să o reușească, ÎN ȚARA NOASTRĂ, totuși, Romgaz trebuie să își propună obiective la fel de mari sau și mai mari. De exemplu, să finalizeze odată centralele pe gaz de la Iernut și Mintia, apoi alte câteva, să investească masiv în regenerabile, în petrochimie și mai ales în hidrogen. Fraților din Romgaz, trebuie să vreți mai mult de la viață pentru ca această țară numită România, să nu se depopuleze complet de sărăcie. Creați infrastructură economică profitabilă în mod dinamic, nu vă duceți după fentă, puneți gheara pe resurse vaste, de mare angajament. Cine ne-a spus 30 de ani că suntem mici, proști și așa trebuie să rămânem ca să nu supărăm pe nu știu cine din lume, trebuie să primească un răspuns adecvat din partea României. Analiștii lui Pește-Prăjit „din piața de energie” care cârcotesc că Romgaz nu se pricepe la offshore, bla-bla-uri din astea cu orizont închis, au prea mult rahat în creier și nu trebuie să li se dea nicio importanță. Dacă Romgaz nu se pricepe azi, se va pricepe mâine, căci dacă ei nu pot atunci cine poate din țara românească? Și de ce să nu putem?

  5. Saul, poți să ne spui din ce scoți H2? Cum îl duci de colo pînă colo?

  6. Mda… Desi „liberalii” si cozile de topor din PSD au facut „mumos” in fata „partenerului strategic”=”licuriciul cel mare” si au amendat Legea Offshore votata de PSD in 2018, despre care Dragnea ne spunea in iulie 2018: ” Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim. A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, Exxon Mobile si-a cam facut coada colac, deoarece au descoperit in Marea Mediterana rezerve de gaze mai mari, deci vor scoate un profit mult mai mare acolo. I-a lasat pe „liberali” cu buzele umflte si in genunchi, cu caciula in mana-pozitia lor favorita in fata occidentalilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.