Cazierul auto bonus-malus poate fi transferat de la proprietar la mașină

Cum funcționează decontarea directă la asigurările RCA

Cele nouă companii care vând poliție de asigurare auto RCA au început să ofere și serviciul de decontare directă, care permite unui șofer păgubit să-și repare mașina pe propria asigurare și nu pe polița celui din vina căruia s-a produs accidentul.

Este un mecanism nou, opțional,  pe care compania de asigurare este obligată să-l oferteze, dar cu un cost suplimentar. Principalul avantaj este acela că păgubitul ține legătura direct cu propriul asigurator care îi  plătește daunele iar ulterior cele două firme RCA își decontează prejudiciul.

Sunt trei condiții cumulative pentru ca mecanismul decontării directe să funcționeze arată un ghid publicat de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România : Ambele mașini să fie înmatriculate și asigurate în România; Accidentul să se producă în țară; Din tamponare să rezulte exclusiv pagube materiale.

Fiind un produs nou, asiguratorii au o marjă destul de mare atunci când stabilesc prețurile pentru decontarea directă și se pot plăti între 40 și 200 de lei dar pentru cei interesați este util să se verifice și relația firmei de asigurări cu păgubiții. De aceea se recomandă consultarea paginii de internet a Autorității de Supraveghere Financiară care prezintă numărul reclamațiilor primite de fiecare asigurator RCA. Serviciul de decontare directă nu poate fi achiziționat anterior sau după încheierea poliței RCA ci doar în același timp.

O altă modificare a normei RCA este transferul cazierului bonus malus de la proprietar la noua mașină. Practic, prin această facilitate un șofer cu clasa de bonus B 8 (maximum) poate beneficia de o reducere substanțială atunci când face asigurare pentru o altă mașină care va primi bonusul din cazier și nu clasa B 0 adică nicio penalizare și nicio reducere așa cum prevedea vechea reglementare.

Tot de anul acesta, firmele care vând polițe RCA sunt obligate să notifice asiguratul înainte de expirarea asigurării. Potrivit unor estimări ale Biroului Asiguratorilor Auto din România, aprox. 5 % din parcul auto național nu deține o poliță RCA valabilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.